Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość

Rzeczywiście akieta jest nieszczęśliwie skonstruowana. Na początku powinno się znależć 4-5 największych statystycznie wyznań - Katolicyzm, Prawosławie, Świadkowie Jehowy, Ewangelicy (notabene reprezentującymi cztery różne, odrębne nurty czyli po kolei: obrządek łaciński, grecki, nurt badacki, protestantyzm). Ewentualnie kilka dalszych (ale kolejne mają poniżej 20 tysięcy wyznawców(według najnowszego rocznika statystycznego)) Poza tym agnostycy, ateiści (może też opcja "w trakcie poszukiwań" :) ) i osoby mające "prywatną religię" - własne poglądy co do sfery transcendentnej nie należące do żadnej wspólnoty. No i oczywiście standardowe odpowiedzi - inne, Nie wiem.

Ja - Miłujący logike, nauke i swobodę intelektualną Chrześcijanin

Śr cze 25, 2008 22:21
A ja jestem niewierzącym o poglądach mocno antykościelnych, co uwarzam za rozsądny wybór.

Skoro jesteś niewierzącym to nie żyjesz, bo niewiara jest grzechem śmiertelnym ustanowiona przez Boga. A prawdziwy chrześcijanin jest święty. Zapłatą za grzech jest śmierć, a grzech cię znajdzie, grzech jest kłamcą, grzech was nienawidzi tak samo jak szatan...

Cz cze 26, 2008 6:06

Skoro jesteś niewierzącym to nie żyjesz, bo niewiara jest grzechem śmiertelnym ustanowiona przez Boga. A prawdziwy chrześcijanin jest święty. Zapłatą za grzech jest śmierć, a grzech cię znajdzie, grzech jest kłamcą, grzech was nienawidzi tak samo jak szatan...

I to jest właśnie powód, dla którego trafiłem na to forum. Po prostu nie znam osobiście żadnego konserwatywnego katolika. Mieszkam w W-wie, pracuję dla międzynarodowych korporacji, większość rodziny i znajomych to katolicy nominalni/socjalni (starsze pokolenie) , lub niewierzący (moje pokolenie). Wiem ze istnieją zwolennicy Radia Maryja, LPR, ludzie regularnie chodzący do kościoła, tacy którzy mówią o sobie „w życiu kieruję się naukami KK”, ale w moim środowisku ich po prostu nie ma. Owszem, czytałem o nich w prasie, widziałem w TV jakieś reportaże, ale byliście dla mnie równie mityczni jak jednorożce. A tu proszę, wiara.pl i nie trzeba być dziewicą, żeby złapać kontakt.
Ale nie spodziewałem się, ze różnice mentalnościowe i lingwistyczne są tak duże…

Cz cze 26, 2008 10:15
Ale nie spodziewałem się, ze różnice mentalnościowe i lingwistyczne są tak duże…

Pamiętaj, że na tego typu forach jest tez dużo prowokatorów i dowcipnisiów- których celem jest ośmieszenie wiary... :-(

Cz cze 26, 2008 10:57

Niestety czasem wierzący ośmieszają się sami bez żadnej prowokacji. Ale rozumiem że fakt członkostwa w tej samej wspólnocie religijnej co osobnik nazywający się uzdrowicielem1960 jest dla wielu osób, w tym dla Ciebie, pewnym dyskomfortem.

Above us only sky”

Cz cze 26, 2008 11:17

nie?

Szkoda...

oto co tam pisze:

Cytuj:
Jestem w 648 wcieleniu i byłem już wszystkim co jest kilkakrotnie. Ponad 100 razy podchodziłem do duchowości w 647 wcieleniach. I mogę stwierdzić, że się wykonało!!! Dlatego głoszę prawdę, która jest EWANGELIA CHRYSTUSA i będzie potrzebna zagubionym istotom przez szatana, by mogły wyjść z tego bagna i nie pchać się do wiecznego jeziora ognistego na siłę i na wieki.

:-)

Cz cze 26, 2008 11:20
Cytuj:

Pamiętaj, że na tego typu forach jest tez dużo prowokatorów i dowcipnisiów- których celem jest ośmieszenie wiary... :-(

Wiem, bo jestem na prawie każdym portalu i ci co tak czynią to nie wnijdą do Królestwa Bożego i do życia wiecznego. Amen...

Cz cze 26, 2008 11:32

To raczej ktoś niezrównoważony psychicznie ale nie jest wykluczone że wierzy w to co powypisywał na tych swoich stronach. No i pewnie uważa się za chrześcijanina bo ciągle bredzi o "ewangelii chrystusowej" :)

Above us only sky”

Cz cze 26, 2008 11:46
Może to prowokator ale wątpię.
To raczej ktoś niezrównoważony psychicznie ale nie jest wykluczone że wierzy w to co powypisywał na tych swoich stronach. No i pewnie uważa się za chrześcijanina bo ciągle bredzi o "ewangelii chrystusowej" :)

Kontrolowanie myśli stanowi najwyższą formę modlitwy, a jeśli chodzi o ścisłość to jestem psychoterapeuta, uzdrowiciel tylko duchowy, a ty bracie zmierzasz do piekła i to na siłę i na wieki...

Cz cze 26, 2008 12:52

Ja należę do New Age. Czy mam zaznaczyć sektę czy inne?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz cze 26, 2008 13:28

Nie wiedziałem gdzie ten link wstawić, ale chyba tu powinien pasować: http://www.beliefnet.com/story/76/story_7665_1.html
Test na to, do jakiej religii należysz, po angielsu. Mogą wyjść takie religie jak animizm lub New Age. W przypadku problemów ze zrozumieniem religi, najlepiej posłużyć się internetem.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Cz cze 26, 2008 13:34
Ja należę do New Age. Czy mam zaznaczyć sektę czy inne?

Dzięki skorzystam, ale trochę później, bo mam trochę portali do uświadomienia, pozdro...

Cz cze 26, 2008 13:49

Co to tego testu na religie to mam pytanie jak to działa. Na końcu wyśiwrliła mi się lista 27 wyznań z róznymi %. Jak to interpretować?

Ps: Chyba muszę podszkolić swój angielski bo nie do końca wszystko zrozumiałem :D

Cz cze 26, 2008 14:04

Im wyższy procent, tym jesteś bardziej "zgodna" z tą religią. Np. jeżeli przy jakiejś religi masz 90%, to znaczy że jej założenia sa zgodne z twoimi w 90%.

Cz cze 26, 2008 14:22

No to spoko - wyszło że jestem ortodoksyjnym żydem :D

Chyba jednak poduczę się angielskiego albo zaczekam na polską wersję :D

Cz cze 26, 2008 15:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 113  Następna strona