Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 20:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Następna strona
 Niepodważalne dowody na istnienie boga 
Autor Wiadomość
Czy zgadzasz się ze stwierdzeniem, że we wszechświecie mamy do czynienia z niezwykłą złożonością, jakby zaprojektowaną w niezwykle misterny i skomplikowany sposób? Jesli tak, to czy przyjmujesz, że Projektant, który tego dokonał był niezwykle inteligentny? I wreszcie - czy Projektant istniał zawsze, jeśli nie, to kto Go zaprojektował? Jaka jest Twoja odpowiedź na takie pytania? Czy nie bardziej logiczny wydaje Ci się stopniowy proces zmian prowadzący do złożoności niż pojawienie się nagle tworu tak złożonego jak chociażby mysz?

Wychodząc z założenie, że "Projekt nie istniał zawsze" to należy szukać Nadprojektu...a poczatek Nadprojektu?...i tak w nieskończonośc można mnożyć byty.
"Stopniowy proces zmian"....a co stanowiło punkt wyjścia zmian??
Cytuj:
Z tego co mi wiadomo jedną z interpretacji teorii kwantów, jest ta mówiąca o istnieniu wielu światów - istnieje ogromna liczba wszechświatów równoległych, która ciągle się powiększa a dodatkowo są wzajemnie dla siebie nie do wykrycia. Jedynym sposobem przeniknięcia do takiego drugiego wszechświata ma rzekomo być właśnie mechanika kwantowa. Niewiele wiem na ten temat, ale jeśli istnieją zjawiska kwantowe a Bóg jest Stwórcą wszechrzeczy to jest odpowiedzialny również i za nie. Tylko po co Miałby on dokonać stworzenia tak wielu światów, jeśli z naszą ukochaną Matką Ziemią radzi sobie dość ułomnie....

Gdyby człowiek znał wszystkie odpowiedzi byłby równy Bogu.

Cytuj:
tak samo jak i posiadają wolną wolę, którą niestety człowiek był czelny im odebrać.

Wolna wola to świadomy wybór z perspektywą skutków, efektów... czy zwierzeta posiadaja zdolność przewidywania?
Wybór zwierząt jest podporządkowany instynktowi życia.

R6 - definicję cudu znajdziesz w słowniku jęz. polskiego :)

mariamne - Dawkins nawiedzony to Bóg urojony :D

Pn sty 19, 2009 8:53

"w sumie od kiedy wyszła książka Dawkinsa, to nie mam już żadnych wątpliwości co do tego, czy bóg/ bogowie istnieje czy nie."

No przeciez pan Dawkins to wyrocznia!Guru!Może to jego powinno sie zacząć wyznawać zamiast Latającego Potwora Spaghetti ?On jest przecież namacalny,to ułatwiłoby sprawę...Skończyłyby sie dylematy i niedowiarstwo..A może sekta!Tak,sekta to świetny pomysł,przeciez jak widac już co poniektórzy traktują go jak guru... :lol:

Niestety z przykrością musze stwierdzic,kolezanko,że jesli po przeczytaniu takiej książeczki i "takich niepodważalnych dowodach" jakie pan Dawkins przedstawia światu,stiewrdziłas,ze Boga nie ma,to niezwykle łatwo toba manipulować.
Polecam ci zagłębic sie w sama siebie i tam szukać prawdy.Augustyn,najpierw znany grzesznik i rozpustnik,w końcu swiety(podkreślam to,by nikt nie zarzucił tu nieobiektywności) pieknie odniósł sie do naszego wnętrza i tejże znajdowanej tam prawdy.

a ja polecam, koleżanko, czytam to, co inni piszą. Napisałam, że jestem ateistką od 6 lat, ale książka Dawkinsa (ktora wyszła nieco później) sprawiła, że nie mam już żadnych wątpliwości.
A propos tego, jak można porównywać człowieka do Boga- cóż, otóz mozna jeżeli uzna się, że Bóg to twór ludzki. Ja tak uznaję, a więc mam prawo porównywać. Poza tym czy wiara ma jakikolwiek sens jeżeli ofiara Jezusa nie ma wpływu na zbawienie ludzi? Załóżmy na chwile, że byl on jednak jednym z tysięcy fałszywych proroków i po prostu został skazany za obrazę stanu. Czy wtedy religia ma sens? A na jakiej podstawie uważacie, że właśnie tak na przykład nie było? Nie ma żadnych dowodów oprócz biblii tak samo jak nie ma żadnych dowodów na teorię scjentologów oprócz książki Hubbarda, a jednak jej nie zakładacie jako prawdziwej

Pn sty 19, 2009 9:51
ale książka Dawkinsa (ktora wyszła nieco później) sprawiła, że nie mam już żadnych wątpliwości.

Nie chcę Cię urazić, ale stare porzekadło wyraźnie precyzuje kto nie żadnych wątpliwości.

Pn sty 19, 2009 10:07

Ano dlatego,że fundamentem chrzescijaństwa jest ofiara Chrystusa.Ofiara złożona z miłości i dla miłości.Ofiara z Jego zycia.
.

Wybaczcie, ale działalność Jezusa kojarzy mi się jednak z działalnością sekt i chyba za bardzo jest On idealizowany. Warunkiem, jaki postawił swoim uczniom było wyrzeczenie się własnej rodziny, mało tego konieczność odczuwania w stosunku do niej nienawiści. Oczywiście w Biblii Tysiąclecia niezwołocznie umieszczone przypis do słowa "nienawiść", mówiący że nie chodzi tu o uczucie... jednak o postawienie Boga i Chrystusa ponad wszystko ! [Łk, 14,26].

Ponadto uważam, że fakt konieczności "poprawnej interpretacji" niektórych fragmentów Biblii stawnowi o jej daleko posuniętej niedoskonałości - a czyż nie powinna być doskonałą, skoro uważacie, że jej twórcami byli ludzie natchnieni przez Boga?

I ten cały pomysł z Maryją Dziwicą i Niepokalanym Poczęcięm.. Dobrze wiadomo, że nieporozumienie to zaistniało w wyniku błędnego tłumaczenia oryginalnego tekstu gdzie zasadniczo mowa była o "młodej kobiecie". Błąd ten niestety pozostał i był podtrzymywany przez autorów Nowego Testamentu.

pozdrawiam

Pn sty 19, 2009 10:08

pani_dawkins napisał(a):

Nie ma żadnych dowodów oprócz biblii tak samo jak nie ma żadnych dowodów na teorię scjentologów oprócz książki Hubbarda, a jednak jej nie zakładacie jako prawdziwej

Więc jednak uznaje pani Biblię za dowód. No więc jeden dowód już pani ma. :) Poza tym istnienie wielu różnych teorii w tym teorii o potworze, nie wyklucza słuszności wiary w Stwórcę.
pani_dawkins napisał(a):

ale książka Dawkinsa (ktora wyszła nieco później) sprawiła, że nie mam już żadnych wątpliwości.

Aby nie mieć wątpliwości trzeba by opierać się na dowodach , a niestety nie ma dowodów na samopowstanie wszechświata i fałszywość przesłania Jezusa .

Typowy przykład budowy światopoglądu na grząskim gruncie.

Pn sty 19, 2009 10:52
Wybaczcie,

Wybaczamy :) ....trudno mieć za złe komuś, kto nie jest w stanie zrozumieć.

Pn sty 19, 2009 15:55

Cytuj:
Wybaczamy ....trudno mieć za złe komuś, kto nie jest w stanie zrozumieć.

Trudno jest zrozumieć, owszem. Może jednak ktoś podejmie się wyjaśnienia?

Pn sty 19, 2009 16:21
Trudno jest zrozumieć, owszem. Może jednak ktoś podejmie się wyjaśnienia?

Na stronie głównej portalu wiara jest dział "Biblia" - obszerne źródło wiedzy o Biblii, interpretacje w kontekście historycznym, obyczajowym, mentalnym ówczesnych Izraelitów.
Zauważ
Cytuj:
postawienie Boga i Chrystus ponad wszystko (Łk 14,26

Zauważ:
- "Wszystko co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili" (Mt 25,40).
Bóg jest obecny w człowieku ("na wzór i podobieństwo swoje go stworzył") - stawiasz Boga ponad wszystko, więc zobligowana jesteś do szacunku i czynienia dobra ludziom.

Pn sty 19, 2009 16:59

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%8 ... _Spaghetti

Strona venganza.org zyskała szersze zainteresowanie świata, gdy portal Boing Boing wspomniał o niej w czerwcu 2005. Portal ogłosił, że zapłaci 250.000 dolarów każdemu, kto udowodni, że Jezus nie był synem Latającego Potwora Spaghetti.

mozna bawic sie tak w kotka i myszke bez konca...

A co jesli ktos powiedzial ze Bog istnieje i byl na tyle wiarygodny, ze ta wiara przetrwala tysaclecia tylko sie umacniajac... a co jesli wierzylibysmy teraz w latajacego potwora Spagetii?

Pn sty 19, 2009 17:01

Wolna wola to świadomy wybór z perspektywą skutków, efektów...
- jeśli takie jest twoje ujęcie "wolnej woli" (dla mnie pojęcie raczej niejasne), to posiadają ją także zwierzęta o czym sam piszesz:
Cytuj:
Wybór zwierząt jest podporządkowany instynktowi życia.
- chyba, że uznamy, że wybór ten nie jest świadomy, co z kolei stawia nowe pytanie: czy dokonać podziału na wybory świadome i nieświadome?
Zwierzęta mają zdolność przewidywania choć nie tak dobrze rozwiniętą jak my a to z racji posiadania mniej rozwiniętych ośrodków pamięci. Przewidywanie nie bierze się z nikąd tylko jest efektem nabytych doświadczeń.

Moje pytania są takie:
1. Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "wolnej woli" ?
2.Czy uważasz, że ludzkie wybory nie są podporządkowane instynktowi życia? Jeśli nie są, to podaj mi proszę jakiś przykład.

Pn sty 19, 2009 17:22

Tyle jest opracowań na temat Koranu. Tylu ludzi na przestrzeni wieków zaufało naukom zawartym w Koranie. Tak wiele jest cudów, meczetów i męczenników za wiarę. Wynika z tego, że Koran głosi prawdę. Tylko głupi człowiek nie może tego zrozumieć. Każdy ateista jest głupi. Rozumy ateistów są gorsze. Możemy czuć się dobrze dlatego, że nie jesteśmy ateistami. Bóg jest tylko z nami ;)

Pn sty 19, 2009 17:36

Tyle jest opracowań na temat Koranu. Tylu ludzi na przestrzeni wieków zaufało naukom zawartym w Koranie. Tak wiele jest cudów, meczetów i męczenników za wiarę. Wynika z tego, że Koran głosi prawdę. Tylko głupi człowiek nie może tego zrozumieć. Każdy ateista jest głupi. Rozumy ateistów są gorsze. Możemy czuć się dobrze dlatego, że nie jesteśmy ateistami. Bóg jest tylko z nami ;)

Uffff....

Pn sty 19, 2009 17:38
"Napisałam, że jestem ateistką od 6 lat, ale książka Dawkinsa (ktora wyszła nieco później) sprawiła, że nie mam już żadnych wątpliwości. "

A ja byłam zaciekłą ateistką przez wiele stanowczo za długich lat,po czym nawróciłam się a Biblia sprawiła,że nie mam juz żadnych wątpliwości. :-D

Dalsza część twojej wypowiedzi odnosi sie do czegoś innego,niż miałam na mysli.

Mój pierwszy komentarz do pytania"dlaczego chrzescijaństwo jest <lepsze>"
był odpowiedzią katoliczki-ofiara Chrystusa,to oczywiste.(dodam jeszcze coś równie przez ciebie nie do przyjęcia-bo stanowi Prawdę :) )Ale to były słowa przedstawiające moje własne,indywidualne stanowisko.Nie narzucające tego stanowiska tobie jako ateistce.

Zaś kolejny komentarz:
Nawet odrzuciwszy na chwile perspektywę wierzącego,stojąc z boku,odpowiedz na to pytanie chyba nie powinna nastreczac większych trudności przyzwoitemu człowiekowi,nieprawdaż?

uwydatnił,iż rozumiem stanowisko ateistów(w końcu sama byłam)Wiara nie jest wcale prosta sprawą.Wbrew temu,co często myślą wierzący,uwierzyc jest często niezwykle trudno,a i nie ma najmniejszego powodu,by uwierzyc.
Chciałam jednak podkreślić,że nawet dla ateisty pytanie "dlaczego chrzescijaństwo" a nie choćby islam stanowi łatwe równanie.
Chocby nie wierzyć w boskość Jezusa i w Boga w ogóle,to nie można zaprzeczyć ,iż Jezus przyniósł na swiat najwspanialsze wartości .Miłość,pokój,dobro,braterstwo...itd.Można mnożyc w nieskończoność. W dowód oddania sprawie,złożył męczęńską ofiare na krzyżu. Ot,taka opowieść o dobrym "człowieku" imieniem Jezus,którego zakatowano za wartości moralne,a on nie wzbraniał się ,potwierdzając tym samym głoszone wartości.

A terz porównajmy;Muhammad,ożenił się z bogatą,wpływową i starszą o 15 lat Chadżidżą,a potem przejął kontrolę na drodze do Mekki,łupiąc i nękając podróżnych i karawany,a tym samym doprowadził miasto niemalże do riuny.Ale to takie tam,niewinne,zbójnickie przygody,prawda? :lol:

Moja osobista odpowiedz widnieje na poczatku postu.
Moja odpowiedz dla ciebie jako ateistki brzmi:wciąz nie wiesz dlaczego chrzescijaństwo?Czy ten człowiek,który wyprostował kregosłup moralny swiata nie zasługuje na szacunek?Niekoniecznie kult z twojej strony.Szacunek.A wierzącym nie przeszkadzaj w oddawaniu Mu boskiej czci.Trudno to pogodzić..?

"Załóżmy na chwile, że byl on jednak jednym z tysięcy fałszywych proroków i po prostu został skazany za obrazę stanu'
Twój minimalizm w rachunkach jest zaiste porażający :D

Wybacz,ale nie bede zakładać fałszywej tezy :lol:

"Czy wtedy religia ma sens?"
Przy założeniu fałszywej tezy,nie :D

"A na jakiej podstawie uważacie, że właśnie tak na przykład nie było? '
Na podstawie Pisma swiętego,które wyłuszcza czarno na białym,że tak nie było,a twoja teza to na chwile obecna pustosłowie.
(chyba ,że pan Dawkins coś ma do powiedzenia na ten temat :D )

"Nie ma żadnych dowodów oprócz biblii "

Bingo,Seweryn :-D

A dowodem jest Bóg w naszym zyciu :)
A jest to dowód,który św.Augustyn potraktowałby jako dowód niezbity. :)

Pn sty 19, 2009 17:41
Zwierzęta mają zdolność przewidywania choć nie tak dobrze rozwiniętą jak my a to z racji posiadania mniej rozwiniętych ośrodków pamięci. Przewidywanie nie bierze się z nikąd tylko jest efektem nabytych doświadczeń.

Nie do końca...są zwierzęta, które ratując życie udają martwe (opos, wąż).
Udaje się to w przypadku drapiezników, które gardza padliną, ale człowiek znając te triki capnie owego ziwrzaka bez wysiłku.
Żadnego przewidywania zatem - czysty instynk.

Cytuj:
Moje pytania są takie:
1. Co dokładnie rozumiesz pod pojęciem "wolnej woli" ?
2.Czy uważasz, że ludzkie wybory nie są podporządkowane instynktowi życia? Jeśli nie są, to podaj mi proszę jakiś przykład.

Agata Mróz - jej osobisty wolny wybór był decydujący :)

Pn sty 19, 2009 17:46

Ale dlaczego przyjmujesz ze biblia sie nie myli?

Jak kazdej innej wiary Chrzescijanstwa nie da sie uwiarygodnic...

Pn sty 19, 2009 17:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Następna strona