Dlaczego Bóg się nie ujawnia?
Autor |
Wiadomość |
Eremit
|
Spoonman napisał(a): HA! No właśnie Rita  Ba, kiedyś przeczytałem słowo Które mnie przygniotło swoją mocą, 'Bóg jest transcendentny' - czyli zawiera w sobie wszystko i zawiera się we wszystkim. Brzmi to jak brzmi, ale tak właśnie jest 
Kolego, doucz się bo to słowo znaczy zupełnie coś innego 
_________________ Prorok vs głupota
|
Wt paź 16, 2007 17:52 |
|
|
|
 |
Eremit
|
tommy napisał(a): Jeżeli Cezar pozostanie w domu, to nie zostanie zabity przez spiskowców. Jeżeli Cezar nie zostanie zabity przez spiskowców, to wygłosi przemówienie w Senacie.
Doucz swojego profesora, że
Jeżeli Cezar pozostanie w domu, to mogą wydarzyć się różne rzeczy
Np. spiskowcy przyjdą do niego i go zabiją
A także
Jeżeli Cezar nie zostanie zabity przez spiskowców, to może dostać sraczki i nie wygłosi przemówienia w Senacie
|
Wt paź 16, 2007 18:02 |
|
 |
Spoonman
|
Eremit napisał(a): Kolego, doucz się bo to słowo znaczy zupełnie coś innego 
Nie do końca...Bóg jest zewnętrzny w stosunku do świata jaki stworzył - czyli świat zawiera się w Bogu. Ale też Bóg jest obecny w każdym ze swoich stworzeń.
Masz transcendencje? Masz...to się nie czepiaj drobiazgów.
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Wt paź 16, 2007 22:12 |
|
|
|
 |
Eremit
|
Drobiazgów  Jeżeli jest zewnętrzny, to świat nie zawiera się w Bogu!
Doczytaj co to znaczy immanentny w takim razie
|
Śr paź 17, 2007 20:58 |
|
 |
Spoonman
|
Wiem co znaczy immanentny.
Ale dla potrzeb eksperymentu załóżmy, że nie wiem co to immanentny, nie wiem co to transcendentny.
Explain it to me please  Jak krowie na rowie, żebym zrozumiał...
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Śr paź 17, 2007 22:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lereeeek napisał(a): Poźniej zrozumiałem żę Bóg nie ujawnia nam sie bezpośrednio ale pośrednio poprzez cuda , świetych itd
Jakich świętych masz na myśli?
|
Śr paź 17, 2007 22:08 |
|
 |
Eremit
|
Te znaczenia przujmuje się mówiąc o Bogu, w innych sytuacjach mogą znaczyć coś innego.
TRANSCENDENTNY - to znaczy zewnętrzny, poza światem materialnym (Bóg jest w niebie). Nie rozstrzyga to czy ma wpływ na nasz świat, czy nie. Nie znaczy też, że świat zawiera się w Bogu jak żarówka w kloszu. Mogą istnieć także obok.
IMMANENTNY - oznacza zać wewnętrzny, zawierający się w czymś. Czyli, że Bóg jest w świecie materialnym, tak jak cukier w herbacie.
|
Cz paź 18, 2007 15:56 |
|
|
|