Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 3:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców? 
Autor Wiadomość

No wiesz co? Ile ty masz lat, by nie rozumieć tak oczywistych twierdzeń. Nie przyznawaj sie nawet do tego, że nie wiesz co znaczy wierzyć w człowiekaPytajnik?

Cytuj:
To nie jest tak, jak z wiarą w Boga. To jest inne pojęcie oznaczające twoją nadzieję w drugiego zbudowaną na miłości do siebie. Jak tolerujesz siebie i uznasz swoje słabości oraz moce to wtedy czas na pokochanie bliźniego z jego wszystkimi słabościami.

Pytałem się co dokładnie przez to rozumiesz bo "wiara w człowieka" brzmi raczej bardzo ogólnie...

Cytuj:
podciąć gardło to temu będziesz winien sam. Tak, No.
Prowokowaniem, naruszaniem jego prywatności i złoszczeniem go.
Sytuacje kreujemy sami, a potem dziwimy się następstwom...

Więc rozumiem, że kobiety prowokują gwałcicieli wychodząc z domu, turyści złodziei wypchanymi kieszeniami a żydzi prowokowali nazistów swoimi dużymi nosami... bardzo ciekawy pogląd muszę przyznać

Pt lis 28, 2008 21:28

Pytałem się co dokładnie przez to rozumiesz bo "wiara w człowieka" brzmi raczej bardzo ogólnie.

To jest tak, że ludzi wartościuje się wg siebie, takimi kategoriami, jak swoją osobę. Jeśli wierzę, że jestem dobry, szlachetny, pełen wyrozumiałości i tolerancji, kiedy nie popadam w pychę to i tak mierzę drugich.
Jesli jest odwrotnie, widzę drugich, jak siebie.
I tu jest kredyt zaufania, który nas obowiązuje, jakby na zapas, już w "przedbiegach" ufamy innym i wierzymy w ich dobrą wolę.
Myślę, że nie jest to złe, ale, jak się "przejedziemy" na kimś, to wtedy jest inna sprawa.
Ogólnie rzecz polega na zawierzeniu.
Kod:
Więc rozumiem, że kobiety prowokują ...

Są takie przypadki, jasne, że tak, ale dlaczego zaraz w przechodniu widzieć gwałciciela - nie wychodzili byśmy z domu wcale. A właśnie trzeba widzieć kogoś, kto wyciągnie do nas rękę, kto powie miłe słowo lub też nam pomoże.
Czuję, że uraziłam cię trochę, wybacz, ty też jesteś dobry, tak to czuję w sieci.
:razz:

So lis 29, 2008 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11