Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Nowenna Pompejska i cuda za jej przyczyną
olijula napisał(a): Tak w Kosciele . Co nie znaczy, że chodzi o Kościół Katolicki. Kościół Chrystusowy to wszyscy ludzie zebrani z wielu wyznań chrześcijańskich kochający Boga, Jezusa Chrystusa, którzy żyją prawem miłości. Miłości do Boga i bliźniego. To jest prawdziwy Kościół. I do takiego Koscioła należę. A ludzie na siłę chcą człowieka zaszufladkować swoimi ludzkimi kryteriami. Bez sensu.... No to jeszcze trzeba by usciclic czym jest to milosc do Boga, a czym milosc do braci....Zwykle chodzi o prawde i konkret. Nie o mile slowka i dobre wrazenie.
|
Pn lut 17, 2014 17:54 |
|
|
|
 |
olijula
|
Miłośc do Boga to oddać mu siebie i swoje życie, to całkowite zaufanie i wierność a miłość do bliźniego to uczynki pomocne, życzliwe, takie które podnoszą na duchu, takie które zbliżają ich do Boga, to pomoc w zbawieniu i wybaczanie. Pokazywanie dobroci serca w uczynkach. To mycie stóp tym "najmniejszym"
|
Pn lut 17, 2014 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oljulo, odpowiedz mi proszę:
Kto jest twoim biskupem?
|
Pn lut 17, 2014 18:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Ja nie chcę nikomu ujmować i mówić jak postępować. Po prostu mówię co czuję i jak Bóg dotknął mojego serca. Przekazuję wam swoje świadectwo cudu (bo takim moja przemiana jest). Chcę podzielić się z wami moją radością z otrzymania daru od Boga i przekazać co dzięki temu zyskuję i czego wielu ludziom brakuje. To wszystko. Możecie uznać mnie za heretyczkę(tak najłatwiej) albo cieszyć się ze mną i uznać to za kolejne piękne działanie Boga w naszym świecie. Z jakiegoś powodu Bóg do mnie ateistki przyszedł i dał mi pewnien plan do wypełnienia. Może dlatego dał go ateistce ponieważ byłam czystą niezapisaną kartką nieprzepełnioną wpajanymi latami omylnymi wierzeniami. Oczywiście macie prawo uważać inaczej. Też być może patrzyłabym sceptycznie na waszym miejscu...... Jednak ja wiem co przeżyłam i co uczynił mi Pan Bóg i umiem rozpoznawać Jego głos  Wspaniale, że doznałaś cudownego nawrócenia, cieszę się wraz z Tobą Niemniej radzę Ci ze szczerego serca - nie płyń samotnie, poszukaj wspólnoty. Samotnemu w sytuacji gdy pobłądzi nie będzie miał kto wykazać błędu i nikt nie wskaże prawidłowego kierunku. Biblia jest zbyt trudna do indywidualnego jej odczytania i zrozumienie, przed czym zresztą przestrzegał św Piotr (2 P 1,20; 2 P 3,16).
|
Pn lut 17, 2014 18:05 |
|
 |
olijula
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Oljulo, odpowiedz mi proszę:
Kto jest twoim biskupem? Jakie to dla ciebie ma znaczenie kto jet moim biskupem? I jak to moim? Ja nie mam swojego biskupa
|
Pn lut 17, 2014 19:13 |
|
|
|
 |
olijula
|
Alus napisał(a): olijula napisał(a): Ja nie chcę nikomu ujmować i mówić jak postępować. Po prostu mówię co czuję i jak Bóg dotknął mojego serca. Przekazuję wam swoje świadectwo cudu (bo takim moja przemiana jest). Chcę podzielić się z wami moją radością z otrzymania daru od Boga i przekazać co dzięki temu zyskuję i czego wielu ludziom brakuje. To wszystko. Możecie uznać mnie za heretyczkę(tak najłatwiej) albo cieszyć się ze mną i uznać to za kolejne piękne działanie Boga w naszym świecie. Z jakiegoś powodu Bóg do mnie ateistki przyszedł i dał mi pewnien plan do wypełnienia. Może dlatego dał go ateistce ponieważ byłam czystą niezapisaną kartką nieprzepełnioną wpajanymi latami omylnymi wierzeniami. Oczywiście macie prawo uważać inaczej. Też być może patrzyłabym sceptycznie na waszym miejscu...... Jednak ja wiem co przeżyłam i co uczynił mi Pan Bóg i umiem rozpoznawać Jego głos  Wspaniale, że doznałaś cudownego nawrócenia, cieszę się wraz z Tobą Niemniej radzę Ci ze szczerego serca - nie płyń samotnie, poszukaj wspólnoty. Samotnemu w sytuacji gdy pobłądzi nie będzie miał kto wykazać błędu i nikt nie wskaże prawidłowego kierunku. Biblia jest zbyt trudna do indywidualnego jej odczytania i zrozumienie, przed czym zresztą przestrzegał św Piotr (2 P 1,20; 2 P 3,16). Dziękuję Alus. Masz rację dla ludzi którzy nie otrzymali Ducha Świętego potrzebna czasem jest pomoc w zrozumieniu Biblii. Jeśli natomiast Ducha posiadasz to On cię prowadzi i rozjasnia umysł(daje zrozumienie i rozpoznanie) Co do wspólnoty to faktycznie dobrze do jakiejś należeć. Można się wymieniać doświadczeniami i wspierać w życiu i wierze 
Ostatnio edytowano Pn lut 17, 2014 19:17 przez olijula, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 17, 2014 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Oljulo, odpowiedz mi proszę:
Kto jest twoim biskupem? Jakie to dla ciebie ma znaczenie kto jet moim biskupem? I jak to moim? Ja nie mam swojego biskupa No właśnie: Nie masz biskupa. Tymczasem, jak wiemy chociażby z Dziejów Apostolskich, w Kościele Chrystusa we wspólnotach lokalnych są ustanowieni przez Ducha Świętego biskupi. Co, niestety, pokazuje, że ten "ponad wyznaniowy Kościół", o którym pisałaś, nie ma nic wspólnego z prawdziwym Kościołem Chrystusa.
|
Pn lut 17, 2014 19:16 |
|
 |
olijula
|
Głową mojego Kościoła jest Jezus Chrystus. Nikt inny i to On mnie prowadzi. Ale ty Yarpen idź swoją drogą jeśli uważasz za słuszną. Szanuję twój wybor. Jeśli Duch Święty cię nie prowadzi to może faktycznie potrzebujesz biskupa
|
Pn lut 17, 2014 19:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Głową mojego Kościoła jest Jezus Chrystus. Nikt inny i to On mnie prowadzi. Akurat nie rozmawiamy o Głowie Kościoła, ale o biskupach, których w Kościele Chrystusa ustanawia Duch Święty. Jeżeli w Twoim "Kościele" ich nie ma, to w takim razie to nie jest Kościół Chrystusa, bo w Jego Kościele oni przewodniczą lokalnym wspólnotom. Nie potrafisz tego zrozumieć? Cytuj: Ale ty Yarpen idź swoją drogą jeśli uważasz za słuszną. Szanuję twój wybor. Wiesz, to jest droga, która Bóg wytyczył dla wszystkich chrześcijan. Nie potrafisz tego zrozumieć? Cytuj: Jeśli Duch Święty cię nie prowadzi to może faktycznie potrzebujesz biskupa
Każdy potrzebuje biskupa, bo nauczanie, które zapisane w Biblii na temat roli biskupów, dotyczy każdego człowieka. Także i Ciebie, więc przestań pomijać z Pisma Świętego to, co Ci nie pasuje na temat biskupów.
|
Pn lut 17, 2014 19:28 |
|
 |
olijula
|
Ja otrzymałam Ducha Świętego i mam bezpośredni kontakt z Bogiem i dlatego biskup mi niepotrzebny. Mam biblię i głos Boga i to mi wystarczy by trwać w swojej wierze. I wielu twoich argumentow nie potrafię zrozumieć. Przepraszam potrzebni mi są jeszcze życzliwi ludzie którzy mają w sercu Boga i są podporą w wierze - nie koniecznie biskupi 
|
Pn lut 17, 2014 19:38 |
|
 |
Johnny99
|
olijula napisał(a): Głową mojego Kościoła jest Jezus Chrystus. Nikt inny i to On mnie prowadzi. Ale ty Yarpen idź swoją drogą jeśli uważasz za słuszną. Szanuję twój wybor. Jeśli Duch Święty cię nie prowadzi to może faktycznie potrzebujesz biskupa Widzisz, to jest właśnie istota tego, co nas różni, olijula. Wy idziecie swoją prywatną drogą - my idziemy drogą Kościoła, czyli wytyczoną przez Chrystusa, założony przez niego Kościół i udokumentowaną w Biblii. Ty masz swój Kościoł - my nie mamy żadnego "swojego" Kościoła, my należymy do Kościoła, który założył Chrystus. To ty wybierasz sobie, co jest twoim prywatnym zdaniem słuszne - my tylko bierzemy to, co za słuszne uznał Chrystus i jego Kościół. Jest to, być może, sama istota różnicy między katolicyzmem i protestantyzmem. Rozważ kiedyś w sumieniu tę różnicę.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 17, 2014 19:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Ja otrzymałam Ducha Świętego i mam bezpośredni kontakt z Bogiem i dlatego biskup mi niepotrzebny. Mam biblię i głos Boga i to mi wystarczy by trwać w swojej wierze. I wielu twoich argumentow nie potrafię zrozumieć. Przepraszam, ale czego nie rozumiesz w nauczaniu przekazanym przez świętego Pawła na temat tego, do czego Duch Święty powołuje biskupów w Kościele? Sądzisz, że za czasów apostolskich ludzie nie mieli Ducha Świętego i "bezpośredniego kontaktu z Bogiem", że Bóg im ustanowił biskupów do dbania o prawidłową wiarę? Zastanów się co piszesz, bo brniesz w coraz to większe absurdy aby tylko nie uznać, że nauczanie o biskupach dotyczy także i Ciebie. Po za tym, skoro odrzucasz fragment spisanego z Ducha Świętego nauczania, to jednak niezbyt dobrze świadczy o tym, jaki to "głos" Tobą kieruje. Bóg nie powiedziałby Ci, że jakiś fragment Biblii można sobie odpuścić, bo się ma "Ducha Świętego i bezpośredni kontakt z Bogiem". Cytuj: Przepraszam potrzebni mi są jeszcze życzliwi ludzie którzy mają w sercu Boga i są podporą w wierze - nie koniecznie biskupi Niech zgadnę: Podpora w wierze to tacy ludzie, którzy nie mówią Ci, że jakiś fragment Biblii błędnie rozumiesz albo go wręcz odrzuciłaś, tylko głaszczą Cię po główce i potwierdzają Twoje pyszne przekonanie, że nie potrzebujesz pomocy do zrozumienia Biblii.
|
Pn lut 17, 2014 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Ja otrzymałam Ducha Świętego i mam bezpośredni kontakt z Bogiem i dlatego biskup mi niepotrzebny. Mam biblię i głos Boga i to mi wystarczy by trwać w swojej wierze. I wielu twoich argumentow nie potrafię zrozumieć. Przepraszam potrzebni mi są jeszcze życzliwi ludzie którzy mają w sercu Boga i są podporą w wierze - nie koniecznie biskupi  Ale w wierze i zyciu nie chodzi o sympatyczne towarzystwo ale o pojscie za Jezusem, wiernosc Jemu i krzyzowi. Masz zle wyobrazenia o biskupach. Poczytaj co pisze o ich zadaniach sw Pawel. Takze co pisze o roznych charyzmatach w Kosciele. Skad wiesz czy ci zyczliwi ludzie maja charyzmat nauczania?Bo sa sympatyczni i mowia tak jak tobie sie podoba?
|
Pn lut 17, 2014 19:56 |
|
 |
Johnny99
|
olijula napisał(a): Ja otrzymałam Ducha Świętego i mam bezpośredni kontakt z Bogiem i dlatego biskup mi niepotrzebny. Mam biblię i głos Boga i to mi wystarczy by trwać w swojej wierze. To może Biblia też ci niepotrzebna? Po co Biblia komuś, kto "ma bezpośredni kontakt z Bogiem"?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 17, 2014 19:57 |
|
 |
olijula
|
Johny najwyraźniej nie masz pojęcia o czym piszę, bo tego niestety nie doznałeś. Gdybyś przeżył to co ja nie zadawał byś takich pytań. Wiedziałbyś jak to wszystko działa. Ja w swoich słowach na dodatek tu na forum nie jestem w stanie wytłumaczyć i przekazać dokładnie wszystkiego co we mnie jest. To byłoby możliwe(i to tez nie do końca) podczas rozmowy w cztery oczy. Takie zdawkowe informacje nie oddają właściwego obrazu sytuacji. A Biblię czytam między innymi dlatego, że uwielbiam czytać Słowo Boże. Daje mi siłę i otuchę. Poza tym pewne wersety poleca mi przeczytać właśnie Duch Święty... ale tak jak mówię ciężko to wyjaśnić a wam ciężko zrozumić. I nie mam pretensji bo również kiedyś i mnie byłoby to ciężko pojąć.
|
Wt lut 18, 2014 8:09 |
|
|
|