co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
rahelix
|
|
So kwi 02, 2005 19:32 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Szczepan oraz inni wyświęceni na diakonów we wskazanym fragmencie z Dziejów Apostolskich
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
So kwi 02, 2005 19:46 |
|
 |
rahelix
|
Dz.Ap. 6:2-6
2. Wtedy dwunastu, zwoławszy wszystkich uczniów, rzekło: Nie jest rzeczą słuszną, żebyśmy zaniedbali słowo Boże, a usługiwali przy stołach.
3. Upatrzcie tedy, bracia, spośród siebie siedmiu mężów, cieszących się zaufaniem, pełnych Ducha Świętego i mądrości, a ustanowimy ich, aby się zajęli tą sprawą;4. My zaś pilnować będziemy modlitwy i służby Słowa.
5. I podobał się ten wniosek całemu zgromadzeniu, i wybrali Szczepana, męża pełnego wiary i Ducha Świętego, i Filipa, i Prochora, i Nikanora, i Tymona, i Parmena, i Mikołaja, prozelitę z Antiochii;6. Tych stawili przed apostołami, którzy pomodlili się i włożyli na nich ręce.
(BW)
to tak wlasnie jest jak sie wyrywa zdania z kontekstu
zauwaz ze ci mezowie byli juz pelni ducha zanim polozono na nich rece
"upatrzcie mezow cieszacych sie zaufaniem i pelnych ducha swietego " i takich wybrali a pozniej wlozyli na nich rece w.6
w zadnym miejscu p.sw.wkladanie rak nie mialo do czynienia z ordynacja do do jakiejs poslugi .jest ono tak w stary jak i w nowym testamencie znakiem utozsamiania sie blogoslawienstwa i spolecznosci ze strony tych ktorzy przebywaja przed obliczem boga i dzieki temu moga liczyc na jego blogoslawienstwo i przychylnosc.
pan jezus wkladal rece na chorych i dzieci i blogoslawil ich.
oczywiscie nie ma to nic wspolnego z przekazywaniem duchowego czy koscielnego autorytetu.
kiedy barnaba i saul zostali wyslani przez ducha swietego ,wtedy bracia z antiochii zjednoczyli sie z tym dzielem i z jego wykonawcami wkladajac na nich rece (dz.ap.13,3).
w zwiazku ztym interesujace jest zobaczyc ja lukasz interpretuje wkladanie rak braci z antiochii w dz.ap.14
Dz.Ap. 14:26
26. Stamtąd zaś odpłynęli do Antiochii, gdzie zostali poruczeni łasce Bożej ku temu dziełu, które wykonali.
(BW)
taki wiec byl sens i znaczenie wkladania rak przez braci nie ordynowanie do jakiegos dziela ,lecz poruczenie lasce bozej dla tego dziela .
jakie to proste i piekne
takie okreslenia nie przystoja
|
N kwi 03, 2005 12:45 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): zauwaz ze ci mezowie byli juz pelni ducha zanim polozono na nich rece
Rozumiem, że chcesz mi udowodnić moje własne słowa...
Jak pisałam. Ludzie ci juz otrzymali wcześniej bierzmowanie, a w tym włożeniu rąk otrzymali posługę diakonatu. Przecież to właśnie pisałam, że to są dwie różne sprawy. A w cytowanym wcześniej liście św. Pawła mówił on właśnie o "misji i charyzmacie, który otrzymałeś przez włożenie rąk". Naciągasz coraz bardziej nawet tak ewidentne rzeczy
|
N kwi 03, 2005 15:51 |
|
 |
rahelix
|
Naciągasz coraz bardziej nawet tak ewidentne rzeczy
pokaz mi gdzie to jest napisane ze oni otrzymali ducha sw. przez bierzmowanie
juz raz pisalem ze tobie wszystko musi sie zgadzac nawet jesli sie nie zgadza
|
N kwi 03, 2005 21:01 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Otrzymali Ducha Świętego przez włożenie rąk już to cytowałam w kontekście samarytan, którzy jak mówi Pismo, byli już ochrzczeni, ale nie otrzymali jeszcze Ducha Świętego, więc prosili Apostołów o przybycie, aby włożyli na nich ręce, aby mogli otrzymać Ducha Świętego. Jest to ewidentnie sakrament oddzielny od chrztu jak i nie mający nic wspólnego z włożeniem rąk w nadaniu posługi diakonatu (w przypadku Szczepana). Nazwa "bierzmowanie" jest może i późniejsza, co jednak nie zmienia niczego w istocie sakramentu.
Zaczynam cię podejrzewać o wyjątkowo złą wolę niezobaczenia, bo tak ślepym naprawdę być się nie da
|
N kwi 03, 2005 22:08 |
|
 |
krunch
|
Mam do was prośbę... Zakończmy ten temat, bo zaczynamy się coraz bardziej kłócić... To nie ma sensu...
|
N kwi 03, 2005 22:15 |
|
 |
rahelix
|
moze dla uzupelnienia :
Dz.Ap. 5:32
32. A my jesteśmy świadkami tych rzeczy, a także Duch Święty, którego Bóg dał tym, którzy mu są posłuszni.
(BW)
prosze jeszcze raz przeczytac moj post poprzedni
|
Pn kwi 04, 2005 18:42 |
|
 |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): moze dla uzupelnienia : Dz.Ap. 5:32 32. A my jesteśmy świadkami tych rzeczy, a także Duch Święty, którego Bóg dał tym, którzy mu są posłuszni. (BW) prosze jeszcze raz przeczytac moj post poprzedni
To się nijak nie kłóci z tym, co ja napisałam.
|
Pn kwi 04, 2005 18:43 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: To się nijak nie kłóci z tym, co ja napisałam.
kloci sie bo napisalas ze duch swiety jest udzielany przez sakrament bierzmowania a tutaj pisze ze :bog daje ducha sw.tym ktorzy mu sa posluszni
|
Wt kwi 05, 2005 20:38 |
|
 |
Agniulka
|
rahelix napisał(a): kloci sie bo napisalas ze duch swiety jest udzielany przez sakrament bierzmowania...
Nie ja tylko PISMO ŚWIĘTE mówi że ochrzczeni otrzymywali Ducha Świętego gdy Apostołowie wkładali na nich ręce.
|
Wt kwi 05, 2005 20:41 |
|
 |
krunch
|
Zauważyliście jak gładko zmieniają się temat dyskusji w tym (i w innych zresztą też) temacie?
Cytuj: Nie ja tylko PISMO ŚWIĘTE mówi że ochrzczeni otrzymywali Ducha Świętego gdy Apostołowie wkładali na nich ręce.
Tak, wtedy również otrzymywali, ale nie tylko wtedy:
"44 A gdy Piotr jeszcze mówił te słowa, zstąpił Duch Święty na wszystkich słuchających tej mowy.
45 I zdumieli się wierni pochodzenia żydowskiego, którzy z Piotrem przyszli, że i na pogan został wylany dar Ducha Świętego;
46 słyszeli ich bowiem, jak mówili językami i wielbili Boga. Wtedy odezwał się Piotr:
47 Czy może ktoś odmówić wody, aby ochrzcić tych, którzy otrzymali Ducha Świętego jak i my?
48 I rozkazał ich ochrzcić w imię Jezusa Chrystusa. Wtedy uprosili go, aby pozostał u nich kilka dni." (Dzieje Apostolskie 10:44-48)
Widzismy tu, że włożenie rąk nie jest wymagane do otrzymania Ducha Świętego, a nawet więcej, że Chrzest w Duchu Świętym (jak my nazywamy otrzymanie Ducha Świętego) może nastąpić przed Chrztem w imieniu Jezusa Chrystusa.[/b]
|
Wt kwi 05, 2005 21:12 |
|
 |
Agniulka
|
krunch napisał(a): Widzismy tu, że włożenie rąk nie jest wymagane do otrzymania Ducha Świętego, a nawet więcej, że Chrzest w Duchu Świętym (jak my nazywamy otrzymanie Ducha Świętego) może nastąpić przed Chrztem w imieniu Jezusa Chrystusa.[/b]
Ależ ja w ogóle nie twierdziłam, że nie.
Właśnie pokazywałam wcześniej rahelixowi że są różne dary Ducha Świętego, które na różny sposób otrzymujemy. Otrzymujemy go przecież także w Chrzcie, niemniej jednak czym innym jeszcze jest bierzmowanie przez włożenie rąk, a jeszcze czym innym udzielenie charyzmatu Ducha do posługi kapłańskiej również przez włożenie rąk. O tych trzech sprawach Dzieje Apostolskie mówią wyraźnie
|
Wt kwi 05, 2005 21:15 |
|
 |
rahelix
|
krunch popieram
agniulko pogubilas sie zupelnie
|
Śr kwi 06, 2005 8:15 |
|