Autor |
Wiadomość |
jarekS
|
 Re: I znów Bóg się popisał
Witam.
Nie każdy ceni Biblię jako źródło wiarygodnych informacji i odpowiedzi na wiele nurtujących nas pytań .Po co istniejemy i dokąd zmierzamy ?Jaki jest sens i cel naszego życia? Podpowiada również dlaczego zdarzają się tragiczne wydarzenia .
"I jeszcze raz zobaczyłem pod słońcem, że nie szybkim przypada zwycięstwo w wyścigu ani mocarzom — zwycięstwo w bitwie, ani mądrym — pokarm, ani tym, którzy się odznaczają zrozumieniem — bogactwo, ani nawet odznaczającym się wiedzą — łaska; gdyż wszystkich ich dosięga czas i nieprzewidziane zdarzenie. 12 Wszak człowiek nie zna swego czasu. Jak ryby chwytane w zgubną sieć i jak ptaki chwytane w pułapkę, tak są chwytani w sidło synowie ludzcy w czasie nieszczęsnym, gdy nagle ich zaskakuje . Kaznodziei 9:11,12
Takie wydarzenia jakie miały miejscezdarzają się wszędzie bez wzgledu na to kto jest w samolocie ,samochodzie czy pociągu.
I będą się działy dopóki będzie Istniała osoba mająca władzę nad zimia i nie zależy mu na dobru człowieka i w która wielu ludzi wierzących nie wierzy.
Diabeł zaprowadził go więc wysoko i w jednej chwili pokazał mu wszystkie królestwa zamieszkanej ziemi, 6 i rzekł do niego: „Dam ci całą tę władzę oraz ich chwałę, gdyż została mi przekazana i daję ją, komu chcę. 7 Jeśli więc ty oddasz mi cześć przed moim obliczem, wszystko to będzie twoje”. 8 Jezus, odpowiadając, rzekł do niego: „Jest napisane: ‚Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę’”
.Lukasza 4:5-8
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N kwi 18, 2010 22:15 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: Ale czy wiara jest łatwa? Czy wobec braku Bożej interwencji pośród najokropniejszych ludzkich dramatów mogę ostatecznie i jasno powiedzieć, że moja wiara jest słusznym wyborem? Wystarczy się zastanowić nad śmiercią dzieci, aby koncepcja wszechmogącego i dobrego Boga wydała się fantasmagorią. (...) moja wiara waliła się, podnosiła i znów chwiała. Któż z wierzących w obliczu milczenia Boga nie doświadcza wątpliwości, buntu, a nawet rozpaczy?
Gdy tryumfujący Hitler rósł w siłę, Bóg milczał. W straszliwy sposób doświadczył tego luterański biskup Dietrich Bonhoeffer, który na kilka miesięcy przed śmiercią w hitlerowskim obozie koncentracyjnym powiedział: "Bóg pomaga nam dopiero wówczas, gdy jest bezmocny i słaby. >Chrystus wziął na siebie nasze słabości i nosił nasze choroby< - zdanie to jasno wskazuje, że Chrystus nie pomaga nam swoją wszechmocą, ale swoją słabością i cierpieniem. Tylko cierpiący Bóg może pomóc".
Czytałam te linijki wiele razy. Brzmią dla mnie jak spisany ciepłą jeszcze krwią testament wyznającego wiarę męczennika, a nie jak chłodne abstrakcje powstałe na biurku teologa. Wizja Bonhoeffera bardzo mi pomogła w pogodzeniu z sobą spraw, które wydają się nie do pogodzenia. Bóg, który w Chrystusie przyjął ludzką naturę, włącza słabości człowieka w swoje bóstwo. Cierpienie, rozpacz, upadek zaczynają odtąd dotyczyć Boga, zostają przez Niego przyjęte. Może się rozpocząć dzieło odkupienia, ponieważ ani zło, ani śmierć nie są już oddzielone od Bożego życia.
s. Emmanuelle, "Wyznania zakonnicy", Kraków 2009, s. 257
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz kwi 29, 2010 11:50 |
|
 |
Majkel ze Stalowej
zbanowany na stałe
|
Kim jest b o g _
|
Cz kwi 29, 2010 18:34 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
@Majkel ze Stalowej Przestań spamować, bo to jest nudne (może nawet dla Boga...?). edit: Jest to człon w wyrazie np. bogomił, od którego pochodzi imię Bogumił. Dobra odpowiedź?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz kwi 29, 2010 19:30 |
|
 |
slavo
|
Nie jest łatwo od razu stać się lepszym, ani nie da się tak szybko nadrobić zaległości nagromadzonych przez wiele lat, ale warto od czegoś zacząć, może właśnie o nowe oczy i serce. Wiara jest procesem kształtowania w sobie obrazu Pana Jezusa.
|
Cz maja 20, 2010 20:01 |
|
|
|
 |
amadeus35
|
Peter napisał(a): Ciekawe czy gdyby pojedyncze osoby jednak przeżyły tę katastrofę lotniczą, znów by się mówiło, że to Bóg je cudownie uratował. Jestem pewien, że tak. Co powiecie w zaistniałej sytuacji-jak zwykle, że "Bóg tak chciał" czy może, że nie miał z tym nic wspólnego? Dlaczego nie po prostu zgodnie z prawdą, że wytłukł za jednym zamachem ok. setki ludzi? Jak nie miał nic wspólnego, to jak możecie gadać, że w ogóle kiedykolwiek kogokolwiek uratował z jakiegokolwiek wypadku, manipulanci? Ma coś wspólnego tylko z tym, co jest dla was wygodne? Niestety Bog tak nie chcial ostrzegal pilotow przez wieze kontrolna ...nie ladujcie...ostrzegal przez ich kolegow z IL-a ktorzy wyladowali wczesniej ....ostrzegal poprzez system ostrzegawczy w samolocie...i nic nie pomoglo zwyciezyla ludzka arogancja , pycha i glupota....
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pt maja 21, 2010 7:23 |
|
 |
Elbrus
|
amadeus35 napisał(a): Niestety Bog tak nie chcial ostrzegal pilotow przez wieze kontrolna ...nie ladujcie...ostrzegal przez ich kolegow z IL-a ktorzy wyladowali wczesniej ....ostrzegal poprzez system ostrzegawczy w samolocie...i nic nie pomoglo zwyciezyla ludzka arogancja , pycha i glupota.... Skąd wiesz co robił Bóg, a co spowodowała ludzka ignorancja? Oficjalnego raportu jeszcze nie mamy i przez jakiś czas mieć nie będziemy. A może prorokujesz - powiedział ci to Duch Święty?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pt maja 21, 2010 7:34 |
|
 |
mazli
|
amadeus35 napisał(a): ...i nic nie pomoglo zwyciezyla ludzka arogancja , pycha i glupota.... Rzucanie bezpodstawnych zarzutów względem martwych, którzy nie mogą się już obronić.
|
Pt maja 21, 2010 11:28 |
|
 |
amadeus35
|
Elbrus napisał(a): amadeus35 napisał(a): Niestety Bog tak nie chcial ostrzegal pilotow przez wieze kontrolna ...nie ladujcie...ostrzegal przez ich kolegow z IL-a ktorzy wyladowali wczesniej ....ostrzegal poprzez system ostrzegawczy w samolocie...i nic nie pomoglo zwyciezyla ludzka arogancja , pycha i glupota.... Skąd wiesz co robił Bóg, a co spowodowała ludzka ignorancja? Oficjalnego raportu jeszcze nie mamy i przez jakiś czas mieć nie będziemy. A może prorokujesz - powiedział ci to Duch Święty? Moze i powiedzial......  w kazdym razie raport niczego nie zmieni a ignorancja i pycha ludzka zwyciezyly.....szkoda tylko ze w tak tragiczny sposob....
|
Pt maja 21, 2010 21:31 |
|
 |
amadeus35
|
mazli napisał(a): amadeus35 napisał(a): ...i nic nie pomoglo zwyciezyla ludzka arogancja , pycha i glupota.... Rzucanie bezpodstawnych zarzutów względem martwych, którzy nie mogą się już obronić. Nie rzucanie tylko stwierdzenie faktow i zadne teorie spiskowe ze Rosjanie kogos dobijali strzelajac im w glowe......mozna wlozyc miedzy bajki to tylko i wylacznie jest wina pilota i jego zalogi....gdyby posluchali komunikatow z wiezy i posluchali rady swoich kolegow piolotow....dzisiaj byliby wsrod zywych i mogli by sie bronic....
|
Pt maja 21, 2010 21:34 |
|
 |
mazli
|
amadeus35 napisał(a): Nie rzucanie tylko stwierdzenie faktow i zadne teorie spiskowe ze Rosjanie kogos dobijali strzelajac im w glowe......mozna wlozyc miedzy bajki Oczywiście nie uważam, że tak się stało - ale jednak nie można włożyć między bajki tego, że akurat strzelanie w głowę Rosjanom wychodziło zawsze bardzo dobrze. amadeus35 napisał(a): ...to tylko i wylacznie jest wina pilota i jego zalogi Udowodnij. amadeus35 napisał(a): ....gdyby posluchali komunikatow z wiezy Byłeś na pokładzie lub w wierzy, że znasz treść komunikatów? Jeśli nie, czemu wyrokujesz?
|
Pt maja 21, 2010 22:39 |
|
 |
slavo
|
Może wreszcie zaczęlibyście rozmawiać o Bogu, a nie o doniesieniach medialnych i małostkowych ,,sensacyjkach,,? No tak, na kogo by tu zrucić winę, oto jest pytanie? Najłatwiej na pilotów, czyżby? www.evici.pl
|
Wt maja 25, 2010 19:47 |
|
 |
Seweryn
|
amadeus35 napisał(a):
... zadne teorie spiskowe ze Rosjanie kogos dobijali strzelajac im w glowe......mozna wlozyc miedzy bajki Czy mówisz o Katyniu? bo tam akurat strzelano do tysięcy polaków i też nikt nie przeżył.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 25, 2010 20:58 |
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Czy mówisz o Katyniu? bo tam akurat strzelano do tysięcy polaków i też nikt nie przeżył. Wczoraj się urodziłeś? Chodzi oczywiście o filmik z katastrofy2010.
|
Wt maja 25, 2010 21:16 |
|
 |
Seweryn
|
O tym też piszę . Skoro można było zastrzelić tysiące w Katyniu to dlaczego nie można się pozbyć kilkudziesięciu w Smoleńsku?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt maja 25, 2010 21:28 |
|
|
|