Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 9:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Dowody na nieistnienie Boga 
Autor Wiadomość

Aha vandee jeszcze jedno, jesli znajdziesz jakies porownanie na gdzies do mojej metody obliczania wlasnie takich przypadkow to mozesz mnie nazwac klamca
Metode ta sam wymyslilem i obliczylem, a jak ja nie rozumiesz mimo ze tlumaczylem kilka razy w tym lopatologicznie ze zgnilymi jablkami tzn ze juz nie pojmiesz i koncze rozmowe

A to ty powtarzasz bzdury z jakis stronek o kreowaniu zycia w probowce bombardujac ja 14 tys lat promieniowaniem kosmicznym ...i ktos ma w to uwierzac tak ? skoro ludzka cywilizacja ma nie wiecej niz 5 tys lat liczac juz od faraonow ! I nijak tego nei mozna udowodnic , trzebaby bylo zyc 14 tys lat !!

Narazie dzieciaki !!!

Śr mar 09, 2005 23:18

Cytuj:
To co z tego ze trwa ! Nie udowodniono ze zycie powstanie po 14 tys lat bombardowania , musilbys tyle lat zyc..i obserwowac probowke...wiec dosyc ignoranctwa !

Nie wszystko trzeba obserwować przez ileś lat. Można policzyć. Poza tym nigdy nie twierdziłem że stworzono życie w probówce. Wyjaśniłem tylko dlaczego to niemożliwe oraz dlaczego było możliwe 3,5 mld lat temu.

Cytuj:
A niby skad mialby sie wytworzyc nosnik genetyczny RNA ? ( zwany wirusem ) i nosnik sam sie zaprogramowac na doskonalenie aby tworzyc coraz to wyszze formy zycia ?
Tak wirus to nosnik czystego RNA, poczytaj troche o mikrobiologii
I nie wirus zwany RNA tylko RNA nosnik kodu genetycznego podobnie jak wirus....

Wirusy są zarówno RNA jak i DNA. DNA lub RNA jest częścią składową wirusa a nie całym wirusem. Więc nie można mówić że wirus = RNA.

Cytuj:
Aha vandee jeszcze jedno, jesli znajdziesz jakies porownanie na gdzies do mojej metody obliczania wlasnie takich przypadkow to mozesz mnie nazwac klamca Metode ta sam wymyslilem i obliczylem, a jak ja nie rozumiesz mimo ze tlumaczylem kilka razy w tym lopatologicznie ze zgnilymi jablkami tzn ze juz nie pojmiesz i koncze rozmowe

Nie zrozumiałeś. Nie pytałem o matematykę tylko o zmienne podstawione do działania. Jakie elementy brałeś w obliczaniu prawdopodobieństwa?Rozpisz je za pomocą liczb i podstaw do działania. Tego jestem ciekaw a nie jakichś jabłek :-).

Agniulka

Widzę że bardzo chcesz zaistnieć w dyskusji. Jak zwykle nie wiesz o co w niej biega a zabierasz głos.

Śr mar 09, 2005 23:32
Co do tego "bombardowania przez 14 tysięcy lat" ...
1. Nikt tego doświadczalnie nie sprawdził - więc spokojnie można taką teorię włożyć w ... literaturę SF ...
A nie używać tego typu argumentacji jako "dowodu" lub też "hipotezy" naukowej ..
2. być może - rzeczywiście :D - okaże się, że po upływe 14 000 lat bombardowania coś tam się pojawi - żeby tylko nie okazał się to ... " 8 obcy pasażer Nostromo" - lub też jakiś inny "Twór" - np połaczenie żaby z czołgiem i slimaka ... ;) :P:P:P

Śr mar 09, 2005 23:51
A na to ostatnie - to pojawienie się czegoś takiego (zupełnie odmiennego od człowieka) - jest chyba bardziej praawdopodobne od pojawienia się istoty myślącej - takiej jak człowiek :co:

Śr mar 09, 2005 23:54

Cytat:
To co z tego ze trwa ! Nie udowodniono ze zycie powstanie po 14 tys lat bombardowania , musilbys tyle lat zyc..i obserwowac probowke...wiec dosyc ignoranctwa !

Nie wszystko trzeba obserwować przez ileś lat. Można policzyć. Poza tym nigdy nie twierdziłem że stworzono życie w probówce. Wyjaśniłem tylko dlaczego to niemożliwe oraz dlaczego było możliwe 3,5 mld lat temu.

Bardzo jestem ciekaw jaki wzor zastosujesz aby to policzyc....nie moge sie doczekac wyjasnienia !

W
irusy zawieraja czysty nosnik RNA i nigdy nei twierdzilem ze RNA to wirus
Tylko aby nosily w sobie ten nosnik RNA musial ktos ten RNA zaprogramowac !

Moja metoda jest zgrubna i prosta wg mnie
nakladasz poszczegolne przypadki na siebie
Powiedzmy ze przyjmujesz ze prawdopodobienstwo powstanie zycia na ziemi to 1:100 z chaotycznych procesow chemicznych
nakladasz na to 1:100 prawdopodobienstwo utrzymania sie tego zaistynialego zycia w istnieniu na dluzej
na to nakladasz 1:100 szanse na to ze zycie ktore juz powiedzmy istnieje zaczyna przybierac bardziej skaplikowane formy a nei np istnieje dalej tylko w jego prymitywnej postaci
Dalej nakladasz przypadek 1:100 ze zycie nei wyginie poniewaz zabiete zostanie przez jakis przypadkowy kataklizm

Teraz aby szczesliwa konfiguracja z tych 4 przypadkow lub wiecej kliknela to tak jak w szyfr bankowy potrzeba odpowiednia ilosc kombinacji wykonac aby sie udalo wstrzelic w szyfr nei znajac go uprzednio tylko slepo wykonywac kombinacje

Ta odpowiednia ilosc kombinacji to wlasnie to koncowy rachunek prawdopodobienstwa z tych 4 czy wiecej skladowych przypadkow
Liczy sie to tylko jako 400 silnia ..jesli nalozone sa skladowe ktora kazda zawiera 1:100 szans lub jesli jest wiecej skladowych to moze to byc 500 silnia czy nawet 1000 silnia !!
To tak jakbys mial 10 bebenkow w szyfrze a kazdy bembenek ma na obwodzie 100 znakow ..i teraz kombinuj na chybil trafil aby to byla wlasciwa kombinacja z 10 bembenkow i 100 znakow na kazdym z nich na obwodzie

Ilosc bembenkow to ilosc czynnikow aby zycie zaistnialo , przetrwalo i zaczelo sie tak rozwijac jak sie rozwija
Znakow na obwodzie bembenka to stopien prawdopodobienstwa aby ten kazdy z tych pojednyczych czynnikow wystapil

To teraz oblicz ilosc przypadkowych kombinacji potrzebnych aby otworzyc ten szyfr

Powtarzam to jest tylko skromny przyklad...w jaki sposob zaczalem sobie uswiadamiac ilosc kombinacji..

Nie umiem innaczej tego przedstawic..dla mnei to zrozumiale i oczywiste
Jesli dla Ciebei nie ..to nie ma co dalej drazyc tematu

Śr mar 09, 2005 23:56

DNA lub RNA jest częścią składową wirusa a nie całym wirusem. Więc nie można mówić że wirus = RNA

NIKT NIE NAPISAŁ ŻE WIRUS = RNA !!!!
Gabriel pisał o wirusie - NOŚNIKU RNA !
Nie wiem, kto tu chce mieć swoje pięć minut ale nie błaźnij się dalej, jak ci już trzykrotnie to wyjaśnialiśmy

Cz mar 10, 2005 8:05

Promieniowanie kosmiczne istnieje to fakt. Wpłynęło na powstanie życia to fakt. Mam ci obliczać? Nie wiem jak :-). Wystarczy mi że ktoś mądrzejszy odemnie to obliczył i reszta nauki to uznała.

Gabriel

Cytuj:
Powiedzmy ze przyjmujesz ze prawdopodobienstwo powstanie zycia na ziemi to 1:100 z chaotycznych procesow chemicznych

Powiedzmy ?:-) A ja powiem "powiedzmy że to 1:5 :-)"

Cytuj:
nakladasz na to 1:100 prawdopodobienstwo utrzymania sie tego zaistynialego zycia w istnieniu na dluzej

Na jakiej podstawie obliczyłeś 1:100 ?

Cytuj:
na to nakladasz 1:100 szanse na to ze zycie ktore juz powiedzmy istnieje zaczyna przybierac bardziej skaplikowane formy a nei np istnieje dalej tylko w jego prymitywnej postaci

Patrz wyżej

Cytuj:
Dalej nakladasz przypadek 1:100 ze zycie nei wyginie poniewaz zabiete zostanie przez jakis przypadkowy kataklizm

Patrz wyżej. Dalej juz nie ma co liczyć skoro dane są wyssane z palca.

Cz mar 10, 2005 10:32

Cytuj:

Powiedzmy ?:-) A ja powiem "powiedzmy że to 1:5 :-)"

Ile jest atomów w jednej cząsteczce białka?
To zrób z tej liczby silnia to dostaniesz x które wstawisz do 1:x
Obawiam się że 1:100 to i tak bardzo delikatne założenie :D

Cz mar 10, 2005 10:48

Cz mar 10, 2005 10:49

Cytuj:
Ile jest atomów w jednej cząsteczce białka?
To zrób z tej liczby silnia to dostaniesz x które wstawisz do 1
Obawiam się że 1:100 to i tak bardzo delikatne założenie

Co za matematyka :o . Liczba atomów nie jest jedyną zmienną :-). Nie bierzesz pod uwagę wiązań, dostępności pierwiastków, czynników zewnętrznych itd. Gdybanie i tyle. A poza tym co z resztą zmiennych?

Cz mar 10, 2005 11:53

No właśnie już upraszczam :)
Czy się zwiąże to jest kolejny czynnik - a każdy kolejny czynnik dodatkowo zmniejsza nam prawdopodobieństwo :)
Ale najpierw biorąc pod uwagę samą kombinację - nie komplikujmy sobie z białkiem ;) zmontujmy cząsteczkę metanu CH4...
Mamy mniej więcej 90 pierwiastków chemicznie aktywnych...
Z tego 35 dosyć często występujących... - n
W cząsteczce mamy 5 miejsc do obsadzenia - k
Z wzoru na wariacje z powtórzeniami (w których kolejność ma znaczenie, więc już eliminujemy identyczne składy tylko różnie odwrócone, bo wiadomo, że połączyć się mogą tylko na jeden sposób)
W = n^k co daje...
Że prawdopodobieństwo losowego powstania cząsteczki metanu wynosi 1:52521875

To był tylko metan - tylko jedna substancja.
Dalej możemy się zastanawiać nad:
- białkiem i innymi substancjami, np. DNA...
- powstaniem innych elementów komórki mitochondriów, jądra itd...
itd itd...
Teoria ewolucji wcale nie wyjaśnia wszystkiego - np. w jaki sposób powstały narządy złożone jak oko... - które działa doppiero przy istnieniu wszystkich elementów...

Cz mar 10, 2005 12:44

Oczywiście DNA nie jest substancją :D Tam miał być enter i następny myślinik :)

Cz mar 10, 2005 12:48

Agnulka , dzieki za pomoc....:) utluklismy ateistycznego trola :D :cisza: :ok:

Cz mar 10, 2005 13:58

Cytuj:
Mamy mniej więcej 90 pierwiastków chemicznie aktywnych...
Z tego 35 dosyć często występujących... - n
W cząsteczce mamy 5 miejsc do obsadzenia - k
Z wzoru na wariacje z powtórzeniami (w których kolejność ma znaczenie, więc już eliminujemy identyczne składy tylko różnie odwrócone, bo wiadomo, że połączyć się mogą tylko na jeden sposób)
W = n^k co daje...
Że prawdopodobieństwo losowego powstania cząsteczki metanu wynosi 1:52521875

Co za kretynizm :-). Dzieciaki (gabirel oraz agniulka) czy wy wiecie że atomy mają wiązania dzięki którym tworzą cząsteczki o okreslonym kształcie? Atomy to nie są kulki którymi się rzuca tysiące razy by się w coś ułożyły:-). Prawdopodobieństwo powstania cząsteczki metalu z tego kretyńskiego działania wyszło ci 1:52521875 - cholernie małe. Dziwne tylko że w samej tylko skorupie ziemii są miliardy ton metanu :-). Bozia go stworzyła magiczną różdżką? :-).

Gdyby stosować te wasze idiotyzmy z prawdopodobieństwem w chemii to naukowcy by się codziennie zastanawiali mieszając dwie substancje - "uda się albo się nie uda :-)".

A ty gabRYJelku szukaj sobie troli w rodzinie, jesli ona wogole toleruje takiego chama i nieuka jak ty. Prawdziwy katol z ciebie. Nie mylić z katolikiem.

Cz mar 10, 2005 14:29

Widzisz vandee roznica taka miedzy mna a Toba jest ze ja uzywam epitetow do podkreslenia demonicznosci ( glupowatosci Twojej teorii )a Ty do do obrazenia kogos
Ja nie obrazam Ciebie tylko Twoja teorie a to roznica

Co do stopnia prawdopodobnosci to Ty zakladasz ze jednak metan sam powstal..ot tak od siebie i dlatego w Twoje biednej glowce nie miesci sie aby to byla taka duza cyfra prawdopodobienstwa wynosila 1:1:52521875
i Twoja odpowiedz jest tylko jedna ( NIE BO NIE ) a my Ci udowadniamy matematycznie jak to wysokie jest nieprawdopodobienstwo

To ze sie mieszaja substance ze soba jest okreslone z gory okrelsonymi zaleznosciami ( niektore substancje sie nei meiszaja ze soba i tez to jest okreslone ) Tylko ze Ty zakladasz ze to sie dzieje ot tak od siebie ..a ja zakladam ze zostalo to zaprogramowane przez stworce..wlacznie ze wszystkimi prawami fizyki , chemii biologii i wszystkich innych dzialow nauki biedny czlowieku

Twoja wiedza nt wiary tez jest ogromna jesli uwazasz ze jestem katolikiem.Oczywiscie w ten sposob twierdzisz ze protestantow i prawoslawnych obowiazuje inny schemat tworzenia swiata przez Boga

Cz mar 10, 2005 14:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona