Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
| Autor |
Wiadomość |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Kręcisz sie w kółko. Znowu wychodzi Ci, że części homo sapiens nie przysługuje miano ludzi, ponieważ nie posługują się rozumem, a należą do królestwa zwierząt i nadrodziny małp. Są więc zwierzętami, czy tak?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
| Śr sie 27, 2008 11:02 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Kręcisz sie w kółko. Znowu wychodzi Ci, że części homo sapiens nie przysługuje miano ludzi, ponieważ nie posługują się rozumem, a należą do królestwa zwierząt i nadrodziny małp. Są więc zwierzętami, czy tak?
Nie mi tylko Tobie.
Przecież homo sapiens to właśnie człowiek rozumny, więc jak może nie być człowiekiem . Cóż za braki w wykształceniu.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr sie 27, 2008 11:06 |
|
 |
|
R6
|
Czy wariat zada sobie pytanie o to czy może nie jest przypadkiem wariatem?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Śr sie 27, 2008 11:07 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
R6 napisał(a): Czy wariat zada sobie pytanie o to czy może nie jest przypadkiem wariatem?
Nie wiem spróbuj.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr sie 27, 2008 11:08 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Przecież homo sapiens to właśnie człowiek rozumny, więc jak może nie być człowiekiem wg. Twojej definicji najwyraźniej może: Seweryn napisał(a): Dlatego właśnie jest jasny podział : człowiek -stota posiadajaca rozum i inteklekt zwierzę- istota nie posiadająca rozumu i intelektu
To z Twojego sposobu myślenia wynika, że jedne osobniki naszego gatunku są ludźmi a inne nie, nie z mojego.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
| Śr sie 27, 2008 11:09 |
|
|
|
 |
|
R6
|
Ja się czasem siebie o to pytam i mam kłopot z odpowiedzią. Seweryn pewnie nie ma. Bo gdzież uczeń Jezusa miałby wątpliwości co to swej normalności
|
| Śr sie 27, 2008 11:10 |
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a):
To z Twojego sposobu myślenia wynika, że jedne osobniki naszego gatunku są ludźmi a inne nie, nie z mojego.
Które osobniki naszego gatunku nie są ludźmi ?
|
| Śr sie 27, 2008 11:16 |
|
 |
|
R6
|
Dzieci nienarodzone?
|
| Śr sie 27, 2008 11:21 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): WaszJudasz napisał(a):
To z Twojego sposobu myślenia wynika, że jedne osobniki naszego gatunku są ludźmi a inne nie, nie z mojego. Które osobniki naszego gatunku nie są ludźmi ? wg. Twoich wywodów te nie spełniające tego warunku - Seweryn napisał(a): człowiek -stota posiadajaca rozum i inteklekt
|
| Śr sie 27, 2008 11:33 |
|
 |
|
R6
|
A co z "byłymi ludźmi" którzy doznali uszkodzeń lub chorób mózgu ?
|
| Śr sie 27, 2008 11:57 |
|
 |
|
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): 1)Oczywiście możesz ogólnie rozumieć zwierzę jako istotę myślącą tylko ,że to prowadzi do różnych niedomówień typu: w stajni są dwa konie i jeden student . Pytanie ile zwierząt jest w stajni i dlaczego jedne studiują a inne nie? Przecież jest równouprawnienie. Równouprawnienie zwierząt?! Żartujesz. Nie było w historii aktu prawnego, który równałby w prawach wszystkie zwierzęta z ludźmi. Seweryn napisał(a): 2)A ja wdług biologii klasyfikuję się do rodziny człowiek . Rodzaju człowiek. Poza tym, to nie wyklucza, że należysz do nadrodziny małp i do królestwa zwierząt. Jeżeli należenie do rodzaju człowiek czyni cię człowiekiem, to należenie do nadrodziny małp i królestwa zwierząt czyni cię małpą i zwierzęciem. Seweryn napisał(a): Należę do królestwa zwierząt jak i do nadrodziny małpy, ale to nie znaczy że jestem zwierzęciem lub małpą, gdyż jest jeden szczegół, mapły nie posiadają rozumu ,posiada go tylko człowiek
W definicji "małpy" nie ma stwierdzenia "nie posiada rozumu", nie mówiąc już o tym, że doświadczenia twierdzą przeciwnie. Według klasyfikacji biologicznej, małpą jest każdy członek nadrodziny małp i nie ma wyjątku dla ludzi, więc ów szczegół nic w tej kwestii nie zmienia. Wyróżnia człowieka, ale go nie wyodrębnia.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
| Śr sie 27, 2008 11:58 |
|
 |
|
Sareneth
|
Twój tok myślenia sewerynie jest taki sam jak: komórki budują tkanki. Tkanki budują narządy. Narządy budują układy narządów. Moje ciało budują narządy, ale ja nie jestem zbudowany z komórek...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| Śr sie 27, 2008 12:05 |
|
 |
|
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): 1)Oczywiście możesz ogólnie rozumieć zwierzę jako istotę myślącą tylko ,że to prowadzi do różnych niedomówień typu: w stajni są dwa konie i jeden student . Pytanie ile zwierząt jest w stajni i dlaczego jedne studiują a inne nie? Przecież jest równouprawnienie. 1)Równouprawnienie zwierząt?! Żartujesz. Nie było w historii aktu prawnego, który równałby w prawach wszystkie zwierzęta z ludźmi. Seweryn napisał(a): 2)A ja wdług biologii klasyfikuję się do rodziny człowiek . 2)Rodzaju człowiek. Poza tym, to nie wyklucza, że należysz do nadrodziny małp i do królestwa zwierząt. Jeżeli należenie do rodzaju człowiek czyni cię człowiekiem, to należenie do nadrodziny małp i królestwa zwierząt czyni cię małpą i zwierzęciem. Seweryn napisał(a): Należę do królestwa zwierząt jak i do nadrodziny małpy, ale to nie znaczy że jestem zwierzęciem lub małpą, gdyż jest jeden szczegół, mapły nie posiadają rozumu ,posiada go tylko człowiek W definicji "małpy" nie ma stwierdzenia "nie posiada rozumu", nie mówiąc już o tym, że doświadczenia twierdzą przeciwnie. Według klasyfikacji biologicznej, małpą jest każdy członek nadrodziny małp i nie ma wyjątku dla ludzi, więc ów szczegół nic w tej kwestii nie zmienia. Wyróżnia człowieka, ale go nie wyodrębnia.
1)Ludzie to według Ciebie też zwierzęta ,więc jak to wyjaśnisz.
2Prosty przykład . Jeżeli np. należysz do istot zbudowanych z atomów to nie znaczy, że jesteś atomem, jedynie należysz to tych istot .Tak samo należymy do królestwa zwierząt lecz samymi zwierzętami nie jesteśmy , należymy tylko do królestwa zwierząt .
|
| Śr sie 27, 2008 12:24 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Prosty przykład . Jeżeli np. należysz do istot zbudowanych z atomów to nie znaczy, że jesteś atomem, jedynie należysz to tych istot .Tak samo należymy do królestwa zwierząt lecz samymi zwierzętami nie jesteśmy , należymy tylko do królestwa zwierząt .
... tak samo
Człowieku... W rzeczy samej, identyczna sytuacja. Zmajstrowałeś analogię godną Homera .
Simpsona ściśle mówiąc.
|
| Śr sie 27, 2008 12:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ciekawe co dla naszego Mędrca znaczy "należeć do królestwa zwierząt"?
świnie też należą do królestwa zwierząt więc per analogiam i one nie są zwierzętami.
dalej:
wirusy doń nie należą więc zapewne właśnie one SĄ zwierzętami.
tak pewnie działa S-logika:
jeśli coś jest Xem to nie jest Xem i na odwrót. 
|
| Śr sie 27, 2008 12:58 |
|
|
|