co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): Autorami Nowego Testamentu byli ludzie należący mniej więcej do tego samego pokolenia, świadkowie działalności Jezusa, jego uczniowie No patrz... i mimo to nie ma tam nic o tym co robili ich następcy 100 lat później ? Żaden z Apostołów nie prorokował na ten temat ?  No i teraz ty biedny nie możesz znaleźć w Piśmie Świętym co robili następcy Apostołów... takie niedopatrzenie Cytuj: prosze to udowodnic na podstawie pisma sw
Robiłam to już dziesiątki razy - również specjalnie na twoje życzenie. Jeżeli nie dotarło do tej pory to nie ma powodu by pisać to po raz setny - wróć do tamtych moich wypowiedzi i módl się o zrozumienie
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 31, 2005 11:35 |
|
|
|
 |
rahelix
|
Cytuj: No patrz... i mimo to nie ma tam nic o tym co robili ich następcy 100 lat później ? Żaden z Apostołów nie prorokował na ten temat ? No i teraz ty biedny nie możesz znaleźć w Piśmie Świętym co robili następcy Apostołów... takie niedopatrzenie
musze cie rozczarowac
Dz.Ap. 20:29-30
29. Ja wiem, że po odejściu moim wejdą między was wilki drapieżne, nie oszczędzając trzody,
30. Nawet spomiędzy was samych powstaną mężowie, mówiący rzeczy przewrotne, aby uczniów pociągnąć za sobą.
(BW)
2 Tym. 3:13-17
13. Ludzie zaś źli i oszuści coraz bardziej brnąć będą w zło, błądząc sami i drugich w błąd wprowadzając,
14. Ale ty trwaj w tym, czegoś się nauczył i czego pewny jesteś, wiedząc, od kogoś się tego nauczył.
15. I ponieważ od dzieciństwa znasz Pisma święte, które cię mogą obdarzyć mądrością ku zbawieniu przez wiarę w Jezusa Chrystusa.
16. Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,
17. Aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.
(BW)
1 Tym. 4:1-3
1. A Duch wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich,
2. Uwiedzeni obłudą kłamców, naznaczonych w sumieniu piętnem występku,
3. Którzy zabraniają zawierania związków małżeńskich, przyjmowania pokarmów, które stworzył Bóg, aby wierzący oraz ci, którzy poznali prawdę, pożywali je z dziękczynieniem.
(BW)
2 Piotr. 2:1
1. Lecz byli też fałszywi prorocy między ludem, jak i wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki i zapierać się Pana, który ich odkupił, sprowadzając na się rychłą zgubę.
(BW)
Mar. 7:6-9
6. On zaś rzekł im: Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, jak napisano: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie.
7. Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi.
8. Przykazania Boże zaniedbujecie, a ludzkiej nauki się trzymacie
9. I mówił im: Chytrze uchylacie przykazanie Boże, aby naukę swoją zachować
(BW)
agniulko te bużki tosobie daruj bo to naprawde dziecinne
|
Pt kwi 01, 2005 12:11 |
|
 |
Agniulka
|
Tak  Oczywiście  O swoich następcach, których wyświęcili na prezbiterów i biskupów przez włozenie rąk, aby celebrowali Eucharystię i na diakonów aby pełnili inne posługi w Kościele, te swoje dzieci zapowiadali Apostołowie w słowach "wilki drapieżne"  Masz jeszcze jakieś równie trafione interpretacje? 
|
Pt kwi 01, 2005 13:17 |
|
|
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Tak Oczywiście O swoich następcach, których wyświęcili na prezbiterów i biskupów przez włozenie rąk, aby celebrowali Eucharystię
no rzeczywiscie czegos takiego nie moge znalezc
|
Pt kwi 01, 2005 14:22 |
|
 |
Agniulka
|
O presbiteros w Biblii nie czytałeś
To odsyłam np do 1P 5,1
|
Pt kwi 01, 2005 15:33 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Ani o wkładaniu rąk jako święceniach
To przeczytaj sobie z 1 Listu do Tymoteusza (biskupa w Efezie)
1Tm 5,22
|
Pt kwi 01, 2005 15:38 |
|
 |
Agniulka
|
Że mowa tu jest o innym włożeniu rąk niż w bierzmowaniu to znajdziesz jak zobaczysz Dz 6... Bierzmowania udzielano po chrzcie od razu (z tym rozróżnieniem, że chrzcili wszyscy uczniowie a bierzmowania udzielali Apostołowie patrz Dz 8,14-17). Szczepan i spółka byli więc ochrzczeni i bierzmowani a jednak w Dz 6 jest mowa o ponownym włożeniu na nich rąk w udzieleniu im szczególnego charyzmatu do posługi diakonatu. Analogicxznie z dwoma pozostałymi stopniami kapłaństwa, przy czym w pierwszych wiekach nazwa episkopos i presbyteros były wymienne, jedni i drudzy byli pomocnikami Apostołów równymi im w kapłaństwie - jeszcze raz odsyłam do słów św. Piotra z jego listu
|
Pt kwi 01, 2005 15:45 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: O presbiteros w Biblii nie czytałeś
a czytalem zlistu piotra i z listu do tymoteusza:
1 Tym. 3:1-10
1. Prawdziwa to mowa: Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie.
2. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel,
3. Nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz,
4. Który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości,
5. Bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży?
6. Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie.
7. A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie.
8. Również diakoni mają być uczciwi, nie dwulicowi, nie nałogowi pijacy, nie chciwi brudnego zysku,
9. Zachowujący tajemnicę wiary wraz z czystym sumieniem.
10. Niech oni najpierw odbędą próbę, a potem, jeśli się okaże, że są nienaganni, niech przystąpią do pełnienia służby.
(BW)
czytalem o biskupach i diakonach a teraz porownaj to z powyzszymi wierszami i zastanow sie co to ma wspolnego z biskupami diakonami kk
1 Piotr. 5:1
1. Starszych więc wśród was napominam, jako również starszy i świadek cierpień Chrystusowych oraz współuczestnik chwały, która ma się objawić:
(BW)
starszych we wiierze.wsrod dzieci bozych sa mlodzi we wierze istarsi.ci starsi sa zdolninauczac innych biblijnym starszym moze byc ktos kto spelnia warunki opisane w liscie do tymoteusza .
ni ma tam wiec seminarium duchownego subdiakonadiakona wikarego kaplana proboszcza achiprezbitera honorowego kanonika kanonika pralata papieskiego legata nuncjusza opata generala jezuitow biskupasufragana arcybiskupa kardynala kardynala sekretarza stanupapierza zgwardia przyboczna.
nie ma biskupa z mitra i zlotym pastoralem kturego caluje sie w pierscienani papieza kturego caluje sie w nogi ktury przemawia ex catedra
nie piotr jest ubogipracuje tak samo jak inni wierzacy i mowi osobie " rowniez starszy" a wiec nie tylko ja ale iwy jestescie starsi nie tylko ja ale iwy jestescie starsi we wierze
w zadnym wypadku nie mowi ja jestem papiezem ja was wyswiecam ordynuje a jesli nie bedziecie posluszni to was exkomunikuje
nie mowi rowniez ja udzielam swiatu apostolskiego blogoslawienstwa ja jestem namiestnikiem chrystusa ja jestem nieomylny nic podobnego ani jednego takiego slowa wprost przeciwnie: rowniez starszy oraz wspoluczestnik chwaly i nie mowi tez rozkazuje z mocy mego prymatu nie on mowi: napominam jako rowniez starszy oraz wspoluczestnik chwaly
|
Pt kwi 01, 2005 18:16 |
|
 |
Agniulka
|
Trudno żeby Piotr musiał obwieszczać to co inni wiedzieli prosto od Chrystusa o prymacie Piotrowym.
A rozumiem że się czepiasz tej biednej żony biskupa  No to cię uświadomię że akcent tego zdania położony jest nie na "żonę" tylko na "jedną". Czyli nie że ma się ożenić, tylko że jeżeli chce się ożenić to ma to być żona jedna i pierwsza - wystarczy zapoznać się trochę z kontekstem historycznym a nie kombinować jaka interpretacja by tobie pasowała
|
Pt kwi 01, 2005 18:23 |
|
 |
rahelix
|
i jeszcze co do starszych byli oni wprowadzani wylacznie przez apostolow albo przez upowaznionych przez apostołów dz.ap.20,28 wyjasniaja jednak ze i oni czynili to jedynie przez autorytet i bez posrednia moc ducha swietego czytamy tam bowiem
miejcie piecze o samych siebie i o cala trzoda w ktorej was Dś ustanowil nadzorcami abyscie pasli zgromadznei bpze wprowadzenie starszych musialo wiec byc traktowane przez miejscowe zgromadzenie jako dane od boga i uznane przez niego pawel zwoluje starszyxch zgromadzenie z efezu do miletu nazywa ich nadzorcami pawel przekazal tytusowi by ten wyznaczyl w kazdym miescie starszych tytus1,5 a potem wymienia mu niezbedne cechy nadziowcy wyrazenie straszy okresla bardziej osobe nadrozdza okresla powiezana mu czynnosc nie chodzi tu jednak absolutnie o rozne osoby czy urzedy wezmy pod uwage to ze sluzba naddzorcow czy starszych nie polegala na tym aby kierowali spotkaniami swietych czy tez aby w nich przewodniczyli lecz na tym zeby mieli baczenie na wierzacych i strzegi zgromadzenia bozego w opatrciu o dz.ap. 20,17 oraz l.do fil.1,1 jak i inne miejca z dziejow ap. widzimy 2 wazne fakty:
1. nadzorcy czy starsi mieli spelniac swoje zadania tylko na danym miejscu w zwiasku z miejscowym zgromadzeniem do ktorego nalezeli
2. nadzorcow oraz starszych w danej miejscowosci jest zasze kilku
moralne cechy charakteru jakie byly konieczne do wykonywania sluzby sa nam przedstawione poza listem do tym. takze do tyt.
Tyt. 1:6-9
6. Takich, którzy są nienaganni, są mężami jednej żony, którzy mają dzieci wierzące, które nie stoją pod zarzutem rozpusty lub krnąbrności.
7. Biskup bowiem jako włodarz Boży powinien być nienaganny, nie samowolny, nieskory do gniewu, nie oddający się pijaństwu, nie porywczy, nie chciwy brudnego zysku,
8. Ale gościnny, zamiłowany w tym, co dobre, roztropny, sprawiedliwy, pobożny, wstrzemięźliwy,
9. Trzymający się prawowiernej nauki, aby mógł zarówno udzielać napomnień w słowach zdrowej nauki, jak też dawać odpór tym, którzy jej się przeciwstawiają,
(BW)
ordynowanych starszych dzisiaj juz nie mamy nie mozemy ich juz miec poniewaz bie mamy miedzy nami apostolskich autorytetow ktoere jedynie mogly ich ustaniwoc nie znajdziemy w nowym testamencie najmniejszej wskazowki co do tego by oficjalne ustanawianie straszych oraz slug po odejsciu apostolow mialo byc kontynuowane
|
Pt kwi 01, 2005 18:42 |
|
 |
Agniulka
|
Aha
I rozumiem, że jak już Apostołowie nie żyją, to Kościół musi się obejść bez sakramentów 
|
Pt kwi 01, 2005 18:45 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Trudno żeby Piotr musiał obwieszczać to co inni wiedzieli prosto od Chrystusa o prymacie Piotrowym.
to co pan jezus mial do przekazania piotrowi i co chcial abysmy my to wiedzieli to zostalo napisane w ewangeliach i tu nic wiecej nie trzeba kombinowac
rowniez piotr w swoich listach to co nic wiecej nie pisze ponad to co od pana otrzymal
|
Pt kwi 01, 2005 19:15 |
|
 |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): Cytuj: Trudno żeby Piotr musiał obwieszczać to co inni wiedzieli prosto od Chrystusa o prymacie Piotrowym. to co pan jezus mial do przekazania piotrowi i co chcial abysmy my to wiedzieli to zostalo napisane w ewangeliach i tu nic wiecej nie trzeba kombinowac rowniez piotr w swoich listach to co nic wiecej nie pisze ponad to co od pana otrzymal
Oczywiście. W końcu ty tam byłeś więc wiesz
|
Pt kwi 01, 2005 19:19 |
|
 |
rahelix
|
wszystkie blogoslawienstwa dane kosciolowi zaleza od pana jezusa nie od apostolow
Hebr. 13:20-21
20. A Bóg pokoju, który przez krew przymierza wiecznego wywiódł spośród umarłych wielkiego pasterza owiec, Pana naszego Jezusa,
21. Niech was wyposaży we wszystko dobre, abyście spełnili wolę jego, sprawując w nas to, co miłe jest w oczach jego, przez Jezusa Chrystusa, któremu niech będzie chwała na wieki wieków. Amen.
(BW)
|
Pt kwi 01, 2005 19:21 |
|
 |
Agniulka
|
Ale przez nich.
Sorki ale nie czas i nie pora w tym momencie na rozwijanie tematu.
Właściwy link na ten moment do "Koronka do Miłosierdzia Bożego"
|
Pt kwi 01, 2005 19:24 |
|
|
|