Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
kaloryfer napisał(a): Takie dowody niczemu nie służą bo problem jest gdzie indziej. Nawet gdyby 10 ośrodków naukowych z 10 rożnych kultur i krajów ogłosiło że istotnie z jakiegoś tam krzyża samoistnie płynie prawdziwa krew... to niech mi jakiś ateista powie: czy stalibyście się wtedy chrześcijanami? Uwierzyłbym w to doniesienie i we wnioski naukowców, tak jak "wierzę", w to co przeczytałem w ostatnim numerze Polityki.
Ale czy uwierzyłbym, że Jezus umarł za nas na krzyżu za nasze grzechy, w szczególności za grzech pierworodny, którego nikt nie miał okazji popełnić? Nie.
Czy uwierzyłbym, że na niektórych z nas czeka miejsce przygotowane w niebie? Nie.
Czy uwierzyłbym, że dla niektórych z nas miłosierny Bóg przygotował miejsce wiecznej i dobrze zasłużonej kaźni? Nie.
Czy uwierzyłbym, że gdzie dwóch lub trzech modli się, tam On jest pośród nich? Nie.
I nie dlatego, że jestem zatwardziały, ale dlatego, że ten krzyż i ta krew z tego krzyża w żaden sposób nie potwierdzałyby (ani zaprzeczały) żadnej prawdzie wiary chrześcijańskiej. Inaczej mówiąc nie miałyby z chrześcijaństwem nic wspólnego.
Ale czekałbym na odpowiedź, którą zadawałoby sobie wielu naukowców: "jakie to nieznane, nowe zjawisko fizyczne, chemiczne czy jakie tam jeszcze, powoduje to, co obserwujemy?".
|
N cze 14, 2009 16:05 |
|
|
|
 |
dobry_dziekan
|
kaloryfer napisał(a): Nie, nie trzeba - ale jak już się zaczyna to trzeba być w tym konsekwentym. Już lepiej powiedzieć że jest zbyt mało danych do przeprowadzenia weryfikacji i nie warto się tym problemem zajmowac. A jak ktoś stwierdza że to podróba to niech będzie w tym konsekwentny. Tylko i aż tyle. Stwierdzam, że to podróba. Dlaczego? Widziałem całą masą podobnych zdjęć. Wiem, że można nie takie rzeczy zrobić różnymi metodami. Na dodatek nie wierzę w duchy, reinkarnacje i podwodne cywilizacje. Jest gdzieś jakaś naukowa weryfikacja prawdziwości zdjęcia? Nie śledzę tematu od początku, ale z tego co widzę w wypowiedziach innych to chyba nie. kaloryfer napisał(a): Widzisz równość w religii która powstała ok 2000 lat temu przy współudziale grupy autentycznych ludzi, którzy znali Jezusa osobiście a twierdzeniem że ich religia to "semicka mitologia"? O ile ktoś taki jak Jezus, a co za tym idzie ludzie znający go, w ogóle istnieli  Nie wierzę książce, która jest według mnie pełna bajek  kaloryfer napisał(a): Zresztą jak to jest dla Ciebie argument to z tego co wiem frater prezentował też jakieś linki do chleba co się stał ciałem w czasie mszy. I co czy teraz staniesz się chrześcijaninem? (jesli nie jestes). Nie, bo według mnie takie cuda są po prostu głupie i nie pasują do Boga. kaloryfer napisał(a): Takie dowody niczemu nie służą bo problem jest gdzie indziej. Nawet gdyby 10 ośrodków naukowych z 10 rożnych kultur i krajów ogłosiło że istotnie z jakiegoś tam krzyża samoistnie płynie prawdziwa krew... to niech mi jakiś ateista powie: czy stalibyście się wtedy chrześcijanami?
Jak mówiłem. Jeżeli naprawdę nikt by nie wiedział jak to się dzieje, to i tak wątpię bym stał się chrześcijaninem. Takie zachowanie nie pasuje do ich wyobrażeń Boga.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N cze 14, 2009 16:17 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Przypominam , że sceptycy mieli znaleźć fotomontaże z lat trzydziestych XX wieku.
Czasu trochę minęło. Czy to oznacza, że macie trudności w poszukiwaniach?
@Owieczka
Ja znam wielu Świętych, których Cudownie nierozłożone ciała, nie są przykryte maskami woskowymi.
I wiele z Nich pokażę.
Św. Bernadeta też nie jest przykryta woskiem.
|
Pn cze 15, 2009 23:39 |
|
|
|
 |
Witold
|
frater napisał(a): Przypominam , że sceptycy mieli znaleźć fotomontaże z lat trzydziestych XX wieku.
Czasu trochę minęło. Czy to oznacza, że macie trudności w poszukiwaniach? Przejrzyj sobie dokładnie ten temat od początku. Znajdziesz zarówno stare fotomontaże jak i przykłady tego, jak wyglądają PRAWDZIWE zdjęcia pochodzace z tamtych czasów. Cytuj: Ja znam wielu Świętych, których Cudownie nierozłożone ciała, nie są przykryte maskami woskowymi. Zarówno twoja Bernardetta jak i Ojciec Pio są. Te "cudownie nierozłożone ciała" to tani pic na wodę dla naiwniaków (tu powinienem dodać po chamsku "takich jak ty"). Fakt tego, że ciała były konserwowane i są przykryte woskiem, nie jest nagłaśniany, a ciemnoreligijna masa woli wierzyć w cuda niż podejść do sprawy racjonalnie. Cytuj: Św. Bernadeta też nie jest przykryta woskiem.
Owszem jest.
Przytacza się jeden fakt na rzecz jej świętości - po ekshumowaniu ciała okazało się, że nie uległo rozkładowi. Jednak podczas ekshumacji w 1925 okazało się ze twarz i dłonie (jedyne obecnie widoczne części ciała) uległy częściowemu rozkładowi i sczernieniu. Wtedy to wykonano woskową maskę twarzy na podstawie zachowanych zdjęc, oraz odlew dłoni, które są eksponowane zwiedzającym. Ciało zostało przeniesione do relikwiarza w kaplicy kościoła klasztoru w Nevers.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bernadette_Soubirous
|
Wt cze 16, 2009 17:12 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Witold napisał(a): Przejrzyj sobie dokładnie ten temat od początku. Znajdziesz zarówno stare fotomontaże jak i przykłady tego, jak wyglądają PRAWDZIWE zdjęcia pochodzące z tamtych czasów.
Przejrzyj dokładnie temat. Jak dotąd, są to same fotomontaże robione techniką - wytnij, pośliń i wklej. Jak dotąd, żadnych innych technik nie znaleźliście. W razie nieporozumień mogę dać przykłady poszczególnych Muzeów, gdzie znajdują się oryginalne fotomontaże z tamtego okresu. Przypominam że chodzi o rok 1932 .
Witold napisał(a): Zarówno twoja Bernadetta jak i Ojciec Pio są. Te "cudownie nierozłożone ciała" to tani pic na wodę dla naiwniaków (tu powinienem dodać po chamsku "takich jak ty"). Fakt tego, że ciała były konserwowane i są przykryte woskiem, nie jest nagłaśniany, a ciemno religijna masa woli wierzyć w cuda niż podejść do sprawy racjonalnie.
Wiem po odzywkach, że jesteś prostym człowiekiem. Ale, że nie masz racji udowodnię słowami jednego (niewykluczone, że z byłych) racjonalistów. Ale bym to mógł zrobić będę musiał podać trochę faktów z badań przeprowadzonych nad ciałem św. Bernadety. Witold napisał(a): Św. Bernadeta też nie jest przykryta woskiem.
Według oficjalnych - Notarialnych dokumentów - nie czytałem nigdzie, o masce z wosku. I poproszę o linka to opisującego. (może być obcojęzyczny ), odnoszący się do dokumentów Notarialnych.
[b]
Ale i tak, to nie jest najważniejsze.
Ciała Te, bowiem nie ulegają rozkładowi tylko dla powstania Cudu, jest to potrzebne Wierzącym dla umocnienia Ich Wiary. W Polsce też mamy takie ciała.
I niewykluczone, że dlatego, że się słabiej rozkładają można Je użyć z większą pewnością jako Relikwie. Jak wiecie zapewne Relikwie są w wielu Świątyniach.
My po Zmartwychwstaniu dostaniemy Nowe - inne Ciała – Takie jak PANA JEZUSA po Zmartwychwstaniu. Czyli te ciała ziemski, jak np. ciało św. o. Pio, nie będzie już do niczego potrzebne.
Był to tylko `skafander` św. o. Pio, potrzebny do przebywania w naszych ziemskich czterech wymiarach.
I to jest logiczne, zobaczycie zresztą na przykładach z różnych wieków. Podam, też przykłady takich Ciał Świętych, także z średniowiecza.
@Witold
Ja nie jestem Twoim wrogiem. Ja nie walczę z ateistami.
Ja wiem, że Tamten Świat istnieje. I chcę podać tylko konkretne argumenty, za tym przemawiające.
Jeżeli, ktoś z nich nie skorzysta – to Jego Wolna Wola.
|
Wt cze 16, 2009 21:38 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
http://www.filmweb.pl/f442004/Dzień,+w+którym+zatrzymała+się+Ziemia,2008
Film Sci-Fi "Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia" pokazuje m.in ufoludków, którzy by móc egzystować w naszych czterech ziemskich wymiarach muszą wejść w `nasze ciała - ziemskie ciała`.
Film `nafaszerowany jest efektami specjalnymi.
|
Wt cze 16, 2009 21:55 |
|
 |
Witold
|
Więc jednak nie przejrzałeś tematu tak jak mówiłem. Jakby do ściany gadać. Ten sam poziom intelektualny.
Cytuj: Ale bym to mógł zrobić będę musiał podać trochę faktów z badań przeprowadzonych nad ciałem św. Bernadety. Frater, żałośnie jęczysz i bezradnie się wijesz. Kolejny raz obiecujesz solidne argumenty - robiłeś to już kilka razy i ani razu tych argumentów nie dałeś. Sensacyjnego dowodu autentyczności twojego zdjęcia nadal nie ma. Cytuj: Ciała Te, bowiem nie ulegają rozkładowi tylko dla powstania Cudu, jest to potrzebne Wierzącym dla umocnienia Ich Wiary. W Polsce też mamy takie ciała. Tak samo ciało Lenina, nie uległo rozkładowi dla umocnienia wiary. Cytuj: I niewykluczone, że dlatego, że się słabiej rozkładają można Je użyć z większą pewnością jako Relikwie. Jak wiecie zapewne Relikwie są w wielu Świątyniach. Nie chcę cię martwić ale historia zna również naturalne przypadki ciał nie rozkładających się z jakichś powodów. Naprawdę, a nie obtoczonych woskiem. Jak np. o ile dobrze kojarzę, zwłoki Vlada Tepesa, wojewody wołoskiego które jak się okazało po odkopaniu grobu, ostały się w niezgorszym stanie przez ponad 300 lat. Niestety rozsypały się dość szybko po tragicznym spotkaniu z powietrzem, ale za 300 lat twoja Bernardetta też nie będzie w najlepszym stanie. Cytuj: Był to tylko `skafander` św. o. Pio, potrzebny do przebywania w naszych ziemskich czterech wymiarach. Znaczy ten prawdziwy... czy ten z wosku? Cytuj: Ja nie jestem Twoim wrogiem. Ja nie walczę z ateistami. Przykro mi że ja nie mogę tego powiedzieć o... nie, bynajmniej nie o wierzących mi chodzi. Cytuj: Ja wiem, że Tamten Świat istnieje. I chcę podać tylko konkretne argumenty, za tym przemawiające. Które hucznie obiecujesz od dłuższego czasu, a żadnego jeszcze nie widzieliśmy. Cytuj: http://www.filmweb.pl/f442004/Dzień,+w+którym+zatrzymała+się+Ziemia,2008
Film Sci-Fi "Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia" pokazuje m.in ufoludków, którzy by móc egzystować w naszych czterech ziemskich wymiarach muszą wejść w `nasze ciała - ziemskie ciała`.
Film `nafaszerowany jest efektami specjalnymi.
AHA! Więc Bóg jest ufoludkiem, no czemu ja na to nie wpadłem?
|
Wt cze 16, 2009 22:48 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: @Owieczka
Ja znam wielu Świętych, których Cudownie nierozłożone ciała, nie są przykryte maskami woskowymi.
I wiele z Nich pokażę.
Św. Bernadeta też nie jest przykryta woskiem.
Jakieś dowody, Fraterze? Czy znów musimy uwierzyc Ci na słowo.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Wt cze 16, 2009 23:14 |
|
 |
Witold
|
Proroctwo dowodów fratera niestety chyba musi być wzięte na wiarę 
|
Wt cze 16, 2009 23:26 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Proces Nowo-nawrócenia jest procesem długofalowym – często dłuższym, niż krótszym.
Ja pojawiam się i znikam (jestem w wielu miejscach, w realu także).
Daje czas na refleksję.
Ale zobaczycie i dowody, aczkolwiek jest ta drobna granica, o której mówi Pismo Święte, której nie chcę przekroczyć - ale wydaje mi się, że mogę mówić wiele, a niektóre osoby i tak zachowają status quo.
|
Śr cze 17, 2009 0:19 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Wyobraźmy sobie, że są tu osoby, które Sercem są przy BOGU, ale mają pogmatwane `ścieżki życia` np. są w nieformalnym związku ( nierzadko w sytuacji, która na pozór wydaje się bez wyjścia)- i szukają usprawiedliwienia swojego postępowania.
Wymagają dłuższego czasu. Muszą zrozumieć, że BÓG ich cały czas obserwuje i Liczy na to, że okażą MU wreszcie Miłość.
|
Śr cze 17, 2009 0:27 |
|
 |
r4dz10
|
bełkot bełkotem, ale gdzie są dowody? podaj argumenty na "Tamten Świat", bo je obiecywałeś.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Śr cze 17, 2009 7:29 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Frater.
Aha... Ty pokażesz im wtedy zdjęcie, kilka nierozłożonych ciał... i będzie git? 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Śr cze 17, 2009 9:16 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: Ja pojawiam się i znikam (jestem w wielu miejscach, w realu także). Z tego możnaby wyciągnąć wniosek że frater myśli o sobie, że jest jakimś mutantem nadprzyrodzonym, zatem kolejny argument przemawiający za tym że to jakiś wariat  Cytuj: Daje czas na refleksję. Tylko do żadnych nie skłaniasz. Cytuj: Ale zobaczycie i dowody, aczkolwiek jest ta drobna granica, o której mówi Pismo Święte, której nie chcę przekroczyć - ale wydaje mi się, że mogę mówić wiele, a niektóre osoby i tak zachowają status quo.
Frater, do cholery ciężkiej dawaj te dowody albo się zamknij. Zapowiadasz je jak kolejne rzady budowę autostrad, a tych jak nie było tak nie ma.
Obiecanki cacanki. Tyle warte to twoje zapowiadanie dowodów.
|
Śr cze 17, 2009 11:17 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Ja pojawiam się i znikam
To tak jak gwiazdy po uderzeniu palka w glowe.
Pojawiasz sie by nagadac glupot i znikasz jak trzeba cos udowodnic?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr cze 17, 2009 11:28 |
|
|
|