Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 12:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne... 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
Atimeres napisał(a):
Chrześcijańska biblistyka juz wypracowała zasady poprawnej egzegezy tekstów Pisma św.
Poznanie języka biblijnego, tego obrazowego, wyobrażeniowego i literackiego - po prostu ludzkiego jest podstawowym obowiązkiem każdego, kto do ręki bierze Pismo św., kto chce publicznie dyskutować, a najbardziej, gdy chce mu cokolwiek zarzucać.
W wielu wydaniach Biblii pod tekstem umieszczone są naukowe komentarze, ułatwiajace rozeznanie się w tym temacie, np. co do zasięgu potopu i jego sensu, co do wieży Babel i pomieszania języków itd.
Od tego trzeba zaczynać dyskusję!

1. To, co nazywasz poznaniem języka biblijnego jest w większej części jego stworzeniem - by był takim, jaki pasuje do doktryny, bo to ona była pierwsza, a nie owo poznanie. "Poprawna egzegeza" :-D :brawo:

2. Zwracałem się z odpowiedzią do osoby rozumiejącej Biblię literalnie, jako opis rzeczywistych wydarzeń i uważającej, że nasz gatunek liczy owe przepisowe 6000 lat.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt mar 04, 2014 8:52

ErgoProxy napisał(a):
Gdyby Bóg uświęcał środki dla celu, toby anulował Swoje Prawo i napisał je od nowa, żeby nikt nie musiał cierpieć i umierać dla jego wypełnienia. Zresztą! gdyby On uświęcał środki dla celu, toby "zwinął niebo jak księgę" objawiając ludziom Siebie, Swoją chwałę i Swoje dobro, tak że nikt nie miałby już wątpliwości, komu służyć.

Ale dlaczego niby? Biblia mowi, ze Bóg doskonale wiedzial, ze ludzie zgrzesza a mimo to ich stworzyl z wolna wola i mozliwoscia podjecia zlej decyzji..
Widzisz Bóg jest wieczny i nieograniczony i ten upadek Adama i Ewy to tylko maly etap w historii. Bóg zaplanowal miec rodzine i juz wiedzial tez jak odkupi ludzkosc gdy pierwsi ludzie zgrzesza.
Patrzysz znowu swoja miara, taka mala, ludzka.
A to tylko mala wyrwa w Bozym planie. Choc dla nas z ludzkiej perspektywy tak sie nie wydaje, ale co to jest do wiecznosci..?
Widzisz ja rozumiem o czym piszesz, bo ja tez bym chciala dostac 'kawe na lawe'.. Ale Bóg nie chcial marionetek, nie chcial zaprogramowanych robotow, on chcial miec dzieci, ktore Go kochaja, ktore maja te same nature, zycie, co On.
I powiem ci wiecej. Bóg bedzie to mial. A to, ze Adam i Ewa zgrzeszyli coz.. Bóg ma czas, wiesz.. Jemu sie nie spieszy bo On jest szczesliwy ZAWSZE. Jemu niczego nie brakuje. A to co zaplanowal to i tak osiagnie. Bo jest Bogiem, Panem, Stworca.

ErgoProxy napisał(a):
A jednak Bóg się chowa i tajemnice robi.

Tak masz racje chowa sie. Ale On sie chowa dla nas a nie przed nami..
Tak jak dzieci lubia sie bawic w chowanego, tak jak my dorosli znajdujemy przyjemnosc w odkrywaniu tak On chce byc poznawany, szukany..
Wlasnie po Nim to mamy..

ErgoProxy napisał(a):
Poza tym: na miłość Boga. O czym jest mowa? O potopie. Było to ludobójstwo? Było. A Maja Nowak się pyta...

Tak ErgoProxy to bylo ludobojstwo. Zgadzam sie. Ale ja wiem dlaczego tak sie stalo i rozumiem juz teraz dlaczego. Wierz mi prosze, ze jest na to odpowiedz.
Ty teraz tego nie wiesz i nie rozumiesz ( ja tez nie wiedzialam az do zeszlego roku) ale jest wytlumaczenie tego.
Bóg zawsze robi cos, bo jest jakis powod. Nie wierz jak ktos mowi, ze Boga nie da sie zrozumiec w Jego dzialaniu, ze to wszystko tylko mistyczne itd. Bóg jest logiczny i kieruje sie madroscia i miloscia. Ale my czesto nie rozumiemy Jego bo nie mamy wystarczajacej wiedzy, bo nie dysponujemy argumentami, nie mamy wgladu, wiec zrozumienia sytuacji. A to nie jest dobrym pktem wyjsciowym do osadu Boga.
Biblia mowi:
"Z pewnością nie! Wszak Bóg jest wierny, a każdy człowiek jest kłamcą, jak napisano: Abyś się okazał sprawiedliwym w słowach swoich i zwyciężył, gdy będziesz sądzony."

ErgoProxy napisał(a):
Ba. Maja Nowak na pytanie, czego Bóg się lęka w człowieku, odpowiada: Szatan lęka się człowieka, bo... Halo, tu Ziemia. Pytanie było o Boga. Łapiemy kontakt?

Juz sie poprawiam i odpowiadam, ok?
Bóg sie niczego nie leka, bo ON wie najlepiej co jest w czlowieku. On za kazdy grzech, kazde zlo, kazda nieprawosc, obrzydliwa mysl oddal swoje zycie. On wie a mimo to KOCHA. Mimo, ze wiedzial ze wielu Go odrzuci poszedl na krzyz za wszystkich. On sie niczego nie boi co jest w czlowieku.

Śr mar 05, 2014 21:53

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):

A moze jest powod dlaczego tylko Noego wybral? Moze musial? Dla dobra ludzkosci?

Wszechmocny Bóg... musiał? Tzn. nie umiał lepiej?

Wg NIEGO to bylo najlepsze, najwlasciwsze.
Jestes zly, bo nie jest tak jak TY BYS CHCIAL i sobie tego zyczyl? Ze Bóg cie nie posluchal? Zrobil to co bylo najlepsze dla nas.
On znal koniec na poczatku i wybral najwlasciwsza droge.. :D

majanovak napisał(a):
Wiem, ze pisze zagadkowo i nie wyjasniam wiec to zaden argument

JedenPost napisał(a):
To prawda.

Przepraszam za to, ale nie zrozumiesz tego, nie jestes gotowy na to.

JedenPost napisał(a):
To prawda. Dlatego właśnie pochopnym jest zakładać, że robi wszystko z miłości tylko dlatego, że miło jest nam tak myśleć.

To logiczne co piszesz, ale widzisz jesli zalozysz, ze Bóg jest i ze jest wszechwiedzacy i ze jest Prawda i Miloscia, bo tak Siebie opisuje, tak czytamy w Slowie to chyba lepiej Jemu zaufac niz ograniczonemu czlowiekowi, ktory probuje zrozumiec nieograniczonego Boga..?
Ktory jeszcze sie zlosci jak cos jest nie po jego mysli..
Nie da sie z Boga zrobic swietego mikolaja wiesz czy zlotej rybki, ktora spelnia nasze zyczenia.
On jest Bogiem, nie ty, nie ja.

Śr mar 05, 2014 22:01

majanovak napisał(a):
To logiczne co piszesz, ale widzisz jesli zalozysz, ze Bóg jest i ze jest wszechwiedzacy i ze jest Prawda i Miloscia, bo tak Siebie opisuje, tak czytamy w Slowie to chyba lepiej Jemu zaufac niz ograniczonemu czlowiekowi, ktory probuje zrozumiec nieograniczonego Boga..?

Biblia jest wytworem takich właśnie ograniczonych ludzi jak Ty czy ja, i nie widzę jak na razie przekonywującego argumentu za tym, by uznać inaczej.

Cz mar 06, 2014 8:50
majanovak napisał(a):
Ale dlaczego niby?

Bo Bóg ludzi kocha. Jakoby.

majanovak napisał(a):
Biblia mowi, ze Bóg doskonale wiedzial, ze ludzie zgrzesza

Czyli że ta okrzyczana wolna wola to pic na wodę i fotomontaż?

majanovak napisał(a):
a mimo to ich stworzyl z wolna wola i mozliwoscia podjecia zlej decyzji...

Ach, jaki łaskawy Pan.

majanovak napisał(a):
Patrzysz znowu swoja miara, taka mala, ludzka.

Ty masz lepszą, boską?

majanovak napisał(a):
Ale Bóg nie chcial marionetek, nie chcial zaprogramowanych robotow, on chcial miec dzieci, ktore Go kochaja, ktore maja te same nature, zycie, co On.

Człowiek ma naturę Bożą? Wow. Czy to nie jest już herezja?

A swoją drogą wyobraźmy sobie ojca, którego nigdy nie ma w domu, tylko pieniądze przysyła. To znaczy: pieniądze przynosi listonosz, z papierkiem wystawionym przez państwową agencję. Czy można spotkać się z ojcem? Państwowa agencja odpowiada: jak wydoroślejesz, to się w świat wybierzesz ojca szukać i być może go spotkasz, jeśli będziesz dobrze szukać. Morał?

majanovak napisał(a):
Jemu sie nie spieszy bo On jest szczesliwy ZAWSZE. Jemu niczego nie brakuje. A to co zaplanowal to i tak osiagnie. Bo jest Bogiem, Panem, Stworca.

Anachroniczne myślenie. Pan ma prawo być szczęśliwy, chłop ma znosić swój los z pokorą, nawet jeśli żywi się lebiodą i puchnie od tego z głodu.

majanovak napisał(a):
Tak masz racje chowa sie. Ale On sie chowa dla nas a nie przed nami..
Tak jak dzieci lubia sie bawic w chowanego, tak jak my dorosli znajdujemy przyjemnosc w odkrywaniu tak On chce byc poznawany, szukany..
Wlasnie po Nim to mamy..

Aha. No, jest to jakaś linia obrony. Swoją szosą, nigdy nie znajdowałem specjalnej przyjemności w zabawie w chowanego.

Bawiłem się w wojnę.

majanovak napisał(a):
Ale ja wiem dlaczego tak sie stalo i rozumiem juz teraz dlaczego. Wierz mi prosze, ze jest na to odpowiedz.

Następuje dziesięć linijek zapewnień bez śladu owej odpowiedzi. Do tego prowadzi wiara? To ja przepraszam, wolę wierzenie...

majanovak napisał(a):
Bóg sie niczego nie leka, bo ON wie najlepiej co jest w czlowieku. On za kazdy grzech, kazde zlo, kazda nieprawosc, obrzydliwa mysl oddal swoje zycie. On wie a mimo to KOCHA. Mimo, ze wiedzial ze wielu Go odrzuci poszedl na krzyz za wszystkich. On sie niczego nie boi co jest w czlowieku.

Dlaczego więc nie pozwolił swoim ukochanym wybudować tej cholernej wieży?

Cz mar 06, 2014 9:37

majanovak napisał(a):
Jestes zly, bo nie jest tak jak TY BYS CHCIAL i sobie tego zyczyl?

Nie jestem zły. Czemu miałbym, skoro w całą tę historię osobiście nie wierzę?

Z drugiej strony dla Ciebie Bóg jest właśnie taki jak ta złota rybka - dokładnie taki jak chcesz, prawda? Ludzie zawsze opisywali Boga takiego, jaki był im w danym momencie potrzebny, stąd najpierw mamy w Biblii Ojca-Stworzyciela (by w prosty sposób wobec braku wiedzy wyjaśnić co nieco), potem Boga-Wodza ciskającego kamieniami we wrogów, Boga-Kapłana, organizatora własnego kultu religijnego, lubującego się w wymyślaniu tabu, rytuałów i kapłańskich przywilejów, Boga-Sędziego i Prawodawcę, gdy trzeba było reguły życia społecznego jakimś autorytetem podeprzeć... chrześcijaństwo wreszcie zaproponowało Boga dla wszystkich, Boga-człowieka, stając niestety tym samym przed koniecznością wytłumaczenia w jakiś sposób poprzednich, niespecjalnie spójnych z najnowszą wersji.

Akurat w Twoim wykonaniu to uspójnianie sprowadza się do zapewnień, że z powodu naszych ograniczeń niczego nie możemy (a już w szczególności my – niewierzący) zrozumieć, bośmy za ciency między uszami, ale na pewno wszystko jest w porządku.

Wybacz, ale wychodzi na to, że prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać.

Cz mar 06, 2014 10:35

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):

Biblia jest wytworem takich właśnie ograniczonych ludzi jak Ty czy ja, i nie widzę jak na razie przekonywującego argumentu za tym, by uznać inaczej.

Rozumiem, ale prosze nie odrzucaj Boga tylko dlatego, ze ja nie potrafie wlasciwie Go reprezentowac. Bóg nie jest taki jak Go maluja. Jest Soba jest Inny, ale JEST.
Pamietam swiadectwo jednego mezczyzny, ktory mowil, ze kiedys zawolal do Boga 'Boze jesli jestes i jestes realny to przyjdz do mojego pokoju' i Jezus do niego przyszedl..
Ja nie mowie, ze zawsze tak sie dzieje. Bo moje doswiadczenie jest zupelnie inne. Ale najwazniejsze zeby byc szczerym, nie aroganckim, grozacym piescia, ale szczerym i autentycznym i tak przyjsc do Boga proszac by sie objawil. By objawil swoja milosc i realnosc.
Moze sie nie stac to tego samego dnia, czy nawet tygodnia, ale Bóg sie objawi gdy Go bedziemy szukac, bo On chce byc znalezionym, chce nam sie objawic.

Cz mar 06, 2014 20:35

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
Jestes zly, bo nie jest tak jak TY BYS CHCIAL i sobie tego zyczyl?

Nie jestem zły. Czemu miałbym, skoro w całą tę historię osobiście nie wierzę?

Ale jednak jestes anty, bo atakujacy.

JedenPost napisał(a):
Z drugiej strony dla Ciebie Bóg jest właśnie taki jak ta złota rybka - dokładnie taki jak chcesz, prawda?

Wierz mi prosze, ze tak nie jest. Mi sie osobiscie wydaje, ze nikt nie ma tak trudno jak ja.. Ale ja trwam przy Bogu, bo w Niego wierze, bo wiele razy mi pomogl, odpowiedzial na modlitwe, bo mialam nawet taka nadprzyrodzona wiare w sytuacji, ktora byla naprawde trudna, bo mi pomagal w pracy, bo czuje Jego obecnosc, mowi do mnie we snach, do serca, daje przeswiadczenie co mam zrobic, czego nie robic itd. Mam juz jakas z Nim historie, przezycia, doswiadczenia, wlasne swiadectwa, ale tez sporo sie musze uczyc, zmieniac, przemieniac umysl, szukaj Jego woli, nie mojej..
Moja droga mi sie osobiscie wydaje trudna.

JedenPost napisał(a):
Ludzie zawsze opisywali Boga takiego, jaki był im w danym momencie potrzebny, stąd najpierw mamy w Biblii Ojca-Stworzyciela (by w prosty sposób wobec braku wiedzy wyjaśnić co nieco), potem Boga-Wodza ciskającego kamieniami we wrogów, Boga-Kapłana, organizatora własnego kultu religijnego, lubującego się w wymyślaniu tabu, rytuałów i kapłańskich przywilejów, Boga-Sędziego i Prawodawcę, gdy trzeba było reguły życia społecznego jakimś autorytetem podeprzeć... chrześcijaństwo wreszcie zaproponowało Boga dla wszystkich, Boga-człowieka, stając niestety tym samym przed koniecznością wytłumaczenia w jakiś sposób poprzednich, niespecjalnie spójnych z najnowszą wersji.

To sa jakies przeczytane slogany wiesz. Takie podsumowania by sie albo kogos zniechecic i miec wymowke albo tez lzejsze sumienie i POWOD dlaczego nie chce isc za Bogiem. Zawsze przeciez mozna cos wymyslic..
Takie rzeczy zupelnie nic nie daja i do niczego nie prowadza. To tylko czyjas wypowiedz, ktora ci sie spodobala i teraz ja cytujesz, bo pasuje..

JedenPost napisał(a):
Akurat w Twoim wykonaniu to uspójnianie sprowadza się do zapewnień, że z powodu naszych ograniczeń niczego nie możemy (a już w szczególności my – niewierzący) zrozumieć, bośmy za ciency między uszami, ale na pewno wszystko jest w porządku.

Widzisz Bóg jest Duchem i czlowiek nie moze pojac Boga rozumem. Bo jak ograniczenie moze spotkac sie z nieograniczeniem? Tylko na poziomie duchowym mozemy spotkac sie z wiecznym Duchem i poznawac Go.
Czy ja znam Boga? Nie. Ja wiele o Nim slyszalam, wiele doswiadczylam, cos liznelam zaledwie, ale do poznania to fiu fiu daleka droga.. Ale chodzi mi o to, ze tylko na tej plaszczyznie mozemy spotkac sie z Bogiem, probowac Go poznawac.

JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale wychodzi na to, że prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać.

Mniejsza niz myslisz i wieksza niz ci sie wydaje.. :D

Cz mar 06, 2014 21:34
majanovak napisał(a):
Wierz mi prosze, ze tak nie jest. Mi sie osobiscie wydaje, ze nikt nie ma tak trudno jak ja.. Ale ja trwam przy Bogu, bo w Niego wierze, bo wiele razy mi pomogl, odpowiedzial na modlitwe, bo mialam nawet taka nadprzyrodzona wiare w sytuacji, ktora byla naprawde trudna, bo mi pomagal w pracy, bo czuje Jego obecnosc, mowi do mnie we snach, do serca, daje przeswiadczenie co mam zrobic, czego nie robic itd. Mam juz jakas z Nim historie, przezycia, doswiadczenia, wlasne swiadectwa, ale tez sporo sie musze uczyc, zmieniac, przemieniac umysl, szukaj Jego woli, nie mojej..

Mógł pomagać kusiciel. On to uwielbia. Bóg nie żyje za nas.
Tak mnie zwykle nawracają zielonoświątkowcy- wspaniały Bóg mi cały czas pomaga i czuję Jego obecność. A więc Bóg dla inwalidy życiowego i głodnego emocjonalnie.
Ja wolę Boga, który dał mi wolę wyboru i pozwala szukać Prawdy. Nie wyręcza w życiu.

Cz mar 06, 2014 23:42

majanovak napisał(a):

Zabawne, z uwagi na to, że to nie ja lecz Ty nazywasz w tym wątku Boga diabłem.

majanovak napisał(a):
To sa jakies przeczytane slogany wiesz (...)To tylko czyjas wypowiedz, ktora ci sie spodobala i teraz ja cytujesz, bo pasuje..

To moje słowa. Jeśli nie wierzysz - możesz "źródła" szukać do woli.

majanovak napisał(a):
Takie rzeczy zupelnie nic nie daja i do niczego nie prowadza.

Tylko przy braku wyobraźni. "Takie rzeczy" pozwalają nam wiele zrozumieć na temat CZŁOWIEKA.

majanovak napisał(a):
Takie podsumowania by sie albo kogos zniechecic i miec wymowke albo tez lzejsze sumienie i POWOD dlaczego nie chce isc za Bogiem. Zawsze przeciez mozna cos wymyslic..

Twoja analiza motywów kulą w płot, acz można dowiedzieć się jakie chciałabyś żeby były.

Pt mar 07, 2014 7:54

Beth01 napisał(a):
majanovak napisał(a):

Mógł pomagać kusiciel. On to uwielbia. Bóg nie żyje za nas.
Tak mnie zwykle nawracają zielonoświątkowcy- wspaniały Bóg mi cały czas pomaga i czuję Jego obecność. A więc Bóg dla inwalidy życiowego i głodnego emocjonalnie.
Ja wolę Boga, który dał mi wolę wyboru i pozwala szukać Prawdy. Nie wyręcza w życiu.

Nikt nie mowi, ze Bóg zyje za nas. On mieszka w nowonardzonym stworzeniu ale my mamy swoj udzial i musimy wspolpracowac z Nim.
Nic nie spada z nieba. Sa pewne prawa boze, ktorych musimy przestrzegac by widziec Boze dzialanie.

A posadzac diabla o pomaganie ludziom.. za uzdrawianie, za ktore potem oddaje chwale Bogu..? Za pomoc w przeroznych okolicznosciach, za ktore potem Bogu dziekuje..? Nie, nie sadze.

Wierze, ze diabel moze dac super prace, ktora sprawi potem, ze czlowiek nie bedzie mial na nic czasu - ani dla rodziny ani dla rozwoju duchowego - ale robienie z diabla swietego mikolaja to chyba lekka przesada..

Pt mar 07, 2014 12:54

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):

Zabawne, z uwagi na to, że to nie ja lecz Ty nazywasz w tym wątku Boga diabłem.

Nic takiego nie robie.

JedenPost napisał(a):
To moje słowa. Jeśli nie wierzysz - możesz "źródła" szukać do woli.

Ale to sa slowa czlowieka, ktory szuka tylko wymowki by od razu sie oddzielic, odlaczyc, pokazac, ze ja nie chce tego Boga, to przeciez takie puste slowa, ktore nic nie daja i nic nie wnosza.
Opisujesz Boga jakiego nie chcesz. Ale On wcale taki nie jest jakiego ty Go widzisz. W swej wyobrazni stworzyles sobie falszywy obraz Boga. A jesli dowiesz sie jaki ON jest naprawde wtedy bedziesz Go chcial z calego serca.

JedenPost napisał(a):
Tylko przy braku wyobraźni. "Takie rzeczy" pozwalają nam wiele zrozumieć na temat CZŁOWIEKA.

Kazda osoba jest inna i kazda osoba ma swoja wyobraznie i moze opisac Boga czy czlowieka inaczej, po swojemu.
A ty w zaleznosci czy to ci pasuje czy nie bedziesz sie z tym zgadzal albo nie. Dlatego ponownie twierdze, ze to do niczgo nie prowadzi. Nic nie wnosi i nic nie daje.
Bóg jest i zyje i ma sie dobrze niezaleznie od tego czy w Niego wierzysz czy nie. :-D

JedenPost napisał(a):
Twoja analiza motywów kulą w płot, acz można dowiedzieć się jakie chciałabyś żeby były.

Mysle, ze wielu ludzi nie chce Boga, bo wtedy by musieli zdac sprawe ze swojego zycia, byc przed kims odpowiedzialni za swoje zycie, za decyzje, za myslenie, dzialanie..
Grzech kusi a oni nie chca sie niczego wystrzegac, niczego pozbawiac, wyrzekac, nie mowiac juz o tym by nadstawiac drugi policzek..? By umrzec dla siebie..? Sluzyc..?
Nie, oni wola byc panem dla samych siebie..
Wiec szukaja 'haka' i pretekstu by odrzucic Boga. Trzeba przemieniac swoje myslenie by zagluszyc sumienie, wewnetrzne wolanie serca o Boga, bo w kazdym kiedys bylo takie wolanie o Boga bez ktorego jestesmy pusci.
I oczywiscie jesli sie do tego dąży to da sie zagluszyc i zatwardzic serce.

Pt mar 07, 2014 13:09

majanovak napisał(a):
Nic takiego nie robie.

Doprawdy?

majanovak napisał(a):
allah nie jest wcale bogiem, ale diablem.

Bóg Abrahama jest dla Ciebie diabłem.

majanovak napisał(a):
Ale to sa slowa czlowieka, ktory szuka tylko wymowki by od razu sie oddzielic, odlaczyc, pokazac, ze ja nie chce tego Boga, to przeciez takie puste slowa, ktore nic nie daja i nic nie wnosza. (...)iec szukaja 'haka' i pretekstu by odrzucic Boga. Trzeba przemieniac swoje myslenie by zagluszyc sumienie, wewnetrzne wolanie serca o Boga, bo w kazdym kiedys bylo takie wolanie o Boga bez ktorego jestesmy pusci.
I oczywiscie jesli sie do tego dąży to da sie zagluszyc i zatwardzic serce.

Jak już mówiłem - kulą w płot. Wybacz, ale Twoja intuicja, tudzież próby amatorskiej psychologii błądzą. Swoją drogą - czy aby nie lekko przesadny tupet tak zakładać, że nie tylko dalece lepiej od oponenta znasz się na Bogu, ale i na samym oponencie?

majanovak napisał(a):
W swej wyobrazni stworzyles sobie falszywy obraz Boga.

O, to zupełnie jak Ty :)

Prawda?

Pt mar 07, 2014 13:26

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
Nic takiego nie robie.

Doprawdy?

Doprawdy. :-D

JedenPost napisał(a):
Bóg Abrahama jest dla Ciebie diabłem.

Dla mnie diablem jest allah, ktory nie jest zadnym bogiem Abrahama Izaaka i Izaaka (w islamie Ismaela).

JedenPost napisał(a):
Jak już mówiłem - kulą w płot. Wybacz, ale Twoja intuicja, tudzież próby amatorskiej psychologii błądzą. Swoją drogą - czy aby nie lekko przesadny tupet tak zakładać, że nie tylko dalece lepiej od oponenta znasz się na Bogu, ale i na samym oponencie?

Ja sie nie znam na oponencie na pewno i wcale tak nie twierdze, ale pewne rzeczy sa powtarzalne, bo jestes przykladem takiego myslenia jakie prezentuje wiele osob niewierzacych. To raczej proba polegajaca na odpieraniu, na dystansowaniu sie, nawet nie chcesz wdac sie w dyskusje, bo chyba ci dobrze w twoim swiecie, albo tak ci sie wydaje. Nawet jak nie masz argumentow przemawiajacych za takim myslenie, to jednak tak ci wygodniej, latwiej w zyciu, a przeciez zawsze to nasz wybor czy wolimy wierzyc w Boga czy wolimy nie wierzyc, by nas czasem nic nie krepowalo..
Czy nie kazdy odpisuje tak jak czyta bloga? Czytam i przez pryzmat tego posta tak a nie inaczej ciebie widze. Ty robisz inaczej?

JedenPost napisał(a):
O, to zupełnie jak Ty :)
Prawda?

Ja nie opieram sie na wyobrazni, tylko na Slowie Bozym, a wiec moja odpowiedz brzmi NIE.
Ale ty wyglada na to, ze sie nie wypierasz..

Pn mar 10, 2014 19:46

majanovak napisał(a):
Dla mnie diablem jest allah, ktory nie jest zadnym bogiem Abrahama Izaaka i Izaaka (w islamie Ismaela).

Podpowiedź: jak sądzisz, jakim słowem określa Boga mówiący po arabsku chrześcijanin?

majanovak napisał(a):
Ja sie nie znam na oponencie na pewno i wcale tak nie twierdze, ale pewne rzeczy sa powtarzalne, bo jestes przykladem takiego myslenia jakie prezentuje wiele osob niewierzacych.

Ty jesteś z kolei (w tym miejscu) przykładem tego nudnego, protekcjonalnego tonu, przyjmowanego przez pewnych wierzących, którym wydaje się, że znają się na ludziach i prześwietlają ich serca, tudzież zdolni są objaśniać im ich własne wybory i postępowanie, podczas gdy w rzeczywistości zwyczajnie sobie spekulują i bawią się podwórkową psychologią. Ciebie nie nudzą często spotykane analogiczne wywody niektórych ateistów ze standardowymi twierdzeniami, że wierzący wierzą, bo boją się śmierci i samotności, czują potrzebę kontrolowania rzeczywistości i tak dalej...?

majanovak napisał(a):
Czy nie kazdy odpisuje tak jak czyta bloga? Czytam i przez pryzmat tego posta tak a nie inaczej ciebie widze. Ty robisz inaczej?

Nie zawsze mi się udaje, ale na ogół staram się hamować i rezygnuję z postowania, gdy widzę, że zaczynam autorytatywnie opisywać rozmówcę.

majanovak napisał(a):
Ja nie opieram sie na wyobrazni, tylko na Slowie Bozym, a wiec moja odpowiedz brzmi NIE.

Opierasz się na wyobrażeniach, że
1. Biblia zawiera Słowo Boże
2. akurat Ty/Twoja grupa właściwie je rozumiecie

majanovak napisał(a):
Ale ty wyglada na to, ze sie nie wypierasz..

Pewnie, że nie. Nie jestem przywiązany do Boga i swoich wyobrażeń o Nim, w związku z czym żongluję sobie nimi dość kapryśnie, zatem dziwnym by było, gdybym w danym momencie żonglował akurat wyobrażeniem prawdziwym. Niemal na pewno przez cały czas jestem w błędzie.

Pn mar 10, 2014 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona