Czy bóg istnieje? Jeśli tak, dlaczego jest złośliwy.
Autor |
Wiadomość |
ghalib
|
fretka napisał(a): Chyba nie rozumiesz słowa "może" . Może nie znaczy ze zrobi. To człowiek wybiera potepienie bo wybiera diabła. Wybiera diabła bo wybiera grzech. Grzech powstał z Szatana więc jest jego dzieckiem. Jeśli wybierasz grzech to równoznacznie wybierasz aby rzadził Toba szatan.
no tak. masz racje.
odpowiedz prosze czy wszystko pochodzi od boga? wszystko wszystko, wszystko?
jutro napisze wiecej
_________________ ghalib
Et tu connaitras pourqoi mon nom est L´Eternel quand sur toi s´abattra la vengeance du Tout - Puissant
|
Wt lut 26, 2008 0:01 |
|
|
|
 |
ghalib
|
fretka napisał(a): Chyba nie rozumiesz słowa "może" . Może nie znaczy ze zrobi. To człowiek wybiera potepienie bo wybiera diabła. Wybiera diabła bo wybiera grzech. Grzech powstał z Szatana więc jest jego dzieckiem. Jeśli wybierasz grzech to równoznacznie wybierasz aby rzadził Toba szatan.
ok, czlowiek wybiera grzech i robi zle korzystajac z wyboru i woli ok. a bog moze mnie zbawic mimo wszystko, moze dac mi tyle czasu ile potrzebuje by go odnalezc, moze dac mi nieskonczenie wiele czasu.
moze, ale nie znaczy ze zrobi? oczywiscie ze znaczy, bo jest milosierny i kochajacy. bezgranicznie i bezwarunkowo - to jest podstawa bycia bogiem - nieograniczonosc. nic nie ogranicza jego milosierdzia i milosci do mnie nawet ja, chocbym bardzo chcial.
Grzech powstał z Szatana więc jest jego dzieckiem. Jeśli wybierasz grzech to równoznacznie wybierasz aby rzadził Toba szatan
brednie - jak moglby z szatana powstac grzech? to skad sie wziol szatan jesli nie z grzechu wlasnie? wystapic przeciw bogu to zgrzeszyc. aniol zgrzeszyl kiedy sie zbuntowal - i jest szatanem. zatem najpierw grzech(upadek, bunt) a potem szatan. wiec w czystym aniele stworzonym przez boga, bez szatana na podworku - pojaia si pokusa buntu. skad ja sie pytam ta pokusa? nie z szatana - bo ten jeszcze nie istnieje - aniol pod wplywem tej pokusy sie dopiero zbuntuje - skad zatem pokusa?
_________________ ghalib
Et tu connaitras pourqoi mon nom est L´Eternel quand sur toi s´abattra la vengeance du Tout - Puissant
|
Wt lut 26, 2008 0:31 |
|
 |
ghalib
|
deepongi napisał(a): Co do wiary to podam może jeszcze inny przykład:
Jeśli chodzi o boga, jest to wymysł umysłu ludzkiego, a w samej jego idei istnieje tyle spreczności że z samej definicji taki byt nie powinien istnieć. To własnie jego idea komplikuje i wprowadza chaos. Bóg niczego nie tłumaczy, nauka zaś wytłumaczyła wiele, od rozmnażania się bakterii, przez pochodzenie człowieka po zrozumienie dizałania tak niebezpiecznych wirusów jak HIV itp.
aha ale cie nosi. naukowo bym prosil o wytlumaczenie prostej biologicznej sprawy - i porzuce boga. zaplodnienie. 2 komorki z polowa materialu genetycznego. powstaje jedna komorka, potem podzial i jeszcze podzial i jeszcze podzial. Wszystkie komorki macierzyste - identyczne puki co, i nagle bum, komorki roznicuja sie tam ucho tam oko tam kawalek tylka itd... skad wiedza komki ktore jak maja sie zmienic skoro na poczatku sa identyczne, skoro na poczatku jest tylko 1, a wlaasciwie 2 polowki? nie odpowiadaj ze zapisane w materiale genetycznym - rna i dna komorek macierzystych jest IDENTYCZNE. wiec jak to by bylo tak naukowo?
I nikt mi nie powie że to modlitwy do boga pozwoliły całkowicie wytepić bakterie czarnej ospy! nauka tez nie - dalej sa. nadto albo piszesz o istnieniu boga albo o sensie modlitwy, to dwie rozne rzeczy sa. fakt ze bog istnieje nie jest jednoznaczny ze modlitwa ma sens, wiec sie zdecyduj o co ci sie rozchodzi
I sprawa najważniejsza: strukturę i istnienie świata tłumaczy się znakomicie bez boga. jak? tak w skrocie napisz. jak wytlumaczyc naukowo istote piekna (istnieje) mysl tworcza? emocje? uczucia?
Dlatego wiem że boga nie ma.
_________________ ghalib
|
Wt lut 26, 2008 0:48 |
|
|
|
 |
ghalib
|
deepongi napisał(a): Dlatego wiem że boga nie ma.
[/quote]
to stosunkowo niewiele ci trzeba zeby cos wiedziec - a wiesz jak wiele niewiesz? o tym czego nie wiesz mozna b napisac wiele ksiazek
_________________ ghalib
|
Wt lut 26, 2008 0:53 |
|
 |
fretka
|
Pokusa jest z wolnej woli. tez moze wybrać.
Sadze ze nie jestes w stanie udzwignac odpowiedzialnoścu za cięzaru grzechu. Nie wiem czemu.Czesto rodzi sie z to z lenistwa.
Szukasz w Bogu kozła ofiarnego zeby sie wyzyc. nie wiem czemu jestes na niego obrazony,bo mi wyglada na to ze masz mu cos za zle, albo przez ludzi nigdy go nie poznaleś i nie mozesz zrozumiec. Ktos musiał Cie bardzo zranic. i ta sprawa jest zwiazana z miłosierdziem Boga.
Czy nie wierzysz bo cię kiedys nie wysłuchał?
Oczekujesz miłosierdzia? A prosileś o nie? Jesli nie probowałeś to dlaczego o tym negatywnie piszesz?
_________________ Alleluja!!
gg: 7686700 czekam również na prywatne dyskusje
|
Wt lut 26, 2008 1:16 |
|
|
|
 |
fretka
|
Na Boga mozesz krzyczec i sie gniewac i czasem nie jest to grzech, ale tylko jesli oczekujesz i wysłuchasz jego odpowiedzi
_________________ Alleluja!!
gg: 7686700 czekam również na prywatne dyskusje
|
Wt lut 26, 2008 1:19 |
|
 |
ghalib
|
fretka napisał(a): Pokusa jest z wolnej woli. tez moze wybrać. Sadze ze nie jestes w stanie udzwignac odpowiedzialnoścu za cięzaru grzechu. Nie wiem czemu.Czesto rodzi sie z to z lenistwa. Szukasz w Bogu kozła ofiarnego zeby sie wyzyc. nie wiem czemu jestes na niego obrazony,bo mi wyglada na to ze masz mu cos za zle, albo przez ludzi nigdy go nie poznaleś i nie mozesz zrozumiec. Ktos musiał Cie bardzo zranic. i ta sprawa jest zwiazana z miłosierdziem Boga. Czy nie wierzysz bo cię kiedys nie wysłuchał?
Oczekujesz miłosierdzia? A prosileś o nie? Jesli nie probowałeś to dlaczego o tym negatywnie piszesz?
skad ci to przyszlo do glowy? ciekawa analiza - hmmm.
nie szukam w bogu kozla ofiarnego za moje grzechy, ani za cokolwiek innego. odpowiedzialnosc za grzechy jest tylko moja - objawia sie konsekwencja dzialajaca natychmiastowo lub z wzglednie niewielkim opoznieniem, nie potrzebuje bata w postaci grozby piekla zeby nie grzeszyc.
a co do milosierdzia to poczytaj moje posty - ja twierdze ze bog jest tylko milosierdziem i tylko miloscia - wiec skad pomysl ze mogl mnie kiedys nie wysluchac? dlaczego milalby mnie kiedykolwiek nie wysluchac? zawste slucha, bez wyjatkow. aha, z reguly nie trzeba nawet o nic prosic - wie z natury rzeczy kiedy i czego ci trzeba...
_________________ ghalib
|
Wt lut 26, 2008 15:11 |
|
 |
ghalib
|
fretka napisał: Chyba nie rozumiesz słowa "może" . Może nie znaczy ze zrobi. To człowiek wybiera potepienie bo wybiera diabła. Wybiera diabła bo wybiera grzech. Grzech powstał z Szatana więc jest jego dzieckiem. Jeśli wybierasz grzech to równoznacznie wybierasz aby rzadził Toba szatan.
no i nie wypowiedzialas sie na tematy zwiazane z szatanem i grzechem, kolejnosc ktora poplatalas sama i dlaczego aniol upadl - zanim sie zbuntowal - skad pierwsza zla mysl? z wolnego wyboru? wyboru pomiedzy czym kiedy jest tylko bog i nie ma nikogo ktoby cie skusil, kto skusil nieupadlego aniola by ten upadl?
nie przeprowadzaj na mnie wadliwej i tandetnej psychoanalizy - albo rob ja dobrze tylko jesli potrafisz to odpowiadaj z sensem na postawiony problem. odpusc takze tlumaczenie mi ze bog istnije - jesli nie zaauwazylas - ja wiem ze istnieje. nie tlumacz mi tez religii - bylo ich i bedzie tysiace, religie swiata jedno maja imie - legion. skup sie na problemie:
skad pierwsza, powtarzam pierwsza zla mysl u aniola zanim upadl.
_________________ ghalib
|
Wt lut 26, 2008 15:18 |
|
 |
KG
|
Pokusa, która powstała u Lucyfera, jest konsekwencją wolnej woli danej Aniołom. Bóg, aby umożliwić im skorzystanie z wolnej woli, musiał stworzyć możliwość wyboru. Wyborem więc stało się: albo jesteście ze Mną, albo beze mnie. Lucyfer był najpotężniejszym z aniołów, był drugi po Bogu. I to właśnie jego pociągnęła ta perspektywa: kształtowanie rzeczywistości po swojemu. Spytasz czemu go to pociągnęło. No cóż. Skoro był tak podobny do Boga, to być może był równie zazdrosny jak on. Bóg jest Bogiem zazdrosnym. Nie pozwalał Izraelitom bić pokłonów przed złotym cielcem. Tak samo Lucyfer nie chciał być niżej od kogoś innego.
|
Wt kwi 15, 2008 14:12 |
|
 |
Vacarius
|
Boga nie ma. Jest tylko ewolucja. Ale ewolucja nie ma świadomości i nie wie co robi. A wiec nie można mieć jej za złe tych złośliwości które nam robi.
Z reszta sami jesteśmy częścią ewolucji. A wiec też sami jesteśmy sobie winni. Bo zawsze jakiś tam nasz pradziad mógł powiedzieć. Nie będzie moich dzieci i nie będą sie męczyć i by sie rytualnie wykastrował. Ale żaden nasz pradziad nie zdobył sie na taką odwagę no i jesteśmy i sie meczymy. Zmagamy sie z trudnościami życia i nasze dzieci tez będą sie zmagać.
Możemy mieć tylko nadzieje ze nasze dzieci mniej będą sie zmagać niż my bo pozostawimy im nasze wynalazki i odkrycia naukowe.
Jeśli użyją z głową tych wynalazków to będzie im sie żyło lepiej niż nam. A dzieciom naszych dzieci jeszcze lepiej. Itd. Itd. Az naszym przyszłym pokoleniom będzie sie żyło prawie jak w niebie. I wtedy nikt nie powie ze ewolucja jest złośliwa. To tylko my mamy tego pecha ze urodziliśmy sie wcześniej, kiedy jeszcze ewolucja jest dla nas złośliwa bo nad nią nie potrafimy panować. 
|
Wt kwi 15, 2008 14:36 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Vacarius napisał(a): Boga nie ma. Jest tylko ewolucja. Ale ewolucja nie ma świadomości i nie wie co robi. A wiec nie można mieć jej za złe tych złośliwości które nam robi. 
Vacariusa nie ma. Jest tylko nick. Ale nick nie ma świadomości i nie wie co robi. A wiec nie można mieć mu za złe tych złośliwości które nam robi.
Wt kwi 15, 2008 20:48 |
|
 |
Vacarius
|
Stanisław Adam napisał(a): Vacariusa nie ma. Jest tylko nick. Ale nick nie ma świadomości i nie wie co robi. A wiec nie można mieć mu za złe tych złośliwości które nam robi.
A cóż ja za złośliwość tobie robie?
Może mówienie ze boga nie ma to według ciebie złośliwość?
Ale ty biedny jesteś jakiś Vacarius tobie mówi ze boga nie ma. A to bardzo boli, bo moja wiara jest słaba.  Wszyscy którzy mówią ze boga nie ma osłabiają moją wiarę. A z wiarą stracę życie po śmierci. Dlaczego ten złośliwy Vacarius zabiera mi życie po śmierci?
O Nie! Nie! Nie! Nie ma żadnego Vacariusa! Odjedz podstępny szatanie! 
|
Wt kwi 15, 2008 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chwalisz się że przeczytałaś największe dzieła teologiczne a wiedzy zupełnie tobie brak.
Czytałaś "Summę teologiczną" Św. Tomasza z Akwinu tom 12 o wadach i grzechach?
Ja tak i wiem że tam jest wyjaśniony stosunek Boga do zła i grzechu.
A Czytałaś "Państwo Boże" Św. Augustyna?
A Od Boecjusza "O Pocieszeniu jakie daje filozofia" czytałaś?
W wszystkich tych książkach znalazłem odpowiedź na to pytanie co tu postawiłaś. Jeśli naprawdę jesteś taka oczytana t w jaki sposób o tym nie wiesz?
|
Śr kwi 16, 2008 7:06 |
|
 |
angie21
|
też miałam podobny problem. zastanawiałam się nad istnieniem Boga. czasem wydawało mi sie że religia jest piękną bajka dla prostych ludzi,ale zaczęłam myślec inaczej od czasu kiedy obejrzałam film o egzorcyzmach.film ten zrobił na mnie duze wrażenie. w pamieci utkwiło mi zwłaszaczcza jedno zdanie,kiedy zły duch wychodząc z osoby opetanej powiedział jedno zdanie:Ona idzie(odnosiło się to do Matki Bożej).skoro wiec istnieje szatan i mówi o Matce Bożej to cała religia chrześcijańska jest prawdziwa.Ja zawsze wracam do tych słow kiedy watpie.Poza tym jeśli chodzi o mnie, to odczuwam w swoim zyciu obecnośc Bożej Opatrzności. wychode cało z sytuacji które wydaja sie beznadziejne.zawsze staram sie zwracac do Boga by pokierował moim życiem.uważam ze najważniejszą sprawą jest pełne zaufanie do Boga.
|
Śr kwi 16, 2008 14:15 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: też miałam podobny problem. zastanawiałam się nad istnieniem Boga. czasem wydawało mi sie że religia jest piękną bajka dla prostych ludzi,ale zaczęłam myślec inaczej od czasu kiedy obejrzałam film o egzorcyzmach.film ten zrobił na mnie duze wrażenie. w pamieci utkwiło mi zwłaszaczcza jedno zdanie,kiedy zły duch wychodząc z osoby opetanej powiedział jedno zdanie:Ona idzie(odnosiło się to do Matki Bożej).skoro wiec istnieje szatan i mówi o Matce Bożej to cała religia chrześcijańska jest prawdziwa. To tylko film. Jeśli w moim filmie krasnoludek będzie mówił, że istnieje król krasnoludków, to nie jest to żadnym dowodem na prawdziwość tego. Kod: Ja zawsze wracam do tych słow kiedy watpie.Poza tym jeśli chodzi o mnie, to odczuwam w swoim zyciu obecnośc Bożej Opatrzności. wychode cało z sytuacji które wydaja sie beznadziejne.zawsze staram sie zwracac do Boga by pokierował moim życiem.uważam ze najważniejszą sprawą jest pełne zaufanie do Boga.
Nie powinno się ufać osobom/istotom, których tak na prawdę nie znamy. Nie znasz jego zamiarów, a wg. mnie ufanie mu, to olbrzymie ryzyko.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Śr kwi 16, 2008 14:22 |
|
|
|