Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 20:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Medalik a osoba uzależniona 
Autor Wiadomość

Post Re: Medalik a osoba uzależniona
Kael napisał(a):
@amadeus35 a Biblia cos mowi o blogoslawienstwach? Moze cos wiesz o tym, co Zydzi zakladaja do modlitwy i co maja przy drzwiach i dlaczego?
Wiesz cos w ogole, czy zadna wiedza ci jest niepotrzebna, bo wedlug wlasnego przekonania podobno masz Jezusa?

@Kael jak wiesz nie wszyscy Zydzi sa chrzescijanami, czy mozesz mi powiedziec ktora grupe masz na mysli ?

Cz mar 06, 2014 8:26
Ta międzywyznaniowa dyskusja o tym jakie jest znaczenie konkretnych fragmentów biblijnych ws czci obrazów i figur osiągnęła już dawno, jak to określił jeden user, mistrzostwo monotonii.
Trwa od wieków i argumenty padają wciąż te same, nikt nic nowego nie wymyśli.

Jedna uwaga do userów, którzy tu tracą powoli cierpliwość, gdy widzicie że poziom rozumienia tekstu u strony przeciwnej osiągnął swoje apogeum i nic się już z tym nie da zrobić to najlepiej jest odejść, kto ma trochę oleju w głowie ten swoje wnioski wyciągnie.
Głową muru nie przebije ;)

Cz mar 06, 2014 8:31

majanovak napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Droga Maju, kiedy ostatnio rozmawialem z moim Przyjacielem Katolikiem, on rowniez byl zdania ze dlatego sa zlote oltarze w Kosciolach bo to sie na pewno Bogu spodoba, kiedy spytalem co na ten temat mowi Slowo Boze stwierdzil ze co prawda Bog nie chce tego wszystkiego ale on i tak zrobi Bogu przyjemnosc. :)

Ale przynajmniej nie wypiera sie, ze to nie jest Boza wola.. Dobry poczatek.
Bo na forum nie ma nawet i takiej postawy niestety.
Padaja piekne slowka usprawiedliwiajace albo grozne uwagi by sie opamietac, ale mimo to kazdy chce zrobic na sile przyjemnosc Bogu robiac cos co GO rani..
Bo grzech GO rani a brak szacunku wobec Jego Slowa czynia wiare jedynie pustymi slowkami i religijnymi rytualami.

Nie nie wypieral sie tylko twierdzil ze On chce i ma nadzieje ze Bogu to co robi sie podoba, i to byl moment kiedy zaczelismy rozmawiac o Bibli, o tym co i gdzie jest napisane i ze Bog nam w swoim Slowie powiedzial co Mu sie podoba a co nie, dzisiaj nie mozna Go oderwac od czytania Slowa Bozego, kiedy sie spotykamy mamy wspaniale tematy do rozmowy.

Cz mar 06, 2014 8:35
amadeus35 napisał(a):
Kael napisał(a):
@amadeus35 a Biblia cos mowi o blogoslawienstwach? Moze cos wiesz o tym, co Zydzi zakladaja do modlitwy i co maja przy drzwiach i dlaczego?
Wiesz cos w ogole, czy zadna wiedza ci jest niepotrzebna, bo wedlug wlasnego przekonania podobno masz Jezusa?

@Kael jak wiesz nie wszyscy Zydzi sa chrzescijanami, czy mozesz mi powiedziec ktora grupe masz na mysli ?

:o Mozesz to jakos blizej wyjasnic?
Jesli nie pamietasz, to i Pan Jezus i apostolowie byli jak najbardziej prawowiernymi Zydami. A chyba to, co oni robili nie bylo grzechem czy bledem?

@MARIEL masz oczywiscie racje. Jest tylko pytanie, czy masy postow jednej osoby, jeden pod drugim, powtarzajacych te same "argumenty" i ignorujacych fakty przedstawiane przez innych powinny zapychac watki?

Cz mar 06, 2014 8:37
majanovak napisał(a):
Alus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Dziekuje za dodatkowe wyjasnienie, uwazam ze medalik nie daje nam blogoslawienstwa.
Czy Jezus Chrystus nie jest dla nas blogoslawienstwem ?
Czy Biblia nam mowi gdziekolwiek o medalikach?

Czy Ty autentycznie nie rozumiesz? :o
To jeszcze raz
Cytuj:
Beze Mnie nic uczynić nie możecie - ani medalik, ani ksiądz, ani Biblia, ani ja, ani Ty, nie jesteśmy źródłem błogosławieństwa.

Biblia to Boze Slowo dane nam od Boga jak wiec mozesz mowic, ze nie jest dla nas zrodlem naszego blogoslawienstwa? :o
Przeciez gdyby nie Biblia to nie wiedzialabys zupelnie niczego o Bogu. Bazowalabys jedynie na swojej wyobrazni. I tak kazdy wymyslilby sobie swojego wlasnego Boga i to jak Go czcic i oddawac chwale.. A tak dzieki Slowu wiemy, ze to Bóg stworzyl swiat a nie ewolucja, ze Adam i Ewa zgrzeszyli i stad wiemy dlaczego na swiecie jest tyle zla i grzechu i okrucienstwa, wiemy jakie byly proroctwa i ktore i ile sie juz wypelnilo, wiemy, ze przyszedl Zbawca Swiata i co On dla nas uczynil, wiemy co nas czeka, wiemy, ze mozemy juz tu teraz i dzisiaj miec nasze imiona zapisane w Ksiedze Zycia Baranka.. I tak mozna by dlugo wymieniac co nam daje Biblia.
A ty porownujesz Jezusa, ktory jest Slowem Bozym do medalika i ksiedza?
Bo widzisz Slowo Boga jest swiete, jest nam dane od Samego Boga, jest natchnione i jesli mamy komus zaufac, bo komus trzeba - bo nikt nie wie wszystkiego i nasze poznanie jest tylko wąskie i wycinkowe - to najlepiej zaufac Bozemu Slowu, ktore nas nigdy nie zawiedzie.
Ludzie moga dojrzec, moga dostac objawienie czegos czego nie wiedza, moga zmienic zdanie, bo zobacza cos z innej perspektywy albo dowiedza sie jakies nowej rzeczy, poznaja nowe argumenty, ale Boze Slowo sie nie zmieni NIGDY. Wiec zawsze powinnismy na Nim bazowac i Je czcic. Bo to Slowo od Boga Samego. :-D

Tym postem ukazałaś, że nie czytasz ze zrozumieniem, albo w ogóle nie rozumiesz - przeczytaj kilka razy zdanie Beze mnie nic uczynić nie możecie i zrozum, gdyby nie istniał Bóg, źródło wszystkiego, nie istniałaby także Biblia .

Cz mar 06, 2014 9:11

Alusie doskonale cie rozumiem co piszesz, kiedy jednak mam watplowosci to zadaje pytania :)
Przyznaje ze masz racje bez Boga nie bylo by Pisma Swietego teraz sam rozumiesz ze Pismo Swiete jest fundamentem wiary.

Cz mar 06, 2014 12:10

Kael napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Kael napisał(a):

:o Mozesz to jakos blizej wyjasnic?
Jesli nie pamietasz, to i Pan Jezus i apostolowie byli jak najbardziej prawowiernymi Zydami. A chyba to, co oni robili nie bylo grzechem czy bledem?

@MARIEL masz oczywiscie racje. Jest tylko pytanie, czy masy postow jednej osoby, jeden pod drugim, powtarzajacych te same "argumenty" i ignorujacych fakty przedstawiane przez innych powinny zapychac watki?

Kael@ na kazdym forum toczy sie dyskusja na argumenty wiec nie bardzo rozumiem twoja ostatnia wypowiedz ? Uwazasz ze jest lepiej kiedy kiedy na forum sa odpowiedzi z przed dwoch trzech miesiecy, takie forum predzej czy pozniej umiera.

Cz mar 06, 2014 12:19
amadeus35 napisał(a):
Alusie doskonale cie rozumiem co piszesz, kiedy jednak mam watplowosci to zadaje pytania :)
Przyznaje ze masz racje bez Boga nie bylo by Pisma Swietego teraz sam rozumiesz ze Pismo Swiete jest fundamentem wiary.

Fundamentem wiary jest Bóg, a Biblia przekazuje tą oczywistość.

ps. słowa o niezrozumieniu kieruję do Mai.

Cz mar 06, 2014 12:33

Dla mnie podstawą mojej wiary jest Biblia, modlitwa i osobista relacja z Bogiem

Cz mar 06, 2014 12:40

Alus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Fundamentem wiary jest Bóg, a Biblia przekazuje tą oczywistość.

ps. słowa o niezrozumieniu kieruję do Mai.

Oczywiscie masz racje to stanowi jedna wielka calosc :) Co bez Bibli wiedzielibysmy o Jezusie Chrystusie i jego naukach?

Cz mar 06, 2014 12:52
Cytuj:
Oczywiscie masz racje to stanowi jedna wielka calosc :) Co bez Bibli wiedzielibysmy o Jezusie Chrystusie i jego naukach?

Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden (Mk 12,28) - czyli Biblia jedynie zapisuje, objawiającego się Boga.
On tobie zesłał Księgę z prawdą - Koran.
Czyli chrześcijaństwo nie jest religią Księgi, ale religią Słowa Bożego.

Cz mar 06, 2014 13:09

Alus napisał(a):
Cytuj:

Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden (Mk 12,28) - czyli Biblia jedynie zapisuje, objawiającego się Boga.
On tobie zesłał Księgę z prawdą - Koran.
Czyli chrześcijaństwo nie jest religią Księgi, ale religią Słowa Bożego.

Ja nie uzywam slowa religia ja uzywam slowo Wiara :)
A wiec gdyby nie bylo Slowa Bozego nie wiedzialbys co Bog do nas mowi.
Czy Bog nie przemawia do nas przez swoje Slowo, ktore objawione jest w Pismie Swietym ?

Cz mar 06, 2014 13:32
Bog przemawia do nas przez swpjego Syna - Slowo Boze, ktory swoje Slowa pozpstawil Kosciolowi. A czesc tych slow Kosciol spisal w ksiegach, z ktorych sam czesc uznal za natchnione

@amadeus35 argumenty majinovak to jej wymysly o Bogu i klamstwa o katolikach. Majanovak ma wlasna wizje Boga i zadne, nawet czysto biblijne argumenty nie sa w stanie jej wizji zmienic.

Cz mar 06, 2014 14:07

[ciach - ignorowanie argumentów, odpowiedzi nie na temat (sprzeczne z Reg. II/3), korzystanie z forum w celu głoszenia poglądów, a nie rozmowy (Reg. I/1) - s33]

Cz mar 06, 2014 19:46

amadeus35 napisał(a):
Nie nie wypieral sie tylko twierdzil ze On chce i ma nadzieje ze Bogu to co robi sie podoba, i to byl moment kiedy zaczelismy rozmawiac o Bibli, o tym co i gdzie jest napisane i ze Bog nam w swoim Slowie powiedzial co Mu sie podoba a co nie, dzisiaj nie mozna Go oderwac od czytania Slowa Bozego, kiedy sie spotykamy mamy wspaniale tematy do rozmowy.

Jak ja lubie sluchac jak katolicy czytaja Biblie!
Chwala Bogu za ciebie. :brawo:

Cz mar 06, 2014 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona