Dlaczego wierzysz w Trójcę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
O Bosz.... leonardo nam się rozpleniło na inne działy....
|
Pt paź 26, 2007 21:50 |
|
|
|
 |
Racjonalista
|
Leonard sam to wymysliłeś czy ktoś Ci podpowiedział?
Możesz soie nazywać po swojemu wszystko co Ci się podoba w różny sposób, np. na kwiatek możesz mówić - bobo itp. Nikt Ci tego nie zabroni i tak na pradwę nikogo to nie obchodzi.
Ale, "erudyto" nie staraj się mieszać pojęć matematycznych w swoje mierne wywody teologiczne.
Poczytaj trochę tu przedstawione wypowiedzi (szczególnie strony 1, 3-4) dowiesz takie są fakty i jak są tworzone mądre wywody intelektualne.
Wtedy dowiesz się kiedy powstała Trójca, jakie były przesłanki itp. Poczytaj też inne posty (może te o historii kościoła). Jak już nabierzesz trochę wiedzy i ogłady, naciśnij na klawiaturę....
_________________ Wiara w Boga to nie wiara w ludzkie cuda.
|
Pt paź 26, 2007 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Leonard sam to wymysliłeś czy ktoś Ci podpowiedział?
Sądząc po poziomie tego wywodu, stawiam piwo, że sam to wymyślił...
|
Pt paź 26, 2007 22:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bycie racjonalista wymaga gruntownej znajomosci
matematyki wyzszej. Wiec nie uzurpuj sobie miana racjonalisty bo nim nie jestes. Najpierw skoncz swoja podstawowke a pozniej mozesz belkotac nonsensy.
Wiara i rozum ida reka w reke . Ale najpierw ten rozum musisz miec.
I gruntowna wiedze tez. Ja mam 4 fakultety i dwa doktoraty zrobione w USA. A co ty czlowieczku ?
|
Pt paź 26, 2007 22:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a mam 4 fakultety i dwa doktoraty zrobione w USA.
A z czego jeśli wolno spytać? Bo z matematyki na pewno nie, z biologii też, ani z fizyki i chemii.
|
Pt paź 26, 2007 22:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Doktoraty: Rutgers The State University of New Jersey - MD
State University of Florida PhD (Biochemistry)
|
Pt paź 26, 2007 22:32 |
|
 |
Spoonman
|
Rita napisał(a): Nie mierz wszystkich swoją miarą. Jest wiele osób wierzących w Boga, którzy do PŚ podchodzą bardziej sceptycznie. Sorry, zagalopowałem się. Po prostu Rita, ciężko jest Boga i PŚ 'brać na rozum'... Rita napisał(a): Interesuje mnie wiara w szczegóły, przypisywanie pewnych atrybutów bytowi, o którym nikt pojęcia mieć nie może żadnego.
Nie no, pojęcie mamy, właśnie z PŚ, które naprawdę dobrze opisuje Boga (błagam nie pisz o namawianiu do morderstw itp, o tym rozmawiamy bardzo szeroko gdzie indziej). No i z osobistych objawień, obcowania z Bogiem na mszy św, czy nawet obcowania z ludźmi. Tu trudno mówić o obiektywizmie, jak tego oczekujesz
Leonard, i co z tego, że masz swoje fakultety i doktoraty? Komuś to pomogło poza Twoim ego? Lepszym człowiekiem jesteś od doktoratów?
Pyszałkowatością i bufonadą tylko sobie zrazisz userów i pisać będziesz do własnego ekranu niedługo.
Wujek Dobra Rada 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt paź 26, 2007 22:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leonard3 napisał(a): Nieskonczonosc = Nieskonczonosc + Nieskonczonosc + Nieskonczonosc
Chłopczyku ile masz lat. ?
Dlaczego używaż matematyki do udowadniania głupot. Matematyką możesz udowodnić tylko fakt.
|
Pt paź 26, 2007 23:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja mam 4 fakultety i dwa doktoraty zrobione w USA. A co ty czlowieczku ?
Buaaaaahahahahaha. CHyba na murzynowie.
|
Pt paź 26, 2007 23:10 |
|
 |
Racjonalista
|
Leonard3 napisał(a): Bycie racjonalista wymaga gruntownej znajomosci matematyki wyzszej.
Jeżeli w Stanach Cię tego nauczyli, to nie wracaj do Polski, my tu debili pod dostatkiem.
_________________ Wiara w Boga to nie wiara w ludzkie cuda.
|
Pt paź 26, 2007 23:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To niesamowite. Zapal swiatlo a z kazdejo kata ateisci wypelzaja.
Niesamowite osiagniecie duszpasterskie ksiedza Goncarzyka.
No i te poglady. "Po owocach ich poznacie" powiedzial Chrystus.
Zaiste gorzki owoc to "duszpasterstwo" wydaje.
|
Pt paź 26, 2007 23:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie no, pojęcie mamy, właśnie z PŚ, które naprawdę dobrze opisuje Boga (błagam nie pisz o namawianiu do morderstw itp, o tym rozmawiamy bardzo szeroko gdzie indziej). No i z osobistych objawień, obcowania z Bogiem na mszy św, czy nawet obcowania z ludźmi. Tu trudno mówić o obiektywizmie, jak tego oczekujesz
Nie dobra, nie będę mówiła o okrucieństwie Boga starotestamentowego, od teraz milczę na ten temat
Tylko Ty nadal nie rozumiesz o co ja właściwie pytam. Rozumiem, że możesz wierzyć w Boga na podstawie osobistych doświadczeń, ale dlaczego przyjąłeś PŚ jako księgę która Boga opisuje dobrze? Biblia to zbiór pism sprzed tysięcy lat, pisana przez różne osoby. Raczej dzieło historyczne a nie objawione (mówię o ST). Dlaczego przyjąłeś tą książkę jako coś opisującego absolut? Bo chyba przecież nie na podstawie własnych doświadczeń (nie wierzę że Bóg cię z tobą skontaktował i powiedział że Biblia dobrze go opisuje).
|
So paź 27, 2007 8:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leonard3 zważywszy na kretynizmy wypisywane w wątku "Ewolucja to nie wszystko", z biochemii doktoratu na pewno nie posiadasz. Trzeba było wymyślić coś bardziej wiarygodnego, bo w to nikt Ci nie uwierzy. A tytuły MD też na pewno nie masz, bo musiałbyś mieć coś do czynienia z naukami biologicznymi, o których nie masz zielonego pojęcia. I przestań zaśmiecać wszystkie wątki na litość boską! Jak chcesz coś powiedzieć, to proszę na temat.
|
So paź 27, 2007 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Katoliku , dlaczego wierzysz w trojce swieta" ? Pyta sie misjonarka ateizmu.
A dlaczego ateistka sie pyta? Czyzby chwycila ja nieprzeparta chcica
nawrocenia na katolicyzm? O nie, zawodowa propagandzistka sekty ateistycznej korzysta z gory opracowanej przez specow od socjoinzynierii
listy pytan i odpowiedzi, aby zasiac w was sztuczne watpliwosci i oslabic wasza wiare. Katolicy, jedyna odpowiedzia prawdziwego katolika na takie
prymitywne proby ateistycznego misjonarstwa to smiac sie im w nos ateistkom. Siostro Ateistko, proponuje zwrocic sie do zbuntowanych
Betanek - juz oni ziostrze ateistce mozg upiora. Ha,ha,ha,ha,ha,ha
|
So paź 27, 2007 9:54 |
|
 |
Spoonman
|
Leonard, pogorszyło się?
/ale czy kiedykolwiek było lepiej.../
Rita napisał(a): ...ale dlaczego przyjąłeś PŚ jako księgę która Boga opisuje dobrze? ... Raczej dzieło historyczne a nie objawione (mówię o ST). Dlaczego przyjąłeś tą książkę jako coś opisującego absolut? Bo chyba przecież nie na podstawie własnych doświadczeń (nie wierzę że Bóg cię z tobą skontaktował i powiedział że Biblia dobrze go opisuje).
Raczej? No to jak będziesz miała 100% pewności to o tym pogadamy
Ze mną się nie kontaktował w tym temacie, ale z 'redaktorami' tak - mówię o Duchu Św. Kanon ST (ale i NT też) kształtował się przez pewien czas (nie wiem jak długo) i to co mamy teraz to efekt końcowy. Pan Jezus powołuje sie na wiele tekstów starotestamentowych osobiście, a i bardzo wiele z tych o których milczy mówi o Nim (nie imiennie of course). Tradycja Kościoła przekazuje Biblię jako Słowo objawione przez Boga na przestrzeni tysięcy lat. I ja wierzę, że to JEST Słowo Boże.
Ale Rita, przecież ja Ci naukowo wiary nie opiszę 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
So paź 27, 2007 16:17 |
|
|
|