Dlaczego wierzysz w Trójcę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito, czy nie uwazasz, ze ciagle pytanie - dlaczego? dlaczego? dlaczego? jest troche infantylne.
"Wiara i rozum" , moze ta Encyklika by Ci w czyms pomogla.
|
Pt paź 26, 2007 13:30 |
|
|
|
 |
Spoonman
|
Rita wybacz, ale zaczynam wątpić, że umiesz czytać ze zrozumieniem.
Albo wzrok Ci się psuje
Odpowiedziałem Ci na pytanie a Ty znów je zadajesz. Ile razy mam Ci to samo napisać? Czego oczekujesz?
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt paź 26, 2007 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo Bóg mi się objawił jako Bóg chrześcijański Chyba o to chodzi tak? Nie doczytałam "mi". Moja wina. Rozumiem, że miałeś objawienie. A co to znaczy? Czy możesz o tym opowiedzieć? Cytuj: Rito, czy nie uwazasz, ze ciagle pytanie - dlaczego? dlaczego? dlaczego? jest troche infantylne.
Rozumiem, że ty nie zadajesz sobie takich pytań, ale w takim razie może nie zaśmiecaj wątku?
|
Pt paź 26, 2007 13:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito,
Alez na wszystkie pytania, ktore stawiasz masz odpowiedz w pismach Ojcow Kosciola, tylko nalezy po nie siegnac. Wiedzy nie zdobywa sie dyskutujac na forum.
|
Pt paź 26, 2007 13:54 |
|
 |
Spoonman
|
Opowiedziałem Ci bardzo szeroko na PW, poczytaj sobie jeszcze raz, ja niestety już go nie mam.
|
Pt paź 26, 2007 13:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Opowiedziałem Ci bardzo szeroko na PW, poczytaj sobie jeszcze raz, ja niestety już go nie mam. Tak, ale nie było tam nic o objawieniu się Boga. Jedynie o pozytywnych skutkach wiary w twoim życiu. Więc rozumiem, że wierzysz, bo masz z tego konkretny pożytek. Ok. Poczekam na inne wypowiedzi, może ktoś ma inne powody. Cytuj: Alez na wszystkie pytania, ktore stawiasz masz odpowiedz w pismach Ojcow Kosciola, tylko nalezy po nie siegnac. Wiedzy nie zdobywa sie dyskutujac na forum.
Nie szukam wiedzy, a odpowiedzi na pytanie dlaczego wierzący przyjmują Biblię jako pismo objawione. Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie, to proszę Cię o niezabieranie głosu.
|
Pt paź 26, 2007 14:06 |
|
 |
Spoonman
|
Nie Rito, źle rozumiesz. To były przykłady objawień Boga w moim życiu (nie pamiętam dobrze, ale o to chyba pytałaś - o doświadczenie Boga). Jak Ty moje słowa zinterpretujesz to już jest Twoja sprawa.
|
Pt paź 26, 2007 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ie Rito, źle rozumiesz. To były przykłady objawień Boga w moim życiu (nie pamiętam dobrze, ale o to chyba pytałaś - o doświadczenie Boga).
No dobrze, ujmę to inaczej:
W Twoim życiu doświadczyłeś pewnych sytuacji, które zinterpretowałeś jako znak od Boga. To mi nie wyjaśnia, czemu uznałeś Biblię jako pismo objawione przez tegoż Boga, ale pal licho. Chyba więcej od Ciebie nie wyciągną.
Czy jest na forum osoba, która wierzy, że Biblia jest objawiona nie z powodu osobistych interpretacji prywatnych doświadczeń?
|
Pt paź 26, 2007 14:26 |
|
 |
Spoonman
|
Odpowiedz sobie na pytanie co to jest wiara i wtedy będziesz wiedzieć co to znaczyć uwierzyć w Boga, uwierzyć w PŚ, itp...wiara w to, że PŚ jest Słowem Bożym jest konsekwencją wiary w Boga, co tu jest do rozumienia
Żadna odpowiedź nikogo na tym forum, czy innym, czy w ogóle kogokolwiek nie wyjaśni Ci tego i nie będzie dla Ciebie satysfakcjonująca...sama tego musisz doświadczyć jak to jest gdy Bóg się objawia człowiekowi.
Bóg ro nie matematyka/fizyka/biologia/chemia - tak go nie znajdziesz ani nie zrozumiesz, metody śledcze Cię nigdzie nie zaprowadzą, co najwyżej spotęgują ilość pytań 
|
Pt paź 26, 2007 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Odpowiedz sobie na pytanie co to jest wiara i wtedy będziesz wiedzieć co to znaczyć uwierzyć w Boga, uwierzyć w PŚ, itp...wiara w to, że PŚ jest Słowem Bożym jest konsekwencją wiary w Boga, co tu jest do rozumienia
Nie mierz wszystkich swoją miarą. Jest wiele osób wierzących w Boga, którzy do PŚ podchodzą bardziej sceptycznie.
Nie chodzi mi o to, dlaczego ludzie wierzą, bo to jest pojęcie ogólne. Interesuje mnie wiara w szczegóły, przypisywanie pewnych atrybutów bytowi, o którym nikt pojęcia mieć nie może żadnego.
|
Pt paź 26, 2007 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito alez Ty sama przeciez w tym temacie nic konstruktywnego nie mozesz powiedziec a jednak glos zabierasz, pytajac ciagle dlaczego?, dlaczego?
Wyglada to nie na dyskusje (bo przeciez nie mozna dyskutowac z kims, kto nie chce zdobywac wiedzy w danym temacie,) ale na szkolna przepytke.
Odyslam do Encyklopedi Filozofii wydana przez KUL, do hasla "Bog", znajdziesz tam teksty o atrybutach Boga rowniez.
|
Pt paź 26, 2007 17:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lucyno, forum jest miejscem wymiany opinii. Jeżeli masz coś do powiedzenia, to powiedz, jak nie, to nie. Jeżeli odpowiedź jest w źródłach, które podajesz, to wskaż gdzie, zacytuj, albo cokolwiek. Nie mam encyklopedii KUL w domu.
Co Cię tak irytuje w tym, że zadaję pytania? Czy to, że nie potrafisz na nie odpowiedzieć?
|
Pt paź 26, 2007 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rito,
nie irytuje mnie nic, daje Ci tylko namiar na dobre zrodlo.
Wykladu na dany temat niestety nie moge co udzielic ze wzgledu na brak czasu, a tematu tak wazkiego nie mozna tylko liznac .
Pozdrawiam.
|
Pt paź 26, 2007 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: daje Ci tylko namiar na dobre zrodlo.
Jaki namiar? Skąd ja ci encyklopedię KULu wytrzasnę. To tak jak ja bym Ci namiar dała do artykułu w "Science".
|
Pt paź 26, 2007 21:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak jak wszystko w wierze katolickiej, rowniez i wiara w Trojce Swieta
jest w pelni kompatybilna z rozumem.
Nieskonczonosc = Nieskonczonosc + Nieskonczonosc + Nieskonczonosc
Jest to zelazne prawo matematyki.
Czyli jeden nieskonczony Bog w trzech nieskonczonych Osobach Boskich.
Dla bardzo inteligentnego erudyty nigdy nie ma sprzecznosci miedzy wiara a rozumem. Takie watpliwosci ma tylko prostacki i niewyksztalcony motloch.
|
Pt paź 26, 2007 21:40 |
|
|
|