Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Następna strona
 Sila argumentow 
Autor Wiadomość
Post Re: Sila argumentow
Andy72 napisał(a):
Nie jest ponad moralnością, "ponad moralnością" jest nietscheański nadczłowiek w rodzaju Hannibala Lectera.
Bóg dal 10 przykazań.

Boga nie obowiązuje 10 przykazań.

Plus Bóg ze ST to też Jezus.

Pt paź 05, 2018 22:33

Jezus wypełniał doskonale wszystkie 10 przykazań.
To sprowadza się do dwóch Miłości.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 05, 2018 22:35
Teresse napisał(a):
To ze to byli pierworodni to nie znaczy, że dzieci...
Chcesz powiedzieć, że Egipcjanie nie mieli żadnych pierworodnych małych dzieci? Co za traf! Cud po prostu! W potopie też żadne dzieci nie zginęły?

Każde zaplanowane z premedytacją masowe zabójstwo niewinnych jest masowym mordem. W tym przypadku dokonanym ponoć w celu skłonienia faraona do wypuszczenia Hebrajczyków z Egiptu. Skłonienia tego samego faraona, którego ten sam Jahwe wcześniej specjalnie uczynił nieustępliwym na prośby Mojżesza, celowo "zatwardził jego serce", żeby potem z powodu tej nieustępliwości dać jemu i wszystkim Egipcjanom solidnie w kość. To się nazywa moralność!

Ale w sumie to tylko opowieść żydowska. Wracając do tematu: chodzi mi o co innego, mianowicie o to, że autorzy i redaktorzy jakoś nie zauważyli, że Bóg nie prezentuje się w niej zbyt dobrze od strony moralnej, prawda? A przecież spisując i redagując, mogliby to i owo podrasować dla poprawy wizerunku... Rzecz właśnie w tym, że podobnie jak w przypadku autora Dziejów, w ogóle nie zauważyli problemu, po prostu. Wydawało im się, że wszystko jest okej i w porządku. Według nich było w porządku. Dlatego także np. w Dziejach można dziś przeczytać i zauważyć, jak Paweł fatalnie mijał się z prawdą, choć jest to dzieło wobec Pawła apologetyczne.

Pt paź 05, 2018 22:41

akruk napisał(a):
jeśli nawet Bóg dokonuje lub chce czegoś, co wydawałoby ci się złe

Otoz to. Masz u mnie plus.
Bardzo ladnie pisala na ten temat Ircia.

Pt paź 05, 2018 22:43

Widać że Biblia opisuje prawdę, bo nie jest podrasowana,
To nie ty akruk jesteś Bogiem, to Bóg jest Bogiem, i nie mów Mu co ma robić.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt paź 05, 2018 22:46
Andy72 napisał(a):
Go jako wielka litera jest sprawą uznaniową, ty uznałeś że odnośnie Boga będziesz pisał z małej litery. Nienawiść do Boga jest czymś gorszym niż błąd językowy.
Bredzisz. To nie wynika z żadnej nienawiści, tylko z reguł pisowni. Ponieważ taka pisownia zaimka osobowego w odniesieniu do Boga jest całkowicie poprawna i nie ma żadnego powodu, żebym w tym przypadku odnoszący się do niego zaimek osobowy pisał czołobitnie wielką literą.

Andy72 napisał(a):
A szatan w języku polskim niezależnie od etymologii jest określeniem typu diabeł, bies, zły itd.
Nieukowi można objaśniać, a ten dalej bez śladu zrozumienia swoje brednie klepie. Słowo "szatan" pisane małą literą jest synonimem słowa "diabeł", określenia jakiegoś upadłego anioła, czyli jest rzeczownikiem pospolitym, natomiast pisane "Szatan", wielką literą, funkcjonuje jako nazwa własna, określenie konkretnego upadłego anioła, przywódcy buntu. Nazwy własne pisze się wielką literą.

Pt paź 05, 2018 22:51
Może
Cytuj:
celowo "zatwardził jego serce"

to wtręt ludzki; tak to postrzegał redaktor tekstu... :mrgreen:

Cytuj:
Niewinność niemowląt polega na słabości ciała, a nie
na niewinności duszy. Na własne oczy widziałem zazdrość
małego dziecka: jeszcze nie umiało mówić, a pobladłe ze
złości spoglądało wrogo na swego mlecznego brata.
Przecież wszyscy o tym wiedzą! Matki i piastunki powiadają,
że potrafią stłumić takie wady.
św. Augustyn

Cytuj:
w tej kaplicy ujrzałam Pana Jezusa umęczonego - Jezus spojrzał się łaskawie na mnie i powiedział mi, że jest przez dzieci ciężko obrażany - ty je broń przed złem. Od tej chwili modlę się za dzieci, ale czuję, że nie wystarcza sama modlitwa.
sw.Faustyna

Pt paź 05, 2018 22:53

Ja sam pamiętam, że jako dziecko nie byłem zbyt dobry. Owszem, gdy ludzie a zwłaszcza mężczyźni dorastają, do tego dochodzi następna fala zła, gdy odkrywają seks.

Pt paź 05, 2018 22:56
Teresse napisał(a):
Może
Cytuj:
Cała Biblia jest "wtrętem ludzkim".

Pt paź 05, 2018 22:58
akruk napisał(a):
Teresse napisał(a):
Może
Cytuj:

Kim więc był Jezus z Nazaretu?

Zgadzamy się, że
-istniał
-został ukrzyżowany

Pt paź 05, 2018 23:00

akruk napisał(a):
Nieukowi można objaśniać, a ten dalej bez śladu zrozumienia swoje brednie klepie.

"Jakże merytoryczny i zgodny z regulaminem"

Pt paź 05, 2018 23:01

Wiara jest Łaską więc zatwardzenie serca to po prostu brak tej Łaski. Zresztą, faraon został na końcu przekonany, tak krytykowaną przez ciebie 10 plagą.

Pt paź 05, 2018 23:02
Teresse napisał(a):
akruk napisał(a):
Sądzisz, że napisał którąś księgę Biblii? :o

Pt paź 05, 2018 23:05
akruk napisał(a):
Teresse napisał(a):
akruk napisał(a):

Nie, dlaczego? Pytam kim był w takim razie? Za coś go ukrzyżowano...

Pt paź 05, 2018 23:07
Teresse napisał(a):
akruk napisał(a):
Nie, dlaczego?
Dlatego, że cytując moją wypowiedź o całkowicie ludzkim autorstwie Biblii użyłaś słowa "więc", wskazującego na związek logiczny tego, co przed chwilą napisałem, z tym, co napisałaś dalej w odpowiedzi, mianowicie pytając o Jezusa.
Teresse napisał(a):
Pytam kim był w takim razie?
Wędrownym kaznodzieją galilejskim, głoszącym, że lada dzień nadejdzie "koniec świata" i takie tam, typowe eschatologiczne mesjańskie przepowiednie żydowskie tych czasów.

Pt paź 05, 2018 23:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 32  Następna strona