Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 6:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

adam111151 napisał(a):
[quote="Wojtek37

Jeden jest Bóg wszechświata, Ojciec Chrystusa, ,z którego są wszystkie rzeczy', i jeden Pan Jezus Chrystus, nasz Pan, 'przez którego wszystko istnieje'

Jeśłi dobrze rozumiem chodzi o to że skoro Ojciec jst jedynym Bogiem, to Jezus już nim nie jest. Czy skoro Jezus jest jedynym Panem to Bóg Ojciec już nie jest Panem?

Pan to tytul ,wiec Bog jest tez nazywany Panem

ten fragment nizej pokazuje jakie sa relacje miedzy Synem i Ojcem

22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni, (23) lecz każdy według własnej kolejności. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia. (24) Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. (25) Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. (26) Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. (27) Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich.

jak widzisz Syn bedzie krolem tylko do czasu :
gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu

Bo dostal to krolestwo dopoki nie wykona pewego zamierzenia
pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. (25) Trzeba bowiem,
ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy

potem sam odda wladze ktora mial na wszystkimi oprocz Boga
[b]wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko,[/b]poniewaz Bog ma byc wszystkim dla wszystkich .Takze dla syna

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N maja 15, 2005 21:16

Tess napisał(a):
[
Powiedz mi Adamie do jakiej grupy nalezysz ?? Mam na mysli te, ktora jawnie zwalcza Kosciol Katolicki.

gdzie zauwazyles ze ja zwalczam kosciol katolicki?
ja tylko podaje to co napisano w Biblii
po prostu lubie prawde

No Adas-z calym szacunkiem jaki mam dla ciebie-troche sie pomyliles.Poczytaj twoje posty zwalczajace nauke Kosciola a to, ze podajesz "prawde" to tez nie moge sie zgodzic.Podajesz ja w twoim wydaniu lub bardziej scislej-w wydaniu starszych zboru do ktorego nalezysz.

adam111151 napisał(a):
Prawda jest najwazniejsza ,jesli tego nie pojmiesz nic cie nie uratuje
Kompromis nawet w drobnych sprawach jest bledem.

Pojmuje jedno Adas, Prawda jest w Kosciele Katolickim i to jest tak pewne jak slonce, ktore wsdchodzi z laski bozej dla nas kazdego ranka.
Bedac w Kosciele i wypelniajac wole Pana Boga jest uratowany gdyz Kosciol zmierza do portu wiecznej szczesliwosci.

Pozdrawiam :)

N maja 15, 2005 22:36

Bardzo bym prosił bys przy kazdym cytacie pochodzacym z Biblii podawał odnosnik. Taka jest zasada cytowania Pisma Swietego.
Tej zasady zazwyczaj nie przesztrzegaja Swiadkowie Jehowy....a to z prostego powodu, oni cytuja Strażnice nie Biblie.

Teraz odpowiedz na Twój post, krótka, zwiezła i jasno wykazująca kim jest Chrystus.
"On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest Panem - ku chwale Boga Ojca." (Fil.2:5-11 )

N maja 15, 2005 23:57

adam

Bardzo bym prosił bys przy kazdym cytacie pochodzacym z Biblii podawał odnosnik. Taka jest zasada cytowania Pisma Swietego.
Tej zasady zazwyczaj nie przesztrzegaja Swiadkowie Jehowy....a to z prostego powodu, oni cytuja Strażnice nie Biblie.

Teraz odpowiedz na Twój post, krótka, zwiezła i jasno wykazująca kim jest Chrystus.
"On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest Panem - ku chwale Boga Ojca." (Fil.2:5-11 )

to wlasnie napisalem w poprzednim poscie
Jezus jest Panem ku Chwale Boga Ojca
A nie swojej chwale.

[b]A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko[/b]
Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał

1 kor 15:27,28

cala Biblia o tym mówi ze Chrsytus jest Synem Boga i jest mu podporzadkowany

Pn maja 16, 2005 10:03
cala Biblia o tym mówi ze Chrsytus jest Synem Boga i jest mu podporzadkowany

Tak niestety sie dzieje, gdy ktos niekompetentny bierze sie za wyjasnianie słów Pisma Swietego (np. poprzez Straznice ).

Syn naprawdę jest poddany Ojcu. Ojciec jest pierwszą Osobą Przenajświętszej Trójcy, On rodzi Syna i przekazuje Mu od wieków wszystko, czym jest. On też stworzył świat przez swojego Syna, a kiedy się wypełniły czasy, posłał Go do nas, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Toteż trzeba, aby wszystko, co od Ojca wyszło, do Ojca ostatecznie wróciło: aby On był wszystkim we wszystkim. Ojciec przez swojego Syna wszystko stworzył, wszystko też więc wraca do Ojca poprzez Syna. Również my, ludzie, przez Syna wracamy do Ojca Przedwiecznego jako już przemienieni, przeduchowieni, przebóstwieni.

Oni są związani tak nieskończoną miłością, że istnieją w jednej Bożej naturze. To jest "poddaństwo" Miłości Nieskończonej, a nie poddaństwo w sensie ludzkim - jak poddany jest podwładny przełożonemu.
Brak zrozumienia znaczenia słowa "poddany" w relacji Bóg Ojciec - Bóg Syn, prowadzi własnie do całkowicie błednej iinterpretacji słów Pisma Świetego.

To ze Jezus jest Bogiem, mozna bardzo łatwo wyczytac z Ewangelii
"...gdyby ją bowiem pojęli, nie ukrzyżowaliby Pana chwały" ( 1Kor 2:8 )
Pan Chwały to starotestamentalne okreslenie samego Boga
"«Któż jest tym Królem chwały?»
«Pan, dzielny i potężny,
Pan, potężny w boju».
9 Bramy, podnieście swe szczyty
i unieście się, prastare podwoje,
aby mógł wkroczyć Król chwały!
10 «Któż jest tym Królem chwały?»
«To Pan Zastępów: On sam Królem chwały»." (Ps 24 )

"oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa" (Tt 2:13 )

" Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnościa rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego.
Jesteśmy w prawdziwym Bogu
w Synu Jego, Jezusie Chrystusie.
On zaś jest prawdziwym Bogiem
i Życiem wiecznym " (1J 5:20 )

Gdybys chociaz raz siegnął do Biblii, wtedy by ci sie oczka otworzyły. Bo jak na razie to sa one zasłoniete skeciarska Strażnica, która jest zwykłym fałszem
"
Dzieci, strzeżcie się fałszywych bogów"(1J 5:21 ).........od siebie dodam, ze tych z Brooklynu.

pozdrówka

Pn maja 16, 2005 10:43

Tak niestety sie dzieje, gdy ktos niekompetentny bierze sie za wyjasnianie słów Pisma Swietego (np. poprzez Straznice ).

mysle ze poprzez Katechizm sa wieksze szkody

tak na przyszlosc
zawsze jak cos twierdzisz to podpieraj sie wersetamiz Biblii
W innym wypadku to tylko mrzonki lub fantazje
I zaznaczaj tekstem pogrubionym gdzie konkretnie jest o tym mowa w tekscie biblinnym

Cytuj:
Syn naprawdę jest poddany Ojcu. Ojciec jest pierwszą Osobą Przenajświętszej Trójcy,

werset???

Cytuj:
On rodzi Syna i przekazuje Mu od wieków wszystko, czym jest. On też stworzył świat przez swojego Syna, a kiedy się wypełniły czasy, posłał Go do nas, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.

werset

Cytuj:
Toteż trzeba, aby wszystko, co od Ojca wyszło, do Ojca ostatecznie wróciło: aby On był wszystkim we wszystkim. Ojciec przez swojego Syna wszystko stworzył, wszystko też więc wraca do Ojca poprzez Syna. Również my, ludzie, przez Syna wracamy do Ojca Przedwiecznego jako już przemienieni, przeduchowieni, przebóstwieni.

werset

Cytuj:
Oni są związani tak nieskończoną miłością, że istnieją w jednej Bożej naturze. To jest "poddaństwo" Miłości Nieskończonej, a nie poddaństwo w sensie ludzkim - jak poddany jest podwładny przełożonemu.
Brak zrozumienia znaczenia słowa "poddany" w relacji Bóg Ojciec - Bóg Syn, prowadzi własnie do całkowicie błednej iinterpretacji słów Pisma Świetego.

werset

Cytuj:

"oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa" (Tt 2:13 )

mala literka i a tak wiele znaczy
Gdybym napisal :
Wiekiego Adama i Jozka
to myslisz ze Adam i Jozek to ta sama osoba?

Cytuj:
Gdybys chociaz raz siegnął do Biblii, wtedy by ci sie oczka otworzyły. Bo jak na razie to sa one zasłoniete skeciarska Strażnica, która jest zwykłym fałszem
"
Dzieci, strzeżcie się fałszywych bogów"(1J 5:21 ).........od siebie dodam, ze tych z Brooklynu.
pozdrówka

nie pozdraiwaj mnie bo mnie
obrazasz, wiec nie badz hipokryta

czyzbys czytal starznice?

Pn maja 16, 2005 10:54
No widzisz......do wszystkiego chcesz osobny werset....a wystarczy jeden:
Prolog Ewangelii św. Jana
(wkleje całość, bo Strażnica pewnie podaje tylko małe fragmenty)

1 Na początku było Słowo*,
a Słowo było u Boga*,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało*.
4 W Nim było życie*,
a życie było światłością* ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię*.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi*.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat* Go nie poznał*.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi*,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili*.
14 A Słowo stało się ciałem*
i zamieszkało* wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen* łaski i prawdy.
(J 1, 1-14 )

Ten werset wszystko tłumaczy....wystarczy tylko mysleć.

adam.
Nie ma co ukrywac...Twoje teksty sa typowymi tekstami Świadków Jehowy (lub tez odłamów tej sekty). Bo nikt kto zaprzecza Boskości Chrystusa, nie moze sie zwać chrześcijaninem.

No to jeszcze dwa wersety:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10, 30 )
oraz
Pan mój i Bóg mój ( J 20, 28 )

Bez pozdrówek (cobys sie nie obraził)

P.S.
Na koniec ważna sprawa........dyskusja o Biblii, nie ogranicza sie tylko i wyłacznie do podawania cytatów....ale takze do własciwej ich interpretacji. Biblia jest całościa i jako całośc należy ja interpretować.
Problemy z tym maja zazwyczaj ci, którzy jej nigdy nie czytali.....przedkładajac Strażnice

Pn maja 16, 2005 11:10

No widzisz......do wszystkiego chcesz osobny werset....a wystarczy jeden:
Prolog Ewangelii św. Jana
(wkleje całość, bo Strażnica pewnie podaje tylko małe fragmenty)

to jednak nie czytasz straznicy a wszytko wiesz?
czy jednak czytasz tylko wstydzisz sie przyznac?
tekst z jana caly na grubo nic nie mowi
pogrub konkretne slowa mowiace o Trojcy czy o czym tam jescze mowiles.

Cytuj:
No to jeszcze dwa wersety:
"Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10, 30 )

nie wiem po co walkowac znowu to samo
jedno w sensie mysli, dzialania
i nie wyrywaj z kontekstu jak to zarzucasz innym .
A kontekst mowi co Jezus mial na mysli:
Ze Jest Synem Bozym

30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. .....i dalej
.
do mnie, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, wy mówicie: Bluźnisz, dlatego, że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? (
JEZUS POWIEDZIAL JESTEM SYNEM BOZYM.

Apostolowie tez zostali jedno z Synem i Ojcem a mimo to nie sa trojca i Bogiem.
11) I już nie jestem na świecie, lecz oni są na świecie, a Ja do ciebie idę. Ojcze święty, zachowaj w imieniu twoim tych, których mi dałeś, aby byli jedno, jak my. ((Ew. Jana 17:8-14, Biblia Warszawska)

5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało.
tu tez maz i zona sa jedno .
i jesli Ojcec i Syn sa jedno w takim kontekscie to masz racje
Zgadzam sie tym

Cytuj:
oraz
Pan mój i Bóg mój ( J 20, 28 )

znow to samo
w Biblii wielokrotnie mowi sie o kims Bog.
Nawet o Szatanie

a tutaj przytaczasz mi przyklad kogos kto byl malej wiary .
Raczaj przytocz wypowiedz innych ludzi i apostolow
(54) Setnik zaś i jego ludzie, którzy odbywali straż przy Jezusie, widząc trzęsienie ziemi i to, co się działo, zlękli się bardzo i mówili: Prawdziwie, Ten był Synem Bożym. (
(Ew. Mateusza 27:51-56, Biblia Tysiąclecia)

(32) Będzie On wielki i będzie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida.
(Ew. Łukasza 1:29-34, Biblia Tysiąclecia)

(70) Zawołali wszyscy: Więc Ty jesteś Synem Bożym? Odpowiedział im: Tak. Jestem Nim. (71) A oni zawołali: Na co nam jeszcze potrzeba świadectwa? Sami przecież słyszeliśmy z ust Jego.
(Ew. Łukasza 22:68-23:2, Biblia Tysiąclecia)

(34) Ja to ujrzałem i daję świadectwo, że On jest Synem Bożym. ((Ew. Jana 1:32-36, Biblia Tysiąclecia)

36) to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem Bożym? (
(Ew. Jana 10:34-38, Biblia Tysiąclecia)

(31) Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc mieli życie w imię Jego.
(Ew. Jana 20:29-21:3, Biblia Tysiąclecia)

Cytuj:
ale takze do własciwej ich interpretacji. Biblia jest całościa i jako całośc należy ja interpretować.
Problemy z tym maja zazwyczaj ci, którzy jej nigdy nie czytali.....przedkładajac Strażnice

z interpretacja maja zazwyczaj problem ci ktorzy chca dopasowac Biblie do swoich poczynan i wierzen
Biblia jasno mowi kim jest Jezus ,Kim jest Bog .
I po to jest napisana abysmy nie mieli co do tego watpliwosci

Pn maja 16, 2005 11:31

Pn maja 16, 2005 12:14

a to ze Bogiem nazywano w Biblii wiele osob
Ale zadna z nich nie byla Bogiem wszechmocnym

HAHAHAHAHA :mrgreen:
Czyli Biblia naucza ze jest kilku Bogów z tego nie wszyscy są wszechmogący
:mrgreen:

Pn maja 16, 2005 12:16
"A BOGIEM BYŁO SŁOWO"

"A SŁOWO STAŁO SIE CIAŁEM"
" Na świecie było [Słowo],
a swoi Go nie przyjęli. "

Przeciez to jasne jak słońce...tylko ktos w ciemnych (sekciarskich) okularach nie potrafi dostrzec tej Prawdy.

...jeszcze jedna sprawa....obecnie nie mówimy o Trójcy, ale skupiamy sie na Jezusie.

Mam zatem pytanie........Kim dla Ciebie jest Jezus?
Bo skoro nie jest Bogiem, to kim jest?

Pn maja 16, 2005 13:12
tekst z jana caly na grubo nic nie mowi

To potwierdza moje spotrzeżenia z wczesniejszego postu.....interpretujecie Biblie na podstawie wyrwanych z kontekstu fragmentów. To typowy objaw seksciarstwa

Nie liczy sie Cała Biblia.....liczy sie to co zacytuje Straznica.

Pn maja 16, 2005 13:15

Za pomocą Biblii można tak naprawdę udowodnic mnóstwo herezji, wystarczy dobrze dobrac cytaty... Dlatego myślę że jedynym sposobem na to żeby się nie pogubic jst zaufanie Kościołowi, któremu Jezus obiecał Ducha Prawdy, i o którym powiedział: "Kto was słucha, Mnie słucha". To w Kościele powstała Biblia (NT oczywiście), to członkowie Kościoła ją napisali pod natchnieniem Ducha Świętego. Jeśli nie ufamy Kościołowi że jego interpretacja jest słuszna - to równocześnie teks Pisma też mógłby nie byc słuszny. No bo albo Duch przewodzi Kościołowi (i chroni od błędu, przynajmniej ostatecznie zarówno Pismo, jak i jego odczytywanie) albo Ducha w Kościele nie ma (i wtedy nie ma powodu do wiary nie tylko kościelnej interpretacji Nowego Testamentu, ale też samemu tekstowi)

Ja wierzę Jezusowi i wierzę że skoro obiecał Kościołowi swojego Ducha Prawdy to dotrzymał słowa. Nawet jeśli konkretni ludzie w tym Kościele popełniają błędy, to jednak wierzę że Prawda w Kościle zawsze zwycięża. Bo to nie prawda ludzka ale prawda Boża darowana Kościołowi przez Jezusa.

Pn maja 16, 2005 14:20

Olgaa napisał(a):
adam111151 napisał(a):
[quote="Wojtek37

Jeden jest Bóg wszechświata, Ojciec Chrystusa, ,z którego są wszystkie rzeczy', i jeden Pan Jezus Chrystus, nasz Pan, 'przez którego wszystko istnieje'

Pan to tytul ,wiec Bog jest tez nazywany Panem

Kim Twoim zdaniem był Jezus dla pierwszych chrześcijan, wywodzących się z Izraela, gdzie Jedynym Panem był Jahwe? Tak, Pan to tylko tytuł, ale tu jest jeszcze słówko JEDYNY Pan.

Pn maja 16, 2005 17:10

["A SŁOWO STAŁO SIE CIAŁEM"
" Na świecie było [Słowo],
a swoi Go nie przyjęli. "

Przeciez to jasne jak słońce...tylko ktos w ciemnych (sekciarskich) okularach nie potrafi dostrzec tej Prawdy.
...jeszcze jedna sprawa....obecnie nie mówimy o Trójcy, ale skupiamy sie na Jezusie.
Mam zatem pytanie........Kim dla Ciebie jest Jezus?
Bo skoro nie jest Bogiem, to kim jest?

tak to bardzo jasne .Ten tekst jest bardzo jasny
zgadzam sie z tym .
ale ja nie dyskutowalem o tym tekscie tylko pytalem o trojce
i miales pogrubic i gdzie jest mowa o trójcy.

Kim dla mnnie jest Jezus?
Synem Bozym .Sam o sobie to powiedzial:
Jestem Synem Bozym

Pn maja 16, 2005 17:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna strona