Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Modlitwa to rozmowa z Bogiem i bardzo pomaga przede wszystkim nam samym ale także tym za których się modlimy jednak 100 % pewności że zadziała akurat w twoim konkretnym wypadku ci nie dam.Jak się uprzesz to nic nie da.No cóż wolna wola ale Bóg i tak ma w stosunku do nawrócenia ateistów konkretne plany i stawia na ich drodze wiele szans np wierzących ludzi, pewne sytuacje życiowe jednak to zawsze od nas zależ powiedzenie słowa Tak

Wt wrz 06, 2011 7:14

W moim konkretnym przypadku nie zadzialala i w zadnym innym, biarac np. pod uwage te nieszczescia dziejace sie na swiecie.Losu naszego nie zmienimy Milosierny postanowil i tego nie zmieni juz nic, nawet gdy gina miliony ludzi, nie ublagamy Go i kazdy z Was o tym bardzo dobrze wie, ale Wasza wiara w Milosierdzie Boze nie pozwala Wam przyznac sie do tego.W dniu ostatecznym moze okazac sie ze Bog powie
"Jak mogliscie byc tacy naiwni w swoich modlitwach, zamiast uzywac logiki ktora was obdarowalem"

Wt wrz 06, 2011 10:32

TomMR napisał(a):
Modlitwa to rozmowa z Bogiem i bardzo pomaga przede wszystkim nam samym ale także tym za których się modlimy jednak 100 % pewności że zadziała akurat w twoim konkretnym wypadku ci nie dam.

A ile procent pewności? Z 80%? No chyba nie mniej, bo dochodzimy do wyników losowych...
To żeby cię zachęcić - jeśli Twoje modlitwy podziałają, to ja tobie (w niebie) wypłacę 10 tysiaków. A Ty mnei teraz tylko tysiaka! Przecież to doskonały interes!

Cytuj:
Jak się uprzesz to nic nie da.

Tak, zapomniałem, że nie wierzycie we wszechmoc Wszechmogącego...

RED napisał(a):
TomMR napisal:Tak czy siak mnóstwo ludzi modli się między innymi za ciebie i za wszystkich niewierzących i ja raczej cieszył bym się z tego że ktoś się za mnie modli.

Mozesz sie cieszyc z tych modlitw ktore i tak nie zostana wysluchane.

Czemu ma się cieszyć, skoro nic z tego dla mnie dobrego nie wynika?

(PS W przeprowadzonych przez fundację Tempeltona badaniach wyszło, ze rokowania na wyleczenie tych, którzy wiedzieli, że za nich się intensywnie modli, spadały! Taki ten wsza Bóg przewrotny! Więc módlcie się za mnie, ale chociaż tak, bym o tym nic nie wiedział...)

Wt wrz 06, 2011 11:21
zbanowany na stałe

TomMR napisał(a):
Modlitwa to rozmowa z Bogiem i bardzo pomaga przede wszystkim nam samym ale także tym za których się modlimy jednak 100 % pewności że zadziała akurat w twoim konkretnym wypadku ci nie dam.

Modlitwa działa cuda, i są na to dowody;
http://kobieta.wp.pl/kat,49400,title,Zd ... caid=1c870
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/wiara-p ... omosc.html
http://www.plasterek.pl/DuchowoscPomagaChorymNa.html

a tu jest artykuł (po ang.) o znaczeniu modlitwy dla sportowców - http://www.godgossip.org/articulo/relig ... lp-players
Obrazek
brazylijczyk "Kaka"

Chyba coś w tym jest. Spójrzcie tylko na Cristiano, modli się, po czym strzela piękne gole i zarabia miliony :D
Obrazek
a jaki niebrzydki!! ;)

Wt wrz 06, 2011 13:06

Oj tam możecie sobie żartować jedno jest pewne modlitwa pomaga może np sprawić że spotkacie na swojej drodze ludzi wierzących zresztą już samo przebywanie na tym forum i dyskusje z wierzącymi jest szansą na zmianę poglądów.

Aha Acro nic mi po pieniądzach w niebie :) modlitwa nie jest za pieniądze tylko masz ją w gratisie a ty jeszcze chcesz żebym płacił :-D

Wt wrz 06, 2011 14:38
zbanowany na stałe

Ja nie żartuję. Tylko wydaje mi się, że modlitwa działa raczej na naszą podświadomość, i w ten sposób nam pomaga. Pozwala nam uwierzyć, że będzie dobrze, bo przecież się pomodliliśmy :) Nie od dziś wiadomo, że wiara czyni cuda, wiara - nie religia.

Np. Tomasz Adamek czerpie optymizm z wiary w Boga i to mu pomaga:

Wierzyłem w to zwycięstwo cały czas, choć mój nos był mocno rozbity. Jestem bardzo wierzącym człowiekiem i wiem również, że wiara czyni cuda. I udało się, rzeczywiście przeniosła góry. Wiem tylko tyle, że zaraz na początku strasznie bolał mnie nos, bo Briggs złamał mi go powtórnie. Ale nie traciłem nadziei.

Wt wrz 06, 2011 14:51

Owszem to też rola modlitwy z tym że ja wierzę że ta pomoc to dzieło Boga rzeczywiście istniejącego a nie tylko podświadomości

Wielu sportowców czy ludzi z pierwszych stron gazet wierzy i nie wstydzi się tego ale modlitwa pomaga w codziennym życiu także zwykłym osobom

Wt wrz 06, 2011 14:57

A wiara nie jest związana z religią? przecież wierzy się że Bóg pomaga, to nie religia?.

Modlitwa, to nie magiczne zaklęcie,które ma zmusić Boga do spełniania moich zachcianek. Nie na tym to polega. Modlitwa przede wszystkim daje nam możliwość spotkania się z Bogiem, zanurzenia w Jego miłości. Wtedy nawet w obliczu jakiejś trudnej sytuacji życiowej daje nam ukojenie, pociechę i pokój w sercu.....wiem to na własnym przykładzie. W chwilach ciężkich wzywam jego pomocy i.... przychodzi rozwiązanie trudnych spraw, czasami w sposób najmniej spodziewany.... dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego...

Wt wrz 06, 2011 19:12

Wiola1 napisał(a):
A wiara nie jest związana z religią? przecież wierzy się że Bóg pomaga, to nie religia?.

Wiara w Boga jest częścią religii, chociaż wielu - zwłaszcza od czasu rozróżnienia wprowadzonego przez Hegla - lubi je dość sztucznie rozdzielać.

Chyba, że mówimy nie o wierze w Boga, a np. o wierze w ufo. Ale to już inny typ wewnętrznego przekonania. Wiara w Boga nie jest bowiem tylko jakimś intelektualnym uznaniem czegoś za prawdę (choć zawiera również i ten element), ale jest postawą całożyciową.

Wt wrz 06, 2011 23:07

Jaką postawę życiową może/powinien/wykaże się człowiek doświadczający
TomMR napisał(a):
"Siła bez sprawiedliwości to przemoc
sosai Masutatsu Oyama
??

Śr wrz 07, 2011 4:24
To zależy. Widzę różne warianty. Reagujemy w zależności od okoliczności i naszych możliwości. Najlepiej byłoby obrócić to w dobro i zakończyć zło przebaczeniem. To najtrudniejsza droga.

Śr wrz 07, 2011 6:13

smera czego nie rozumiesz lubię ten cytat

Śr wrz 07, 2011 7:36

gargamel napisał(a):
Ja nie żartuję. Tylko wydaje mi się, że modlitwa działa raczej na naszą podświadomość, i w ten sposób nam pomaga. Pozwala nam uwierzyć, że będzie dobrze, bo przecież się pomodliliśmy :) Nie od dziś wiadomo, że wiara czyni cuda, wiara - nie religia.

No jasne, rzecz jest znana od wieków. Podobnie jak modlitwa, działa też muzykoterapia czy medytacja. To całkowicie racjonalne i 'niereligijne' stymulowanie mózgu.

Dlatego piszę o badaniach ślepych - kiedy modlą się w odpowiedniej intencji osoby trzecie. I zero efektu!
Wiola1 napisał(a):
Modlitwa, to nie magiczne zaklęcie,które ma zmusić Boga do spełniania moich zachcianek. Nie na tym to polega. Modlitwa przede wszystkim daje nam możliwość spotkania się z Bogiem, zanurzenia w Jego miłości. Wtedy nawet w obliczu jakiejś trudnej sytuacji życiowej daje nam ukojenie, pociechę i pokój w sercu.....wiem to na własnym przykładzie. W chwilach ciężkich wzywam jego pomocy i.... przychodzi rozwiązanie trudnych spraw, czasami w sposób najmniej spodziewany.... dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego.

Porszę, proszę... To czemu podstawowym tematem modlitwy jest prośba o zdrowie?

Gdyby Bóg faktycznie cokolwiek wysłuchiwał modlitw, to zdrowie wierzacych (modlących się o siebie) powinno być lepsze od niewierzacych. I dalej - powinniśmy tak ustalić prawdziwego czy najskuteczniejszego Boga - wskażą nam jego najzdrowsi i najszczęsliwszi wyznawcy.

No więc, jeśli nazdrowsi to najdłużej żyjący, to w czołówce są Japonia, Szwajcaria, Szwecja, Australia, Kanada... Kraje mało że nie katolickie, to do tego bardzo silnie zateizowane! Bóg kocha ateistów?
http://ciekawostkigeograficzne.republik ... rona2.html

Może popatrzmy na kryterium szczęśliwości? Bóg wysłuchuje modlitw i niesie ulgę swoim wiernym, niekoniecznie poprzez zdrowie?

No więc w czołowce rankingu mamy: Dania, Szwajcaria, Austria, Islandia, Bahamy, Finlandia, Szwecja, Buthan... Znowu mało że kraje niekatolickie, to jeszcze przodujące stopniem zlaicyzowania!
White, A. (2007). A Global Projection of Subjective Well-being: A ChallengeTo Positive Psychology? Psychtalk 56, 17-20.

Wniosek:jeżeli chcesz wierzyć, to nie w Boga katolickiego, bo on coś nieskory do wysłuchiwania modlitw (może dlatego, ze nie jest wzechmocny, co nieustająco wychodziło na tym watku...). A najlepiej zostań ateistą - Bóg bowiem przewrotnie ich faworyzuje!

Śr wrz 07, 2011 8:19

TomMR napisał(a):
smera czego nie rozumiesz lubię ten cytat

rozumiem rozumiem, doskonale rozumiem...i to nie tylko poprzez empatię, ja to rozumiem "empirycznie"

LIZA - też tak myślałam...wybaczałam wielokrotnie, permanentnie (były to setki nadludzkich, niewyobrażalnych cierpień)...zła jednak wybaczaniem swym nie wywalczyłam, bowiem w odpowiedzi dostawałam "masz to, na co godzisz się"

Śr wrz 07, 2011 8:50

Nie bronię "Boga katolickiego".
Ale może ten prawdziwy Bóg nie zajmuje się zdrowiem fizycznym ludzi?
Może cuda polegające na ozdrowieniu nie zdarzają się za sprawą Boga, choć wierzący chcą je właśnie Jemu przypisać?
Może modlitwa nie wystarczy - trzeba coś więcej?
A może... jest z nią jak z listem: żeby doszedł musi być spełnione kilka warunków:
zaklejona koperta z naklejonym odpowiednim znaczkiem, solidny pośrednik i WŁAŚCIWY ADRES.

Śr wrz 07, 2011 8:52
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 186  Następna strona