Co dobrego dał światu ateizm?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co dobrego dał światu ateizm?
maraskin napisał(a): Człowiek powinien wyrzec się swojego ciała oraz Świata. Ten Świat stworzony przez Boga lecz władany przez człowieka-szatana jest zły. Zło rzeczywiście jest w nas, w naszym ciele i dlatego powinniśmy wyrzec się swojego ciała aby żyć z Bogiem według ducha. Taaak?......to nie wiesz, że Twoje ciało jest świątynią Boga (1 Kor 6,19).
|
So mar 06, 2010 13:26 |
|
|
|
 |
white
|
Alus Dlaczego podchodzac do Biblii stosujesz egzegeze indukcyjną? Czyzbyś nie znal egzegezy gramatycznej? Jnaczej mowiac: Tekst ten dotyczy Koryntian i sam w sobie nie moze byc dowodem zastosowania go do pózniejszych pokoleń chrzescijan. Widzisz roznice miedzy zwrotem "wasze ciało"(koryntian),a twoim okresleniem "twoje cialo" w stosunku do maraskina? Warto stosowac Metody lingwistyczne w podejsciu do Pisma!
|
So mar 06, 2010 14:11 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Człowiek powinien wyrzec się swojego ciała oraz Świata. Rozne "muzulmany" chca pomoc katolikom w tym wyrzeczeniu, to znowu nie podoba sie naszej forumowej kolezance Teresse! Kto dojdzie do ladu z Wami? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
So mar 06, 2010 14:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): Tekst ten dotyczy Koryntian i sam w sobie nie moze byc dowodem zastosowania go do pózniejszych pokoleń chrzescijan. No to należ wyciepnąć go do kosza Nie wiem tylko w czym polega różnica między ciałem Koryntian a moim.
|
So mar 06, 2010 15:04 |
|
 |
white
|
Alus Zapoznaj sie z naukowymi metodami egzegetycznymi,to wtedy różnice zobaczysz gołym okiem. Na początek polecam metodę historyczno-krytyczną.
|
So mar 06, 2010 15:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): Alus Zapoznaj sie z naukowymi metodami egzegetycznymi,to wtedy różnice zobaczysz gołym okiem. Na początek polecam metodę historyczno-krytyczną. Czyżby? http://kazeku.republika.pl/synod/syn-9811.html
|
So mar 06, 2010 15:48 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): maraskin napisał(a): Człowiek powinien wyrzec się swojego ciała oraz Świata. Ten Świat stworzony przez Boga lecz władany przez człowieka-szatana jest zły. Zło rzeczywiście jest w nas, w naszym ciele i dlatego powinniśmy wyrzec się swojego ciała aby żyć z Bogiem według ducha. Taaak?......to nie wiesz, że Twoje ciało jest świątynią Boga (1 Kor 6,19). Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech, (4) aby to, co nakazuje Prawo, wypełniło się w nas, o ile postępujemy nie według ciała, ale według Ducha. (5) Ci bowiem, którzy żyją według ciała, dążą do tego, czego chce ciało; ci zaś, którzy żyją według Ducha - do tego, czego chce Duch. (6) Dążność bowiem ciała prowadzi do śmierci, dążność zaś Ducha - do życia i pokoju. (7) A to dlatego, że dążność ciała wroga jest Bogu, nie podporządkowuje się bowiem Prawu Bożemu, ani nawet nie jest do tego zdolna. (8) A ci, którzy żyją według ciała, Bogu podobać się nie mogą. (9) Wy jednak nie żyjecie według ciała, lecz według Ducha, jeśli tylko Duch Boży w was mieszka. List do Rzymian 8 Nasze ciało może być Świątynią Boga wtedy kiedy będziemy żyć według Ducha, nie ciała.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So mar 06, 2010 16:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maraskin napisał(a): Albowiem prawo Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, wyzwoliło cię spod prawa grzechu i śmierci. (3) Co bowiem było niemożliwe dla Prawa, ponieważ ciało czyniło je bezsilnym, [tego dokonał Bóg]. On to zesłał Syna swego w ciele podobnym do ciała grzesznego i dla [usunięcia] grzechu wydał w tym ciele wyrok potępiający grzech, (4) aby to, co nakazuje Prawo, wypełniło się w nas, o ile postępujemy nie według ciała, ale według Ducha. (5) Ci bowiem, którzy żyją według ciała, dążą do tego, czego chce ciało; ci zaś, którzy żyją według Ducha - do tego, czego chce Duch. (6) Dążność bowiem ciała prowadzi do śmierci, dążność zaś Ducha - do życia i pokoju. (7) A to dlatego, że dążność ciała wroga jest Bogu, nie podporządkowuje się bowiem Prawu Bożemu, ani nawet nie jest do tego zdolna. (8) A ci, którzy żyją według ciała, Bogu podobać się nie mogą. (9) Wy jednak nie żyjecie według ciała, lecz według Ducha, jeśli tylko Duch Boży w was mieszka. List do Rzymian 8 I gdzie tu niby zalecenia Pawła, aby "wyrzec się własnego ciała"? Ja oczytuję aby wyrzec się grzechu dogadzając ciału i przedkładając cielesne doznania nad sferę duchową.
|
So mar 06, 2010 16:04 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): I gdzie tu niby zalecenia Pawła, aby "wyrzec się własnego ciała"? Ja oczytuję aby wyrzec się grzechu dogadzając ciału i przedkładając cielesne doznania nad sferę duchową. Nie twórz problemów tam gdzie ich nie ma. Jeżeli nie potrafisz odczytać z moich wypowiedzi tego co przybliżyłem także z Pisma, to po co mam dalej Ci to tłumaczyć? Spowoduje to jedynie wzajemną nienawiść, chyba że właśnie do tego chcesz doprowadzić?
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
So mar 06, 2010 16:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maraskin napisał(a): Nie twórz problemów tam gdzie ich nie ma. Jeżeli nie potrafisz odczytać z moich wypowiedzi tego co przybliżyłem także z Pisma, to po co mam dalej Ci to tłumaczyć? Spowoduje to jedynie wzajemną nienawiść, chyba że właśnie do tego chcesz doprowadzić? Na pocieszenie pozotaje mi świadomość, że mam partnera niedokua - Dural tez nie potrafi zrozumieć Twojej wypowiedzi 
|
So mar 06, 2010 16:26 |
|
 |
kriss73
|
Wg. mnie ateizm odrzuca wiarę w Boga jako źródło wszystkiego. Ateizm opiera się na nauce, która jest w stanie wszystko tłumaczyć. Ateizm popycha świat do przodu. To nauka sprawia, że ludzie są leczeni z chorób. To wiedza oparta na poznaniu, doświadczeniu przybliża nas do nieznanego. Wg mnie tym nieznanym może być zapanowanie nad samym sobą i światem (rozumianym jako wszystko, co się znajduje w kosmosie). Wiemy już z czego zbudowany jest człowiek. Wiemy z czego powstał i jak to się odbywało na przestrzeni miliardów lat. Jesteśmy o krok od tego aby sami tworzyć człowieka i kształtować go wg potrzeb.
|
Wt mar 09, 2010 10:06 |
|
 |
ziele_force
|
Dyskusja zeszła z tego co ateizm dał światu, na temat dlaczego nie wierzyć w Boga... Dlaczego wierzyć w Boga? Humanizm, z którego wyrósł ateizm, dał światu wielką różnorodność poglądową w stosunku do dwóch walczących sił - świata chrześcijaństwa i świata islamu. A sam ateizm na pewno dał wielu ludziom alternatywę w wyborze poglądów  Juz zasadne staje się pytanie czy wierzysz w Boga, nie koniecznie zadawane oskarzonemu o herezję 
|
Wt mar 09, 2010 13:44 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Joł. 1. Więcej czasu (nie muszę uczęszczać na spędy) 2. Brak lęku przed śmiercią (normalna rzecz każdy umrze) 3. Mniej dylematów. (nie tworzę sobie urojonych zakazów) 4. Zdrowie psychiczne (nie martwię się że ktoś mnie cały czas obserwuje) 5. Ważne. Mam poczucie że moje życie jest moja własnością i sam decyduje co mogę zrobić. 7. Chyba te sześć wystarczy 
|
Śr mar 10, 2010 0:01 |
|
 |
kriss73
|
 Re:
No napisał(a): Co dał ateizm? Chyba nic... Prawdę mówiąc pytanie jest dość głupie Nie ma głupich pytań. Są głupie odpowiedzi. Prawda?
|
Śr mar 10, 2010 15:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
CzłowiekBezOczu napisał(a): Joł. 1. Więcej czasu (nie muszę uczęszczać na spędy) 2. Brak lęku przed śmiercią (normalna rzecz każdy umrze) 3. Mniej dylematów. (nie tworzę sobie urojonych zakazów) 4. Zdrowie psychiczne (nie martwię się że ktoś mnie cały czas obserwuje) 5. Ważne. Mam poczucie że moje życie jest moja własnością i sam decyduje co mogę zrobić. 7. Chyba te sześć wystarczy  Iluzja..... Lęku przed śmiercią nie unikniesz gdy dojdziesz do etapu zejścia, teraz jesteś odważny, bo w perspektywie nie przewidujesz zgonu. Czy się martwisz czy nie, Ktoś Cię stale obserwuje. O życiu też decydujesz w ograniczonej skali - nie znasz swej przyszłości nawet na moment.
|
Śr mar 10, 2010 15:18 |
|
|
|