Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Eutanazja-prawo do życia i śmierci, a wolna wola... 
Autor Wiadomość

Należy zbadać czy stan chorego jest, czy nie jest kompatybilny z życiem

Należy zbadać czy stan chorego (tak chory, ale wciąż żyje) jest, czy nie jest kompatybilny z życiem.

...

Gdzie tu logika?

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt paź 27, 2009 12:28

Cytuj:
Jednakze jeśli ktoś jest katolikiem to podpisuje się pod katolicką doktryną i uznaje autorytet Kościoła - chyba tak nalezy to rozumieć? A jeśli episkopat pisze listy ofichjalne z potępieniem eutanazji to chyba w imieniu wszystykich katolików?

Tak. Dlatego np. od ateisty, który się pod tym nie podpisuje nie oczekuję stanowczego odrzucenia eutanazji. Oczekuję tego od osoby, która wierzy iż żyje wyłącznie dzięki woli Boga a życie traktuje jako dar.

Wt paź 27, 2009 12:30

Epikuros
Cytuj:
Jednakze jeśli ktoś jest katolikiem to podpisuje się pod katolicką doktryną i uznaje autorytet Kościoła - chyba tak nalezy to rozumieć? A jeśli episkopat pisze listy ofichjalne z potępieniem eutanazji to chyba w imieniu wszystykich katolików?

Tak. Dlatego np. od ateisty, który się pod tym nie podpisuje nie oczekuję stanowczego odrzucenia eutanazji. Oczekuję tego od osoby, która wierzy iż żyje wyłącznie dzięki woli Boga a życie traktuje jako dar.

Czyli oczekujesz od ateisty niestanowczego odrzucenia eutanazji.
A co jest złego w takim, prostym rozwiązaniu: istnieje prawo do eutanazji z które korzystają (jak mniemam) tylko niewierzący? Musicie się straszyć jeszcze prawem karnym - boskie nie wystarcza?

Śr paź 28, 2009 21:55

Cytuj:
Czyli oczekujesz od ateisty niestanowczego odrzucenia eutanazji.

Może być i stanowcze.

Acro napisał:
Cytuj:
A co jest złego w takim, prostym rozwiązaniu: istnieje prawo do eutanazji z które korzystają (jak mniemam) tylko niewierzący? Musicie się straszyć jeszcze prawem karnym - boskie nie wystarcza?

Niech każdy ma wybór niezależnie od wiary czy jej braku. Ktoś jest Chrześcijaninem, to tak czy siak nie skorzysta.

Śr paź 28, 2009 21:59

Acro, uchwalmy prawa dla wierzących i niewierzących. Dla niewierzących aborcja, eutanazja, złodziejstwo, zabójstwo itd, a wierzący wg KK

Świetny pomysł, brawo!!

A prawo Natury?? Abstrahując od Boga, bo dla niewierzących nie istnieje...
Dzieci z probówki, skrobia modyfikowana, śmierć na życzenie...

Co sie na tym świecie porobiło, a każdy mądrzejszy od drugiego.

Zastanówcie się anarchia - państwowość
Z podstawy każde państwo powinno bronić swojego obywatela, bez względu na rasę, wyznanie/światopogląd, stan zdrowia, zasobność portfela; w sensie podstaw prawa. Jeden śpi pod mostem, a drugi w hotelu 5*, ale żaden z nich nie może zabić swojej ukochanej/znienawidzonej babci na jej życzenie, bo takie jest prawo. (kropka)
1. Życie jest bezwarunkowym darem Natury
2. Zawsze jest prawdopodobieństwo wyzdrowienia chorego nieuleczalnego/cierpiącego
3. nie można obciążać odpowiedzialnością drugiego człowieka swoimi zachciankami-życzeniem śmierci

Śr paź 28, 2009 22:41
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Acro napisał:
Cytat:

Niech każdy ma wybór niezależnie od wiary czy jej braku. Ktoś jest Chrześcijaninem, to tak czy siak nie skorzysta.

Czy ja dobrze Cię zrozumiałem - zgadzasz się ze mną, że prawo do eutanazji powinno być zagwarantowane? No to se podyskutowałem... ;)

Wojtas!

Cytuj:
Acro, uchwalmy prawa dla wierzących i niewierzących. Dla niewierzących aborcja, eutanazja, złodziejstwo, zabójstwo itd, a wierzący wg KK

Świetny pomysł, brawo!!

A prawo Natury?? Abstrahując od Boga, bo dla niewierzących nie istnieje...
Dzieci z probówki, skrobia modyfikowana, śmierć na życzenie...

Co sie na tym świecie porobiło, a każdy mądrzejszy od drugiego.
Mam nadzieję, że Cię tu po prostu nie zrozumiałem (bo to co rozumiem, to brednie), więc poproszę o wyjaśnienie, co chciałeś powiedzieć, ok?
Cytuj:
1. Życie jest bezwarunkowym darem Natury
2. Zawsze jest prawdopodobieństwo wyzdrowienia chorego nieuleczalnego/cierpiącego
3. nie można obciążać odpowiedzialnością drugiego człowieka swoimi zachciankami-życzeniem śmierci

1. Chyba zgoda, choc nie rozumiem tej bezwarunkowości (zwłaszcza w kontekście natury - stawianie warunków to objaw świadomości, której natura nie ma)
2. Zawsze. Zawsze też istnieje szansa, że w drodze do szkoły zabije cię meteoryt, a mimo to posyłamy tam dzieci. Kwestia wyważenia wielkości nagrody (uwolnienia sie od cierpień; zdobycia edukacji) do kosztów (ryzyka przegapienia szansy wyleczenia; ryzyka śmierci od uderzenia meteorytu) - i rozumiem, że proszący o śmierć to zrobili.
3 Dlaczego nie - ciągle to robimy: czy masz podobne dylematy, gdy w zamian na 5 złotych domagasz sie w kiosku spełnienia twej zachcianki - lodów?
Natomiast nie wykluczam, że może powinna istnieć możliwość odmowy przez lekarza z przyczyn moralnych wykonania eutanazji. Wyobrażam sobie, ze np tylko przygotowałby zastrzyk, a sam zastrzyk wykonywaliby bliscy czy w ostateczności wolontariusz. To sprawy do przemyślenia.

Śr paź 28, 2009 23:32

Niech każdy ma wybór...Tak.Ale kazdemu trzeba powiedziec, pokazac, że to jest zabójstwo. Ze tak nie musi byc!

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

So paź 31, 2009 0:21

Pedofilom i gwałcicielom tez powinniśmy dać takie prawo? I wytłumaczyć za i przeciw?

So paź 31, 2009 11:26
Zobacz profil WWW

Niech każdy ma wybór...Tak.Ale kazdemu trzeba powiedziec, pokazac, że to jest zabójstwo. Ze tak nie musi byc!

Katolicy i nie tylko mogą oczywiście próbować taką osobę przekonać, o ile wyrazi na to zgodę.

So paź 31, 2009 12:00

Katolicy i nie tylko mogą oczywiście próbować taką osobę przekonać, o ile wyrazi na to zgodę.

So paź 31, 2009 12:06

So paź 31, 2009 12:45

Pedofilom i gwałcicielom tez powinniśmy dać takie prawo? I wytłumaczyć za i przeciw?

Tak - pedofilom i gwałcicielom też przysługuje prawo do eutanazji - jeśli to masz na myśli.

So paź 31, 2009 17:42

Wojtas_nr1 napisał(a):

Tak - pedofilom i gwałcicielom też przysługuje prawo do eutanazji - jeśli to masz na myśli.

Ja jestem pewien, iż miał na myśli danie im prawa do gwałcenia - nie do eutanazji.

So paź 31, 2009 21:21

Acro napisał(a):
Wojtas_nr1 napisał(a):

Ja jestem pewien, iż miał na myśli danie im prawa do gwałcenia - nie do eutanazji.

I ja tak, Mazli, sądzę, ale Wojtas pisze tak niejasno, że postanowiłem się podroczyć.
Niejasno i głupio: bo jak można porównać gwałciciela do cierpiącego?! Aż mam ochotę w paru dosadnych słowach scharakteryzować substancję, wypełniającą zamiast mózgu czaszkę tego człowieka...

So paź 31, 2009 21:29

Skoro Arco chce sie droczyć, bo cos tam mu wypełnia czaszkę ?!?! to może napiszę, specjalnie dla Sir Arco-wski: wypowiedź dotyczyła "rozwinięcia" myśli Anny27: "Niech każdy ma wybór..."
Wystarczy zerknąć i przeczytać poprzedzający post-posty i będzie łatwiej zrozumieć!!

So paź 31, 2009 21:50
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 252 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona