Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK?
Autor |
Wiadomość |
IrciaLilith
|
 Re: Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK?
Alus- widzisz analogię chińskiego do moralności?
Mrs Hadley, może warto szukać tak długo aż się trafi na system dopasowany do potrzeb, a nie męczyć się w niewłaściwej szkole z kiepskim nauczycielem obwiniając siebie? Można też być typem samouka, który najlepiej zrobi tworząc swój prywatny system nauki...
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
So kwi 13, 2019 11:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mrs_Hadley - ja piszę cały czas o sobie, że przez dwadzieścia lat pozostawałem uwiązany do Kościoła Katolickiego, bo święcie wierzyłem, ze tam jest Bóg, i niszczyłem sobie życie, bo takie dostawałem wytyczne od katolickiego personelu. Pani natomiast pisze o cholera-wie-czym, ale z pretensjami pod moim adresem.
|
So kwi 13, 2019 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba jednak sposob na zamieszkanie z prawdziwym Chinczykiem bylby lepszy. Tylko, gdzie ich znalezc... Przykro mi ErgoProxy, ze ciebie zawiedlismy. Ja tez szukam Chinczykow...
|
So kwi 13, 2019 11:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Alus- widzisz analogię chińskiego do moralności? Na czym niby miałaby polegać owa analogia? Mrs_Handey niezbyt trafnie posłużyła się jęz. chińskim. ErgoProxy napisał(a): Mrs_Hadley - ja piszę cały czas o sobie, że przez dwadzieścia lat pozostawałem uwiązany do Kościoła Katolickiego, bo święcie wierzyłem, ze tam jest Bóg, i niszczyłem sobie życie, bo takie dostawałem wytyczne od katolickiego personelu. Pani natomiast pisze o cholera-wie-czym, ale z pretensjami pod moim adresem. Bo zapomniałeś o uniwersalnej zasadzie Nie buduj wiary i życia na księdzu. Buduj na fundamencie jakim jest Jezus. Ksiądz jest tylko pomocą w twojej drodze, o. G. Kramer.
|
So kwi 13, 2019 11:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Prawdą jest zatem, że "filioque" dostało wprowadzone przeciwko arianom, taktycznie, ale prawdą jest także, że w ogóle nie było potrzeby wprowadzania go w tym celu. Skoro zostało wprowadzone przeciwko arianom, to jednak po coś zostało wprowadzone, a nie dlatego, że Kościół tak sobie umyślił jak to na początku twierdziłeś.Jeśli więc Kościół je wprowadził, to widocznie była taka potrzeba.
Ostatnio edytowano So kwi 13, 2019 11:32 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
So kwi 13, 2019 11:31 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Ergo, chyba wiesz, że pewne sprawy stają się widoczne dopiero gdy się poważnie zakwestionuje prawdy wiary, dopóki się tego nie zrobi po prostu tego praktycznie nie da się zobaczyć.
Podam taką analogię: będąc w dusznym pokoju praktycznie nie czuć zaduchu, poczuje się go dopiero gdy się ten pokój opuści i wejdzie z zewnątrz. Praktycznie nie da się wyjaśnić osobom siedzącym w środku, którym jest miło i przyjemnie, że świeże powietrze nie jest złe i że należy otworzyć okno.
Alus, jeśli nie dostrzegasz takiej analogii to nic na to nie poradzę. Jak dla mnie przykład świetny.
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
So kwi 13, 2019 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...po prostu chrześcijaństwo, wbrew uroszczeniom różnych swoich odłamów, nie jest religią uniwersalną. Tzn. że chodzą po tym świecie ludzie, którzy - przyjmując chrześcijańską eschatologię - będą tak samo cierpieli w Niebie, jak i w piekle. Dla takich ludzi jedynym ratunkiem jest stopniowe zatarcie wiary w to cholerne cierpienie pośmiertne, a co za tym idzie, strachu przed porzuceniem Boga (podobno) Jedynego i zbudowanie sobie własnego światopoglądu, albo przyjęcie niechrześcijańskiego gotowca. Zaręczam, że można i da się.
|
So kwi 13, 2019 11:34 |
|
 |
Andy72
|
ErgoProxy napisał(a): Mrs_Hadley - ja piszę cały czas o sobie, że przez dwadzieścia lat pozostawałem uwiązany do Kościoła Katolickiego, bo święcie wierzyłem, ze tam jest Bóg, i niszczyłem sobie życie, bo takie dostawałem wytyczne od katolickiego personelu. Pani natomiast pisze o cholera-wie-czym, ale z pretensjami pod moim adresem. W jaki sposób "niszczyłeś sobie życie", tym, że nie mogłeś grzeszyć? Jezus nie obiecywał nigdy łatwego życia, to świat obiecuje wiele.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So kwi 13, 2019 11:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mrs_Hadley napisał(a): Pisałam Ergo, że jego wymagania względem Boga zdają się być efektem obrazu, jaki mu przedstawiano, a był on odmienny od tego, czego naucza katolicyzm. Jeżeli naoglądał się ludzi, którzy przedstawiali mu relację z Bogiem, który ciągnie człowieka za rączkę, na którego można zrzucić odpowiedzialność za siebie, za swą wolność, a on pragnie tego doświadczyć, bo skoro tak mówili... Odmienny od katolickiego, czyli dla nas katolików nieprawdziwy...i jak wierzymy obiektywnie nieprawdziwy... Teraz mam wrażenie trochę się z tego co napisałaś wcześniej wycofałaś pisząc: Mrs_Hadley napisał(a): Myślisz zero-jedynkowo, stąd brak zrozumienia o czym piszę. Co znaczy prawdziwy obraz Boga? Jeżeli katolik i protestant posiadają głęboką relację z Bogiem, idąc przez życie z spokojem wewnętrznym, pokładając w Nim ufność, to kto ma ten prawdziwy obraz Boga? No chyba zawsze dla katolika katolik, jeśli oczywiście jego obraz jest zgodny z nauczaniem KK, prawda? Chyba że to obojętne czy się należy do KK czy nie, ważna jest "głęboka relacja z Bogiem"?
|
So kwi 13, 2019 11:39 |
|
 |
IrciaLilith
|
Na teistacji w ostatniej debacie padł super argument, że o prawdziwości Boga i Jego cechach oraz racjonalnosci wiary w Boga świadczy wewnętrzna pewność, ale dyskutujący teista był tak samo pewny, że katolicy poważnie się mylą. Argument koronny, że każdy po prostu wie że Bóg istnieje tylko niektórzy wypierają prawdę o Bogu, w tym oczywiście katolicy, bo odeszli od prawdziwego objawienia...
|
So kwi 13, 2019 11:46 |
|
 |
Andy72
|
ErgoProxy napisał(a): Tzn. że chodzą po tym świecie ludzie, którzy - przyjmując chrześcijańską eschatologię - będą tak samo cierpieli w Niebie, jak i w piekle. Ale bzdury. Jakie cierpienie w Niebie??
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So kwi 13, 2019 11:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ErgoProxy napisał(a): ...po prostu chrześcijaństwo, wbrew uroszczeniom różnych swoich odłamów, nie jest religią uniwersalną. Tzn. że chodzą po tym świecie ludzie, którzy - przyjmując chrześcijańską eschatologię - będą tak samo cierpieli w Niebie, jak i w piekle. Dla takich ludzi jedynym ratunkiem jest stopniowe zatarcie wiary w to cholerne cierpienie pośmiertne, a co za tym idzie, strachu przed porzuceniem Boga (podobno) Jedynego i zbudowanie sobie własnego światopoglądu, albo przyjęcie niechrześcijańskiego gotowca. Zaręczam, że można i da się. Chyba jednak przeceniłam Twoją inteligencję będą cierpieli w Niebie.
|
So kwi 13, 2019 11:52 |
|
 |
Andy72
|
Można wierzyć Bogu i Ewangelii a może różnym ziemskich filozofiom typu Kołakowski czy Dawkins;-)
|
So kwi 13, 2019 11:54 |
|
 |
Wybawiony
|
Alus napisał(a): Cytuj: Tak więc to raczej Ci, którzy pragną usprawiedliwić swoje odstępstwo od nauk Chrystusa i apostołów przyklejają do niego łatkę "katolicki". Zapominasz, że ten Kościół od chwili powstania, wedle planów Boga miał być "Powszechny" - z greckiego "KATHOLIKOS". Czyli Kościół chrześcijański skupiający wyznawców Chrystusa, przy czym jedynie Katolicki zachował rdzeń nazwy sprzed wieków, prawosławny i protestancki to kwestia późniejszych wieków. Nie zapominam. Zastanów się jednak. Czy kościół prawosławny i kościoły protestanckie występują przeciwko zasadzie powszechności Kościoła? Z drugiej strony, czy członkiem KK może zostać osoba nie uznająca prymatu biskupa Rzymu? Z trzeciej strony, gdyby członek KK zaczął otwarcie negować papiestwo i jeszcze kilka dogmatów przyjętych tylko przez KK, to w razie usunięcia go z KK przestałby być członkiem powszechnego Kościoła założonego przez Jezusa Chrystusa?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
So kwi 13, 2019 11:55 |
|
 |
Andy72
|
Alus napisał(a): Chyba jednak przeceniłam Twoją inteligencję będą cierpieli w Niebie. Jedyne "cierpienie" w Niebie jest takie że nie można grzeszyć,  i dlatego pewnie wielu wybierze piekło 
|
So kwi 13, 2019 11:57 |
|
|
|