Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 13, 2025 5:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
 W jaki sposób odczuwacie obecność Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: W jaki sposób odczuwacie obecność Boga?
(Acro dziwi się) A co, jesteś krową, że kontakt z trawą wywołuje u Ciebie mistyczne doznania?

I dalej - czemu akurat tylko przyjemne doznania mają sugerować kontakt z Bogiem, gdy się robi nieprzyjemnie, to Bóg znika?

N sty 20, 2013 16:04

Acro napisał(a):
jesteś krową, że kontakt z trawą wywołuje u Ciebie mistyczne doznania?

E... nie, po prostu lubię szczypiorek. ^_^

Acro napisał(a):
czemu akurat tylko przyjemne doznania mają sugerować kontakt z Bogiem, gdy się robi nieprzyjemnie, to Bóg znika?

Wiesz, na tym generalnie polega piekło. Chociaż ta implikacja poprowadzona jest w drugą stronę.

Orkiestra!

Ostatnio edytowano N sty 20, 2013 16:22 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz

N sty 20, 2013 16:11

Lurker napisał(a):
Acro napisał(a):
jesteś krową, że kontakt z trawą wywołuje u Ciebie mistyczne doznania?

E... serio miewasz doznania mistyczne nad talerzem ziemniaków ze szczypiorkiem?
.

Nie. Ale sugerujesz, że powinienem mieć nad trawą?

Cytuj:
Wiesz, na tym generalnie polega piekło. Chociaż ta implikacja poprowadzona jest w drugą stronę.
Czyli nie wszędzie jest Bóg czy co?

N sty 20, 2013 16:21

Hm... w zasadzie to Twoja sprawa, chociaż doświadczenia mistyczne nad psią kupą to spora ekstrawagancja. Ja wiem, że tolerancja i tak dalej, ale trawa jest mimo wszystko bezpieczniejsza.

Acro napisał(a):

Gdy Bóg znika, robi się niefajnie. Weź pod uwagę, że wszystkie zboża to są odmiany traw. Gdyby przyszła jakaś zaraza i wytłukła wszystkie trawy na planecie, przekonałbyś się, co to znaczy nie móc nawiązać kontaktu z Bogiem.

Orkiestra!

Ostatnio edytowano N sty 20, 2013 16:35 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz

N sty 20, 2013 16:25

To Bóg może zniknąć?

N sty 20, 2013 16:33

W piekle Go nie ma. Jakoby.

Orkiestra!

N sty 20, 2013 16:35

Acro napisał(a):
czemu akurat tylko przyjemne doznania mają sugerować kontakt z Bogiem, gdy się robi nieprzyjemnie, to Bóg znika?
"Wobec cierpienia możliwa jest też postawa pogodzenia się z wolą Boga czy nawet poczucie szczególnej obecności Boga. "
http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=2105

"Pan mówi: "Jestem z człowiekiem w cierpieniu" (Ps 91, 15). W związku z tym św. Bernard powiada: "Panie, jeśli Ty jesteś z nami w cierpieniu, daj mi nieustannie cierpieć, ażebyś Ty zawsze był ze mną, a ja żebym zawsze Ciebie posiadał".

Po trzecie: obecność Boga w naszym cierpieniu jest znakiem, że wraz z nami cierpi również On. Wierzcie mi, kto zna prawdę, ten wie, że się nie mylę. Bóg cierpi razem z człowiekiem, owszem, cierpi na swój sposób o wiele bardziej niż ten, kto znosi ból ze względu na Niego. Posłuchajcie bowiem: jeśli sam Bóg chce cierpieć, ja również nie powinienem się od tego uchylać, bo gdy moja postawa jest właściwa, wówczas chcę tego, czego On chce."
(Księga Boskich pocieszeń)
http://www.palys.interq.pl/Eckhart/ksiegaII_11.htm

"P: Wyznaliśmy wiarę w obecność Boga w ludzkim cierpieniu. Niech ta wiara zaowocuje także gorącą modlitwą w intencji ludzi chorych oraz tych, którzy się nimi opiekują.
(...)
L3: Wielbimy Cię, nasz Zbawicielu, w tych naszych braciach i siostrach, którzy w swoim cierpieniu i chorobie otworzyli się na Ducha Świętego i zjednoczyli się z cierpiącym Zbawicielem. Zaznali oni odnowienia życia duchowego i odkryli nowy sposób służenia braciom. Rozpoczęli posługę cierpienia. Każdego dnia ofiarowują światu duchową moc, która pomaga grzesznikom przystąpić do spowiedzi, skłóconym dojść do jedności, a błądzącym w ciemnościach znaleźć drogę prawdy i życia. Dziękujemy Ci, Panie, za ich wiarę i miłość, a także prosimy, abyś umacniał ich w tym szczególnym posługiwaniu.
(...)
P: Prosimy Cię, Ojcze miłosierny, przez wstawiennictwo Maryi, trwającej z wiarą i miłością pod krzyżem Twego Syna, aby w zmaganiu sił dobra ze złem i życia ze śmiercią, objawiała się stale potęga daru, jakim jest cierpienie przeżywane w zjednoczeniu ze Zbawicielem świata i uświęcone obecnością Ducha Świętego. Odsłoń przed cierpiącymi skarby, których nie zna mądrość tego świata. Pomóż im odkryć szczególne miejsce, jakie im wyznaczyłeś pośród członków swego ludu. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen."
http://rokwiary.diecezja.pl/?wyznanie-wiary-i-modlitwa-o-zrozumienie-zbawczej-mocy-cierpienia,261

Acro napisał(a):
"Bóg w potrójny sposób może przebywać w duszach.

Pierwsza obecność jest przez Jego istotę, przez którą przebywa On we wszystkich duszach nie tylko dobrych i świętych, lecz również w złych i grzesznych, podobnie jak jest we wszystkich stworzeniach. Przez tę obecność daje im życie i byt, gdyby zaś ją usunął, wszystkie stworzenia obróciłyby się w nicość i przestałyby istnieć. Tej obecności nie brak nigdy w duszy.

Drugim rodzajem obecności jest obecność przez łaskę, przez którą Bóg mieszka w duszy, podobając sobie w niej i będąc z niej zadowolony. Przez tę obecność nie wszyscy posiadają Boga, gdyż ci, co popadli w grzech śmiertelny, utracili Go i dusza nie może wiedzieć w sposób naturalny, czy go posiada.

Trzecia obecność, to obecność przez odczucie duchowe. Wiele bowiem dusz pobożnych nawiedza On swą szczególną obecnością, w różnych przeżyciach duchowych, przez które je orzeźwia, napełnia rozkoszą i uwesela."
http://www.voxdomini.com.pl/duch/mistyka/jk/pd-12.htm

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N sty 20, 2013 16:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12