Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość
Post Re: Tydzień apostazji
MARIEL napisał(a):
Nie. Nikogo nie wyzywam. Piętnuję jedynie pewną postawę. Różnica :)

Myślę, ze dziś do mkb niewiele dociera. "Wstała lewą nogą". Odłóżmy dyskusję z nią do jutra, moze jej przejdzie.

Śr maja 23, 2012 8:34
@mkb. To nie kwestia sprytu, tylko podejścia. Trudno akceptować postawy
naruszające dobro drugiego człowieka. Tu trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
Czym innym są personalne wyzwiska pod adresem osób mających
inne przekonania religijne, czy wogóle światopogląd ( który w żaden sposób nie narusza
naszej wolności, godności )..

Śr maja 23, 2012 8:41
piszcie sobie co chcecie..
znam dobrze psychikę wrogów Kościoła.
bardzo często oskarżają katolików o zachowania, które sami prezentują.

nawiasem mówiąc, najbardziej nietolerancyjnymi ludźmi, jakich w życiu spotkałam są ateiści.
podobnych absurdów (paradoksów) jest mnóstwo.

Śr maja 23, 2012 8:46

mkb napisał(a):
dla mnie odejście od Boga jest przyłączeniem się do buntu szatana, to wszystko.
nie wierze, także aby było zbawienie poza Kościołem..szczególnie dla tych, którzy byli do niego wcześniej przyłączeni w Sakramencie Chrztu Sw.

:rotfl:
Tego typu wpisy ... bezcenne! 8-) Dzięki takim opiniom katolicy i inni wierzący mają opinię na której potem żerują tacy ateiści i antyteiści jak ja 8-)

Oczywiście potem wierzący rzucają się na taki wpis i pokazują, że nie każdy wierzący to fundamentalista, ale wiecie jak działa efekt potwierdzenia - każdy selektywnie przyswaja informacje i trudno coś na to poradzić 8-)

Śr maja 23, 2012 8:47
muzzy napisał(a):
Tego typu wpisy ... bezcenne! 8-) Dzięki takim opiniom katolicy i inni wierzący mają opinię na której potem żerują tacy ateiści i antyteiści jak ja 8-)

Oczywiście potem wierzący rzucają się na taki wpis i pokazują, że nie każdy wierzący to fundamentalista, ale wiecie jak działa efekt potwierdzenia - każdy selektywnie przyswaja informacje i trudno coś na to poradzić 8-)

To też znamienne, że tak łatwo i bez oporów przyznajesz się
do żerowania ( Twoje słowa ), jednocześnie przyznając że Twoja
ocena wierzących jest zwyczajnie celowo tendencyjna.
Czy jest to powód do chluby - przyznawać się
do fałszowania obrazu jakiejś grupy ludzi?

Ostatnio edytowano Śr maja 23, 2012 8:59 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 23, 2012 8:57
hi hi hi

Śr maja 23, 2012 8:59
MARIEL napisał(a):

Może lepiej nie karmić? Zginie pośród wielu tematów...

Śr maja 23, 2012 9:06

MARIEL napisał(a):

Cóż innego ateiści mieliby robić? W końcu w ateizmie nie ma nic poza sprzeciwianiem się wierze i religii.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 23, 2012 9:09
filippiarz napisał(a):
Mnie to nie dotyczy, ale miło, że Ci zależy, niemniej uszanuj, że mi zupełnie nie zależy i to z upływem czasu coraz bardziej.
Natomiast jako osoba coraz bardziej publiczna (ostatnio udzielająca już wywiadów ;P) mam straszną frajdę z ośmieszania aktualnego stanu formalnego (katolik-satanista ;) ).
W takiej formie przekazu czuję się dobrze, walka z biurokratycznym betonem stanowczo nie jest dla mnie.

Szanuję. Poza tym to, co robisz to też jest w sumie jakaś forma "walki" ;)
A może podeślesz jakiś link do jednego z takich wywiadów (jeśli nie chcesz się pokazać, to chociaż do słuchania)? :-D

mkb napisał(a):
3. "prawo i wyroki Komisji Europejskiej" HA HA HA
i Kościół ma się do nich dostosować! ...HA!
...a cóż to jest ta cala Komisja Europejska?
Europa nie kroczy droga chrześcijaństwa, o ile wiem już od dawna.
czemu wiec jej instytucje maja być dla Kościoła autorytetem?

Tak, ma się dostosować. I musi :). A jak nie pasuje, to sio do Watykanu :razz: Tam się może niedostosowywać do woli :razz:

mkb napisał(a):
nie wierze, także aby było zbawienie poza Kościołem..szczególnie dla tych, którzy byli do niego wcześniej przyłączeni w Sakramencie Chrztu Sw.

O dzięki ci za te słowa :!: To że nie będę skazana po śmierci na Jezusa i zbawienie, cieszy moje serce :-D Naprawdę :-)

A Johnny99 znowu trolluje... :roll:

Śr maja 23, 2012 9:28

-Vi- napisał(a):
Ale czesne od Ciebie ściągną sądownie. Z należnymi odsetkami.

Jakie czesne? Pytałem: czy twoja apostazja sprawiła, że fundusz kościelny dostanie choć złotówkę mniej z budżetu państwa? Oczywiście profilaktycznie udałaś, że nie widzisz pytania... :)
Cytuj:
Tymczasem Ty, w imię niepojętej jak dla mnie logiki i "nieproszenia księdza o posługę", jesteś wciąż w Kościele i wciąż katolikiem, chociaż ponoć Ci to nie odpowiada. I czesne wciąż płacisz ze swoich podatków (bo liczysz się jako katolik, za którego Kościół dostaje kasę)

Więc rozumiem, że ty, teraz już jako apostatka, nie płacisz Kościołowi "czesnego" ze swoich podatków, tak? A może jednak nadal płacisz, pomimo apostazji? :x
Cytuj:
Cytuj:
Jakie dokładnie sprawy, i w czym konkretnie pomogła tam apostazja?
To nie ma znaczenia dla tej dyskusji.

Ma zasadnicze znaczenie, bo chciałbym ustalić PO CO dokonujecie apostazji.
Póki co wiem jedynie, że aby sobie poprawić samopoczucie.
Cytuj:
Istotne jest, że apostata został uznany jako ten, który wystąpił z Kościoła.

Istotne jest, czy przed apostazją jeszcze-nie-apostata doświadczał jakichś niewygód w relacjach ze świeckim państwem polskim.

Jeśli mi powiesz np., że katolikom cukier w sklepach sprzedaje się drożej, niż apostatom, albo że apostaci w urzędach pocztowych mają prawo podejść do okienka bez kolejki, to faktycznie przyznam ci rację, że jest sens zabawy w apostazję.

Podaj - uprzejmie proszę - choć jeden przykład jakiegoś ułatwienia w życiu, które spotkało cię po dokonaniu apostazji. Udowodnij, że apostatom żyje się łatwiej, niż katolikom...
Można by się było spodziewać, że "wymiernymi korzyściami" z apostazji powinnaś sypać jak z rękawa, a tymczasem stanęło jedynie na poprawie samopoczucia. :(
Cytuj:
Ale tak jak tłumaczyłam - jeśli nic się nie będzie robić i postawa ludzi będzie bierna, to nie będzie nigdy powodu, by coś zmieniać w relacjach państwo-kościół. Musi być jakiś impuls do zmian.
Przecież jest bardzo doskonały "impuls do zmian". Kościoły pustoszeją. I nawet nikt w episkopacie tego nie ukrywa. Po co Kościół zadaje sobie trud liczenia wiernych uczęszczających na msze? Nie przyszło ci do głowy, że nawet dla nich to jest ważniejsze, niż liczba ochrzczonych w księgach parafialnych?

Ostatnio edytowano Śr maja 23, 2012 9:36 przez czuowiek, łącznie edytowano 2 razy

Śr maja 23, 2012 9:32
Zobacz profil WWW

MARIEL napisał(a):
muzzy napisał(a):

Widzę, że wzięłaś to bardzo na serio. Aby pokazać dystans do tego co napisałem, dodałem dużo uśmiechniętych emotikonów. To miał być trochę przerysowany post pokazujący to, jak czasami wyglądają dyskusje na tym forum.

Ja oczywiście staram się nie żerować tylko odpowiadać, nie oceniam wierzących tylko konkretne wpisy ani staram się nie zafałszowywać obrazu jakiejś grupy ludzi.

Na serio mogę napisać, to że taki wpis jak ten od mkb do którego się odniosłem, potwierdza stereotypowy wizerunek wierzących wśród ateistów. I tyle. Nie odpowiedziałem nawet na niego, bo na aż tak mocne wpisy nie reaguję.

Poza tym, na tym forum raczej nie posługujemy stereotypami, to mniejszość, prawda? Pisze się posty w odpowiedzi na twierdzenia innych bez oceny osób, bo to najlepiej działa w dyskusji.

Śr maja 23, 2012 9:34

Johnny99 napisał(a):
MARIEL napisał(a):

Cóż innego ateiści mieliby robić? W końcu w ateizmie nie ma nic poza sprzeciwianiem się wierze i religii.

Ooo - tutaj też mamy przykład zafałszowanego myślenia lub świadomego wprowadzania innych w błąd, tym razem z drugiej strony.
Dobry przykład, Johnny99!

Śr maja 23, 2012 9:37

Ależ ja tylko powtarzam, co ateiści mówią.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 23, 2012 9:47
@czuowiek
Wszystko co miałam ci do powiedzenia, już napisałam. O niektórych rzeczach pisałam kilkukrotnie. Ty ich nie przyjmujesz. Albo dlatego, że nie chcesz przyjąć, albo dlatego, że te argumenty nie spełniają twoich akurat oczekiwań. Rzecz w tym, że nie muszą.
Chcesz ustalać po co różni ludzie dokonują apostazji - ustalaj. Ale mnie w to nie próbuj więcej angażować, ani więcej nie zamęczaj :-|

Śr maja 23, 2012 9:48
Johnny99 napisał(a):
Ależ ja tylko powtarzam, co ateiści mówią.

Nie, ateiści tak nie mówią.
A ty jak chcesz sobie pogadać o ateistach, to idź do odpowiedniego wątku. Bo tu tylko trollujesz.

Śr maja 23, 2012 9:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 119  Następna strona