Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 20:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni/ 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnospra
mareta napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Dobrze wiem, jestem obczytany. Tobie i każdemu też radzę. Są tam ciekawe pułapki. Np. utrata nadziei i samopomniejszanie się . Niepełne korzystanie z tego, czym Stwórca nas obdarował. Bardzo ciekawy temat.

Przyjacielu mówimy 'jestem oczytany". Zwykle jednak mówimy tak o innej osobie.

george45 napisał(a):
mareta napisał(a):
Czytać warto zawsze, im więcej tym lepiej. Człowiek winien uczyć się całe życie.
Teorię przerobiłaś, kiedy zaczniesz praktykować?

A to teoria nie wystarczy?

Oj, to i z polskim słabo? Jak u Jaro? To bardzo niepatriotyczne. Co innego znaczy oczytany, co innego obczytany ( w konkretnym temacie). https://sjp.pwn.pl/doroszewski/obczytac ... 61210.html

Śr lis 05, 2025 21:55

Witold33 napisał(a):
mareta napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Dobrze wiem, jestem obczytany. Tobie i każdemu też radzę. Są tam ciekawe pułapki. Np. utrata nadziei i samopomniejszanie się . Niepełne korzystanie z tego, czym Stwórca nas obdarował. Bardzo ciekawy temat.

Przyjacielu mówimy 'jestem oczytany". Zwykle jednak mówimy tak o innej osobie.

Oj, to i z polskim słabo? Jak u Jaro? To bardzo niepatriotyczne. Co innego znaczy oczytany, co innego obczytany ( w konkretnym temacie). https://sjp.pwn.pl/doroszewski/obczytac ... 61210.html

Ktoś mówił, że nie wolno się samemu pomniejszać, czy tak? Lepiej bliźniego swego? Obczytany, oblatany w konkretnym temacie?
W tym znaczeniu może być.

Śr lis 05, 2025 22:39

No widzisz, taki paradoks. Pomniejszać bliźniego = zwykły grzech wg Dekalogu. Autopomniejszanie = piekło bez odwolania. Wybacz, nie ja te zasady układałem.

Cz lis 06, 2025 8:44

Co rozumiesz przez autopomniejszanie. Jak mówiłam; za często chcesz wysyłać do piekła.

Cz lis 06, 2025 13:57

Już nie znajdę, gdzie to było. Jakaś twoja argumentacja. Ja nikogo nigdzie nie wysyłam. Dzielę się jedynie zasadami wiary. Można o nich usłyszeć w katolickim radio, można przeczytać. Nie ja te niewybaczalne grzechy wymyśliłem , nie ja spisałem.
To wiara co krok piekłem straszy. Więc odszedłem od niej, mam dość trosk codziennych, by jeszcze martwić się i gryźć potępieniem.

Cz lis 06, 2025 15:40

Witold33 napisał(a):
Więc odszedłem od niej, mam dość trosk codziennych, by jeszcze martwić się i gryźć potępieniem.

Troski, a co to takiego jest? Możesz wymienić choć kilka, może te którymi masz największy kłopot? Moim zdaniem, to co nazywasz troskami to nic innego jak chęć zmiany otaczającego cię świata. No ale może masz jakieś inne.

Cz lis 06, 2025 18:36

Witold33 napisał(a):
. Nie ja te niewybaczalne grzechy wymyśliłem , nie ja spisałem.
To wiara co krok piekłem straszy. Więc odszedłem od niej, mam dość trosk codziennych, by jeszcze martwić się i gryźć potępieniem.

Możesz wskazać gdzie to spisano, owe niewybaczalne grzechy? Linki, itp

Cz lis 06, 2025 21:32

mareta napisał(a):

Bedac pod wrazeniem adhortacji Dilexi te przyszlo mi do glowy jak powszechne jest w swiecie zjawisko niepelnosprawnosci. We wszystkich jej aspektach. I pomyslec ze ci niepelnosprawni rowniez sa dziecmi Bozymi i wymagaja naszej milosci.

Cz lis 06, 2025 22:10

mareta napisał(a):
Witold33 napisał(a):
. Nie ja te niewybaczalne grzechy wymyśliłem , nie ja spisałem.

Grzechy przeciw Duchowi Świętemu. Jak brzmią? - Wiadomości https://share.google/KEpqkbxuCwjsPQBHN

W jednym z licznych omówień usłyszałem, że zalicza się tutaj też niekorzystanie z łask otrzymanych.Czyli pomniejszanie siebie.

Pt lis 07, 2025 9:01

george45 napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Więc odszedłem od niej, mam dość trosk codziennych, by jeszcze martwić się i gryźć potępieniem.

Troski, a co to takiego jest? Możesz wymienić choć kilka, może te którymi masz największy kłopot? Moim zdaniem, to co nazywasz troskami to nic innego jak chęć zmiany otaczającego cię świata. No ale może masz jakieś inne.

Mam odwrotnie. Lubię niezmienność, więc bronię się przed skutkami przemian.

Pt lis 07, 2025 9:04

Witold33 napisał(a):
george45 napisał(a):
Witold33 napisał(a):

Mam odwrotnie. Lubię niezmienność, więc bronię się przed skutkami przemian.
Czy się bronisz czy atakujesz – walczysz. Walka powoduje zarówno u broniącego się jaki i atakującego troski, zmartwienia.
Zauważyłeś, że wiara straszy, a te strachy powodują troski – odszedłeś. Jak mniemam pozbyłeś się czegoś, czego pozbyć nie mogą się miliardy ludzi na świecie, obawy o karę, piekło. Wartym zastanowienia jest kto i gdzie w Tobie tan strach zaszczepił i pielęgnował, do puki sam nie zacząłeś go pielęgnować.
Piszesz, że lubisz niezmienność, zmienność powoduje, że odczuwasz dyskomfort. Logicznie rzecz biorąc, nie ma czegoś co byłoby stałym, niezmiennym, nie będąc w ruchu, nie ulegającym zmian. Tym samym, bronienie się przed zmiennością jest niezrozumiałe, bezsensownie a dodatkowo powoduje u ciebie troski.
Może właściwym byłoby uświadomienie sobie czy nie pozostawiłeś sobie piekła, pomimo że przestałeś w nie wierzyć?

Zaobserwuj, kto/co spowodowało, że zmienność jest dla ciebie nieakceptowalna. Jak byś się poczuł, gdybyś nie przeciwstawiał się zmianom, po prostu je obserwował nie oceniając.

Pt lis 07, 2025 13:27

Odkąd wiem, że nadmierne przywiązanie do niezmienności, akceptacja nowego, pod warunkiem zachowania stare
go wynikają z lekkiego syndromu Aspergera - mam z górki, łatwiej o dystans do samego siebie.
Zmiana nie jest możliwa, więc jestem zwolniony z prób autonaprawy.
Co do wiary - nie odszedłem od niej aktem woli, tylko ją utraciłem, bez żadnych starań z mojej strony.
Fakt, lżej żyć bez lęku przed piekłem. Ale szczerze , bałbym się również wieczności w niebie, gdybym w nie wierzył.
Wyobraź sobie tylko 100 000 lat egzystowania w dowolnej formie. A to nic wobec stu bilionów wieków, które z kolei niczym wobec ułamka wieczności. Horror.
Jak by powiedział satyryk Poniedzielski - strach się urodzić.

Pt lis 07, 2025 17:25

Nie wypowiadam się na temat syndromu Aspergera, a starszego specjalisty od jakiegoś czasu nie widać na forum. :-D

Twierdząc, że zmiana jest niemożliwa przeczysz temu, że wszystko, dosłownie wszystko jest w ruchu. Jedno powstaje, inne obumiera, zmienia formę. Zapewne zdajesz sobie z tego sprawę. Tu nie chodzi byś dokonywał jakiejś autonaprawy, lecz uświadomił sobie, odkrył. Twe stwierdzenie
„jestem zwolniony z prób autonaprawy”, przywołało mi na myśl wiele lat temu przeczytaną książkę A. de Mello „Przestań siebie naprawiać”. Jeśli nie czytałeś, polecam. Bardzo ciekawe spojrzeniem na bezsens autonaprawy, tak zalecanej a wręcz wymaganej przez różnego rodzaju religie.

Jeśli chodzi o lęk przed piekłem. Moim zdaniem, człowiek sam je sobie tworzy i tylko sam może z niego się wydostać poprzez samoświadomość, zrozumienie. Sam to może nie tak do końca. Jako dziecko, jesteś w „Królestwie bożym”. Rodzice, społeczeństwo, kuszą, dają a wręcz zmuszają byś skosztował owocu z drzewa poznania dobra i zła. Imputują, nasza rodzina jest dobra, nasz kraj jest naj, Polak już rodzi się bohaterem, nasza religia jest naj…. Natomiast Kowalscy mają nieźle za skorą, ruskie, niemiaszki to samo zło, a wyznawcy innych religii to przygłupy… Ta wiedza powoduje, że dziecko zostaje wyrwane z „królestwa”. Czy dziecko ma możliwość uniknięcia spożycia tego owocu? Moim zdaniem nie, lecz jest możliwym powrót do tego „królestwa”, stania się na powrót dzieckiem, dzieckiem świadomym, które nie będzie oceniało, przywiązywało się i cierpiało z tego powodu w piekle, którego podwaliny otrzymało od najbliższych, a budowlę kontynuowało samo.

Jeśli chodzi o niebo reklamowane przez różne religie, to zdecydowanie wolę to które proponuje religia muzułmańska. Młode dziewczyny, alkohol… :D

So lis 08, 2025 8:43

Skoro medycyna twierdzi, że zmiana jest niemożliwa, nie tracę czasu na dalsze próby. Może ciekawiej, przyjemniej, albo tylko wygodniej jest mieć grupę krwi np. zero - szkoda życia na usiłowania zmiany.
Masz rację, wychowanie ogłupia. A w Polsce dodatkowo np. KK a zwłaszcza lektury szkolne.
Jednak np. Oniegin bliższy życia niż Pan Tadeusz. Nie mówiąc już, jak się ma Balzak do Prusa.
By się wyzwolić z bajeczek mamy bardziej pod górkę jako Polacy.
Co do nieba dla muzułman - wygląda nieźle, ale no, powiedzmy na 100 lat. Góra 150. A kto by wytrzymał choćby 10000 lat?

So lis 08, 2025 8:59

„Skoro medycyna twierdzi…” Skoro Polak rodzi się bohaterem, nasza religia jest …, to i twierdząca medycyna jest …
To drzewo poznania dobra i zła ma rozbudowany system korzeniowy, oj ma. :-D

10000 lat to sporo, ale jak domniemywam, błękitnych tabletek jest tam pod dostatkiem. :D

So lis 08, 2025 9:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona