Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec? 
Autor Wiadomość

Post Re: 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec?
JedenPost napisał(a):
To jeszcze zapytam - jak takie postawienie tematu, sytuacja, kiedy człowiek w sumie sam wybiera Piekło bądź Niebo, ma się do Sądu i Boga jako Sędziego, który wynagradza i karze?
Myślę że dobrze wyjasnia to fragment:
„A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki.
Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków.
Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu.”
/J 3,19-21/

Wt cze 04, 2013 12:56

marek_max napisał(a):
Widze, ze na forum jest sporo rozsadnie myslacych osob gotowych na otwarta dyskusje. Prosilbym o odpowiedzi w formie: TAK/NIE a poznie ewentualne komentarze.

1. Czy zabilbys swoje dziecko, jesli Bog by ci jutro kazal?
2. Czy uwazasz, ze wierzysz w tego prawdziwego Boga? Dlaczego?
3. Slyszysz glos Boga w glowie: sluchasz czy idziesz do lekarza?
4. Czy uwazasz, ze na lekcjach biologii podczas nauki o ewolucji powinno sie wspominac o tym, ze religia ma inne zdanie?

Zapraszam do odpowiedzi i do dyskusji!

1. Tak, tak samo miał zrobić Abraham. I wątpię, że to nie miałby być jakiś test na moją wiarę.
2. Tak. Słyszałam kiedyś, że "skoro Szatan jest taki sprytny, to skąd wiemy, czy to on nas nie wrabia, a Boga nie ma". Szatan nie jest Wszechmocny i nie byłby skłonny do robienia takich rzeczy pełnych miłości jakie wydarzają się w moim życiu. Tylko prawdziwy Wszechmmocny Bóg który mnie kocha może robić w moim życiu takie cuda, tak mnie prowadzić przez życie.
3. To jest tak idiotyczne pytanie, że nie wiem co odpowiedzieć :brawo: Zazwyczaj w takich przypadkach gram na dudach.
4. Religia nie ma innego zdania. Bóg tworzył świat w ciągu 6 dni, ale to przenośnia, jeden dzień mógł trwać bardzo długo, ten szósty czyli dzień w którym Bóg stworzył człowieka mógł trwać tyle samo co ewolucja aż do homo sapiens. Religia i nauka bardzo dobrze idą ze sobą w parze. Biologia nie przeciwstawia się prawdom religii, ale pokazuje jak cudownie jesteśmy przez Boga stworzeni. Ktoś kto uważa stworzenie świata gdzie wszystko jest w swoich idealnych proporcjach za przypadek jest albo ignorantem albo idiotą.

N cze 09, 2013 14:34

Haniask napisał(a):

1. Tak, tak samo miał zrobić Abraham. I wątpię, że to nie miałby być jakiś test na moją wiarę.
2. Tak. Słyszałam kiedyś, że "skoro Szatan jest taki sprytny, to skąd wiemy, czy to on nas nie wrabia, a Boga nie ma". Szatan nie jest Wszechmocny i nie byłby skłonny do robienia takich rzeczy pełnych miłości jakie wydarzają się w moim życiu. Tylko prawdziwy Wszechmmocny Bóg który mnie kocha może robić w moim życiu takie cuda, tak mnie prowadzić przez życie.
3. To jest tak idiotyczne pytanie, że nie wiem co odpowiedzieć :brawo: Zazwyczaj w takich przypadkach gram na dudach.
4. Religia nie ma innego zdania. Bóg tworzył świat w ciągu 6 dni, ale to przenośnia, jeden dzień mógł trwać bardzo długo, ten szósty czyli dzień w którym Bóg stworzył człowieka mógł trwać tyle samo co ewolucja aż do homo sapiens. Religia i nauka bardzo dobrze idą ze sobą w parze. Biologia nie przeciwstawia się prawdom religii, ale pokazuje jak cudownie jesteśmy przez Boga stworzeni. Ktoś kto uważa stworzenie świata gdzie wszystko jest w swoich idealnych proporcjach za przypadek jest albo ignorantem albo idiotą.

Pkt1 - pozostawie bez komentarza... mam nadzieje, ze nie masz dzieci bo osobom, ktore na pkt1 odpowiedzialy tak, nalezaloby moim zdaniem odbierac prawa rodzicielskie
Pkt2 - wiesz bo... po prostu wiesz. Logiczne.
Pkt3 - nielogiczne? Mniej niz twoja odpowiedz z Pkt1
Pkt4 - proponuje powrot do podstawowki albo nawet do przedszkola bo tam juz ucza rzeczy, ktore moga byc dla ciebie zaskoczeniem... Rozumiem, ze idziemy tropem - Bog posluzyl sie ewolucja, podkladal skamieliny, bawil sie dinozaurami aby po 5mld lat moglo powstac to forum. Dla mnie wszystko jasne...

A ten punkt naprawde pokazuje, ze uwazanie na lekcjach biologii, geografii i fizyki jest istotne.
Haniask napisał(a):
Ktoś kto uważa stworzenie świata gdzie wszystko jest w swoich idealnych proporcjach za przypadek jest albo ignorantem albo idiotą.

Idealnych proporcjach? Przypadek? O czym ty w ogole mowisz? Uwazasz, ze Ziemia to idealne miejsce do zycia? Pustynie, powodzie, trzesienia ziemi, brak jedzenia, dostepu do surowcow, nieprzyjazny klimat w wielu rejonach. Czlowiek idealny? Zawodny, pelen niedociagniec i glupich rozwiazan mechanizm, ktory juz na etapie dziecinstwa psuje sie jak tania chinska zabawka.

Odniose sie jeszcze do pkt1 - nawet gdyby jutro tutaj osobiscie pojawil sie Bog i potwierdzil, ze przypowiesc z Abrahamem byla prawdziwa i ja tez mam sie poddac takiej probie to powiedzialbym mu to co Hitchens kiedys zapytany o podobna sytuacje: 'No, fuck you'. Albo przeszedlbym na islam, tam chociaz daja 72 dziewice w raju 8)

N cze 09, 2013 18:32
marek_max napisał(a):
Odniose sie jeszcze do pkt1 - nawet gdyby jutro tutaj osobiscie pojawil sie Bog i potwierdzil, ze przypowiesc z Abrahamem byla prawdziwa i ja tez mam sie poddac takiej probie to powiedzialbym mu to co Hitchens kiedys zapytany o podobna sytuacje: 'No, fuck you'.

W gnostyckim credo Johna Whiteside Parsons'a czytamy:

Nie ma innego Boga poza Miłością. Wszystkie Jego drogi stanowia Miłość. Nie ma doń innej drogi, jeno Miłość.

[...]

Ostatnio edytowano N cze 09, 2013 21:16 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Usunęłam fragm. obrażający uczucia religijne gospodarzy. Fuller, idźże już spać.

N cze 09, 2013 20:01

fuller napisał(a):

[...]

Kazdy kto cos takiego proponuje i propaguje, nalezy potraktowac tym sformuowaniem. Dla mnie moze to byc Zeus, Bog z Biblii, Allah czy pan Kaziu...

Ostatnio edytowano N cze 09, 2013 21:18 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

j.w.

N cze 09, 2013 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12