Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
WZasadzieNiegroźny
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
No tak, zapomniałem, że jest jeszcze w tym panteonie Szatan, coby było na kogo w razie kłopotliwej sytuacji zwalić...
|
Pn mar 26, 2012 17:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): MIXer napisał(a): WZasadzieNiegroźny napisał(a): Bóg dał wolną wolę głupim istotom - dlaczego? Bóg dał wolną wolę mądrym istotom, ale później postanowiły robić głupie rzeczy, w wyniku czego stały się głupie.  Przyznam, że wygląda mi to na mocno dziwaczne rozumowanie. Człowiek robi głupie rzeczy z powodu głupoty, a nie odwrotnie... Możliwe jest, by mądry człowiek zrobił coś niemądrego, prawda? Każdy człowiek popełnia błędy, tylko inteligentni robią ich mniej. Po prostu wszyscy ludzie są bardziej lub mniej głupi. czuowiek napisał(a): Cytuj: A dlaczego Stwórca nie stworzy od razu człowieka bezgrzesznego? Bo to niemożliwe. Dla Boga Wszechmogącego coś jest niemożliwe? A już tak zupełnie przy okazji: " Maryja zawsze Dziewica" to czasem nie była bezgrzeszna? Prawdę mówiąc, trochę nieściśle się wyraziłem. Bóg tworzy wszystkich ludzi bezgrzesznymi, tylko później - wykorzystując wolną wolę - grzeszą, stając się grzesznikami. czuowiek napisał(a): W mojej ocenie mądrość cechuje się rozsądnym postępowaniem. W twojej nie? czuowiek napisał(a): Na czym polega mądrość kogoś, kto robi "głupie rzeczy"? Nikt nie jest wyłącznie mądry lub wyłącznie głupi. Czyli - mądry nie postępuje zawsze dobrze, a nieinteligentny - zawsze źle.
Ostatnio edytowano Pn mar 26, 2012 18:27 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Pn mar 26, 2012 18:17 |
|
 |
tanie_wino
|
Alus napisał(a): [ Dobre, póki nie zostanie skierowane p-ko czyjegoś zdrowia/życia. Ale można przeciez skierować coś przeciw czyjemuś zdrowiu dla dobra przecież. Bo przy odrobinie dobrej woli Boga, człowiek, który chciał ohydy się dopuścić zastanowi się, może się pomodli, może... oczywiście najważniejszy byłby fakt, że tej ohydy by się nie dopuścił.
_________________ pajacyk.pl
|
Pn mar 26, 2012 18:19 |
|
|
|
 |
czuowiek
|
Alus napisał(a): Więc może szatan jest źródłem chorób? A co to zmienia? Szatan jest źródłem chorób. Bóg jest źródłem szatana. Czyli gdyby Bóg nie stworzył anioła, o którym wiedział, że jeśli go stworzy, to ten się zbuntuje, to nie byłoby chorób, prawda? Czy Bóg musiał stworzyć szatana? Czy może chciał go stworzyć, ze wszystkimi tego konsekwencjami? Coś źle rozumiem? Jeśli źle, to mnie popraw... Więc jeszcze raz: kto jest źródłem chorób?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn mar 26, 2012 18:53 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Przy okazji: w Biblii nie ma żadnego buntu. Jest po prostu Diabeł, którego Bóg najwyraźniej już takiego jakim jest stworzył. Ergo: Bóg stworzył Zło.
|
Pn mar 26, 2012 19:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): Przy okazji: w Biblii nie ma żadnego buntu. Jest po prostu Diabeł, którego Bóg najwyraźniej już takiego jakim jest stworzył. Ergo: Bóg stworzył Zło. Jak tak biegle znasz Biblię, to wskaż wers potwierdzający Twoją tezę, że Bóg stworzył zło.
|
Pn mar 26, 2012 19:54 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko.
Z drugiej strony - wskaż proszę Biblijne źródło tezy, że Szatan nie został stworzony złym?
|
Pn mar 26, 2012 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre."
Wszystko, a stworzył także szatana, więc był on dobry.
|
Pn mar 26, 2012 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): "A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre."
Wszystko, a stworzył także szatana, więc był on dobry. Nie, to znaczy, ze Bóg popatrzył na Szatana, na to jakie zło jest w stanie wyrzadzic i stwierdził, ze w jego oczach to jest dobre> Podoba mi się to ! 
|
Pn mar 26, 2012 21:01 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Jak tak biegle znasz Biblię, to wskaż wers potwierdzający Twoją tezę, że Bóg stworzył zło. WZasadzieNiegroźny napisał(a): Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Tak pro forma: Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe[רע - ra]. Ja Pan czynię to wszystko.(Izajasza 45:7)(BG) Czekałem na szczęście - a przyszło zło[ra], szukałem światła - a nastał mrok.(Hioba 30:26) Izali z ust Najwyższego nie pochodzi złe[ha.raowt], i dobre?(Lamentacje 3:38(BG) Izali się ludzie nie lękają, gdy trąba w mieście zabrzmi? Izali jest w mieście co złego[ra'ah], którego by Pan nie uczynił?(Amosa 3:6)(BG) Lecz lud zaczął szemrać przeciw Panu narzekając, że jest mu źle[ra]. Gdy to usłyszał Pan, zapłonął gniewem. Zapalił się przeciw nim ogień Pana i zniszczył ostatnią część obozu.(Liczb 11:1) Na rozkaz Pana Boga wyrosły z gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła[wa.ra]. (Rodzaju 2:9) Mieszkańcy Sodomy byli źli[ra'im], gdyż dopuszczali się ciężkich przewinień wobec Pana.(Rodzaju 13:13) Kiedy zaś Pan widział, że wielka jest niegodziwość[ra'at] ludzi na ziemi i że usposobienie ich jest wciąż złe[ra], żałował, że stworzył ludzi na ziemi, i zasmucił się.(Rodzaju 6:5-6)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn mar 26, 2012 21:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jest tego znacznie więcej...Czemuż to tak litościwie przemilczałeś Koheleta(?) "Ja Pan czynię to wszystko" oznacza, że Bóg ma władzę nad wszystkim, wszystko Mu podlega i chociaż On dopuszcza istnienie Zła (co dla niektórych jest już bezpośrednim dowodem, że to Zło stwarza) to jednak nie jest ono w stanie wymknąć się spod Jego kontroli.
|
Pn mar 26, 2012 21:24 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
MIXer napisał(a): "A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre."
Może z początku Mu się tak wydawało, a potem pozbył się złudzeń?
|
Pn mar 26, 2012 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Jeżeli będziesz miał ochote popalić żydami w piecu lub poprzecinać gardziołka dzieciom czy cokolwiek innego to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina i Twoj wolny wybór. czuowiek napisał(a): Niestety z jakichś powodów wolisz nie dostrzegać, że to niczyja wina, poza winą Boga, że do takich rzeczy dopuszcza. Ja radziłbym adminowi zbanowanie, już nie chodzi że glosisz jakieś chore herezje, fundamentalistyczne odchyły czy sekciarską papkę, ale takie teksty niosą niebespieczeństwo bo nie wiadomo kto może te wypociny przeczytać i potraktować naprawdę poważnie. Z takich chorych poglądów to mogą się rodzić tylko chore ideolgie i systemy. Będziesz miał ochotę popalić żydami w piecu, mordować dzieci, gwałcić, molestować i głosisz tu że nie będzie w tym Twojej winy, odpowiedzialności, a cała winę tych czynów zwalasz na Boga, ,,samemu,, do winy się nie poczuwając (to przykład). Odmnie za to byś dostał bana bo to co piszesz jest chore i niebezpieczne.
|
Pn mar 26, 2012 23:33 |
|
 |
tanie_wino
|
tanie_wino napisał(a): Ale można przeciez skierować coś przeciw czyjemuś zdrowiu dla dobra przecież. Bo przy odrobinie dobrej woli Boga, człowiek, który chciał ohydy się dopuścić zastanowi się, może się pomodli, może... oczywiście najważniejszy byłby fakt, że tej ohydy by się nie dopuścił. Prawdziwym cudem jest fakt, że Bóg złych rzeczy używa do dobrego dzieła. - Orygenesnie ja pierwszy na to wpadłem
_________________ pajacyk.pl
|
Pn mar 26, 2012 23:54 |
|
 |
Acro
|
quas napisał(a): quas napisał(a): Jeżeli będziesz miał ochote popalić żydami w piecu lub poprzecinać gardziołka dzieciom czy cokolwiek innego to jest to tylko i wyłącznie Twoja wina i Twoj wolny wybór. czuowiek napisał(a): Niestety z jakichś powodów wolisz nie dostrzegać, że to niczyja wina, poza winą Boga, że do takich rzeczy dopuszcza. Ja radziłbym adminowi zbanowanie, już nie chodzi że glosisz jakieś chore herezje, fundamentalistyczne odchyły czy sekciarską papkę, ale takie teksty niosą niebespieczeństwo bo nie wiadomo kto może te wypociny przeczytać i potraktować naprawdę poważnie. Z takich chorych poglądów to mogą się rodzić tylko chore ideolgie i systemy. Będziesz miał ochotę popalić żydami w piecu, mordować dzieci, gwałcić, molestować i głosisz tu że nie będzie w tym Twojej winy, odpowiedzialności, a cała winę tych czynów zwalasz na Boga, ,,samemu,, do winy się nie poczuwając (to przykład). Odmnie za to byś dostał bana bo to co piszesz jest chore i niebezpieczne. Podążając Twoim tokiem rozumowania należy zakazać wiary w takiego okrutnego Boga - bo skoro on spokojnie dopuszcza do największych zbrodni, to dla wierzących w niego stanowi niezłą wymówkę i usprawiedliwienie. Co zresztą historia już nie raz pokazała.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt mar 27, 2012 8:17 |
|
|
|