Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
 Czy TEORIA EWOLUCJI jest religią ateistów naszych czasów? 
Autor Wiadomość

1)Skąd pewność, że nie?

Z wysokim prawdopodobieństwem. Szczur jest wyspecjalizowanym gryzoniem, który powstał i wyewoluowął niezaleznie od prymatów

Cytuj:
2) Wcześniej było: nietoperza lub kreta , teraz wiewiórecznik , skąd pewność, że ich przodkiem nie było coś podobnego do dżdżownicy

Nietoperz, kret, jeż i wiewiórecznik, sa w jednakowym stopniu spokrewnione z prymatami ("małpami"). Tyle, ze od czaśów wspólnego przodka jeż, kret i nietoperz się bardzo zmieniły, a wiewiórecznik nie i dlatego najbardziej owego przodka przypomina.

A dżdżownica nie. Lądowe pierścienice nie były przodkami człowieka

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr wrz 09, 2009 8:45

Seweryn napisał(a):

1)Skąd pewność, że nie?

Z wysokim prawdopodobieństwem. Szczur jest wyspecjalizowanym gryzoniem, który powstał i wyewoluowął niezaleznie od prymatów

Cytuj:
2) Wcześniej było: nietoperza lub kreta , teraz wiewiórecznik , skąd pewność, że ich przodkiem nie było coś podobnego do dżdżownicy

Nietoperz, kret, jeż i wiewiórecznik, sa w jednakowym stopniu spokrewnione z prymatami ("małpami"). Tyle, ze od czaśów wspólnego przodka jeż, kret i nietoperz się bardzo zmieniły, a wiewiórecznik nie i dlatego najbardziej owego przodka przypomina.

A dżdżownica nie. Lądowe pierścienice nie były przodkami człowieka

W ostatnim poście sprecyzowałem, że nie chodzi o szczura tylko o zwierzę podobne do szczura. Wiewiórecznik jest wielkości szczura i z wyglądu wiele się nie różni. Nie chodzi również o dżdżownicę tylko o zwierzę podobne do dżdżownicy. Ale pomijając to , jakie zwierzę było przodkiem wiewiórecznika jeśli nie zwierzę podobne do dżdżownicy?

Śr wrz 09, 2009 9:13

jakie zwierzę było przodkiem wiewiórecznika jeśli nie zwierzę podobne do dżdżownicy?

Może seweryn by wreszcie zdradził do czego zmierza to przepytywanie?

Przodkami wszystkich ssaków były terapsydy, gady ssakoksztaltne. Nic podobnego do nich dzisiaj na Ziemi nie żyje dlatego trudno to porównywać. Może kolczatka australijska, ale to bardzo daleka analogia.

uprzedzajac kolejne pytania, przodkami terapsydów były pelikozaury - przypominające bardzo wyrośnięte jaszczurki. Dalej mamy pierwsze owodniowce, płazy ogoniaste (coś jak traszka, czy salamandra), pierwsze kręgowce lądowe - tiktaaliki, ryby trzonopłetwe - euteropterony (do dzisiaj z nich żyje latimeria), ryby słodkowodne - kostnoszkieletowe, strunowce zwane picaia (przypominają dzisiejszego lancetnika). Co było przodkiem strunowcow trudno orzec, najblizej sa pewnie spokrewnione ze szkarłupniami (rozgwiazdy, strzykwy, jeżowce)

Ale moze by seweryn zdradził o co mu chodzi?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr wrz 09, 2009 10:25

I zastanówcie się też, że skoro jesteście Drodzy ewolucjoniści tworem przejściowym między małpą a ptakiem, to w kierunku jakiej istoty fruwającej zmierzać zamierzacie? Mruga 2

Cytuj:
Właśnie pytam się Ciebie, czy będziesz ewoluował bardziej w kierunku emu, czy pingwina, Czy może kormorana – co bym proponował. Mruga 2
I pamiętaj, że to Ty jesteś w dziedzinie ewolucji ekspertem, a ja prosty człek zadaję Ci tylko proste pytania.

Po pierwsze jak już ktoś zauważył nie ma czegoś takiego jak twór ostateczny, ewolucja jest procesem ciągłym. Nie wiem dlaczego ptaka uważasz za ukoronowanie ewolucji. Jak już wspomniałem ewolucja nie szykuje dla danego gatunku określonej linii przemian. Każda zmiana, metamorfoza jest wynikiem działania środowiskowego. W nowych warunkach przeżywają tylko takie osobniki które mają odpowiednią pulę genową i to one się rozmnażają przez co każde kolejne pokolenie danego gatunku jest lepiej przystosowane do otaczającego go środowiska. Ale środowisko także się zmienia więc i ewolucja musi wtaczać gatunek na nowe tory.

Człowiek mógłby w procesie ewolucji dostać umiejętność latania (chociaż mało prawdopodobne) gdyby było to konieczne dal jego przeżycia jako gatunku. Ale potrzebne nie jest, mamy samoloty a nawet gdyby ich nie było to jakoś nam to życia skrajnie nie utrudni. Właściwie ciężko stwierdzić jaka przemiana ewolucyjna mogłaby ułatwić przeżycie gatunku homo sapiens. Według mojego o zdania ewolucja może jednak nadal rozwijać nasz mózg (który i tak już jest doskonałym osiągnięciem ewolucji). W końcu wszelkie osiągnięcia nas jako ludzi wynikają właśnie z ludzkiego mózgu i myślenia. Nie mamy wyostrzonych zmysłów, nie mamy znakomitej kondycji pozwalającej na długi sprint ale mamy mózg który z człowieka uczynił gatunek dominujący.

Śr wrz 09, 2009 10:31

Nie wiem dlaczego ptaka uważasz za ukoronowanie ewolucji.

Może dlatego, że lata "pod niebem", więc jest najbliżej Boga ;)

Śr wrz 09, 2009 10:49
zbanowana na stałe

Zatem i tobie Drogi ewolucjonisto zadaję to proste pytanie;
Ja mam pytań wiele. A rozpatrujemy pierwsze główne gdzie podziały się siedliska ludzkie w okresie między 200 tys., a 8 tys. lat p.n.e.?

Natomiast , ja wcale nie twierdzę , że jako ewolucjonista zatrzymasz się na etapie ptaka. Stworzenia inteligentniejszego od homo sapiens bez Duszy, gdyż pierwsze budowało osady ptasie ( mowa o ptakach stadnych wędrownych),
Zachowując tendencje utraty wagi ciała może będziesz ewoluował następnie w kierunku ryby - wszak powierzchnia oceanów jest coraz większa, ziemia puchnie, środowisko jest jeszcze nieskażone, a dobór naturalny chyba uwzględni te okoliczności ;)

Śr wrz 09, 2009 12:50

Śr wrz 09, 2009 12:55
zbanowany na stałe

Z "pogańskich" religii akurat dość wnikliwie przestudiowałem hinduizm i jest wiarygodny w taki sam sposób jak chrześcijaństwo. BTW co tutaj ma logika wspólnego?

Który czerpie garściami z hinduizmu. Jeżeli dla ciebie obydwie religie są tak samo wiarygodne to świadczy o tym jaki sposób jesteś podatny na nowe nurty rozwoju społecznego. Np. New Age, ID...

hinduizm-
Różne odłamy hinduizmu zawierają cechy monoteizmu, monizmu, panteizmu, henoteizmu, panenteizmu, politeizmu czy nawet ateizmu. Generalnie hinduizm uznaje, że każda wiara, która prowadzi do Boga, jest dobra.

Jak się to ma do wiary w jednego Boga? Naprawdę zadziwiasz mnie.
Dla mnie to duża różnica, widocznie tylko dla mnie.

Cytuj:
Cytuj:
Porównaj wiarę w Jahwe i Jezusa z każdą inną religią. Nie znajdziesz podobieństw, ale musisz opierać się na Biblii. Ponieważ już w katolicyzmie masz to samo, gdzie przyrównuje się Chrystusa do bóstwa solarnego. A takich miałeś zawsze, kriszne, horusa, apolla, mitre, itd.

No porównuje z hinduizmem, powiedzmy Jezusa z Wisznu i co w związku z tym?

Chodzi Ci o Iswara, syna Isi, jego matki. Podstawa pogańskiej religii. W Egipcie miałeś ISIS i (OZYRYSA)HORUSA. W Balilonie Tammuza (przybranego mesjasza do którego modliły się kobiety Izraelskie) i matkę Rheę (Ishtar [dzisiejsz nazwa Wielkanocy],Astarte). W Chinach i Japoni masz Shing Moo oraz jej syna, w Grecji Irene i Plitusa.
Wszystkie te religie opierają się na religii Bablionu. Dlatego jest tak duże podobieństwo miedzy nimi. Trójca babilońska to Bel, Ninus(Tammuz), Rhea. W hinduiźmie Wisznu, Brahma, Śiwa. Egipt Isis, Horus, Set (IHS-coś Ci to przypomina?). Wszędzie spodziewano się przyjścia zbawiciela. Większość religii opierała się na trójcy świętej. Po przestudiowaniu Biblii jesteś jednak w stanie odrzucić fałszywych mesjaszy o których jest mowa w Starym Testamencie. W Księgach Daniela jest podana dokładna data śmierci prawdziwego mesjasza z pół tysięcznym wyprzedzeniem- proroctwo 70 tygodni.

http://www.zbawienie.pl/content/view/71/60/1/1/

Cytuj:
a TE jest w takim samym stopniu teorią jak teoria grawitacji :)

Ja o chlebie ty o mące. Jeżeli nie będziemy mówić na ten sam temat to nigdy nie dojdziemy do sedna naszej dyskusji.

Cytuj:
Znowu ad personam? A w swoim tekście NIE ODNIOSŁEŚ się do żadnego z moich pytań. Jeśli interpretujesz Biblię literalnie, to pojawia Ci się problem. Masz oczywiście prawo do własnej opinii, ale nie do własnych faktów. Więc proszę przeinterpretuj fakty świadczące o TE i WW inaczej - jednak tak aby miały logiczną spójność - w przeciwieństwie nadal leżysz i kwiczysz ;)

Proszę przedstaw swoje dowody - masz tutaj pole do popisu, a ja ze swej story gwarantuję, że jeśli są wiarygodne to zweryfikuję swój światopogląd ;)

Nawet jakbym Ci przedstawił multum dowodów, byś w to nie uwierzył. Jeżeli chcesz abym za Ciebie wykonał pracę to się mylisz i tak to nic nie da. Sam musisz tego chcieć. Samo twoje nastawienie do Biblii świadczy o tym że jeżeli przytoczę Ci jakiekolwiek dowody to nic to nie zmieni. Na tym forum jest ich trochę. Lecz pewnie nie masz czasu na dogłębne ich przestudiowanie.

http://video.google.com/videoplay?docid ... ent=opera#

Widzisz nie rozumiesz wzorów na teorie względności, sam tego nie przeliczałeś a w to wierzysz. Jakbyś zaczął skrupulatnie liczyć 2 lata to doszedłbyś do tego że to prawda. Podobna zasada działa w Biblii z tą różnicą że opisuje ona rzeczy nie do wyjaśnienia ludzkim umysłem. Wybiegające poza ten Świat. I jak długo nie będzie dowodów na pochodzenie człowieka z małpy a wcześniej z minogi, czy na TWW to nie obalisz Tej książki. Chociażbyś każdego dnia siedział i indoktrynował ludzi na temat ateizmu, ID i innych bzdur.

Cytuj:
A jeśli swoją wiedze o świecie opierasz na słabo zredagowanych i niejasno przetłumaczonych pustynnych zapiskach koczowniczego ludu sprzed 3 tysięcy lat to racja - do porozumienia nie dojdziemy.

Ciężka do zrozumienia "ta książka" nie jest, fakt trzeba się czasem skupić. Lecz ty z radością odrzucasz starsze dzieła, które nie pasują do twojego obecnego światopoglądu. Natomiast "religie hinduizmu" znasz tak samo jak chrześcijańską? Czyli także słabo? Jestem ciekaw czy interesujesz się także ruchem New Age i energią Kundalinii - energią węża? Bo budzisz takie skojarzenia.
Powiem Ci ze jesteś poprostu z swoją ideologią tworem naszych obecnych czasów ,a po tobie będą następni. Twoje myślenie nie odbiega od myślenia Platona, Arystotelesa i innych wielkich greków, epoka renesansu była tak samo otwarta na inne wierzenia oparte na nauce. Mimo to Słowo Bożę dalej trwa. Nie zadziwia Cie to? Tacy jak ty będą i przeminą. Im bardziej będziesz z tym walczył, tym bardziej będziesz zagubiony. A oparcie tylko na nauce i prawach danego kraju nie ułatwi Ci życia i nie wskarze dobrej drogi. Kiedyś byłem także ateistą... i powiem Ci że nie ma spełnienia w pieniądzach i zaszczytach, którymi tak bardzo szczycą się dzisiejsze autorytety na całym Świecie. Choć dostępne media nas ciągle o tym przekonują. A okłamywanie nas w różnych dziedzinach nauk jest poprosu nieuczciwe.

Śr wrz 09, 2009 13:05
zbanowana na stałe

Ale niewykluczone, że Ty jako homo sapiens ewoluujesz w kierunku ptaszków istot inteligentniejszych od homo sapiens. No chyba , że znajdziesz osady homo sapiens, starsze niż ptaszki. ;)

Śr wrz 09, 2009 13:09
zbanowana na stałe

Śr wrz 09, 2009 13:24

Zatem i tobie Drogi ewolucjonisto zadaję to proste pytanie;
Ja mam pytań wiele. A rozpatrujemy pierwsze główne gdzie podziały się siedliska ludzkie w okresie między 200 tys., a 8 tys. lat p.n.e.?

Miasto Arbela w północnym Iraku, istnieje do dzisiaj. Co prawda pierwsze wzmianki pochodzą z III tysiąclecia pne ale archeolodzy znaleźli na terenie tej prehistorycznej osady liczne szczątki neandertalczyka więc istnieje możliwość że istniało tam ich skupisko.

W Katarze duńscy archeolodzy odnaleźli ślady osadniczego bytowania człowieka sprzed... 750 tysięcy lat, więc według moich rachunków musiał być to homo erectus.

Śr wrz 09, 2009 13:41
zbanowana na stałe

To, że k/o jakiegoś miasta znaleziono szczątki nawet Darwiniusa masillae, czy piszczel psa, nie dowodzi, że istniało tam skupisko psów, a tym bardziej osada.

Apeluję o chociaż odrobinę logiki.

Śr wrz 09, 2009 14:00

Który czerpie garściami z hinduizmu. Jeżeli dla ciebie obydwie religie są tak samo wiarygodne to świadczy o tym jaki sposób jesteś podatny na nowe nurty rozwoju społecznego. Np. New Age, ID...

Hinduizm czerpie z hinduizmu - masło maślane.

Hinduizm jest o wiele starszy od chrześcijaństwa, więc co ma do tego New Age?

Cytuj:
hinduizm-
Różne odłamy hinduizmu zawierają cechy monoteizmu, monizmu, panteizmu, henoteizmu, panenteizmu, politeizmu czy nawet ateizmu. Generalnie hinduizm uznaje, że każda wiara, która prowadzi do Boga, jest dobra.

Jak się to ma do wiary w jednego Boga? Naprawdę zadziwiasz mnie.
Dla mnie to duża różnica, widocznie tylko dla mnie.

O czym Ty wogóle do mnie piszesz? Pamiętasz wogóle o czym rozmawiamy?

Zarzuciłeś, że gdybym poznał inne religie to poznałbym odpowiedź, która jest prawdziwa - więc CI powiedziałem - poznałem hinduizm, gdzie do diaska pisałem o hinduskim monoteiźmie? Może mnie oświecisz? Tak się dłużej nie da rozmawiać jak będziesz dyskutował ze swoimi wymysłami, a nie ze mną!

Cytuj:
Chodzi Ci o Iswara, syna Isi, jego matki.

Gdy piszę "Wisznu" to mam na myśli Wisznu ok? Iśwara niekoniecznie jest z Wisznu utożsamiany. Poza tym porównanie miało skupić się na jego awatarach.

Cytuj:
Wszystkie te religie opierają się na religii Bablionu. Dlatego jest tak duże podobieństwo miedzy nimi. Trójca babilońska to Bel, Ninus(Tammuz), Rhea. W hinduiźmie Wisznu, Brahma, Śiwa. Egipt Isis, Horus, Set (IHS-coś Ci to przypomina?).

Idź się doucz - mogę polecić kilka lektur, ale napewno nie będę Cię tutaj dokształcał.

Cytuj:
Po przestudiowaniu Biblii jesteś jednak w stanie odrzucić fałszywych mesjaszy o których jest mowa w Starym Testamencie.

A skad mam wiedzieć czy to nie Wedy mówią prawdę?

Cytuj:
Ja o chlebie ty o mące. Jeżeli nie będziemy mówić na ten sam temat to nigdy nie dojdziemy do sedna naszej dyskusji.

Podając postulaty o fałszu TE rozumiem, że pisałeś o obrotowych kwadratach, a TE nie miałeś na myśli?

Cytuj:
Nawet jakbym Ci przedstawił multum dowodów, byś w to nie uwierzył. Jeżeli chcesz abym za Ciebie wykonał pracę to się mylisz i tak to nic nie da. Sam musisz tego chcieć. Samo twoje nastawienie do Biblii świadczy o tym że jeżeli przytoczę Ci jakiekolwiek dowody to nic to nie zmieni. Na tym forum jest ich trochę. Lecz pewnie nie masz czasu na dogłębne ich przestudiowanie.

Świetnie dochodzimy właśnie do tej granicy absurdu, którą przekroczył frater. Ty rzucasz swoje fanaberie, a ja sam mam szukać na nie dowodów, bo inaczej będę ignorantem, tak?

Przykro mi, ale to nie tak funkcjonuje :)

Dziękuję za linka, ale językiem angielskim nie posługuję sie na tyle swobodnie, aby dobrze zrozumieć przesłanie filmu.

Cytuj:
Widzisz nie rozumiesz wzorów na teorie względności, sam tego nie przeliczałeś a w to wierzysz. Jakbyś zaczął skrupulatnie liczyć 2 lata to doszedłbyś do tego że to prawda. Podobna zasada działa w Biblii z tą różnicą że opisuje ona rzeczy nie do wyjaśnienia ludzkim umysłem. Wybiegające poza ten Świat. I jak długo nie będzie dowodów na pochodzenie człowieka z małpy a wcześniej z minogi, czy na TWW to nie obalisz Tej książki. Chociażbyś każdego dnia siedział i indoktrynował ludzi na temat ateizmu, ID i innych bzdur.

Jeśli uznajesz dowody na TE i WW za niedostateczne to przeinterpretuj fakty - bardzo proszę :)

Cytuj:
Ciężka do zrozumienia "ta książka" nie jest, fakt trzeba się czasem skupić. Lecz ty z radością odrzucasz starsze dzieła, które nie pasują do twojego obecnego światopoglądu. Natomiast "religie hinduizmu" znasz tak samo jak chrześcijańską? Czyli także słabo?

Hinduizm znam ze strony ortodoksyjnysz szkół filozoficznych, samą mitologię znam raczej pobieżnie (czytaj: np. tak jak przeciętny chrześcijanin zna ST)

Cytuj:
Jestem ciekaw czy interesujesz się także ruchem New Age i energią Kundalinii - energią węża? Bo budzisz takie skojarzenia.

Nie interesuję się bzdurami - a o tym drugim pierwszy raz słyszę.

Cytuj:
Powiem Ci ze jesteś poprostu z swoją ideologią tworem naszych obecnych czasów ,a po tobie będą następni. Twoje myślenie nie odbiega od myślenia Platona, Arystotelesa i innych wielkich greków, epoka renesansu była tak samo otwarta na inne wierzenia oparte na nauce.

Akurat z tym Platonem i Arystotelesem to bardziej pomylić się nie mogłeś ;)

Cytuj:
Mimo to Słowo Bożę dalej trwa. Nie zadziwia Cie to? Tacy jak ty będą i przeminą. Im bardziej będziesz z tym walczył, tym bardziej będziesz zagubiony. A oparcie tylko na nauce i prawach danego kraju nie ułatwi Ci życia i nie wskarze dobrej drogi. Kiedyś byłem także ateistą... i powiem Ci że nie ma spełnienia w pieniądzach i zaszczytach, którymi tak bardzo szczycą się dzisiejsze autorytety na całym Świecie. Choć dostępne media nas ciągle o tym przekonują. A okłamywanie nas w różnych dziedzinach nauk jest poprosu nieuczciwe.

Fajna konkluzja, ale zamiast charakteryzować moje memy, mógłbyś podawać więcej argumentów ;)

Śr wrz 09, 2009 14:00
zbanowany na stałe

Apeluję o chociaż odrobinę logiki.

Oj frater! Ty to umiesz kawalami sypac! :D
Brawo! :D

Śr wrz 09, 2009 14:12

Seweryn napisał(a):
jakie zwierzę było przodkiem wiewiórecznika jeśli nie zwierzę podobne do dżdżownicy?

Może seweryn by wreszcie zdradził do czego zmierza to przepytywanie?

Przodkami wszystkich ssaków były terapsydy, gady ssakoksztaltne. Nic podobnego do nich dzisiaj na Ziemi nie żyje dlatego trudno to porównywać. Może kolczatka australijska, ale to bardzo daleka analogia.

uprzedzajac kolejne pytania, przodkami terapsydów były pelikozaury - przypominające bardzo wyrośnięte jaszczurki. Dalej mamy pierwsze owodniowce, płazy ogoniaste (coś jak traszka, czy salamandra), pierwsze kręgowce lądowe - tiktaaliki, ryby trzonopłetwe - euteropterony (do dzisiaj z nich żyje latimeria), ryby słodkowodne - kostnoszkieletowe, strunowce zwane picaia (przypominają dzisiejszego lancetnika). Co było przodkiem strunowcow trudno orzec, najblizej sa pewnie spokrewnione ze szkarłupniami (rozgwiazdy, strzykwy, jeżowce)

Ale moze by seweryn zdradził o co mu chodzi?

Więc według Ciebie człowiek może pochodzić w linii prostej lub krzywej, od czegoś podobnego do strzykwy takiej jak poniżej, ewentualnie rozgwiazdy lub jeżowca?

Obrazek

Śr wrz 09, 2009 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona