Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Trudno mi uwierzyć w istnienie szatana
Andy72 napisał(a): Bóg stworzył anioła z wolną wolą Który stał się szatanem, tym samym Bóg jest twórcą diabła. Diabeł tworzy grzech, a Bóg tworzy diabła. Kto zatem jest prawdziwym grzesznikiem: diabeł cz Bóg?
|
| So mar 30, 2019 22:59 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
diabeł
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| So mar 30, 2019 23:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Upokorzenie Pana Jezusa na krzyżu jest dowodem miłości milosiernej Boga. Postawa Boga - Jezusa jest przeciwieństwem postawy szatana. Dlatego pokora jest źródłem cnót, a pycha - upadku.
|
| So mar 30, 2019 23:12 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Możesz swe twierdzenie jakoś uzasadnić?
|
| So mar 30, 2019 23:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus, zgadzam się w 100%- rdzeń jest uniwersalny i ponadreligijny, ale Jezus jest tylko jedną z wielu postaci na ten rdzeń wskazującą. Gdzie Gandhi stwierdził, że jedyną? To Twoja interpretacja. Jedyny jest rdzeń, nie Jezus czy Biblia, to tylko założenie chrześcijan, że mają na cokolwiek monopol, super przewagę. Do tego rdzenia praktycznie każdy ma dostęp bezpośredni, tylko przyjęte założenia to blokują. Gdy twój kraj i mój razem wprowadzą w życie naukę Chrystusa z Góry Błogosławieństw rozwiążemy problemy nie tylko naszych krajów, ale i całego świata - jak widzisz to nie moja interpretacja ale przekonanie Gandhiego.
|
| N mar 31, 2019 8:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
nolda napisał(a): Andy72 napisał(a): Bóg stworzył anioła z wolną wolą Który stał się szatanem, tym samym Bóg jest twórcą diabła. Diabeł tworzy grzech, a Bóg tworzy diabła. Kto zatem jest prawdziwym grzesznikiem: diabeł cz Bóg? Skąd się wziął szatan pewne wyjaśnienie daje Księga (28,13-17) - pycha legła o fundamentów buntu i zdrady aniołów.
|
| N mar 31, 2019 8:50 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Alus, bo to przesłanie wpisuje się w uniwersalny ponadreligijny przekaz, Gadhi po prostu odwołuje się do tego co znane rozmówcy. Mówi o wprowadzaniu pewnej nauki w życie, nie że Jezus czy Biblia to według niego jedyny drogowskaz jak sugerowałaś.
Czy pycha czy coś innego to sprawa dyskusyjna, Kościół oficjalnego stanowiska nie zajął w tej kwestii. Aby móc zweryfikować cytat przydałoby się podać jaka to Księga bo sporo ich...
Aha, w Edenie wówczas posiadający nogi wąż nie skłamał. Adam i Ewa nie umarli przez zjedzenie owocu oraz serio otworzyły im się oczy, poraz pierwszy poczuli wstyd, uznali że nie są doskonali. Co samo w sobie jest ciekawe. Umieranie i cierpienie jest skutkiem wygnania z raju, jako że to Bóg sam sobie ustala zasady nikt i nic Go nie zmuszało do takiej decyzji. Ważne też, że na odchodne dał im skóry zwierzęce, czyli chyba zwierzęta w Raju do końca bezpieczne nie były, no i z przyczyn logistycznych gdy nie ma śmierci nie można się rozmnażać, biologiczny sens życia nie istnieje.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| N mar 31, 2019 9:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Gadhi po prostu odwołuje się do tego co znane rozmówcy. Albo chciał wpędzić rozmówcę w poczucie winy, że ten nie wypełnia przekazu Ewangelii i coś na tym uzyskać...albo kilka czynników na raz w tym ten, który podała @IrciaLilith...tego już się nie dowiemy...w każdym razie nie nawrócił się na chrześcijaństwo...
|
| N mar 31, 2019 15:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus, bo to przesłanie wpisuje się w uniwersalny ponadreligijny przekaz, Gadhi po prostu odwołuje się do tego co znane rozmówcy. Mówi o wprowadzaniu pewnej nauki w życie, nie że Jezus czy Biblia to według niego jedyny drogowskaz jak sugerowałaś. Trudno podejrzewać vice króla Indii aby nie znał buddyzmu, skoro w imieniu Królowej zawiadował tą kolonią. Cytuj: Aha, w Edenie wówczas posiadający nogi wąż nie skłamał. Adam i Ewa nie umarli przez zjedzenie owocu oraz serio otworzyły im się oczy, poraz pierwszy poczuli wstyd, uznali że nie są doskonali. Co samo w sobie jest ciekawe. Umieranie i cierpienie jest skutkiem wygnania z raju, jako że to Bóg sam sobie ustala zasady nikt i nic Go nie zmuszało do takiej decyzji. Ważne też, że na odchodne dał im skóry zwierzęce, czyli chyba zwierzęta w Raju do końca bezpieczne nie były, no i z przyczyn logistycznych gdy nie ma śmierci nie można się rozmnażać, biologiczny sens życia nie istnieje. Wąż wyraźnie powiedział Na pewno nie umrzecie , podpuścił ich jedynie aby złamali warunki nakreślone przez Boga.
|
| N mar 31, 2019 17:14 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Alus, znać a wyznawać to dwie różne sprawy. Znajomość buddyzmu miałaby marginalne znaczenie, bo Gandhi był hinduistą... A specyfika tej religii pozwala na cenienie, a nawet za uznanie za Boga Jezusa. Gandhi cenił przekaz Jezusa, bo jest spójny z jego poglądami, ale twierdzenie, że dla niego Biblia to jedyne źródło czegokolwiek to absurd.
A co umarli po zjedzeniu owocu czy dopiero dłuuugo po tym zapewne ze starości biorąc pod uwagę ilość dzieci. Do tego ponoć dusza ludzka jest nieśmiertelna, więc umrzeć mogły tylko ich ciała.
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| N mar 31, 2019 17:43 |
|
 |
|
Andy72
|
Umarli duchowo w momencie zjedzenia owocu
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| N mar 31, 2019 17:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Aha, w Edenie wówczas posiadający nogi wąż nie skłamał. Adam i Ewa nie umarli przez zjedzenie owocu oraz serio otworzyły im się oczy, poraz pierwszy poczuli wstyd, uznali że nie są doskonali.
Adam i Ewa byli doskonali, ich dusze żyły w doskonałej harmonii z Bogiem, były doskonale przepełnione łaską Boga. Zgubiła ich pycha, bo chcieli być tacy jak Bóg i znać dobro i zło. Mówisz, że otworzyły im się oczy i po raz pierwszy poczuli wstyd. Sugerujesz, że szatan ich oświecił ? Że uczynił im przysługę ? Poczuli wstyd przed Bogiem, bo ich zachowanie samo w sobie było nędzne. Odczuli swoją nędzę, bo splamili świętą komunię z Bogiem. Zhańbili Jego Święte Słowo. Sami wygnali siebie swoim zachowaniem z raju, jako stanu duszy, w skutek czego przyjęli na siebie dziedzictwo szatana, w postaci cierpienia, ciężaru pracy, wojen, głodu, choroby, umierania, gwałtu, zgryzoty, nienawiści, rozpaczy. @Andy72 No właśnie.
|
| N mar 31, 2019 17:51 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Czyli fakt wstydzenia się nagości to dowód na śmierć duchową? Na czym opierasz swoją tezę? Na założeniu, że wąż musiał skłamać, bo zawsze kłamie?
Ok, czyli tak jak ja uważasz, że raj to stan duszy, czyli piekło to też stan duszy tak?
Czym dla Was jest dusza? Jakie ma cechy? Nie pytam o teorie teologów, ale o Wasze podejście.
|
| N mar 31, 2019 17:55 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ciekawe skąd pycha u doskonałych stworzeń Boga ? Czyli oni nawet przed zjedzeniem owocu byli zdolni do zła? Byli do niego zdolni choć go nie rozumieli/nie znali ? Jakies dziwaczne to wszystko...
Ciągle ta pycha...u szatana, jego aniołów, mitycznych Adam i Ewy...aż to coś podejrzane się robi...
|
| N mar 31, 2019 18:04 |
|
 |
|
Andy72
|
IrciaLilith, idziesz niebezpiecznie w stronę satanizmu. A szatan nie jest miłym kumplem chcącym twojej przyjemności. Nienawidzi wszystkich, którzy nie są pod jego wplywem, a tych którzy są pod jego wpływem, dodatkowo gardzi.
|
| N mar 31, 2019 18:13 |
|
|
|