Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza
Autor |
Wiadomość |
Rozmyślacz
|
a ja nadal czekam na zdjęcie które jest oryginalne... a nie jakimś rysuneczkiem... frater po prostu go nie ma
pozdrawiam
p.s. i nic wam nie udowodni
|
N cze 21, 2009 7:55 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
HYMN DO DUCHA ŚWIĘTEGO O Stworzycielu, Duchu, przyjdź, Nawiedz dusz wiernych Tobie krąg. Niebieską łaskę zesłać racz Sercom, co dziełem są Twych rąk. Pocieszycielem jesteś zwan I najwyższego Boga dar. Tyś namaszczeniem naszych dusz, Zdrój żywy, miłość, ognia żar. Ty darzysz łaską siedemkroć, Bo moc z prawicy Ojca masz, Przez Boga obiecany nam, Mową wzbogacasz język nasz. Światłem rozjaśnij naszą myśl, W serca nam miłość świętą wlej I wątłą słabość naszych ciał Pokrzep stałością mocy Twej. Nieprzyjaciela odpędź w dal I Twym pokojem obdarz wraz. Niech w drodze za przewodem Twym Miniemy zło, co kusi nas. Daj nam przez Ciebie Ojca znać, Daj, by i Syn poznany był. I Ciebie, jedno tchnienie Dwóch, Niech wyznajemy z wszystkich sił.
|
N cze 21, 2009 10:50 |
|
 |
Witold
|
Powrót fratera
Ratujmy się.
Rozumiem że ten hymn ma zawierać niepodważalne dowody twoich tez, można wiedzieć w którym konkretnie wersie?
|
N cze 21, 2009 11:16 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
to widoczny i niepodważalny dowód.
Witoldzie, Twój umysł jest zaślepiony przez szatana! 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
N cze 21, 2009 11:23 |
|
 |
Rozmyślacz
|
381r. - Do obowiazujacej dotychczas konstantynskiej "Dwójcy Swietej" cesarz Teodozjusz dolaczyl trzecia osobe tzw." Ducha Swietego". Dzialo sie to na soborze w Konstantynopolu.
KKK 245 Wiara apostolska dotycząca Ducha Świętego została wyznana przez drugi sobór powszechny w Konstantynopolu w 381 r.: "Wierzymy w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca pochodzi" (DS 150). Kościół uznaje w ten sposób Ojca za "źródło i początek całej Boskości" (Synod Toledański VI (638): DS 490). Wieczny początek Ducha Świętego nie jest jednak bez związku z początkiem Syna: "Duch Święty, który jest Trzecią Osobą Trójcy, jest Bogiem, jednym i równym Ojcu i Synowi, z tej samej substancji i z tej samej natury... Nie mówi się, że jest tylko Duchem Ojca, ale Duchem Ojca i Syna" (Synod Toledański XI (675): DS 527). Credo Nicejsko-Konstantynopolitańskie Kościoła wyznaje: "Z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę" (DS 150).
to raczej frater ludzki rewelacje nie boskie...
czekam nadal na oryginalne zdjęcie frater
|
N cze 21, 2009 13:57 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
A ja mam pytanie:
Co znaczy
Cytuj: Mową wzbogacasz język nasz.
bo dla mnie to jest bez sensu, podobnie jak "wątła słabość", ale to już mogę sobie podarować.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N cze 21, 2009 15:15 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Owieczka_in_black napisał(a): A ja mam pytanie: Co znaczy Cytuj: Mową wzbogacasz język nasz. bo dla mnie to jest bez sensu, podobnie jak "wątła słabość", ale to już mogę sobie podarować.
To znaczy, że każdy kto jest Czysty - jest w Stanie Łaski Uświęcającej - i pragnie Darów DUCHA ŚWIĘTEGO - otrzyma Je - Także i Ten Dar.
Łk 11, 13 Wytrwałość w modlitwie*
9 I Ja wam powiadam: Proście, a będzie wam dane; szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam. 10 Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje; kto szuka, znajduje; a kołaczącemu otworzą. 11 Jeżeli którego z was, ojców, syn poprosi o chleb, czy poda mu kamień? Albo o rybę, czy zamiast ryby poda mu węża*? 12 Lub też gdy prosi o jajko, czy poda mu skorpiona*? 13 Jeśli więc wy, choć źli jesteście, umiecie dawać dobre dary swoim dzieciom, o ileż bardziej
Ojciec z Nieba da Ducha Świętego tym, którzy Go proszą
|
N cze 21, 2009 22:10 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Fraterze, chyba mnie nie zrozumiałes, albo ja Ciebie.
Jak można mową wzbogacać język, dla mnie to synonimy.
To tak jakbyś napisał "tekstem wzbogacasz słowa piosenki" - nie widzę w tym sensu, tak jak w owej "wątłej słabości"
Ja nie pytam o dary Ducha, ani o warunki ich dystrybucji, ale o sens słów tej pieśni.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N cze 21, 2009 23:51 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Ja natomiast widzę głęboki sens.
Kod: I wątłą słabość naszych ciał [quote]
Chodzi tu o łatwość, z jaką my grzesznicy ulegamy pokusom
[/quote] Mową wzbogacasz język nasz. [quote]
DUCH ŚWIĘTY może mówić naszymi ustami, jeżeli spełniamy określone warunki.
[color=blue] Mt 10, 17-23
Zapowiedź prześladowań*
17 Miejcie się na baczności przed ludźmi! Będą was wydawać sądom i w swych synagogach będą was biczować. 18 Nawet przed namiestników i królów będą was wodzić z mego powodu, na świadectwo im i poganom.
[b] 19 Kiedy was wydadzą, nie martwcie się o to, jak ani co macie mówić. W owej bowiem godzinie będzie wam poddane, co macie mówić, 20 gdyż nie wy będziecie mówili, lecz Duch Ojca waszego będzie mówił przez was. [/b]
21 Brat wyda brata na śmierć i ojciec syna; dzieci powstaną przeciw rodzicom i o śmierć ich przyprawią. 22 Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. 23 Gdy was prześladować będą w tym mieście, uciekajcie do innego. Zaprawdę, powiadam wam: Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy*. [/color][/quote]
|
Pn cze 22, 2009 1:10 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
Ja natomiast widzę głęboki sens.
Hymn do DUCHA ŚWIĘTEGO napisał(a): I wątłą słabość naszych ciał
Chodzi tu o łatwość, z jaką my grzesznicy ulegamy pokusom Hymn do DUCHA ŚWIĘTEGO napisał(a): Mową wzbogacasz język nasz.
DUCH ŚWIĘTY może mówić naszymi ustami, jeżeli spełniamy określone warunki.
Mt 10, 17-23
Zapowiedź prześladowań*
17 Miejcie się na baczności przed ludźmi! Będą was wydawać sądom i w swych synagogach będą was biczować. 18 Nawet przed namiestników i królów będą was wodzić z mego powodu, na świadectwo im i poganom.
19 Kiedy was wydadzą, nie martwcie się o to, jak ani co macie mówić. W owej bowiem godzinie będzie wam poddane, co macie mówić, 20 gdyż nie wy będziecie mówili, lecz Duch Ojca waszego będzie mówił przez was.
21 Brat wyda brata na śmierć i ojciec syna; dzieci powstaną przeciw rodzicom i o śmierć ich przyprawią. 22 Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. 23 Gdy was prześladować będą w tym mieście, uciekajcie do innego. Zaprawdę, powiadam wam: Nie zdążycie obejść miast Izraela, nim przyjdzie Syn Człowieczy*.
|
Pn cze 22, 2009 1:21 |
|
 |
r4dz10
|
i frater zszedł z tematu i dowodów jak nie ma, tak nie ma. typowe.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Pn cze 22, 2009 7:52 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
|
@r4dz10
Jak na razie czekam na przykłady fotomontaży z lat trzydziestych XX wieku.
I się doczekać nie mogę.
Przypominam, że chodzi o podparcie się także przykładami – linkami do zdjęć tych fotomontaży
|
Pn cze 22, 2009 8:19 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Po prostu nie piszcie nic to mu się znudzi ; p
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pn cze 22, 2009 8:28 |
|
 |
Witold
|
Proszę frater, najsłynniejszy fotomontaż I połowy XX wieku:
Warto dodać, że ciało pana po lewej, po śmierci nie uległo rozkładowi aż do dzisiaj
Inne przykłady nawet starszych fotomontaży były już w tym temacie podawane, tylko szerokim łukiem je ominąłeś. Były też podawane autentyczne zdjęcia pochodzące z tamtych czasów - i nawet one wystarczą do zdyskfalifikowania tego twojego obrazka.
Więc frater, albo dajesz dowody które tak długo obiecujesz - albo spie... odejdź.
|
Pn cze 22, 2009 9:42 |
|
 |
r4dz10
|
następny przykład:
teraz Twoja kolej 
|
Pn cze 22, 2009 14:17 |
|
|
|