Jak łatwo manipulować religią?
| Autor |
Wiadomość |
|
formek1
|
 Re: Jak łatwo manipulować religią?
Lurker napisał(a): Chyba jakas inna logike rozumowania ma Krist i ty. W Biblii nie wystepują miliony słów a jednak te rzeczy istnieją. Bo Biblia to nie słownik To w jakiej materii można w ogóle zaufać Biblii, że się nie omyli i nie przemilczy? W każdej materii o której pisze można zaufać. Jak o czymś tam nie ma to nie ma i tyle. Wymyslanie orbit, sputników, sposobu jak powstała ziemia mija sie z celem. Biblia nie porusza tematów które ty bys chciał tylko te które kazał spisać Bóg. formek1 napisał(a): GDZIE SĄ TE WODY ZNAD SKLEPIENIA?! A gdzie są dinozaury z ewolucji? Tez nie ma . Według Ciebie jest to dowód że dimnozaurów nie było? Logika godna mistrza. Po dinozaurach zostały kości. Po wodach znad sklepienia zostało cokolwiek? Morza, oceany , jeziora, lodowce. To mało.? Cytuj: Gdzie one się znajdowały, dowiem się w końcu? Biblia o tym mówi. . (6) Potem rzekł Bóg: Niech będzie rozpostarcie, w pośrodku wód, a niech dzieli wody od wód. (7) I uczynił Bóg rozpostarcie; uczynił też rozdział między wodami, które są pod rozpostarciem; i między wodami, które są nad rozpostarciem; i stało się tak. Jesli przyjmujemy że rozpostarcie to dzisiejsza atmosfera wiec wody były nad atmosferą i pod atmosfera. formek1 napisał(a): Tam, gdzie nazywają je sklepieniem, firmamentem.[...]JA JESTEM CIERPLIWY. Ty to tak nazywasz. Tłumacze nazywaja to róznie . Poza tym skąd przypuszczenie że sklepenie jest twarde? Nie ja, tylko Tysiąclatka i Vulgata. Rozumiem że Biblia tysiąclecia jest dla ciebie wiarygodna? Czy to tylko taki wybieg ...? Cytuj: I w ogóle genialny pomysł: miękkie sklepienie. Zdaje się, że już napisałem, co to słowo znaczy? Sklepienie kościoła, sklepienie jaskini, sklepienie czaski. Dalej zamierzasz odgrywać niekumatego? A czemu sklepienie nie może byc miękkke? Są jakieś przeciwskazania? formek1 napisał(a): Namiot sie bez drażka zapada Rewelacja. To podjedź na stadion Legii . Miedzy agrykola a stadionem jest taki namiot bez drążka i sie nie zapada. Super. Starożytni Izraelici znali takie namioty? A czy ja napisałem że starozytni znali takie namioty? Odpwiedziałem na zarzut że namioty są z drążkiem. Po co mieszasz tematy.? A to była tylko metfora że rozpostarł niebo jak namiot . formek1 napisał(a): Ale jak chcesz wykonaj sobie doświadczenie . Weś folię połóż na blacie ,potem rurką nadmuchaj do tej folii powietrze . Bedziesz miał namaistke namiotu bez drążka. Świetnie. A potem postaw na tym garnek wody. Zapadnie się, czy nie zapadnie, jak formek myśli? 1 Założę się o tyle pieniedzy ile masz że taki namiot się nie zapadnie.Możemy nawet notarialnie to spisać.ja robie namiot z folii stawiamy garnek.jak garnek bedzie stał na folli ja wygrywam, jak folia sie zapadnie ty wygrywasz. 2 Woda w powietrzu nie jest w garnku i jakoś nie zapada się formek1 napisał(a): Bez drążka namiot się zapada, szczególnie jeśli musi dźwigać na sobie ciężar oceanu. Wiesz ile waży atmosfera ?.I jakoś sie nie zapada . A wiesz ile waży hydrosfera? I jakoś leży pod atmosferą. No i ..? Hydrosfera Zapadła się pod wpływem tej ciężkiej atmosfery?
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| Pn lip 15, 2013 15:36 |
|
|
|
 |
|
Askadtowiesz
|
formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): A co ma do rzeczy DNA? Cytuj: Chciałbym aby mi ktos w prosty spoósb wytłumaczył jak zrobić DNA. Bo skoro zydzi mogli to zrozumieć to i ja pewnie tez to zrozumiem. Zaczynaj wyjasniać Chciałbyś, to sobie poszukaj w literaturze. Tematem było stworzenie Ziemi, wiec nie uciekaj gdzie indziej, tylko odpowiadaj na temat. Cytuj: No własnie podaj cytat na który mam odpowiedzieć. Proszę bardzo. Powtarzam kwestię, którą podniosłem i do której sie nie ustosunkowałeś: " Wg nauki Ziemia powstała jako gorąca kula i oczywiście nie było tam miejsca na wode, zaś wg Biblii była pokryta wodami, które potem Bóg rozdzielił." Widzisz sprzeczność obu wariantów?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| Pn lip 15, 2013 20:54 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Moze warto dodać, ze starożytni widzieli fizycznie, ze widnokrąg ma kształt okręgu, tak jak i my to dzis widzimy z jakiegos wzgórza. Niebo wygląda wtedy jak kopuła, stąd sklepienie. W mitach wcześniejszych od Biblii pisano nawet o hakach mocujących kopułę nieba do ziemi. Cytuj: Ty mówisz sklepienie a tłumacze mówią :rozpostarcie,przestworze. W ten sposób możemy nawet napisac ze mowa jest o kopule spodka w katowicach. Ja tak uważam że to o ten obiekt chodzi w Biblii Gdy piszesz o tłumaczach, to podaj którzy. Biblię Tysiaclecia tez tłumaczyli tłumacze, a tam jest sklepienie.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| Pn lip 15, 2013 21:09 |
|
|
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Widze, ze jest tu problem z wodami nad sklepieniem, ale jest tak namotane, ze trudno dojsć co kto napisał. Moim zdaniem sprawa jesr prosta. Wody nad sklepieniem (jeśli trzymać sie Biblii) były, są i bedą. A dlaczego? Bo stamtąd pada deszcz. Tak więc nie jest to wcale żadne cudactwo, ze kazano Bogu rozdzielić wody.
|
| Pn lip 15, 2013 21:23 |
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): Proszę bardzo. Powtarzam kwestię, którą podniosłem i do której sie nie ustosunkowałeś: " Wg nauki Ziemia powstała jako gorąca kula i oczywiście nie było tam miejsca na wode Ciekawe według jakiego źródła tak twierdzisz?
|
| Pn lip 15, 2013 22:10 |
|
|
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Moze warto dodać, ze starożytni widzieli fizycznie, ze widnokrąg ma kształt okręgu, tak jak i my to dzis widzimy z jakiegos wzgórza. Niebo wygląda wtedy jak kopuła, stąd sklepienie. W mitach wcześniejszych od Biblii pisano nawet o hakach mocujących kopułę nieba do ziemi. Cytuj: Ty mówisz sklepienie a tłumacze mówią :rozpostarcie,przestworze. W ten sposób możemy nawet napisac ze mowa jest o kopule spodka w katowicach. Ja tak uważam że to o ten obiekt chodzi w Biblii Gdy piszesz o tłumaczach, to podaj którzy. Biblię Tysiaclecia tez tłumaczyli tłumacze, a tam jest sklepienie. Czyli uznajesz Biblie tysiaclecia za autorytet tłumaczeń? Jest dla ciebie wiarygodna?
|
| Pn lip 15, 2013 22:11 |
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): Widze, ze jest tu problem z wodami nad sklepieniem, ale jest tak namotane, ze trudno dojsć co kto napisał. Moim zdaniem sprawa jesr prosta. Wody nad sklepieniem (jeśli trzymać sie Biblii) były, są i bedą. A dlaczego? Bo stamtąd pada deszcz. Nie .Wody o których piszesz to chmury
|
| Pn lip 15, 2013 22:12 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Proszę bardzo. Powtarzam kwestię, którą podniosłem i do której sie nie ustosunkowałeś: " Wg nauki Ziemia powstała jako gorąca kula i oczywiście nie było tam miejsca na wode Ciekawe według jakiego źródła tak twierdzisz? Nie wiem co chcesz osiągnąć przez zadawanie naiwnych pytań. Informacje te są powszechnie dostępne, najprościej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Ziemi.
|
| Wt lip 16, 2013 19:51 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Widze, ze jest tu problem z wodami nad sklepieniem, ale jest tak namotane, ze trudno dojsć co kto napisał. Moim zdaniem sprawa jesr prosta. Wody nad sklepieniem (jeśli trzymać sie Biblii) były, są i bedą. A dlaczego? Bo stamtąd pada deszcz. Nie .Wody o których piszesz to chmury My teraz to wiemy, oni wtedy nie znali mechanizmu opadów atmosferycznych. Niemniej jesli masz inną koncepcję tłumaczącą celowośc rozdzielenia wód, to napisz.
|
| Wt lip 16, 2013 19:54 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
formek1 napisał(a): ty mówisz sklepienie a tłumacze mówią :rozpostarcie,przestworze.
Cytuj: [Gdy piszesz o tłumaczach, to podaj którzy. Biblię Tysiaclecia tez tłumaczyli tłumacze, a tam jest sklepienie. Cytuj: Czyli uznajesz Biblie tysiaclecia za autorytet tłumaczeń? Jest dla ciebie wiarygodna? Nie mam wiedzy pozwalającej obiektywnie ocenić, które tłumaczenie jest najlepsze. BT jest po prostu najczęściej używana w naszym kręgu kulturowym. W tym konkretnym przypadku "sklepienie" wydaje mi sie lepszym określeniem niż "przestworze", dlatego ze jest bardziej konkretne i lepiej pasuje do sytuacji. Jeśli rozdziela się wody, to musi byc jakaś warstwa graniczna, aby sie z powrotem nie zlały. Lepiej to oddaje "sklepienie" niz "przestworze". Warto jeszcze dodać, ze określenie "sklepienie niebieskie" jest używane często w naszym języku (praktycznie jako idiom), wiec skądś się w nim wzięło. W ogóle jeśli sie cokolwiek tłumaczy lub analizuje, trzeba brać pod uwagę kontekst a nie tylko jakieś wyrwane słowo.
|
| Wt lip 16, 2013 20:13 |
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Proszę bardzo. Powtarzam kwestię, którą podniosłem i do której sie nie ustosunkowałeś: " Wg nauki Ziemia powstała jako gorąca kula i oczywiście nie było tam miejsca na wode Ciekawe według jakiego źródła tak twierdzisz? Nie wiem co chcesz osiągnąć przez zadawanie naiwnych pytań. Informacje te są powszechnie dostępne, najprościej tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Ziemi. I gdzie to zaprzecza informacji z Biblii.?
|
| Wt lip 16, 2013 21:21 |
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): formek1 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Widze, ze jest tu problem z wodami nad sklepieniem, ale jest tak namotane, ze trudno dojsć co kto napisał. Moim zdaniem sprawa jesr prosta. Wody nad sklepieniem (jeśli trzymać sie Biblii) były, są i bedą. A dlaczego? Bo stamtąd pada deszcz. Nie .Wody o których piszesz to chmury My teraz to wiemy, oni wtedy nie znali mechanizmu opadów atmosferycznych. Niemniej jesli masz inną koncepcję tłumaczącą celowośc rozdzielenia wód, to napisz. Nie jestem Bogiem. Nie wiem nawet po co Bóg stworzył cały wszechświat . ? Tak jak mrówka nie wie po co nam papierosy po których smierdzi z ust jak z popielniczki. I nie wie po co nam samochody i tramwaje. A ja nie wiem po co Bóg rozdzielał wody.
|
| Wt lip 16, 2013 21:23 |
|
 |
|
formek1
|
Askadtowiesz napisał(a): formek1 ty mówisz sklepienie a tłumacze mówią :rozpostarcie,przestworze.
[Gdy piszesz o tłumaczach, to podaj którzy. Biblię Tysiaclecia tez tłumaczyli tłumacze, a tam jest sklepienie. Czyli uznajesz Biblie tysiaclecia za autorytet tłumaczeń? Jest dla ciebie wiarygodna? Nie mam wiedzy pozwalającej obiektywnie ocenić, które tłumaczenie jest najlepsze. BT jest po prostu najczęściej używana w naszym kręgu kulturowym. Ale to że ktos czegos uzywa nie oznacza że to jest najlepsze. Zwłaszcza że w Biblii tysiąclecia znajdę mnóstwo przeinaczeń i świadomych zmian. I nie ma idealnych tłumaczeń dlatego tzreba sprawdzać w róznych Cytuj: W tym konkretnym przypadku "sklepienie" wydaje mi sie lepszym określeniem niż "przestworze", dlatego ze jest bardziej konkretne i lepiej pasuje do sytuacji. Jeśli rozdziela się wody, to musi byc jakaś warstwa graniczna, aby sie z powrotem nie zlały. Lepiej to oddaje "sklepienie" niz "przestworze". Warto jeszcze dodać, ze określenie "sklepienie niebieskie" jest używane często w naszym języku (praktycznie jako idiom), wiec skądś się w nim wzięło. W ogóle jeśli sie cokolwiek tłumaczy lub analizuje, trzeba brać pod uwagę kontekst a nie tylko jakieś wyrwane słowo. No masz rację. Tyle że dzis wiemy że "sklepienie" jest "miekkie" i w zwiazku z tym lepsze tłumaczenie to "przestworze." Jesli rozdziela sie wody nie musi byc warstwy granicznej .Chmury są rozdzielone a nie maja żadnej warstwy granicznej. Rano mgła jest odzielona a nie ma żadnej warstwy granicznej. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... HudG8KM%3A
|
| Wt lip 16, 2013 21:34 |
|
 |
|
Tariel
|
jeśli chodzi o sklepienie to oznaczało ono powłokę wodną otaczająca ziemie. Owo istnienie sklepienia jest udowodnione naukowo jako fakt.
|
| Wt lip 16, 2013 21:36 |
|
 |
|
Fridoo
|
racja Tariel
|
| Śr lip 17, 2013 9:26 |
|