Czy Maryję można nazwać człowiekiem ?
Autor |
Wiadomość |
klops
zbanowany na stałe
|
 Re: Czy Maryję można nazwać człowiekiem ?
@klops napisał(a): Uważasz zatem że Prawo jest także stosowane do bóstwa? @Elbrus Jeśli jest człowiekiem - tak.
To wg Ciebie jak Jezus był w postaci niebieskiej zanim zszedł na Ziemię to nie obowiązywało go Prawo, a potem po przyjściu i narodzeniu się na Ziemi jako człowiek już tak?
_________________ Trzymajcie się imienia Jego
|
N maja 30, 2010 21:03 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
klops napisał(a): To wg Ciebie jak Jezus był w postaci niebieskiej zanim zszedł na Ziemię to nie obowiązywało go Prawo, a potem po przyjściu i narodzeniu się na Ziemi jako człowiek już tak? Nie wg mnie tylko wg Biblii.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N maja 30, 2010 21:26 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
To proszę przytocz mi te wersy. A z chęcią przyjże się twojej opinii w tym Świetle. Piszę to nie z lenistwa a po prostu dlatego iż nie widzę tego co mówisz w Słowie Bożym. Pozdrawiam
|
N maja 30, 2010 21:42 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Pozwoliłem przytoczyć sobie wers, wobec naszej polemiki. List do Filipian 2 "To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie. (6) On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, (7) lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, (8) uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. (9) Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, (10) aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. (11) I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca."
Psalm 82 "(1) Psalm. Asafowy. Bóg powstaje w zgromadzeniu bogów, pośrodku bogów sąd odbywa: (2) Dokądże będziecie sądzić niegodziwie i trzymać stronę występnych? (3) Ujmijcie się za sierotą i uciśnionym, wymierzcie sprawiedliwość nieszczęśliwemu i ubogiemu! (4) Uwolnijcie uciśnionego i nędzarza, wyrwijcie go z ręki występnych! (5) Lecz oni nie pojmują i nie rozumieją, błąkają się w ciemnościach: cała ziemia chwieje się w posadach. (6) Ja rzekłem: Jesteście bogami i wszyscy - synami Najwyższego."
Mój komentarz; to że w niebie znajdują się Synowie Boży to nie znaczy że są także Bogami i równają się Jedynemu Bogu.
i dalej Izajasz 47 "(10) Wy jesteście moimi świadkami - wyrocznia Pana - i moimi sługami, których wybrałem, abyście mogli poznać i uwierzyć Mi, oraz zrozumieć, że tylko Ja istnieję. Boga utworzonego przede Mną nie było ani po Mnie nie będzie. (11) Ja, Pan, tylko Ja istnieję i poza Mną nie ma żadnego zbawcy."
|
Pn maja 31, 2010 9:04 |
|
 |
white
|
klops napisał(a): Pozwoliłem przytoczyć sobie wers, wobec naszej polemiki. List do Filipian 2 "To dążenie niech was ożywia; ono też było w Chrystusie Jezusie. (6) On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, (7) lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, (8) uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. (9) Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, (10) aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. (11) I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca." Zajrzyj tutaj http://www.jeszua.pl/index.php?mode=kenosisc
|
Pn maja 31, 2010 9:45 |
|
|
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
O dziękuję  Fajnie że jest jeszcze ktoś kto widzi w Piśmie to samo...
|
Pn maja 31, 2010 10:58 |
|
 |
amadeus35
|
ashkel86 napisał(a): Pytanie jak w temacie
W zasadzie trudno nazwać Maryję człowiekiem. Wszystko co jest wyznacznikiem człowieczeństwa nie istnieje w jej osobie. Z wyjątkiem fizyczności lecz i tu w ograniczonym zakresie. Weźmy takie niepokalane poczęcie. W zasadzie pozbawia to ją grzechu pierworodnego - tym samym nie może czynić zła. Dlaczego to takie ważne , ano z powodu wolnej woli danej człowiekowi. Przecież Maria mogła powiedzieć Bogu :"chcę prowadzić normalne życie i mieć dziecko z Józefem". Jednakże sprzeciwiając się Bogu popełniła by grzech, a nie mogła go popełnić, ponieważ była pozbawiona grzechu pierworodnego. Nie można mieć pełni wolnej woli, jeśli nie można popełnić/pomyśleć o grzechu. Nawet Adam i Ewa mieli możliwość popełnienia grzechu i tym samym dają nam obraz owej pełniej woli.
To również prowadzi do kolejnego pytania. Dlaczego ludzie zadają sobie trud wielbienia kobiety , która w zasadzie wszystko dostała na srebrnej tacy ? Żaden ze szczególnych darów otrzymanych przez Maryję od Boga, nie wynika z jej szczególnej mądrości , czynów. Nawet nie mówcie mi , iż Maryja zasłużyła na to wychowując Jezusa. Przecież Jezus był Bogiem (wg. katolików) zatem nie było potrzeby wychowywania go , ponieważ posiadał wszelką możliwą wiedzę. Dawała mu jeść - no dajcie spokój przecież 40 dni spędził na pustyni bez jedzenia i picia. Urodziła go - każda inna kobieta mogła to zrobić i nie było w samym fakcie urodzenia nic niezwykłego. Moim zdaniem ..zanim rozpoczniesz jakakolwiek dyskusje zapoznaj sie z tematem.....  a Jezus jest Bogiem nie katolikow.......a wszystkich chrzescijan..... to tak zebys dalej nie bladzil 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn maja 31, 2010 13:25 |
|
 |
white
|
amadeus35 napisał(a): a Jezus jest Bogiem nie katolikow.......a wszystkich chrzescijan..... to tak zebys dalej nie bladzil  Jezus jest Bogiem tylko dla tych chrześcijan ,którzy wierzą w dogmat Trynitarny.
|
Pn maja 31, 2010 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): Jezus jest Bogiem tylko dla tych chrześcijan ,którzy wierzą w dogmat Trynitarny. No to chyba dla zdecydowanej wiekszosci chrzescijan
|
Pn maja 31, 2010 13:43 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Teraz trzeba sobie zadać pytanie, czy Bóg zawsze był z większością...? Wybrał przecież najmniejszy z narodów i uczynił ich swoją własnością. Wybrał Dawida, młodzieńca na rywala przeciw Goliatowi. Bóg jest zawsze tam gdzie zazwyczaj się Go nie spodziewasz 
|
Pn maja 31, 2010 14:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli klops wg ciebie, wyznacznikiem "posiadania Prawdy" jest znikoma ilosc wierzacych tak samo? Im mniej, tym prawdziwiej? Ciekawa teoria. Tyle, ze w poszukiwaniach prawdy moze prowadzic na manowce. Moze jednak nie ilosc decyduje, a inne kryteria?
|
Pn maja 31, 2010 15:28 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
Nie, tak nie uważam. Ale ogólnie unikałbym wielkich tłumów.
|
Pn maja 31, 2010 15:59 |
|
 |
Elbrus
|
klops napisał(a): O dziękuję  Fajnie że jest jeszcze ktoś kto widzi w Piśmie to samo... Uważaj - może to prowadzić do pychy. white napisał(a): Jezus jest Bogiem tylko dla tych chrześcijan ,którzy wierzą w dogmat Trynitarny. I to dotyczy nie tylko pogano-chrześcijan, ale także [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBydzi_mesjanistyczni#TeologiaŻydów Mesjanistycznych[/url], więc trudno ich podejrzewać o nieznajomość Pisma Świętego lub jakąś ignorancję. klops napisał(a): To wg Ciebie jak Jezus był w postaci niebieskiej zanim zszedł na Ziemię to nie obowiązywało go Prawo, a potem po przyjściu i narodzeniu się na Ziemi jako człowiek już tak? Jezus był Żydem, dlatego aby nie popełnić grzechu MUSIAŁ być poddany Prawu, dlatego że Prawo było pobłogosławione przez Boga, a Jezus wypełniał Jego wolę do końca. Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego. (Jana 20:17) Nie takiego bowiem mamy arcykapłana, który by nie mógł współczuć naszym słabościom, lecz doświadczonego we wszystkim na nasze podobieństwo, z wyjątkiem grzechu.(Hebr 4:15) Czy zgodzisz się, że Jezus "musiał" być (i był) poddany Prawu jak każdy pobożny Żyd? Wstarczy spojrzeć na wyznanie wiary "Żydów dla Jezusa": "Wierzymy w jednego najwyższego Boga istniejącego w trzech osobach: Ojca, Syna i Ducha Świętego, doskonałego w świętości, wszechwiedzącego, wszechmogącego i pełnego bezgranicznej miłości. (...)Wierzymy, że Jezus jako Mesjasz istniał odwiecznie, jest równej rangi z Bogiem Ojcem, a przychodząc na świat przyjął postać człowieka poprzez narodzenie z dziewicy i tym samym posiada zarówno Boską, jak i ludzką naturę. Wierzymy w Jego bezgrzeszne życie i całkowite posłuszeństwo zakonowi;" Po co byłoby to podkreślane przez WSZYSTKICH chrześcijan, skoro nie byłby poddany Prawu Mojżesza?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn maja 31, 2010 16:10 |
|
 |
klops
zbanowany na stałe
|
No nic trochę mnie zasmuciłeś. Ale ok argumentujemy dalej , może do czegoś dojdziemy. Cytuj: "Wierzymy w jednego najwyższego Boga istniejącego w trzech osobach: Ojca, Syna i Ducha Świętego, doskonałego w świętości, wszechwiedzącego, wszechmogącego i pełnego bezgranicznej miłości. (...)Wierzymy, że Jezus jako Mesjasz istniał odwiecznie, jest równej rangi z Bogiem Ojcem, a przychodząc na świat przyjął postać człowieka poprzez narodzenie z dziewicy i tym samym posiada zarówno Boską, jak i ludzką naturę. Odpowiem z użyciem fragmentów z Biblii. Z częścią przytoczonej przez Ciebie Eldrusie treści się zgadzam. Ale do sposobu ugruntowania dogmatu Trójcy, już podaję nieścisłości. Do cytatu: (...)Wierzymy, że Jezus jako Mesjasz istniał odwiecznie, jest równej rangi z Bogiem OjcemList do Efezjan 2 "On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, (7) lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi." Z Pisma znamy taką osobę która skorzystała z tej sposobności - Adama w ogrodzie Eden. Lecz Chrystus to wszystko naprawił oddając swoje życie za wszystkich w Adamie. Chrystus nie skorzystał ze sposobności bycia równym Ojcu nigdy, tak jak zrobił to szatan ze swoimi Aniołami , Chrystus był, jest i będzie posłuszny aż do końca Świata. I takich też wiernych chce mieć Ojciec w Niebie i dla tych przygotował miejsca. "...że Jezus jako Mesjasz istniał odwiecznie," - "Aniołowi Kościoła w Laodycei napisz: To mówi Amen, Świadek wierny i prawdomówny, Początek stworzenia Bożego" Objawienie 3:14 Cytuj: Wierzymy w jednego najwyższego Boga istniejącego w trzech osobach: Ojca, Syna i Ducha Świętego Nie ma potwierdzenia w Biblii choć autor tekstu powołuje się na na Święte Pismo :/. Przytoczony tekst jest pisany w stylu credo. Wierzymy, przyjmujemy z Pisma tak i tak. A ja tego tam po prostu nie widzę... 
|
Pn maja 31, 2010 19:52 |
|
 |
Elbrus
|
Jeśli chcecie rozmawiać o Trójcy to proszę bardzo: viewtopic.php?f=48&t=293 (Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???) albo konkretnie o bóstwie Jezusa: viewtopic.php?f=1&t=22335 (Bóstwo Jezusa w świetle fragmentów z NT) Pytam się o Jezusa i Jego poddaństwo Prawu: czy widzisz to, czy mam szukać dalej? //z tego co widzę po twojej anty-trynitarnej postawie za wiele to nie da...
|
Pn maja 31, 2010 20:16 |
|
|
|