Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość
Post Re: Tydzień apostazji
[ciach... do wzajemnych uwag jest oddzielny temat. M.]

N sie 19, 2018 20:06

Post Re: Czy chrześcijaństwo w Europie umiera
Małgosiaa napisał(a):
Wg Ciebie nie jest to oficjalne uznanie Kościoła, że nie jesteś jego członkiem?

Dopóki KRK utrzymuje, że niezależnie od wyznawanej lub nie wyznawanej wiary wciąż jestem katolikiem, tyle że, można powiedzieć, zawieszonym w prawach członka - oczywiście, że nie jest to oficjalne uznanie mojego wyboru.

Cytuj:
Ks. dr hab. Piotr Majer: Właściwie zamiast o "wystąpieniu" można by było mówić o "odstąpieniu" od wspólnoty wierzących, bowiem nie można wystąpić, czyli "wypisać się" z Kościoła w ten sam sposób, jak się rezygnuje z członkostwa w świeckiej organizacji. Do Kościoła wchodzi się wraz z przyjęciem chrztu, a ponieważ skutków chrztu nie da się unicestwić, nie da się tak naprawdę "wystąpić" z Kościoła. Można zerwać z nim widzialne, formalne więzy, ale nie da się zniweczyć miłości Chrystusa, który nabył nas własną krwią (zob. Dz 20, 28). Dlatego mówimy o apostazji dokonywanej przez formalny akt, kładąc nacisk na to, że chodzi o przyjęcie do urzędowej wiadomości woli człowieka, który nie chce mieć z Kościołem nic wspólnego. Nie można natomiast mówić o absolutnym odejściu ochrzczonego od Kościoła.

https://wiadomosci.onet.pl/religia/apos ... kiem/2v7ew

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N sie 19, 2018 20:24
Moderator

Jak widać nie dociera, że chrzest jest niezmazywalny. Zostałeś ochrzczony w KK i ten fakt sie nie zmieni, stąd ksiądz mówi o odstąpieniu od Kościoła, co jest równoznaczne z tym, że już nie jesteś jego członkiem. Członkowie mają w Kościele prawa, a apostata nie.
Powtarzam: nikt apostaty nie zalicza do katolików w statystykach, a jedynie do ochrzczonych w KK. Tego faktu (chrztu) nie da sie wymazac, tak jak nie da sie wymazać z metryki urodzenia imion i nazwisk rodziców, gdybyś zerwał z nimi wszelkie więzi, łącznie ze zmianą nazwiska.
I takie pytanie: jakie szykany masz w związku z tym, że istniejesz w ksiegach koscielnych i tylko w ksiegach?

N sie 19, 2018 20:39

Małgosiaa napisał(a):
Jak widać nie dociera, że chrzest jest niezmazywalny. Zostałeś ochrzczony w KK i ten fakt sie nie zmieni, stąd ksiądz mówi o odstąpieniu od Kościoła, co jest równoznaczne z tym, że już nie jesteś jego członkiem.

Pozwolisz, że uwierzę jednak w tej kwestii księdzu doktorowi i oficjalnym dokumentom, a nie Twojej opinii? ;)

Cytuj:
Ks. dr hab. Piotr Majer: Wspomniałem już, że apostazja nie sprawia, iż ktoś przestaje być katolikiem.

No, chyba że próbujesz przeforsowac teorię, że katolik to niekoniecznie członek Kościoła.

Próbujesz?

Małgosiaa napisał(a):
Powtarzam: nikt apostaty nie zalicza do katolików w statystykach, a jedynie do ochrzczonych w KK.

Kłamstwo.

http://www.newsweek.pl/polska/spoleczen ... 701,1.html

http://swieckapolska.pl/statystyczne-klamstwa-kosciola/

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N sie 19, 2018 20:50

To już kwestia związana z prawem do wycofania swoich danych osobowych.

Z jednej strony - każdy powinien móc decydować o możliwości wycofani9a swoich danych osobowych, a z drugiej strony... kiedy idę do lekarza ten zakłada mi kartę zdrowia i choroby. Ta karta jest archiwizowana przez 20 lat od zakończenia mojego leczenia. Nie mam możliwości zabrania tej karty, bo tam są moje dane. Tak samo Urząd Skarbowy zbiera informacje o mnie i nie mogę ich usunąć. Tak samo w ZUS-ie, NFZ-cie, KRUS-ie. Kiedy podpisuję umowę z jakąś firmą, ta umowa jest archiwzowana. Nie mam możliwości stwierdzenia: oddajcie mi to, bo tam są moje dane. Gdyby wszyscy mogli zabierać takie dokumenty, doszłoby do chaosu.

Stąd... może zajmijmy się baczymś ważniejszym od danych w archiwalnych dokumentach.

N sie 19, 2018 20:55
Moderator

Cytuj:
W praktyce od kilku lat do biura GIODO (Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych) wpływają skargi dotyczące zaniechania przez proboszczów obowiązku uaktualnienia danych osobowych w księgach chrztu. Może to prowadzić do sytuacji, w której kościół nadal liczy do statystyk tzw. martwe dusze – mimo że te osoby dopełniły wszystkich procedur, występując z KK.
http://www.newsweek.pl/polska/spoleczen ... 701,1.html

Kluczowe słowo "może".

Do drugiego linku nie odniosę się, gdyż nie ma tam odniesienia do źródeł informacji, a co za tym idzie, nie wierzę takim artykułom.
Dane na temat populacji wierzących i niewierzących, poszczególnych wspólnot, w tym ateistów, zostały uzyskane przez GUS w 2011 r. na podstawie spisu ludności i te dla mnie są wiarygodne.

N sie 19, 2018 21:10

Zbigniew3991 napisał(a):
... kiedy idę do lekarza ten zakłada mi kartę zdrowia i choroby. Ta karta jest archiwizowana przez 20 lat ...Tak samo Urząd Skarbowy zbiera informacje o mnie...Tak samo w ZUS-ie, NFZ-cie, KRUS-ie.
Powód archiwizacji jest prosty: albo ochrona twoich praw (procesowych, ubezpieczenia) albo do celów np. podatkowych.

Tu nie ma żadnego punktu zbieżnego ze zbieraniem i przechowywaniem danych przez KK.

Pn sie 20, 2018 14:18

Powód archiwizacji w KK jest prozaicznie prosty. Chrztu udziela się jednorazowo. Jeżeli taki apostata się nawróci musi być informacja w kościele, że był już ochrzczony aby nie udzielać powtórnie chrztu. To samo tyczy się innych sakramentów "jednorazowych".

Pn sie 20, 2018 14:34

Padre77 napisał(a):
Powód archiwizacji w KK jest prozaicznie prosty. Chrztu udziela się jednorazowo. Jeżeli taki apostata się nawróci musi być informacja w kościele, że był już ochrzczony aby nie udzielać powtórnie chrztu. To samo tyczy się innych sakramentów "jednorazowych".

I rozumiem, ze takiego człowieka traktuje się jako potencjalnego przestępce i jego oświadczenie nic nie znaczy. A inne dane gromadzi się tak przy okazji ...

Pn sie 20, 2018 14:38

Nie rozumiem jakie przestępstwo i jakie oświadczenie masz na myśli.

Pn sie 20, 2018 14:43

Padre77 napisał(a):
Nie rozumiem jakie przestępstwo i jakie oświadczenie masz na myśli.
Otóż to: nie rozumiesz.
Człowiek bierze za siebie odpowiedzialność i to się nazywa wolność.
Jeżeli ktoś odszedł od chrześcijaństwa i po latach się pojawia to co nie wystarczy jego oświadczenie, że jest, czy też nie jest ochrzczony?

Pn sie 20, 2018 14:53
Moderator

A jak to jest u metodystów? Pastor niszczy wszelkie dane o apostacie?

Pn sie 20, 2018 16:01

Małgosiaa napisał(a):
A jak to jest u metodystów? Pastor niszczy wszelkie dane o apostacie?

Jeżeli ktoś występuje z KEM i prosi o usunięcie swoich danych to tak, są usuwane (był taki przypadek).

Pn sie 20, 2018 16:11
Koziol, u was moze swiadkow nie potrzeba przy chrzcie i jest to sprawa prywatna. W koncu slub koscielny tez protestanci moga zawierac ile chciec i nikt tego nigdzie centralnie nie zbiera.
O ile uwazam zbieranie informacji o ludziach za mocno watpliwe, prywatnie czy oficjalnie, to calkiem bez zbierania takich informacji, jak chocby w ksiegach parafialnych (chrzest, slub, zgon) wielu pasjonatow genealogii dzis niczego by nie znalazlo.

Masz racje, ze jesli ktos powie, ze jest ochrzczony, a nie jest, to tylko Pana Boga "oszuka" i raczej straci niz zyska. Zawsze moze jednak przyprowadzic chrzestnych dla potwierdzenia...

Tyle, ze to nie jest tak, ze wracasz po latach, bo moze jednak slub, moze co innego i juz jest wszystko cacy.
Cos zniszczyles i nie przychodzisz ot tak, mowisz: fajnie tu wrocic po latach i juz wszystko jest jak przed apostazja.
Chyba wiesz, jak traktowal to Kosciol pierwszych wiekow i to apostatow, ktorzy ze strachu o zycie Boga sie zaparli a nie, zeby jak w Niemczech, pare euro zaoszczedzic?

Pn sie 20, 2018 16:50
Kael napisał(a):
Tyle, ze to nie jest tak, ze wracasz po latach, bo moze jednak slub, moze co innego i juz jest wszystko cacy.
Cos zniszczyles i nie przychodzisz ot tak, mowisz: fajnie tu wrocic po latach i juz wszystko jest jak przed apostazja.

Ale to działa w obie strony. Jeżeli Kościół zniszczył coś apostacie, a potem przysyła funkcyjnego, który mówi, że fajnie jest wrócić po latach...

Przyjmij to, Kael, i przetraw należycie, że u Was panują stosunki feudalne, zgodnie z którymi jeśli patron (w tym wypadku koloratkowy) nie ma racji, to Twoim obowiązkiem jest położyć uszy po sobie, a wszystko co możesz, to ewentualnie się pomodlić. Kozioł, tak jakby, przybywa z wyżej zaawansowanej cywilizacji, w której system feudalny już dawno przekształcił się w coś lepszego, co daje ludziom wolność za cenę odpowiedzialności. No więc nie ma odpowiedzialności bez wzajemnego szacunku i zaufania. A czy Ty zaufałabyś funkcyjnym koloratkowym? Takiemu Głodziowi czy Rydzykowi?

No więc właśnie.

Pn sie 20, 2018 17:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119  Następna strona