| Autor |
Wiadomość |
|
Izabelle
|
Wiesz, na pewno w tym fragmencie nie chodzi o to, żebym teraz mogła zbyć cię milczeniem  Wiele spraw faktycznie nie odnosi się już do naszych czasów w sposób dosłowny. Trzeba umieć odczytać to dobrze, a nie popadać w skrajności.
Co do Koranu, to dobrze wiesz, że Bóg będzie sądził muzułmanów według ich sumienia. Ty masz szansę być Chrześcijaninem, oni nie bardzo. Urodzili się w tamtym środowisku, a dobrze wiesz, że jest bardzo rygorystyczne, także kulturowo.
I radzę tak trochę pokory. To, że wydaje Ci się, że możesz wszędzie szukać i osądzać nie znaczy, że masz nie robić tego z pokorą. Trzeba w sobie mieć więcej prostoty i zaufania, inaczej wszystko zawsze będzie się traktować z nieufnością. To, że Pismo Święte jest takie a nie inne... Tak jest! Twoja sprawa czy skorzystasz z tego, co ono może Ci zaoferować. Powiedz czy to nawet ma takie super znaczenie, czy wszystko jest zachowane w 80%, 90% czy w 100%?? Najważniejsze jest to jak Bóg przez to Pismo działa i jakie są owoce czytania.
I proszę nie przekręcać moich cytatów 
|
| Wt cze 09, 2009 19:52 |
|
|
|
 |
|
rybeczka
|
Izabelle napisał(a): Co do Koranu, to dobrze wiesz, że Bóg będzie sądził muzułmanów według ich sumienia.
Skąd to wiesz?
Wiesz, my nie potrafimy tak uwierzyć w PŚ tylko dla tego że urodziliśmy się w rodzinie religiinej. Chorujemy na taką rzadką przypadlość nzw. się ona high IQ. 
|
| Wt cze 09, 2009 20:12 |
|
 |
|
greg(R)
|
@Kamala
No wiec wyjasnijmy sobie, ze tylko Rzymianie mogli wykonywac kare smierci
A jakie masz argumenty na poparcie swojej tezy?
Ciecieląg Jerzy, „Poncjusz Piłat, prefekt Judei”
„ Uważam, że dysponujemy wystarczająco dużą listą przykładów potwierdzających prawo żydowskich sądów czy też tylko Sanhedrynu do ferowania wyroków śmierci”
Nalezy je czytac w kontekscie tamtej epoki, ale nie ma podstaw do zalozenia, ze akurat te sa sfalszowane, jezeli wierzymy np dziennikom Jozefa Flawiusza....
Dobrze, że wspominasz o Flawiuszu w kontekście wiarygodności Ewangelii. Podpowiem:
1. Jaki obraz Piłata jest rysowany na kartach Ewangelii?
2. Jaki obraz Piłata przedstawia wspomniany przez Ciebie Flawiusz (możesz też zerknąć do Filona)?
a. czyją politykę realizował Piłat?
b. jaka była ta polityka?
c. za co Piłat został odwołany ze swojego urzędu?
Napisz odpowiedzi na ww. pytania i odpowiedz czy nadal uważasz, że Ewangelie są całkowicie wiarygodne. Oczywiście nie trzeba być wielkim ekspertem aby dojść do wniosku, że życie Jezusa na kartach NT to fakty pomieszane z fikcją. Wiem, że to dla Was bardzo niewygodne stanowisko – dlatego ciekawy jestem co teraz wymyślisz aby zaprzeczyć faktom. Chętnie poczytam 
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
| Wt cze 09, 2009 20:25 |
|
|
|
 |
|
greg(R)
|
@Kamala
Aha. Jeszcze jedno. O zachwalanej przez Ciebie wiarygodności Ewangelii jako źródeł historycznych można przekonać się czytając choćby „rodowody” Jezusa w tychże Ewangeliach.

|
| Wt cze 09, 2009 20:50 |
|
 |
|
Seweryn
|
greg(R) napisał(a): @Kamala
Aha. Jeszcze jedno. O zachwalanej przez Ciebie wiarygodności Ewangelii jako źródeł historycznych można przekonać się czytając choćby „rodowody” Jezusa w tychże Ewangeliach.
Czytając pamiętniki Kolumba możesz się dowiedzieć że odkrył on nowa drogę do Indii, więc jest on dla Ciebie zupełnie niewiarygodną postacią historyczną i najpewniej w ogóle go nie było , a jeśli nawet to pewnie nie on odkrył Amerykę .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Wt cze 09, 2009 21:11 |
|
|
|
 |
|
ashkel86
|
Cytuj: Wiesz, na pewno w tym fragmencie nie chodzi o to, żebym teraz mogła zbyć cię milczeniem Uśmiech... Wiele spraw faktycznie nie odnosi się już do naszych czasów w sposób dosłowny. Trzeba umieć odczytać to dobrze, a nie popadać w skrajności. Niestety to nie jedyny przypadek dyskryminacji kobiet. 1 List św. Pawła do Tymoteusza 2:11-12 głosi: „Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości”. Przecież ten cytat również pochodzi od tego autora natchnionego. Czemu Bóg podsunął mu taką myśl nie wiem. Wiem natomiast ,że dzisiaj też kobieta w Kościele jest nie pełnym jej członkiem . Jak inaczej wyjaśnić odcinanie dostępu kobiet do kapłaństwa. Siostry zakonne to marny substytut , bo przecież nie mogą one prowadzić mszy świętej w kościele, ani nigdy być na wyższym stanowisku w Kościele. Cytuj: Trzeba w sobie mieć więcej prostoty i zaufania, inaczej wszystko zawsze będzie się traktować z nieufnością Starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Grecy też ufali mitom spisanym przez kapłanów i co ? Wszystko to okazało się wyssane z palca. Niby dlaczego mam ufać księdze , którą napisał człowiek, a współudział Boga nie potwierdza dowód, który nie byłby pseudofilozofią. Nigdy nie przyszła Ci do głowy myśl ,że w przeszłości, zebrało się paru cwanych kolesi. Postanowili napisać "świętą księgę" dzięki której nie będą musieli ciężko pracować fizycznie, będą szanowani, nikt nie będzie mógł podważyć ich decyzji, bo przecież do niej natchną ich sam Bóg. Prostota ludzi o której mówisz umożliwiła wprowadzenie tego planu w życie. Cytuj: Powiedz czy to nawet ma takie super znaczenie, czy wszystko jest zachowane w 80%, 90% czy w 100%Pytajnik Najważniejsze jest to jak Bóg przez to Pismo działa i jakie są owoce czytania
Ogromne ,bo w tych 20 % czy 10 % mogą być zawarte istotne sprawy nie wygodne dla Kościoła. Fantazjując sobie to może w tych fragmentach było napisane ,że Jezus miał żonę, dzieci , wśród 12 apostołów były kobiety.
|
| Wt cze 09, 2009 21:17 |
|
 |
|
WIST
|
Gratuluje greg(R) swoim arguemntem podważyłeś właśnie niejdno żródło historyczne, np. kroniki średniowieczne, dzięki którym napisano Twoje podręczniki do historii w szkole.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Wt cze 09, 2009 21:17 |
|
 |
|
greg(R)
|
@WIST
podważyłeś właśnie niejdno żródło historyczne, np. kroniki średniowieczne, dzięki którym napisano Twoje podręczniki do historii w szkole.
Hmm... Nie wiem do czego pijesz. Obrony w ciemno się nie podejmę. Czyli o który fragment mojego postu Ci chodzi? 
|
| Wt cze 09, 2009 23:00 |
|
 |
|
WIST
|
Oczywiście, przepraszam, już podaje cytat:
greg(R) napisał(a): Aha. Jeszcze jedno. O zachwalanej przez Ciebie wiarygodności Ewangelii jako źródeł historycznych można przekonać się czytając choćby „rodowody” Jezusa w tychże Ewangeliach.
Po pierwsze, jedna, czy wiele nieścisłości nie czyni danego źródła niewiarygodnym.
Po drugie, (choć to uwaga mniej istotna i nie dotyczy NT według mnie) nawet jeśli dane źródło jest mało przydatne do odtwarzania wydarzeń z przeszłości, to nadal może być źródłem np. sfałszowane dokumenty są źródłem wiedzy o fałszerstwach jakich dokonywano, w innej płaszczyżnie, pojęcia fałszerstwo, można się na nich w pełni opierać.
Po trzecie, nie jest to żadna nowość z tymi rodowodami, w tym przypadku jednak należy zrozumieć istotę różnicy, a nie skazać wszystko na zapomnienie.
Gdyby źródła były doskonałe, to historycy nie musieliby się tyle nad nimi głowić. Nie jest tu zatem kwestią że coś jest źródłem, tylko na ile jest to materiał przydatny do analizy konkretnego problemu.
WIST
|
| Śr cze 10, 2009 0:43 |
|
 |
|
greg(R)
|
@WIST
Ok, już tłumaczę jak to widzę. Zauważ, że w poprzednim poście napisałem, „że życie Jezusa na kartach NT to fakty pomieszane z fikcją”. Wcale nie twierdzę, że wszystko co jest napisane w Biblii jest kłamstwem. Twierdzę natomiast, że część wydarzeń z związku z postacią Chrystusa zostało „podkolorowanych”.
Sam piszesz, że kronikach średniowiecznych są sprzeczności, wcale mnie to nie dziwi. Pisali je ludzie, Ci ludzie mieli różne źródła informacji, ktoś sympatyzujący z pewną opcją mógł opisać pewne wydarzenie inaczej niż ktoś, kto się tej samej opcji sprzeciwiał itp. Dodam też, że choćby w związku z moją pracą widzę trochę jak to działa. Otóż czasami to co robię ma pewien wydźwięk medialny. Zazwyczaj pewnych faktów się nie podaje a eksponuje inne. Potem jest to dodatkowo opakowywane w swoistą „otoczkę medialną” przez dziennikarzy. Na własnym przykładzie widzę więc różnicę pomiędzy faktycznym zdarzeniem a tym co ludzie na ten temat wiedzą i jak im jest ta wiedza o zdarzeniu „sprzedawana”. Naprawdę sądzisz, że 2 tys. lat temu działało to inaczej? Że ludzie nie mieli takich tendencji?
Stoję na stanowisku, że Biblia jest księgą specyficzną. Mającą pokazać Boski charakter postaci Jezusa Chrystusa. Stąd „podkolorowanie” poszło w tę właśnie stronę - czego najlepszym dowodem są właśnie owe nieszczęsne „rodowody”.
Zresztą zobaczymy jak Kamala wybrnie z różnic pomiędzy obrazem Piłata w NT a obrazem historycznym Piłata. Bo tego, że jakiś sposób znajdzie to jestem pewny.  Ciekawy jestem tylko co wymyśli. 
|
| Śr cze 10, 2009 8:36 |
|
 |
|
Johnny99
|
greg(r), najpierw zrozum co czytasz:
Cytuj: No wiec wyjasnijmy sobie, ze tylko Rzymianie mogli wykonywac kare smierci
A jakie masz argumenty na poparcie swojej tezy?
„Uważam, że dysponujemy wystarczająco dużą listą przykładów potwierdzających prawo żydowskich sądów czy też tylko Sanhedrynu do ferowania wyroków śmierci” Widzisz różnicę między " ferowaniem " wyroków śmierci, a " wykonywaniem " wyroków śmierci ? Ferować wyroki śmierci to możesz także Ty, do woli. Ewangelie, co chyba widać wyraźnie, potwierdzają prawo Sanhedrynu do ferowania wyroków śmierci - wydając wyrok śmierci na Jezusa. Więc o co właściwie chodzi ? Należy dodać, że w dwóch wypadkach Żydzi mieli prawo wykonywania wyroku śmierci - gdyby nie-Żyd wkroczył do wewnętrznego dziedzińca świątyni, i w przypadku wakatu na stanowisku prefekta Judei. Cytuj: Zresztą zobaczymy jak Kamala wybrnie z różnic pomiędzy obrazem Piłata w NT a obrazem historycznym Piłata.
Rzecz jasna z góry zakładasz, że obraz Piłata w NT nie jest obrazem historycznym. I dyskutuj tu z takimi..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr cze 10, 2009 11:35 |
|
 |
|
WIST
|
Ależ oczywiście greg(R) że nie traktuje Biblii jak jedynej na tym świecie w pełni obiektywnej, bo przecież broniąc jej wartości źródłowej, podkreślałem że jest ona taki samym źródłem jak inne, wymagającym np. krytyki. Więć jak już napisałem, nie czy jest, lecz na ile jest dla nas przydanym źródłem, bo czy 1500 lat temu teolodzy nie widzieli że są różnice... Jakoś wierzyli dalej i słusznie czynili nie dając motłochowi do ręki czegoś co by ten motłoch nie zrozumiał. To dziś są z tym problemny, jak się jakiś napaleniec weżmie za czytanie Pisma i myśli że odkrył niewiadomo co.
WIST
|
| Śr cze 10, 2009 14:42 |
|
 |
|
r4dz10
|
a więc motłochu: nie czytajcie Biblii! nic dobrego wam to nie przyniesie! słuchajcie tylko jej interpretacji przez KK!
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
| Śr cze 10, 2009 14:53 |
|
 |
|
WIST
|
Widzisz, pomimo że ten sam kraj, język, mentalność podobna, Ty nie zrozumiałeś tego co napisałem, więc jesteś potwierdzeniem tego co napisałem. Dziękuje za poparcie 
WIST
|
| Śr cze 10, 2009 14:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1. Jaki obraz Piłata jest rysowany na kartach Ewangelii?
2. Jaki obraz Piłata przedstawia wspomniany przez Ciebie Flawiusz (możesz też zerknąć do Filona)? a. czyją politykę realizował Piłat? b. jaka była ta polityka? c. za co Piłat został odwołany ze swojego urzędu?
Nie wiem, czy zdaze odpowiedziec od razu na wszystko, wiec cdn.
Nie wiem, co rozumiesz po okresleniem obraz Piłata rysowany na kartach Ewangelii i dlaczego mialby sie roznic od opisow Filona czy Flawiusza?
Mialam nadzieje, ze znajde "od reki", to co o nim pamietam, ale w koncu zajrzalam do wikipedii i poniewaz wersja polska i niemiecka mowia podobnie, cytujac owych autorow, wiec kazdy moze sobie sam przeczytac...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82at
a) Pilat realizowal polityke Rzymu
b) byla to polityka podporzadkowania narodow podvbitych, przy czym musial uwzgledniac lokalne przywileje, jak np. ze religia zydowska miala specjalny status w Cesarstwie i dlatego musial usunac tarcze i proporce ku czci Cezara.
c) zostal odwolany z urzedu:
Około roku 36 n.e. poprzez areszt i wyroki śmierci zdławił powstanie religijne Samarytan. Po skargach złożonych wysłannikowi Cesarstwa Piłat został wezwany do Rzymu. (Wikipedia_ Poncjusz Piłat)
d) proces Jezusa byl zogdny z prawem rzymskim ( min 3-krotne zapytanie o wine)
e) tylko Rzymianie mogli wykonywac wyroki smierci (jak pisal Johnny99)
cdn
|
| Śr cze 10, 2009 15:14 |
|
|
|