"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
"Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
Autor |
Wiadomość |
waldek
zbanowany na stałe
|
 Re: "Bóg Urojony" Richarda Dawkinsa
Alus napisał(a): Gdy ktoś gania i szuka Boga pasującego do swojej koncepcji, to siłą rzeczy zna wiele Objawień, a także "OBJAWIEŃ". Ciekawe dlaczego Alus wybrała katolicyzm a nie np. Islam? Czyżby katolickie wyobrażenie Boga bardziej pasowało do twojej koncepcji?
|
Cz maja 26, 2011 12:58 |
|
|
|
 |
rybeczka
|
Ja zgadzam się z poglądami Dawkinsa i uważam, że książka jest bardzo dobra - otwierająca oczy. Jednak nie podoba mi się styl pisania Richarda. Bardzo wszystko rozciąga, miesza wątki do każdej prawie myśli dopisuje kilka nazwisk jakby to bylo potrzebne. Potrafi ciągnąć jakiś wywód a w pewnym momencie niespodziewanie wtrącić jakieś wydarzenie, cytat który opisuje na pół strony po czym wrócić do wywodu  Nie dałem rady przeczytć wszystkiego, opuszczałem nie raz i ze 20 ston. Mimo to polecam każdemu.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Cz maja 26, 2011 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe dlaczego Alus wybrała katolicyzm a nie np. Islam? Czyżby katolickie wyobrażenie Boga bardziej pasowało do twojej koncepcji? Proste filippiarz napisał(a): Wystarczy umieć czytać i interesować się mitologiami i kultami. Co niekoniecznie musi przekładać się na zwątpienie w swoja wiarę.
|
Cz maja 26, 2011 13:04 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
Alus napisał(a): Co niekoniecznie musi przekładać się na zwątpienie w swoja wiarę. Ja w swoją wiarę nie wątpię. Natomiast nie widzę powodu aby bezkrytycznie ufać religii i poglądom
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz maja 26, 2011 13:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): Alus napisał(a): Co niekoniecznie musi przekładać się na zwątpienie w swoja wiarę. Ja w swoją wiarę nie wątpię. Natomiast nie widzę powodu aby bezkrytycznie ufać religii i poglądom Bezkrytyczność to domena fanatyków. Wiara to stałe poszukiwanie, utwierdzanie.
|
Cz maja 26, 2011 13:36 |
|
|
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): filippiarz napisał(a): Alus napisał(a): Co niekoniecznie musi przekładać się na zwątpienie w swoja wiarę. Ja w swoją wiarę nie wątpię. Natomiast nie widzę powodu aby bezkrytycznie ufać religii i poglądom Bezkrytyczność to domena fanatyków. Wiara to stałe poszukiwanie, utwierdzanie. Czyli dopuszczasz możliwość, że nie masz racji, a prawdziwym Bogiem jest Odyn? Albo - co gorsza - że żadnego boga nie ma?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz maja 26, 2011 15:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli dopuszczasz możliwość, że nie masz racji, a prawdziwym Bogiem jest Odyn? Albo - co gorsza - że żadnego boga nie ma? Prawdziwy Bóg, niezależnie jakim imieniem ludzie się do Niego zwracają, jest jeden. Nie dopuszczam możliwości braku Boga.....mam dostatecznie przekonywujące doświadczenia życiowe.
|
Cz maja 26, 2011 15:39 |
|
 |
Acro
|
To wyczerpuje definicję fanatyzmu.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz maja 26, 2011 16:38 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Prawdziwy Bóg, niezależnie jakim imieniem ludzie się do Niego zwracają, jest jeden.
Tylko która moralnosc prawdziwa? Idea Boga która zaakceptowałem nosi imie Ra Hoor Khuit, a moralnosc zgoła odmienna od chrześcijanskiej, przynajmiej w sferze obyczajowej.
|
Cz maja 26, 2011 17:29 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Jeżeli istnieje jeden Bóg, to moralność którą sobie chwali zamyka się pewnie w jednym zdaniu. Coś na modłę: żyj człowieku i daj żyć blizniemu swemu. Czyli bądz waść ludziem, a nie szmatą.
To jest moja heretycka teoria, bo im mocniej zgłębiam katolicyzm, to tym bardziej się od niego oddalam.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz maja 26, 2011 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
waldek napisał(a): Alus napisał(a): Prawdziwy Bóg, niezależnie jakim imieniem ludzie się do Niego zwracają, jest jeden.
Tylko która moralnosc prawdziwa? Idea Boga która zaakceptowałem nosi imie Ra Hoor Khuit, a moralnosc zgoła odmienna od chrześcijanskiej, przynajmiej w sferze obyczajowej. Moralność, którą chrześcijanie zwą "złota zasadą"... Wszystko więc, co byście chcieli, aby ludzie wam czynili, i wy im czyńce. A funkcjonuje w innych religiach, etyce.... Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Cytuj: To wyczerpuje definicję fanatyzmu Mylisz się  ......zdrowego rozsądku.
|
Cz maja 26, 2011 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Jeżeli istnieje jeden Bóg, to moralność którą sobie chwali zamyka się pewnie w jednym zdaniu. Coś na modłę: żyj człowieku i daj żyć blizniemu swemu. Czyli bądz waść ludziem, a nie szmatą.
To jest moja heretycka teoria, bo im mocniej zgłębiam katolicyzm, to tym bardziej się od niego oddalam. Gdyby młodość wiedziała a starość mogła....starość dostrzega, że to co jako młody odczytywał za nadmierny, niemożliwy do wypełnienia radykalizm, naprawdę jest parasolem ochronnym......niestety starość nie naprawi już błędów, win i musi nieść ten balast 
|
Cz maja 26, 2011 18:07 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
gargamel napisał(a): Jeżeli istnieje jeden Bóg, to moralność którą sobie chwali zamyka się pewnie w jednym zdaniu. Coś na modłę: żyj człowieku i daj żyć blizniemu swemu. Czyli bądz waść ludziem, a nie szmatą. To głosi m.in. Thelema, uzywajac co prawda innych słow. Jak to zostało gdzies ujete: "Akceptujemy wszystkie tradycje poza tymi, które głoszą wieczne potępienie lub dyskryminacje ze względu na płeć, rasę lub wyznanie".Alus napisał(a): Moralność, którą chrześcijanie zwą "złota zasadą"...Wszystko więc, co byście chcieli, aby ludzie wam czynili, i wy im czyńce. A funkcjonuje w innych religiach, etyce....Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Albo thelemickie: "Zważaj, by jeden nie wystąpił przeciwko drugiemu, Król przeciwko Królowi! Niechaj jeden kocha drugiego płomiennym sercem". Dla mnie niestety chrzescijańskie agape jest jak światło dla ćmy- przyciaga. Niestety później zaczyna sie potepianie co widać najlepiej na przykładzie gejów i lesbijek.
|
Cz maja 26, 2011 18:16 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Gdyby młodość wiedziała a starość mogła....starość dostrzega, że to co jako młody odczytywał za nadmierny, niemożliwy do wypełnienia radykalizm, naprawdę jest parasolem ochronnym......niestety starość nie naprawi już błędów, win i musi nieść ten balast  Albo to: Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem. - Adam Miauczyński (Dzień świra)i jeszcze: Czy to wina głupca, że jest głupcem.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz maja 26, 2011 18:44 |
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Mylisz się Przyznaję, że odpowiedź imponująco skondensowana, ale pozostawia niedosyt. Mylę się, bo tako rzecz Alus-która- nigdy-nie-myli-i-nie-jest-fanatyczką, czy mylę się bo...?
|
Cz maja 26, 2011 18:57 |
|
|
|