Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 20:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna strona
 Dramatyczny spadek religijności na świecie 
Autor Wiadomość

Post Re: Dramatyczny spadek religijności na świecie
Też uważam, że to domysły czyli mniejsze lub większe fantazjowanie. Ciekaw jestem czy za mojego życia powstanie jakiś nowy dogmat, ale wątpię :(

Wt gru 11, 2012 8:34
Jajko napisał(a):
No to na jakiej podstawie dokonano tego "odkrycia", skoro nie na podstawie Biblii? Znaleziono jakieś nowe dokumenty, świadectwa materialne czy ....?

Nie sądzę, abyś rzeczywiście był tym zainteresowany. Na wszelki wypadek jednak podpowiem: Wujek google Twoim przyjacielem, jeśli rzeczywiście Cię to interesuje. Jak zapanasz się z materiałami w tym temacie, wtedy porozmawiamy. Póki co widzę, tylko szyderstwo z Twojej strony, a to mnie nie bawi.

Wt gru 11, 2012 9:16

Jajko napisał(a):
Nie/omylność Kościoła NIE BYŁA dyskutowana w świetle dogmatów, ale OGÓLNIE. Przynajmniej ja, autor pytania o to czy Kościół może się mylić, miałem to na myśli. Tak więc ustaliliśmy już chyba ostatecznie, że Kościół MOŻE SIĘ MYLIĆ, przynajmniej w sprawach, które nie są tzw. dogmatami.

A jeśli chodzi o dogmaty i ich wymyślanie czy odkrywanie (dobry przykład z tą krągłością Ziemi - podwójnie dobry, bo Kościół w sprawie Ziemi też się nieźle mylił, co niejeden "heretyk" życiem przypłacił), to nie bardzo rozumiem jak można "odkryć" po blisko 2 tysiącach lat, że Maria została wzięta do nieba wraz z ciałem? Znaleziono jakieś nowe dowody?? Bo jeśli chodzi o kulistość Ziemi, to owszem, znaleziono. A tu? W Biblii o tym ani słowa. Ciekawe ile jeszcze takich rewelacji Kościół wymyśli, znaczy odkryje??

Kościół głosi Dobrą Nowinę o tym że jest Bóg który niewiarygodnie kocha człowieka którego stworzył tylko i wyłącznie z nadmiaru Miłości względem niego. Mówi także o szatanach którzy temu człowiekowi zazdroszczą i z tego powodu niewyobrażalnie go nienawidzą. Jest to prosty, łatwy do zrozumienia i w większości wystarczający opis otaczającej nas rzeczywistości.

Jednak od tej Dobrej Nowiny (zawsze przynoszącej nadzieję i zawsze zdumiewającej) tj od tej ujawnionej przez Boga informacji o tym świecie odciągają ludzi np szatani. Wykorzystują do tego ułomność ludzkiego umysłu (niewiele informacji można sprawdzić) oraz ułomną emocjonalność człowieka (np można łatwo go wyprowadzić z równowagi podsuwając mu informacje których nie jest on w stanie sprawdzić).

Ich argumenty jednak zawsze zawierają w sobie jakiś fałsz. Zazwyczaj ich brak spójności jest łatwo widoczny dla osoby mającej dobry kontakt z Bogiem oraz odpowiednią teoretyczną wiedzę, którą ciężko przekazać w kilku słowach, a dość łatwo pozornie podważyć stosując odpowiednie techniki retoryczne.

Dogmaty w Kościele nigdy nie brały się z powietrza, ale zazwyczaj poprzedzone były różnymi interwencjami Boga, który zawsze pragnął być możliwie blisko człowieka.

Ostatnio edytowano Wt gru 11, 2012 9:58 przez biznes-info, łącznie edytowano 1 raz

Wt gru 11, 2012 9:33

biznes-info napisał(a):
I od Dobrej Nowiny (zawsze przynoszącej nadzieję i zawsze zdumiewającej) tj od tej ujawnionej przez Boga informacji o tym świecie odciągają ludzi np szatani. Wykorzystują do tego ułomność ludzkiego umysłu (niewiele informacji można sprawdzić) oraz ułomną emocjonalność człowieka (np można łatwo go wyprowadzić z równowagi podsuwając mu informacje których nie jest on w stanie sprawdzić).

Oj, ostrożnie. Z takiego opisu stanu rzeczy można by wywnioskować, że właśnie ogłaszanie ogłaszanie opartych o niesprawdzalne przesłanki dogmatów, deklarowanie własnej nieomylności - to wpływ owych szatanów...

No, chyba, że to właśnie chciałeś przekazać.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt gru 11, 2012 9:42

JedenPost napisał(a):
Oj, ostrożnie. Z takiego opisu stanu rzeczy można by wywnioskować, że właśnie ogłaszanie ogłaszanie opartych o niesprawdzalne przesłanki dogmatów, deklarowanie własnej nieomylności - to wpływ owych szatanów...

Dzięki za podpowiedź. Już poprawiłem. Czasami żeby prostą rzecz przekazać to się trzeba opisać.

Wt gru 11, 2012 10:00

Jajko napisał(a):
Też uważam, że to domysły czyli mniejsze lub większe fantazjowanie. Ciekaw jestem czy za mojego życia powstanie jakiś nowy dogmat, ale wątpię :(

Też wątpię jako,że nie porzyjmujesz do wiadomości, ani do serca oczywistej Prawdy, a tylko szydzisz. Uważaj, bo my, ludzie żyjemy krótko...

Wt gru 11, 2012 10:30

mareta napisał(a):
Jajko napisał(a):

Też wątpię jako,że nie porzyjmujesz do wiadomości, ani do serca oczywistej Prawdy, a tylko szydzisz. Uważaj, bo my, ludzie żyjemy krótko...

Gdyby ta prawda była taka oczywista, to nie tylko ja bym ją przyjął ale i Kościoły protestanckie. A jakoś jej nie przyjmują. Ciekawe dlaczego?

I wcale nie szydzę. Chciałbym się dowiedzieć od wierzących skąd wiadomo to, w co oni wierzą. A wierzący odsyłają mnie do gugla i zarzucają szyderstwa... To bardzo dobra metoda zbycia zadającego trudne pytania.

Wt gru 11, 2012 13:55

To zależy z jakimi wiernymi masz do czynienia. Nie generalizuj.

Wt gru 11, 2012 13:57

Eubulides napisał(a):

Racja. Miałem na myśli wiernych udzielających się w tym wątku... no ale może przybędzie inny wierny i zmieni obraz wiernych :)

Wt gru 11, 2012 14:29

To dlaczego uważasz "prawdę ateistyczną" za oczywistą?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 11, 2012 14:32

Jajko napisał(a):
Eubulides napisał(a):

Racja. Miałem na myśli wiernych udzielających się w tym wątku... no ale może przybędzie inny wierny i zmieni obraz wiernych :)

Chociażby i sama Kura tutaj przemówiła, to i tak Jajko będzie mądrzejsze.
:badgrin: :badgrin: :badgrin:

Wt gru 11, 2012 14:45
Jajko napisał(a):
I wcale nie szydzę. Chciałbym się dowiedzieć od wierzących skąd wiadomo to, w co oni wierzą. A wierzący odsyłają mnie do gugla i zarzucają szyderstwa... To bardzo dobra metoda zbycia zadającego trudne pytania.

To nie jest zbycie zadającego trudne pytania, ale propozycja zapoznania się z tematem i ewentualna dyskusja po lekturze. Póki co, to jest bez sensu, gdyż masz zerową wiedzę na ten temat, co widać już na pierwszy rzut oka, a Twoim celem wydaje się własnie szyderstwo. To po pierwsze.
A po drugie: to nie jest czytelnia, aby robić wykłady.
A po trzecie (jeśli się mylę co do pierwszego): skoro nie chce Ci się szukać samemu, to proszę bardzo jako wstęp:
http://mateusz.pl/pow/pow_981002.htm
http://www.katolik.pl/wniebowziecie-mar ... 16,cz.html
a potem możemy rozmawiać.
biznes-info napisał(a):
Chociażby i sama Kura tutaj przemówiła, to i tak Jajko będzie mądrzejsze

Niestety, tez odnoszę takie wrażenie (i to w każdym temacie, gdzie pojawia się Jajko), ale daje jeszcze jedną szansę do rzeczowej dyskusji.

Wt gru 11, 2012 15:08

Hmm, pierwsze słyszę żeby w czytelni organizowano wykłady...
A za linki dziękuję, przeczytam w wolnej chwili i się odniosę. Od tego trzeba było zacząć zamiast gdakać (że tak nawiążę do konwencji jajko-kura).

Wt gru 11, 2012 15:13
Jajko napisał(a):
Hmm, pierwsze słyszę żeby w czytelni organizowano wykłady..

Wykłady mogą być także w formie pisemnej.
Jajko napisał(a):
A za linki dziękuję, przeczytam w wolnej chwili i się odniosę. Od tego trzeba było zacząć zamiast gdakać (że tak nawiążę do konwencji jajko-kura).

Czyli Jajko nie potrafi sam szukać w internecie? Trzeba mu położyć na talerzu? Ty stawiałeś zarzuty nie znając tematu, więc powinieneś chociaż pobieżnie się zapoznać, zanim rozpocząłeś polowanie na czarownice.

Wt gru 11, 2012 15:49
Jajko napisał(a):
mareta napisał(a):
Jajko napisał(a):

Gdyby ta prawda była taka oczywista, to nie tylko ja bym ją przyjął ale i Kościoły protestanckie. A jakoś jej nie przyjmują. Ciekawe dlaczego?

Żaden "prawdziwie wierzący" człowiek nie udowodni Ci dlaczego wierzy - nie potrafi
Żaden prawdziwie wierzący nie przedłoży Ci rzeczywistych faktów udokumentowanych , potwierdzających jego wiarę, Byś i Ty mógł uwierzyć.
Żaden z nich też nie przekona Cie do swojej Prawdy - nie potrafi
Możesz czasem trafić na człowieka który powie - " ja nie wierze w Boga , ja wiem że JEST"
Taki człowiek ma problem z wiarą, nie może uwierzyć, ponieważ wierzymy samoistnie ale on WIE, że Bóg JEST - lecz Ci tego nie udowodni.
Możesz poznać w swoim życiu człowieka którego dowodem na Istnienie Boga jest całe jego życie - na człowieka który nie oddaje " policzka" , który stoi w pokorze gdy z niego szydzą,który nie przejdzie obok kopanego obojętnie, który wybaczy mordercy,dla którego cierpienie i ból innych jest ważniejsze niż on sam.
Nikt nie wyłoży Ci na ławę dowodów na Istnienie Boga - dowodem na Istnienie Boga jest życie poszczególnych ludzi którzy w Niego wierzą , lub którzy nie wierzą a wiedzą że Jest.
Bóg działa w człowieku, dla człowieka i przez człowieka , działa na całkiem innej płaszczyźnie niż się człowiekowi wydaje.
Logika Boga dla człowieka jest trudna a czasem nawet i niemożliwa do przyjęcia.
Jeśli uporczywie szukasz dowodów na Istnienie Boga , możesz całe życie przejść i ich nie widzieć, ponieważ szukasz ich na swojej własnej płaszczyźnie .
Chcesz się dowiedzieć od wierzących skąd oni wiedzą w co wierzą - masz racje całkiem proste pytanie...
Nie odpowiem Ci za innych, ale mogę odpowiedzieć Ci za siebie.

Nie jestem w stanie w żaden logiczny sposób zaprzeczyć Istnieniu Boga.
Nie jestem w stanie w żaden logiczny sposób udowodnić Ci że Istnieje.
Mam problemy jeśli chodzi o wiarę w Boga.
Ja po prostu wiem , że JEST.

Wt gru 11, 2012 15:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 396 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna strona