80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Autor |
Wiadomość |
Thurs
|
 Re: 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Cytuj: Jestem mocno ciekaw, w jakich to religiach krzyż był czczony przed "Chrystusem" Był symbolem religijnym przed Chrystusem, skąd to wiemy? Z historii i znalezisk. http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzy%C5%BC_s%C5%82oneczny
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Wt wrz 20, 2011 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fretensis napisał(a): atheist napisał(a): Chrześcijański krzyż to raczej symbol zapożyczony z religii pogańskich - już przed Chrystusem krzyż był bowiem czczonym symbolem. Tia, jak to miło czytać ateistyczne mundrości zaczerpnięte bezpośrednio z ateistycznego arcydzieła Zeitgeist:D. Jestem mocno ciekaw, w jakich to religiach krzyż był czczony przed "Chrystusem" Choć religioznawcą nie jestem to jednak tak elementarną wiedzę posiadam i niepotrzebne są Twoje szyderstwa. Choćby swastyka - krzyż znany długo przed Chrystusem, zarówno w hinduizmie jak i w buddyzmie jak też w bardzo wielu innych religiach Wschodu. Chrześcijański krzyż prawdopodobnie został jednak zaczerpnięty z kultu solarnego - krzyż był bowiem symbolem Słońca właśnie. Dość powiedzieć, że chrześcijaństwo swoje jedno z najważniejszych świąt ustanowiło w dniu najważniejszego święta związanego z kultem solarnym właśnie. Tak się "jakoś" złożyło, że Jezus Chrystus urodził się 25. grudnia czyli w najważniejsze święto pogan  . I na koniec jeszcze krótki cytat z wikipedii nt. krzyża mądralo: "Jest jednym z najstarszych symboli ludzkości znanym w większości starożytnych religii. Niemal w każdym zakątku ziemi odkryto przedmioty związane z tym znakiem. Zazwyczaj wiązano go z jakąś formą kultu sił przyrody (ogień, słońce, życie). "Czy zaspokoiłem Twoją "mocną ciekawość"?
|
Wt wrz 20, 2011 20:21 |
|
 |
Thurs
|
Hehe, a gdyby przyszło chrześcijanom czcić taki krzyż w kształcie litery T, to uprzedzam, że jest symbol Thora, bardzo podobny: http://www.ragweedforge.com/ThorsHammer.htmlTam są linki do oryginałów, te na stronie to repliki na sprzedaż.
|
Wt wrz 20, 2011 20:27 |
|
|
|
 |
Thurs
|
Akurat chrześcijaństwo inkulturowało wiele symboli, świąt itp, było religią państwową swego czasu, podlegało naciskom i ruchom politycznym. Wiara była narzędziem polityki względem poddanych, Watykan jest ciągle państwem wyznaniowym, ze zdaniem papieża więcej możnych tego świata się kiedyś liczyło. Pontifex maximus, 3 korony, czego jeszcze można oczekiwać po władzy? Reformacja na szczęście ograniczyła nieco rozwiązłość ówczesnych możnych, kapłanów. Długo by narzekać na naturę ludzką i zasady rządzące światem...
|
Wt wrz 20, 2011 21:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Choć religioznawcą nie jestem to jednak tak elementarną wiedzę posiadam i niepotrzebne są Twoje szyderstwa. Ty posiadasz wszystko w stopniu elementarnym ale z pewnością nie wiedzę. atheist napisał(a): Choćby swastyka - krzyż znany długo przed Chrystusem, zarówno w hinduizmie jak i w buddyzmie jak też w bardzo wielu innych religiach Wschodu. O elementarna niewiedzo, mialas wymienić religię, w której krzyż a nie swastyka jest przedmiotem kultu. Swastyka w sanskrycie to....? A krzyż w sanksrycie to....? atheist napisał(a): Chrześcijański krzyż prawdopodobnie został jednak zaczerpnięty z kultu solarnego - krzyż był bowiem symbolem Słońca właśnie. Dość powiedzieć, że chrześcijaństwo swoje jedno z najważniejszych świąt ustanowiło w dniu najważniejszego święta związanego z kultem solarnym właśnie. Tak się "jakoś" złożyło, że Jezus Chrystus urodził się 25. grudnia czyli w najważniejsze święto pogan  . Ty naprawdę jesteś mundry i ynteligenty Coś ci elementarna niewiedzo powiem. W grece klasycznej nie istnieje słowo "krzyż" . W koine, słowo ktore poprzednio oznaczało ....( tu należy o elementarna niewiedzo wstawić odpowiednie słowo, skoro powołujesz sie na łałtorytet Świadków Jehowy  ) staje się nagle krzyżem. I Świadkowie Jehowy, którzy podobnie jak atheiści mają problemy z jakąkolwiek dozą abstrakcji, nie mogą do dziś pojąć jak to możliwe, że słowo może na przestrzeni wieków zmienić znaczenie.  i oznaczać już nie "palowanie" a "ukrzyżowanie". I powiem ci coś jeszcze o krynico elementarnej niewiedzy: w hebrajskim biblijnym , również takie słowo "krzyż" nie istniało. Mało tego: niejaki Fronton w swej bezkompromisowej ocenie chrzescijaństwa, pisze że chrześcijaństwo jest najgłupszą religią na świecie. A szczytem głupotywg tegoż Frontona jest symbol tej religii. On nie zna drugiej tak religii z równie głupim symbolem, czyli krzyżem. A Fronton o niezastąpiona ateistyczna ynteligencjo, to są "czasy mitraizmu w Rzymie". Mitraizm również początkowo nie cieszył się sympatią. Co do 25 grudnia. Widzisz ostojo niewiedzy wszelakiej, geneza tego świeta rzeczywiście tkwi niejako w chęci "chrztu" popularnego świeta pogańskiego, ale prawdopodobnie wyznawcy paulinizmu,( czyli chrzescijaństwa którego faktycznym tworcą jest niejaki Paweł z Tarsu) pierwotnie zaczęli to święto obchodzić w grudniu, nie ze względu na opozycje wobec kultów solarnych, ale ze względu na żydowskie, nacjonalistyczne święto jakim jest Hanuka. Ale tak to jest jak się łyka bajeczki z Zeitgeistu bez oporu... atheist napisał(a): I na koniec jeszcze krótki cytat z wikipedii nt. krzyża mądralo: "Jest jednym z najstarszych symboli ludzkości znanym w większości starożytnych religii. Niemal w każdym zakątku ziemi odkryto przedmioty związane z tym znakiem. Zazwyczaj wiązano go z jakąś formą kultu sił przyrody (ogień, słońce, życie). "
Czy zaspokoiłem Twoją "mocną ciekawość"? Dużo jeszcze musisz sie uczyć, skoro Wikiuniwersytet jest dla ciebie skarbnicą mądrości. Ale jaki uniwersytet taki poziom studenta. Ps: zmieniłeś adwokata z urzedu? 
|
Wt wrz 20, 2011 22:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pozwól Fretensis, że Ci nie odpiszę. Nie chcę schodzić do poziomu magla. Możesz mnie oczywiście za to ponownie zbluzgać, nie krępuj się. To zresztą chyba zaczyna być modą wśród niektórych katolików na tym forum.
|
Wt wrz 20, 2011 22:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Pozwól Fretensis, że Ci nie odpiszę. Nie chcę schodzić do poziomu magla. Możesz mnie oczywiście za to ponownie zbluzgać, nie krępuj się. To zresztą chyba zaczyna być modą wśród niektórych katolików na tym forum. Widzisz młoteczku Thora nie jestem katolikiem. Ba, ja nawet nie jestem chrześciajaninem, paliku asyryjskiI rzecz jasna Świadkiem Jehowy, ani musli też nie. Odpisywać nie musisz, bo po argumencie z Frontona i greki nie ma co zbierać  , o atheiści z zgromadzenia "ZeitGeist" i spod znaku Dorothy Murdock vel Acharya S. 
|
Wt wrz 20, 2011 22:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fretensis napisał(a): atheist napisał(a): Pozwól Fretensis, że Ci nie odpiszę. Nie chcę schodzić do poziomu magla. Możesz mnie oczywiście za to ponownie zbluzgać, nie krępuj się. To zresztą chyba zaczyna być modą wśród niektórych katolików na tym forum. Widzisz młoteczku Thora nie jestem katolikiem. Ba, ja nawet nie jestem chrześciajaninem, paliku asyryjskiI rzecz jasna Świadkiem Jehowy, ani musli też nie. Odpisywać nie musisz, bo po argumencie z Frontona i greki nie ma co zbierać  , o atheiści z zgromadzenia "ZeitGeist" i spod znaku Dorothy Murdock vel Acharya S.  W takim razie przepraszam wszystkich katolików (to już drugi raz dzisiaj, co się dzieje  ) za to, że wziąłem za katolika takiego (...) jak Fretensis. Jeśli jeszcze napiszesz, że jesteś ateistą to przeproszę za Ciebie wszystkich uczestników forum w imieniu ateistów.
|
Wt wrz 20, 2011 22:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): W takim razie przepraszam wszystkich katolików (to już drugi raz dzisiaj, co się dzieje  ) za to, że wziąłem za katolka takiego (...) jak Fretensis. Jeśli jeszcze napiszesz, że jesteś ateistą to przeproszę za Ciebie wszystkich uczestników forum w imieniu ateistów. Rozumiem, ze z tą sugestią co do mojego ateizmu, to miał byc jakiś przytyk? Nie wysilaj się, bo jak na atheistę przystało, nawet tego dobrze nie potrafisz. Nie ateistą również nie jestem. Ps: przecież miałeś nie odpisywać. No ale min po tym poznać ateistów... Jak już odpisujesz, to daj znać czy adwokata z urzędu również zmieniłeś. 
|
Wt wrz 20, 2011 22:48 |
|
 |
Elbrus
|
Fretensis napisał(a): pierwotnie zaczęli to święto obchodzić w grudniu, nie ze względu na opozycje wobec kultów solarnych, ale ze względu na żydowskie, nacjonalistyczne święto jakim jest Hanuka. Z tego co wiem, "pierwotnie" to święto było obchodzone w styczniu. /* "w nocy z 5 na 6 stycznia świętowano w Egipcie narodziny boga słońca Aiona z bogini dziewicy Kore. Starożytne źródła podają, że z tym pogańskim świętem wiązał się także kult Nilu. Czerpano wtedy wodę z rzeki, wierząc w jej cudowną moc. Kościół w Egipcie zaczął świętować Epifanię 6 stycznia, aby unieszkodliwić pogańskie i gnostyckie wpływy. Z Egiptu święto rozszerzyło się na cały chrześcijański świat." http://kosciol.wiara.pl/doc/703936.Kto-madry-szuka-Boga*/ Nawet jeśli święto zostało przeniesione ze względu na żydowską Chanukę, to dlaczego wybrano akurat datę 25 grudnia, skoro Chanuka jest świętem ruchomym?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt wrz 20, 2011 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Nawet jeśli święto zostało przeniesione ze względu na żydowską Chanukę, to dlaczego wybrano akurat datę 25 grudnia, skoro Chanuka jest świętem ruchomym? Ech Elbrus... Napisałem przecież: Cytuj: geneza tego świeta rzeczywiście tkwi niejako w chęci "chrztu" popularnego świeta pogańskiego, ale prawdopodobnie wyznawcy paulinizmu,( czyli chrzescijaństwa którego faktycznym tworcą jest niejaki Paweł z Tarsu) pierwotnie zaczęli to święto obchodzić w grudniu, nie ze względu na opozycje wobec kultów solarnych, ale ze względu na żydowskie, nacjonalistyczne święto jakim jest Hanuka. Ale skoro nawet dla Ciebie nie jest to jasne, napiszę to raz jeszcze. Najprawdopodobniej, pierwotnie wbrew temu co piszą eksperci Alus z "Wiara pl" świeto narodzin rzekomego mesjasza było ruchome podobnie jak Hanukka. Data 25, jak wspomniałem już wyżej, po części jest związana z Sol Invictus. ale korzenie święta narodzin tkwią w opozycji do Hanukki. Dlaczego? Wystarczy porównać kiedy "wystartował" Fiscus Judaicus i jak w tym okresie przypadało Hanukka na przestrzeni następnych lat. Czy Tobie muszę również dodawać, że pierwotnie ( w tym okresie również) Hanukka była świętem typowo nacjonalistycznym, z silnym backgroundem mesjańskim, o czym zapewne religioznawcy spod znaku Acharyi S nie wiedzą...
|
Wt wrz 20, 2011 23:11 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Najprawdopodobniej, pierwotnie wbrew temu co piszą eksperci Alus z "Wiara pl" świeto narodzin rzekomego mesjasza było ruchome podobnie jak Hanukka. Eksperci z Wiara.pl nadmieniają tylko, że święto 6 stycznia narodziło się w Egipcie, dlatego pisząc o "pierwotnej" dacie, wziąłem to słowo w cudzysłów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt wrz 20, 2011 23:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Cytuj: Najprawdopodobniej, pierwotnie wbrew temu co piszą eksperci Alus z "Wiara pl" świeto narodzin rzekomego mesjasza było ruchome podobnie jak Hanukka. Eksperci z Wiara.pl nadmieniają tylko, że święto 6 stycznia narodziło się w Egipcie, dlatego pisząc o "pierwotnej" dacie, wziąłem to słowo w cudzysłów. No jeszcze dobrze, że nie napisali iż niedzielę w Egipcie też obchodzili. A zarówno niedziela jako dzień "święty" jak ten nieszczęsny 25XII są podyktowane separatyzmem w głownej mierze, a nie prostym naśladownictwem utartych pogańskich zwyczajów.
|
Wt wrz 20, 2011 23:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fretensis napisał(a): Czytałaś Klausnera? Mogę wiedzieć co konkretnie? . Nie czytałam, znam jego stanowisko z opracowań Willibalda Bosena (a chciałabym, zwłaszcza Lausanne 1907/Jeruzalem 1922). Nie zamykam sie na to, co starsi bracia mają do powiedzenia na temat mojej wiary Miałam na myśli ten fragment: " W przeddzień Paschy powieszono Jezusa(Nazarejczyka).Czterdzieści dni przed tym biegł herold i wołał :"Winien być ukamienowany, ponieważ uprawiał czary, uwodził lud izraelski i prowadził go do apostazji. Każdy, kto może powiedzieć coś na jego korzyść, winien się zgłosić i uzasadnić to!" Ale nie znaleziono dla niego żadnego usprawiedliwienia i dlatego go powieszono w przeddzień Paschy"(bSanh 43a) Ale , jak napisałam, nie podaję tego jako zródła, raczej jako ciekawostkę(chociaż nie wiem, czy to kogoś interesuje  ) Zresztą( z Bosena rowniez ) wiem, że inny judaista, Maier całkowicie odrzucił koncepcję, że w powyższym fragmencie może chodzić o Jezusa-Boga chrześcijan.
|
Śr wrz 21, 2011 7:53 |
|
 |
Thurs
|
Cytuj: A szczytem głupoty wg tegoż Frontona jest symbol tej religii. On nie zna drugiej tak religii z równie głupim symbolem, czyli krzyżem. A Fronton o niezastąpiona ateistyczna ynteligencjo, to są "czasy mitraizmu w Rzymie". Mitra czczony był też przez młodego Konstantyna, zanim jako pierwszy cesarz promował chrześcijaństwo jako nowa oprawę ideologiczną dla państwa. Nawet na monetach symbolika chrześcijańska wypiera pogańską. Wiedział najwidoczniej "co należy do pożytku oraz bezpieczeństwa publicznego". Polityka pełną gębą. Z krzyżem jako symbolem graficznym celtyckim np przyszło skonfrontować się chrześcijaństwu później, rozszerzając obszar wpływów, to fakt. Cytuj: po argumencie z Frontona i greki nie ma co zbierać Cytuj: W grece klasycznej nie istnieje słowo "krzyż" . Wyjaśnij więc co oznacza słowo stauros greckie i crux łacińskie, i dlaczego powiązano je znaczeniowo. Może swoje mądrości skonfrontujesz z tym stanowiskiem: Cytuj: Wielki słownik nowego testamentu Kittela-Friedricha podaje, że kiedy nie chodziło o "krzyż" taki, jak my rozumiemy, lecz, o prosty "pal", wtedy raczej rozróżniano i zamiast stauros używano terminu skolps, który oznacza "pal zaostrzony na wyższym końcu" Cytuj: A Greekenglish Lexicon, Arndt and Gingrich na s. 772 definiuje "stauros" jako (przekład MM): "pal wpuszczony w ziemię w pionowej pozycji; poprzeczna belka była często dołączana do jego górnej części" Cytuj: Pierwsze tłumaczenia Nowego Testamentu z greki na łacinę zostały dokonane ok. 180 roku, a więc w czasach w których krzyżowanie było na porządku dziennym. Zawsze jednak stauros zostało przetłumaczone jako crux nigdy zaś jako palus. A teraz jeszcze coś od ciebie: Cytuj: Ty naprawdę jesteś mundry i ynteligenty Więc wykaż to, bez żadnych złośliwości.
|
Śr wrz 21, 2011 9:07 |
|
|
|