Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 1:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
 Zmuszanie do wiary. 
Autor Wiadomość

Post Re: Zmuszanie do wiary.
Alus napisał(a):
Alus napisał(a):
Nie mogę kochać duszy, którą plami grzech
I to Jezus powiedział, tak? Im więcej słów Jezusa z dzienniczków św. Faustyny poznaję, tym mniej wiarygodne mi się wydają.

W tym temacie.
O. Paweł Segneri SI
KAZANIE
O lekceważeniu sobie gróźb Bożych przez niedowiarków(1)
"Złe źle potraci" (Mt. 21, 41).
http://www.ultramontes.pl/segneri_xv.htm

Cytuj:
Jednym z najważniejszych dowodów niezmierzonej dobroci i miłosierdzia Bożego są – według mego zdania – te straszne groźby, którymi chce Stwórca przywieść grzeszników do upamiętania i zbawić ich. Nie ma ochoty karać ten, kto często na groźbach poprzestaje. Dlatego przepowiednie kar można by nazwać tarczą zagrożonego, ponieważ grzeszny ma czas do ucieczki i może chłosty uniknąć. Stąd twierdzi św. Augustyn: "Gdyby nas Bóg chciał karać, nie upominałby nas tyle wieków naprzód. Niechętnie karze, kto wcześnie wskazuje drogę do ucieczki. Zaprawdę, nie chce cię uderzyć ten, kto woła na ciebie: Strzeż się" (6).

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N sie 21, 2011 19:24

Endek, a może znalazłbyś sobie jakieś mądre lektury?

portal, na którym podważa się naukę Jana Pawła II, jednego z najwspanialszych teologów, jakich ta ziemia nosiła, oraz - portal prezentujący treści jawnie antysemickie, oraz - portal, na którym podważa się naukę obecnego papieża - NIE JEST DLA MNIE AUTORYTETEM.

Tyle piszesz o posłuszeństwie względem kościoła, a sam do takich głupot linkujesz.

N sie 21, 2011 21:04
Jan Paweł II nie był teologiem. Był filozofem. W sprawach teologicznych konsultował się z obecnym papieżem. Ten duet to dopiero Boży diament dla nas.

N sie 21, 2011 21:14

zephyr7 napisał(a):
Endek, a może znalazłbyś sobie jakieś mądre lektury?

portal, na którym podważa się naukę Jana Pawła II, jednego z najwspanialszych teologów, jakich ta ziemia nosiła, oraz - portal prezentujący treści jawnie antysemickie, oraz - portal, na którym podważa się naukę obecnego papieża - NIE JEST DLA MNIE AUTORYTETEM.

Tyle piszesz o posłuszeństwie względem kościoła, a sam do takich głupot linkujesz.

Głupoty to niestety Twoja specjalność. Czy modlitwa ,,Ojcze Nasz" ze strony ultra montes jest inną modlitwą?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn sie 22, 2011 7:48

zephyr7 napisał(a):

portal, na którym podważa się naukę Jana Pawła II, jednego z najwspanialszych teologów, jakich ta ziemia nosiła
Najwspanialszym teologiem, z którym nikt jak na razie nie mógł stanąć w szranki, jest Św. Tomasz z Akwinu. Sumę Teologiczną polecam.

Gdyby inne portale katolickie zawierały to co ultra montes, to nie musiałbym sięgać do perełek katolickiej myśli, które tam zamieszczono.Nie zachwyca mnie filozofia o. Jana Góry, ks Sowy i innych, którzy tworzą zgiełk medialny wokół siebie.Liturgia mszalna z repertuarem w stylu; ,,drobnym kroczkiem przez ogródek idzie sobie krasnoludek" czy też ,,klaszczmy w dłonie" przy akompaniamencie gitar, lektorek i ministrantek przy ołtarzu, spowodowałaby moje zdecydowane wyjście z takiego Kościoła.Wiary nie utraciłem dzięki zdecydowanym konserwatywnym księżom. Są tacy.Jedni działają poza strukturami Kościoła posoborowego czyli FSSPX, Sedewakantysci( ks. Rafał Trytek), ks Natanek, ks Kiersztyn, oraz w będący w strukturach jak ks Małkowski,ks. Grygier, ks. Królikowski, ks. prof. Bajda czy ks.prof Bartnik, JE ks. abp. Wielgus. Są też tacy, którzy z obawy o retorsje przełożonych, nie wychylą się ze swoją opinią przeciw panoszącemu się
modernizmowi, jak mój kolega piastujący urząd proboszcza.

Pn sie 22, 2011 10:16

..a karate to szatan. Litości, te blade dziewczynki z gitarami to właśnie kościół, czy Ci się to podoba, czy nie. Nie możesz decydować, jaki kościół jest właściwy, a jaki nie - bo od tego jest papież. Jeśli chcesz stworzyć własną sektę, to trzymaj z Natankiem.

"Duch wieje, jak chce", takich ludzi jak Ojciec Góra jak najbardziej w kościele potrzeba.

Chrześcijaństwo nie jest religią zdewociałych smutasów, jest religią ŻYWĄ, więc nie powinna w nim dziwić ani gitara elektryczna, ani hip-hopujący papież. Boga od tego na pewno nie ubędzie.

Pn sie 22, 2011 12:19

Endek napisał(a):
Najwspanialszym teologiem, z którym nikt jak na razie nie mógł stanąć w szranki, jest Św. Tomasz z Akwinu. Sumę Teologiczną polecam.

Richard Dawkins rozgniata sw. Tomasza przy porannej bulce z bekonem. :twisted:

Pn sie 22, 2011 13:02
Australijczyk napisał(a):
Endek napisał(a):

Najbardzie przekonami o tym są ci, którzy dzieła św. Tomasza znają ze stron FiM, racjonalisty :D

Pn sie 22, 2011 13:54
zbanowany na stałe

Endek napisał(a):
]Najwspanialszym teologiem, z którym nikt jak na razie nie mógł stanąć w szranki, jest Św. Tomasz z Akwinu. Sumę Teologiczną polecam.
Czytałem co nieco o tym świętym, i pośród wielu jego myśli można odnalezć takie, od których oczy dęba stają :D że można takie farmazony prawić.

Pn sie 22, 2011 14:01

Australijczyk napisał(a):
Endek napisał(a):

A Lenina już nie chwalisz?

Pn sie 22, 2011 14:51
gargamel napisał(a):
Endek napisał(a):
]Najwspanialszym teologiem, z którym nikt jak na razie nie mógł stanąć w szranki, jest Św. Tomasz z Akwinu. Sumę Teologiczną polecam.
Czytałem co nieco o tym świętym, i pośród wielu jego myśli można odnalezć takie, od których oczy dęba stają :D że można takie farmazony prawić.

Boję się człowieka czerpiącego wiedzę z jednej książki, św. Tomasz z Akwinu - tego zapewne na tych stronach, z których czytałeś co nieco, zapewne nie wyczytałeś.

Pn sie 22, 2011 14:52

No i tyle o sw. Tomaszu Akwiniaszu. Jeszcze jakis niesamowicie madry swiety sredniowioczny komus sie podoba?

Pn sie 22, 2011 22:53
zbanowany na stałe

Dawkins to człowiek współczesny, etolog. Tomasz z Akwinu to persona historyczna, jak Juliusz Cezar. Nie ma sensu stawianie naprzeciwko tych dwóch osób. Lepiej należałoby postawić naprzeciwko niego jakiegoś współczesnego, teologa oczywiście. Etolog vs teolog - pierwsze starcie. :)

Pn sie 22, 2011 23:08
zbanowany na stałe

Było starcie:

Odbyłem kiedyś rozmowę ze znanym biologiem Richardem Dawkinsem, który jest autorem bardzo głośnej książki "Bóg urojony". Książki moim zdaniem bardzo prymitywnej. Kiedy po raz pierwszy ją przeczytałem, to powiedziałem sobie, że ja z tymi problemami, które on tak ostro stawia, uporałem się gdy miałem 17 lat. Nasza rozmowa miała miejsce kilkanaście lat temu. Jak twierdził Dawkins, Pan Bóg nie jest nam potrzebny, bo wszystkie zjawiska biologiczne możemy wytłumaczyć za pomocą praw fizyki. A ja na to: OK, bardzo dobrze. W jaki sposób w takim razie wytłumaczysz, skąd wzięły się prawa fizyki? No i dyskusja się skończyła.
- Michał Heller

Pn sie 22, 2011 23:12

Słaby coś ten cytat. I jakoś mi się nie chce uwierzyć, że Dawkins z tego nie wybrnął. To, że czegoś nie da się wytłumaczyć (np. pochodzenie praw fizyki, "cudowne" wyzdrowienia), nie znaczy, że jest do sprawka Boga.
Dawkins wielokrotnie o tym mówił/pisał w swojej książce. Także powyższą wypowiedź uznam za marny i nietrafiony atak.

Pn sie 22, 2011 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 245 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona