Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
 Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK?
Andy72 napisał(a):
Można wierzyć Bogu i Ewangelii a może różnym ziemskich filozofiom typu Kołakowski czy Dawkins;-)

Wykazujesz brak wiedzy - Nie będę odpowiadał, czy wierzę w Boga, bo myślę sobie, że Pan Bóg już to wie - L. Kołakowski, lipiec 2009r.

So kwi 13, 2019 11:59

Jakie potworne rzeczy Kołakowski wypisywał wcześniej..

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 13, 2019 12:02
Andy72 napisał(a):
Jakie potworne rzeczy Kołakowski wypisywał wcześniej..

Owszem wypisywał, ale w przypadku Kołakowskiego, podobnie jak w przypadku milionów ludzi, czas nie zatrzymał sie na jednym etapie, a ludzie, nie krowy i poglądy zmieniają.

So kwi 13, 2019 12:07

Publikacje zostały i zatruwają pokolenia...

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So kwi 13, 2019 12:10
Andy72 napisał(a):
Publikacje zostały i zatruwają pokolenia...

Mądrych nie zatrują, a głupim i Ewangelia nie pomoże.

So kwi 13, 2019 12:32

Nie doceniasz Kołakowskiego, to nie była taka prymitywna propaganda..

So kwi 13, 2019 12:35

Andy72 napisał(a):
Alus napisał(a):
Chyba jednak przeceniłam Twoją inteligencję :placze: będą cierpieli w Niebie.

Jedyne "cierpienie" w Niebie jest takie że nie można grzeszyć, :D i dlatego pewnie wielu wybierze piekło :(

Tylko że piekło to nie miejsce, gdzie można grzeszyć, lecz gdzie doświadcza się finalnego skutku wybrania grzechu i odrzucenia zbawiennej łaski Boga. :(

So kwi 13, 2019 12:38
Cierpienie w Niebie opisał np. Jacek Dukaj w "Ziemi Chrystusa". Choć dla mnie osobiście było to zbyt abstrakcyjne, żeby zajarzyć o co cho. A chodziło o totalną inwigilację przez Byt przerastający człowieka w sposób absolutny i zaglądający wszędzie, gdzie tylko się dało; w myśli też. A ludzie tam byli normalni - grzeszyć by może i chcieli, ale bali się, i to przeraźliwie, pierdnąć w nieodpowiednim kierunku. W razie załamania byli też wskrzeszani, prawdopodobnie.

So kwi 13, 2019 12:44
Andy72 napisał(a):
Nie doceniasz Kołakowskiego, to nie była taka prymitywna propaganda..

A Ty przeceniasz koncentrując sie wybranym etapie jego życia.
https://ekai.pl/jan-pawel-ii-i-leszek-k ... rozumieli/

ErgoProxy napisał(a):
Cierpienie w Niebie opisał np. Jacek Dukaj w "Ziemi Chrystusa". Choć dla mnie osobiście było to zbyt abstrakcyjne, żeby zajarzyć o co cho. A chodziło o totalną inwigilację przez Byt przerastający człowieka w sposób absolutny i zaglądający wszędzie, gdzie tylko się dało; w myśli też. A ludzie tam byli normalni - grzeszyć by może i chcieli, ale bali się, i to przeraźliwie, pierdnąć w nieodpowiednim kierunku. W razie załamania byli też wskrzeszani, prawdopodobnie.

Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało - tak mówi Jezus o Niebie, a Jacek Dukaj wie :D

Ostatnio edytowano So kwi 13, 2019 12:56 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So kwi 13, 2019 12:49

Ja inaczej rozumiałem Ziemię Chrystusa. Oto w naszym świecie Ziemi Stalina rządzi zło, wałęsają się ludzie różnych służb specjalnych, podobnie jak cyniczne zło panuje na innych ziemiach.
I oto odkrywają Ziemię Chrystusa, gdzie panuje Dobro.
Chyba jesteś jedynym który tak interpretuje to opowiadanie Dukaja.
W Niebie ludzie nie będą się musieli obawiać że nie tylko Bóg ale i inni Niebianie będą znali ich myśłi. To tylko po grzechu Adam i Ewa poczuli się nadzy i się schowali.

A Kołakowski pewnie teraz żałuje że on sam zmienił poglądy ale truciznę pozostawił...

So kwi 13, 2019 12:52
Ale Aluś, wysil choć trochę swoją inteligencję, w końcu przerastającą moją, i uargumentuj jakoś swoje stanowisko inaczej niż święci Pańscy w swojej propagandzie napisali.

A co do mnie, to właśnie interpretowałem zrazu "Ziemię Chrystusa" dokładnie tak jak Andy. Kubek w kubek. Identycznie tez niszczyłem sobie życie, wyczyniając i wypowiadając podobne durnoty życiowe jak on robi to teraz. Tylko byłem mniej rozpolitykowany, więc durnot było mniej. Ale i tak za dużo i za długo.

So kwi 13, 2019 12:56

ErgoProxy napisał(a):
A co do mnie, to właśnie interpretowałem zrazu "Ziemię Chrystusa" dokładnie tak jak Andy. Kubek w kubek. Identycznie tez niszczyłem sobie życie, wyczyniając i wypowiadając podobne durnoty życiowe jak on robi to teraz. Tylko byłem mniej rozpolitykowany, więc durnot było mniej. Ale i tak za dużo i za długo.

Jak liczysz to 20 lat? , czyli od 20 do 40 roku życia czy od 0 do 20 roku życia?
Prawdopodobnie się mylę, ale mi to przypomina gadkę Starszego Brata "Oto tyle lat Ci służę i nigdy nie przekroczyłem Twojego rozkazu; ale mnie nie dałeś nigdy koźlęcia, żebym się zabawił z przyjaciółmi." :D

So kwi 13, 2019 13:02
ErgoProxy napisał(a):
Ale Aluś, wysil choć trochę swoją inteligencję, w końcu przerastającą moją, i uargumentuj jakoś swoje stanowisko inaczej niż święci Pańscy w swojej propagandzie napisali.

Cóż mam argumentować skoro prawdziwa miłość, to prawdziwe szczęście na ziemi, a cóż dopiero Miłość nieograniczona i wieczna.

So kwi 13, 2019 13:03
Mhm. Na co komu inteligencja, skoro nikt na niczyje szczęście nie dybie, bo wszyscy się kochają?

So kwi 13, 2019 13:08
Kościół Katolicki, dlatego że

Cytuj:
"Pełnię bowiem zbawczych środków osiągnąć można jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, który stanowi powszechną pomoc do zbawienia. Wierzymy mianowicie, że jednemu Kolegium Apostolskiemu, któremu przewodzi Piotr, powierzył Pan wszystkie dobra Nowego Przymierza celem utworzenia jednego Ciała Chrystusowego na ziemi, z którym powinni zjednoczyć się całkowicie wszyscy, już w jakiś sposób przynależący do Ludu Bożego"

Kościół Katolicki obronił przez 2 tysiące lat zdrową naukę, obalił wszystkie herezje.

So kwi 13, 2019 13:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona