Bóg nie ma prawa wsadzać ludzi do piekła
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: Bóg nie ma prawa wsadzać ludzi do piekła
Naprawdę nie ma związku logicznego między obiema stronami myślnika, wystarczy pomyśleć - a gdyby stworzył Cię szatan, to by miał prawo? Natomiast Bóg jest nieskończenie sprawiedliwy.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn sty 21, 2013 19:36 |
|
|
|
 |
|
lektorek
|
Andy72 napisał(a): Naprawdę nie ma związku logicznego między obiema stronami myślnika, wystarczy pomyśleć - a gdyby stworzył Cię szatan, to by miał prawo? Natomiast Bóg jest nieskończenie sprawiedliwy. Oczywiście że tak. Jeśliby stworzył mnie Szatan, ewentualnie inny Bóg - ma prawo zrobić co zechce. Przekonam się o tym dopiero po śmierci. Przekonam się też który Bóg jest prawdziwy. Ten mój czy Ten co wyznają moi bliźni. Teraz nawet się nad tym nie zamierzam głowić - bo i tak sie nie dowiem. Żyje wyznając swojego Boga (precyzując nie tego którego wymyśliłem sobie - tylko którego wyznaje moja religia) - ale też szanując zdanie, światopogląd innych. Bo zwyczajnie to ja "lektorek", jak i mój Kościł Katolicki, możemy sie mylić.
|
| Pn sty 21, 2013 20:32 |
|
 |
|
Andy72
|
Mylisz "może, jest w stanie zrobić" z "ma moralne prawo", bo nawet do samego stworzenia kogoś nie zawsze się ma moralne prawo.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn sty 21, 2013 20:41 |
|
|
|
 |
|
lektorek
|
Andy72 napisał(a): Mylisz "może, jest w stanie zrobić" z "ma moralne prawo", bo nawet do samego stworzenia kogoś nie zawsze się ma moralne prawo. Napisałem jak ja uważam - Ty możesz uważać inaczej. Twoja sprawa.  Nie jestem bogiem i nie zamierzam nikogo skazywać ani na pieklo ani przymusowo ciągnąć do nieba. To sprawa Boga (Tego który mnie stworzył) A tak na marginesie jak obserwuje wpisy na tym forum - to aż włos sie jeży na głowie ilu Bóg tu na ziemi ma sędziów 
|
| Pn sty 21, 2013 20:49 |
|
 |
|
JedenPost
|
lektorek napisał(a): Oczywiście że tak. Jeśliby stworzył mnie Szatan, ewentualnie inny Bóg - ma prawo zrobić co zechce.
Nie wyjaśniasz, z czego to prawo ma wynikać. lektorek napisał(a): Wartałoby zrobić sobie kilka wykładów z logiki Mam je (jak i ćwiczenia) dawno za sobą. Wymagania prowadzących ten przedmiot spełniłem, Ty masz jednak - jak widzę - wyższe.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Pn sty 21, 2013 20:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lektorek napisał(a): Andy72 napisał(a): Mylisz "może, jest w stanie zrobić" z "ma moralne prawo", bo nawet do samego stworzenia kogoś nie zawsze się ma moralne prawo. Napisałem jak ja uważam - Ty możesz uważać inaczej. Twoja sprawa.  Nie jestem bogiem i nie zamierzam nikogo skazywać ani na pieklo ani przymusowo ciągnąć do nieba. To sprawa Boga (Tego który mnie stworzył) A tak na marginesie jak obserwuje wpisy na tym forum - to aż włos sie jeży na głowie ilu Bóg tu na ziemi ma sędziów  Bóg nie robi z człowiekiem co sobie sam zamyśli i nikogo nie przydziela do nieba lub piekła wedle własnego upodobania. Owszem mógłby zrobić ze swym stworzeniem co by tylko zechciał gdyby nie obdarzył człowieka wolną wolą.
|
| Wt sty 22, 2013 10:39 |
|
 |
|
lektorek
|
Alus napisał(a): Bóg nie robi z człowiekiem co sobie sam zamyśli i nikogo nie przydziela do nieba lub piekła wedle własnego upodobania. Owszem mógłby zrobić ze swym stworzeniem co by tylko zechciał gdyby nie obdarzył człowieka wolną wolą. "Alus" Ten Bóg w którego Ty i ja wierzymy - zrobił jak to ładnie określiłaś "własne upodobanie" - tyle, że w momencie stworzenia świata i w momencie przekazania Prawa. I dal ludziom wolną wolę. Ale nie zmienia to faktu - że sobie ten nasz Bóg (ewentualnie inny Bóg) mógł ustalić calkiem inne reguły i zasady. I tu uważam, że mógł ustalić co zechciał i ma prawo wsadzać (np. za coś) ludzi do piekła. A tak jeszcze dodam - co zrobisz Ty "Alus", "Andy72" czy inni jak na sadzie ostatecznym Bóg powie "idzesz do piekła" - co myślisz że powiesz mu "ale ja byłem/-am dobra..., ale ja wierzyłem/-am...., ale przecież Ty nie masz prawa mnie wsadzać do piekła..." - bo niby co zarzucisz mu że jest niemoralny. I co do kogo pójdziesz na skargę  Zrobi co zechce. Widze, że znowu dzieci postanowiły pobawić się w Pana Boga i pokazać mu jak być powinno Oczywiście inną płaszczyzną rozumowania jest, że należy domyślać się, że zrobi to wedle Sprawiedliwości i Miłosierdzia. Ale to w obrębie powiedzmy naszej religii i Kościoła Katolickiego. Inni pojmują to inaczej, bo być może zwyczajnie urodzili się w innym środowisku - i ich też jakoś ten Jedyny Bóg (nasz Bóg lub ich Bóg) osądzi. I z całą pewnością zrobi co zechce i nas ludzi o zdanie nie będzie pytał.
|
| Wt sty 22, 2013 13:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Alus" Ten Bóg w którego Ty i ja wierzymy - zrobił jak to ładnie określiłaś "własne upodobanie" - tyle, że w momencie stworzenia świata i w momencie przekazania Prawa. I dal ludziom wolną wolę. Ale nie zmienia to faktu - że sobie ten nasz Bóg (ewentualnie inny Bóg) mógł ustalić calkiem inne reguły i zasady. I tu uważam, że mógł ustalić co zechciał i ma prawo wsadzać (np. za coś) ludzi do piekła. A tak jeszcze dodam - co zrobisz Ty "Alus", "Andy72" czy inni jak na sadzie ostatecznym Bóg powie "idzesz do piekła" - co myślisz że powiesz mu "ale ja byłem/-am dobra..., ale ja wierzyłem/-am...., ale przecież Ty nie masz prawa mnie wsadzać do piekła..." - bo niby co zarzucisz mu że jest niemoralny. I co do kogo pójdziesz na skargę  Zrobi co zechce. Widze, że znowu dzieci postanowiły pobawić się w Pana Boga i pokazać mu jak być powinno Oczywiście inną płaszczyzną rozumowania jest, że należy domyślać się, że zrobi to wedle Sprawiedliwości i Miłosierdzia. Ale to w obrębie powiedzmy naszej religii i Kościoła Katolickiego. Inni pojmują to inaczej, bo być może zwyczajnie urodzili się w innym środowisku - i ich też jakoś ten Jedyny Bóg (nasz Bóg lub ich Bóg) osądzi. I z całą pewnością zrobi co zechce i nas ludzi o zdanie nie będzie pytał. Osądzenie wedle Sprawiedliwości i Miłosierdzia wyklucza zrobienie przez Boga co zechce.
|
| Wt sty 22, 2013 15:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lektorek napisał(a): Alus napisał(a): Bóg nie robi z człowiekiem co sobie sam zamyśli i nikogo nie przydziela do nieba lub piekła wedle własnego upodobania. Owszem mógłby zrobić ze swym stworzeniem co by tylko zechciał gdyby nie obdarzył człowieka wolną wolą. "Alus" Ten Bóg w którego Ty i ja wierzymy - zrobił jak to ładnie określiłaś "własne upodobanie" - tyle, że w momencie stworzenia świata i w momencie przekazania Prawa. I dal ludziom wolną wolę. Ale nie zmienia to faktu - że sobie ten nasz Bóg (ewentualnie inny Bóg) mógł ustalić calkiem inne reguły i zasady. I tu uważam, że mógł ustalić co zechciał i ma prawo wsadzać (np. za coś) ludzi do piekła. A tak jeszcze dodam - co zrobisz Ty "Alus", "Andy72" czy inni jak na sadzie ostatecznym Bóg powie "idzesz do piekła" - co myślisz że powiesz mu "ale ja byłem/-am dobra..., ale ja wierzyłem/-am...., ale przecież Ty nie masz prawa mnie wsadzać do piekła..." - bo niby co zarzucisz mu że jest niemoralny. I co do kogo pójdziesz na skargę  Zrobi co zechce. Widze, że znowu dzieci postanowiły pobawić się w Pana Boga i pokazać mu jak być powinno Oczywiście inną płaszczyzną rozumowania jest, że należy domyślać się, że zrobi to wedle Sprawiedliwości i Miłosierdzia. Ale to w obrębie powiedzmy naszej religii i Kościoła Katolickiego. Inni pojmują to inaczej, bo być może zwyczajnie urodzili się w innym środowisku - i ich też jakoś ten Jedyny Bóg (nasz Bóg lub ich Bóg) osądzi. I z całą pewnością zrobi co zechce i nas ludzi o zdanie nie będzie pytał. Nie rozumiem , dlaczego w większości przypadków ludzie podciągają Boga pod sąd, dlaczego sąd jest stawiany jako główny wyznacznik Boga. Przecież na Miłości opiera się WSZYSTKO
|
| Śr sty 30, 2013 14:47 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
lektorek napisał(a): jak na sadzie ostatecznym Bóg powie "idzesz do piekła" - co myślisz że powiesz mu "ale ja byłem/-am dobra"... Taka sytuacja nie może zaistnieć, ponieważ piekło jest wolnym wyborem człowieka polegającym na odrzuceniu Boga. Przedstawiasz Boga jako bezwzględnego i surowego ojca, co już od dawna jest niezgodne z duchem teologii katolickiej.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr sty 30, 2013 15:51 |
|
|
|