Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 14:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość
ekimmu napisał(a):
Eandil napisał(a):
Ókaż napisał(a):
Ludzie jak dużymi literami mam do was mówić. Najpierw podważacie że ewangelię są źródłem historycznym Wy temu zaprzeczacie. Później udowadniam wam że nim jest a wy wtedy mówicie że nie są uznawane automatycznie za prawdę? Co ma jedno do drugiego. BIBLIA JESY ŹRÓDŁEM HISTORYCZNYM. Czy ja mówie do dzieci? przeczytajcie definicje w słowniczku dla dzieci.

Sądze, że to wynika z lekkiego niezrozumienia się na wzajem. Ewangelie są oczywiście źródłami historycznymi jako coś z czego możemy czerpać wiedzę o przeszłości. Natomiast to co jest w niej napisane nie jest prawdą historyczną.

Absolutnie kolega ma racje. Dzieła homera dla historyka zajmującego się czasami starożytnymi to nic innego jak źródła historyczne. Mimo to żaden szanujący się historyk nie powie że są tam zapisane fakty historyczne.

No to porownaj sobie publikację o Odyseji i o np. ewangelii św. Jana. Jeśli postawisz między nimi znak rowności to współczuje (oczywiście między publikacjami).

Myślę, że chodzi CI o to, że część wydarzeń opisanych w ewangelii to wydarzenia rzeczywiście historyczne, stąd ta różnica w publikacjach. Równie dobrze możnaby było pisać tak o trylogii Sienkiewicza gdyby nie było jasne jak powstała.

So sty 03, 2009 20:10
Eandil to są argumenty świadków jehowy a wiesz co Pan Jezus mówi na ten temat proszę:Mt 25,46:„I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.”,J 14,2:„W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce.” Mt 25,34:„Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!”,Kol 1,5: „Z powodu nadziei nagrody odłożonej dla was w niebie. O niej to już przedtem słyszeliśmy dzięki głoszeniu prawdy-Ewangelii” Kor 2,9: „lecz właśnie głosimy, jak zostało napisane to, czego ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdoła pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują.” 1P1,4: „Do dziedzictwa nie zniszczalnego i nie pokonanego, i nie więdnącego, które jest zachowane dla was w niebie.”Moge Ci mnożyc przyklady w nieskonczonosc

So sty 03, 2009 20:10

Dlaczego nie można powiedzieć, że człowiek w drodze ewolucji doszedł do tego, by być gatunkiem dominującym ? Dlaczego poza tym człowiek, mimo, iż jest wytworem natury, nie może stanąć ponad nią, skoro jest w stanie to, choćby po części, lub tylko za pomocą umysłu, zrobić ? Dlaczego nie można przyjąć, że: " ludzie są ponad naturą i ponad innymi gatunkami " w wyniku właśnie ewolucji ?

Myślę, że można choć zależy co rozumiesz przez to "ponad".

So sty 03, 2009 20:11
Eandil to są argumenty świadków jehowy a wiesz co Pan Jezus mówi na ten temat proszę:Mt 25,46:„I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.”,J 14,2:„W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce.” Mt 25,34:„Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!”,Kol 1,5: „Z powodu nadziei nagrody odłożonej dla was w niebie. O niej to już przedtem słyszeliśmy dzięki głoszeniu prawdy-Ewangelii” Kor 2,9: „lecz właśnie głosimy, jak zostało napisane to, czego ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdoła pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują.” 1P1,4: „Do dziedzictwa nie zniszczalnego i nie pokonanego, i nie więdnącego, które jest zachowane dla was w niebie.”Moge Ci mnożyc przyklady w nieskonczonosc

Wszystko co nie jest zgodne z doktryną to Jehowi widzę :)

A może tak po prostu przyznać się, że Biblia jest sprzeczna miejscami?

So sty 03, 2009 20:11

Biblia? Źródło o wierzeniach, ale na pewno nie o faktach historycznych.

Hehe, jesteś tak zaślepiony niechęcią do religii, że sam nie rozumiesz co piszesz.. przecież wierzenia też są faktem historycznym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sty 03, 2009 20:12

Powtarzałem wielokrotnie, powtórzę raz jeszcze; czy wy, szanowni kato-fanaycy znaczi ten fragment o przerabianiu bibli, który jest umiejscowiony w niej samej? Jak nie, to radzę go sobie przyswoić...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So sty 03, 2009 20:13
Eandil z jakimi miejscami?A tu masz jeszcze jeden przykład własnie z księgi Koheleta:Koh 12,7:

„i wróci się proch do ziemi, tak jak nią był, a duch powróci do Boga, który go dał.”

So sty 03, 2009 20:14
Eandil z jakimi miejscami?A tu masz jeszcze jeden przykład własnie z księgi Koheleta:Koh 12,7:

„i wróci się proch do ziemi, tak jak nią był, a duch powróci do Boga, który go dał.”

Czyli sama księga Koheleta jest sprzeczna.

So sty 03, 2009 20:15

Dlaczego nie można powiedzieć, że człowiek w drodze ewolucji doszedł do tego, by być gatunkiem dominującym ? Dlaczego poza tym człowiek, mimo, iż jest wytworem natury, nie może stanąć ponad nią, skoro jest w stanie to, choćby po części, lub tylko za pomocą umysłu, zrobić ? Dlaczego nie można przyjąć, że: " ludzie są ponad naturą i ponad innymi gatunkami " w wyniku właśnie ewolucji ?

Bo nie mogliśmy jednocześnie będąc efektem ewolucji, wyjść ponad ewolucję. To kompletna bzdura.

Alus napisał(a):
Nie pasuje - bo owszem człowiek jest ssakiem, ale ssak nie znaczy jednoznacznie małpa wąskonosa....gdyby tak było nie potrzebna byłaby żadna systematyka organizmów

Czy niektórzy naprawdę nie są w stanie zrozumieć prostej rzeczy? To czysta głupota.

Systematyka człowieka:

Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Podkrólestwo: tkankowce
Nadtyp: wtórouste
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Nadgromada: czworonogie
Gromada: ssaki
Podgromada: ssaki właściwe
Szczep: łożyskowce
Nadrząd: euarchonta
Rząd: naczelne
Podrząd: Haplorrhini
Infrarząd: antropoidy
Nadrodzina: małpy wąskonose
Rodzina: człowiekowate
Podrodzina: Homininae
Rodzaj: człowiek
Gatunek: człowiek rozumny

To, że człowiek jest ssakiem i małpą wąskonosą, to kwestia tej samej systematyki. Albo akceptujesz całość, albo nic. Nie możesz sobie wybiórczo przyjąć, że jesteś ssakiem, ale małpą wąskonosą już nie.

So sty 03, 2009 20:17
Eandil niepoprawnie interpretujesz Pismo Kohelet mówi ze los człowieka podobny jest do zwierzęcia że człowiek umiera jak i zwierze a w ostatnim fragmencie mówi że to duch człowieka nie umiera ,wraca do Boga i jest nieśmiertelny -proste

So sty 03, 2009 20:17

No to porownaj sobie publikację o Odyseji i o np. ewangelii św. Jana. Jeśli postawisz między nimi znak rowności to współczuje (oczywiście między publikacjami).

Widzisz dla mnie to dwie krople wody, ale ciężko będzie Cie przekonać. Cyklopy-ludojadki słabo sprzedają się w XXI wieku, ale zmartwychwstanie jednego gościa 2000 lat temu jest ok - bo z tego co pamiętam to właśnie tam to jest opisane.
Tak w ogóle to nie wiadomo kto to napisał, kościół uznał że to Jan bo nie ma tam nawet słowa o Janie, z tego wniosek że sam o sobie raczej pewnie nie pisał.

So sty 03, 2009 20:18

Biblia? Źródło o wierzeniach, ale na pewno nie o faktach historycznych.

To znaczy że nic nie wiesz o historii jako nauce. Proszę Cię nie bądź "uczonym" głupcem przeczytaj np. "Dzieje Biblijnego Izraela" Lemaira. To nie jest książka religijna tylko strikte historyczna.

Czy Kohelet mówi co się dzieje z duchem zwierzęcia? Duch w wierzeniach Semitów to nie to samo co dusza chrześcijańska. Duch pierwotnie był śmiertelny i umierał razem z ciałem - był życiową siłą.

So sty 03, 2009 20:20

Witam-mam do was pytanie.ciekawe jak na nie odpowiecie.Moje pytanie jest proste więc nie powinniescie miec z odpowiedzia na nie żadnego problemu.Bo tak tu dyskutujecie wiec oto moje pytanie:Dziecko jest owocem miłości:
odpowiedź a- kobiety i mężczyzny względem siebie,
odpowiedź b-Boga do ludzi?

So sty 03, 2009 20:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 54  Następna strona