Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 1:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
 Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
alpert napisał(a):
Nie naginaj.

ile tysięcy razy jeszcze mam tłumaczyć, że ST nie jest dosłowny? Nic w nim nie można traktować dosłownie i wszystko należy w oparciu o coś innego rozważać.
Nie jestem tu by cię uczyć czytać ST, po to udaj się do jakiegoś teologa.

Śr maja 09, 2012 14:26
muzzy napisał(a):
Wybacz, ale to dogmatyczność i fanatyzm.

Biblia była pisana przez wierzących i dla wierzących. Ocena wystawiana przez Ciebie jest nieuprawniona, ponieważ nie masz klucza otwierającego Biblię. I kto szafuje terminami: dogmatyzm, fanatyzm, brednie?
Cytuj:
Nie widzę tej różnicy. Nie uważam, żeby biologicznie wykształcona u człowieka, dzięki ewolucji zdolność do abstrakcyjnego myślenia, świadoma zdolność do zawierania więzi społecznych, miłości, etyka uprawdopadabniały Boga.

A ja nie widzę potrzeby przekonywać Ciebie, że jest inaczej. Boga więc na tej drodze nie odnajdziesz. Musiałby zadziałać sam.
Cytuj:
Człowiek też działa w oparciu o instynkty; dodatkowo potrafi myśleć: analizować, przewidywać skutki postępowania.

Należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy czlowiek jest zwierzęciem, a nie co on potrafi jako zwierzę. Chodzi właśnie o wyjaśnienie sobie źródła pochodzenia owego ponadto-dotyczy biologii czy nie. Nauka nie odpowiedziała.
Cytuj:
Zwierzęta nie mogą czynić zła?

Mogą znając dobro czynić zło? Doprawdy? Podasz mi przykłady uzasadniając to mechanizmami biologicznymi?
Cytuj:
Dobro i zło to kategorie etyczne.

Dotyczą zwierząt? Jeśli tak, proszę o przykłady z biologicznym komentarzem.

Śr maja 09, 2012 14:28
Kazeshini napisał(a):
ile tysięcy razy jeszcze mam tłumaczyć, że ST nie jest dosłowny? Nic w nim nie można traktować dosłownie i wszystko należy w oparciu o coś innego rozważać.
Nie jestem tu by cię uczyć czytać ST, po to udaj się do jakiegoś teologa.

Kazeshini, ale ja to mam wrażenie, że to Twoje interpretacje znacznie się różnią od interpretacji innych katolików. Już samo to co pisałeś o śmierci po śmierci czy śmierci duszy, nijak się ma do tego co głosi religia, z którą się utożsamiasz... Może więc jednak to nie my źle czytamy Pismo Święte... ;-)

Śr maja 09, 2012 14:33

Cytuj:
Należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy czlowiek jest zwierzęciem, a nie co on potrafi jako zwierzę. Chodzi właśnie o wyjaśnienie sobie źródła pochodzenia owego ponadto-dotyczy biologii czy nie. Nauka nie odpowiedziała.

Uważam, że odpowiedź na to pytanie zależy tylko od definicji zwierzęcia/człowieka i tego, jakie akurat przyjmiemy kryteria. Biologiczne? Nie widzę różnicy między człowiekiem a zwierzęciem. Etyczne? Jest różnica, bo u człowieka jest świadomość skutków działań (złe lub dobre skutki dla innej osoby). Antropomorfizowanie zwierząt to wg mnie idiotyzm.

Cytuj:
Cytuj:
Zwierzęta nie mogą czynić zła?

Mogą znając dobro czynić zło? Doprawdy? Podasz mi przykłady uzasadniając to mechanizmami biologicznymi?
Cytuj:
Dobro i zło to kategorie etyczne.

Dotyczą zwierząt? Jeśli tak, proszę o przykłady z biologicznym komentarzem.

Przez internet nie widać - to miała być ironia! Oczywiście, że kategorie dobra i zła w świecie zwierząt nie istnieją w taki sposób jak u ludzi. Są pewne elementy: współpracy, poczucia sprawiedliwości i innych, które można podciągnąć pod dobro i zło, ale nie widzę sensu mówienia, że zwierzęta czynią źle lub dobrze.

Śr maja 09, 2012 14:52

@-Vi-
cóż :D
Nie jestem jakimś ekstremistą, mówię tak jak mi tłumaczono gdy sobie gawędziłem z księżmi na różne tematy :)
Więc wiadomo, nie ma 100% pewności jak jest, a jak nie jest:P

Śr maja 09, 2012 15:03
Rany, jak dobrze, że moja wiara ma ilość wyznawców równą 1 :-D
Z nikim się nie muszę sprzeczać i kłócić o to jak jest, i która interpretacja jest właściwa. Zawsze jest na moim :razz:

Śr maja 09, 2012 15:13

Ciekawe spostrzeżenia, ale nie do końca rozumiem 2.
Jak rozumieć wytłuszczony fragment? Bo ja nie wiem.

A jeśli chodzi o 1., to uświadomiłem w innej dyskusji pewnemu dyskutantowi, że każda religia ma własną definicję grzechu, więc grzesznikiem jest się w zasadzie zawsze - zależy tylko kogo się zapytać.

muzzy napisał(a):
Dodam dwa spostrzeżenia:
1) Zagrabienie pojęcia prawo naturalne i przez religię powoduje przewartościowanie, wykrzywienie rzeczywistego problemu praw naturalnych / praw człowieka wynikających z prostej podstawy tychże: człowiekowi należna jest godność oraz równe, sprawiedliwe traktowanie. Religia nakłada filtr: to Bóg jest źródłem prawa naturalnego a wykładnia jest w Biblii. Tylko tak wykrzywione podejście do problemów etycznych może doprowadzić do nienawiści, pogardy, określenia innych grzesznikami.
2) Religia w wyjątkowo perfidny sposób przejmuje też inne pojęcia: moralność (moralność określająca co jest dobre i złe dla ludzi nie może pokrywać się z moralnością wynikającą z Biblii) wolność sumienia (np ostatnia inicjatywa katolickich farmaceutów domagających się "klauzuli sumienia" - czyli prawnej możliwości odmówienia sprzedaży leku pacjentowi na podstawie własnego światopoglądu)

Śr maja 09, 2012 16:10

Jajko napisał(a):
Ciekawe spostrzeżenia, ale nie do końca rozumiem 2
muzzy napisał(a):
2) Religia w wyjątkowo perfidny sposób przejmuje też inne pojęcia: moralność (moralność określająca co jest dobre i złe dla ludzi nie może pokrywać się z moralnością wynikającą z Biblii)

Za bardzo skróciłem myśl. Przeciwstawiam moralność moralności katolickiej lub innej, religijnej. Moralność to etyka: określenie co jest dobre a co złe. Moralność bez odnoszenia się do Boga mówi o dobrze/złu w odniesieniu do ludzi. Moralność religijna mówi co jest dobre a co złe w oczach Boga. Z samej tej zasady wynika konflikt. Są oczywiście części wspólne, ale będą też przeciwieństwa.

Śr maja 09, 2012 17:27
akruk napisał(a):
Szermierze "prawa naturalnego" czasem pewnie nawet nie zauważają, że swoją frazeologią i argumentacją, pozornie odwołującą się jedynie do wspólnego "prawa naturalnego" tkwiącego w sumieniu wszystkich ludzi, de facto ustawiają Kościół w roli sędziego i dyktatora moralności wszystkich ludzi na świecie.

A może Kościół próbuje chronić każdego człowieka przeciw samemu sobie?
Czy zakazy noszenia symboli religijnych w przestrzeni publicznej nie są próbą prawnych regulacji moralności? Czy zmuszanie chrześcijańskich instytucji zajmujących się adopcją (UK) do traktowania na równi małżeństwa i par homoseksualnych nie jest próbą eliminacji tych instytucji z przestrzeni publicznej? Czy produkowanie dzieci na zamówienie np karłów jest moralne? Czy wyprodukowanie w niedalekiej przyszłości syntetycznego człowieka (geniusz- psychopata, niewolnik o wielkiej sile fizycznej czy inne warianty oraz hybrydy ) to sprawy obojętnie moralnie?
Kto wystąpi w roli sędziego, który będzie czuwał nad moralnością? Media? Akruk proponuje bezkrólewie i wolność człowieka do definiowaniu dobra i zła. I ma pewnie rację, bo tak będzie. Człowiek bedzie wiedział, że ma prawo do swych praw tak długo jak bedzie przydatny społeczeństwu i będzie tak wychowany , że uzna za zasadne usunąć się w niebyt jak zostanie niepełnosprawny. A statystyki dotyczące depresji w krajach rozwiniętych alarmują o tendencji do wzrostu zachorowań. Wszystko przez ten Kościół, który nakazuje człowiekowi jak ma żyć i wchodzi bezprawnie w rolę Sędziego!
I człowiek- zwierzę...taki nadaje się do tresury i służy pokornie.
A jeśli to Kościół ma rację i dobrze odczytał naturę biologiczno- duchową człowieka?

Śr maja 09, 2012 19:02
muzzy napisał(a):
Uważam, że odpowiedź na to pytanie zależy tylko od definicji zwierzęcia/człowieka i tego, jakie akurat przyjmiemy kryteria. Biologiczne? Nie widzę różnicy między człowiekiem a zwierzęciem. Etyczne? Jest różnica, bo u człowieka jest świadomość skutków działań (złe lub dobre skutki dla innej osoby).

Funkcjonowaniu biologicznemu człowieka i jego wpisaniu się w jedność świata organicznego nie można zaprzeczyć. Tu mamy do czynienia z różnicami ilościowymi. Cechy jakościowe pojawią się przy rozpatrywaniu funkcjonowania człowieka wg zasad etycznych i zadawaniu sobie pytań: kim jestem, po co jestem i dokąd zmierzam. Jeśli znajdziesz rozwiązanie na drodze biologicznej nie możesz zapytać o Boga, to nie ma chyba sensu. Możesz odsunąć od siebie odpowiedź- nauka to wyjaśni, nieważne.
Cytuj:
Antropomorfizowanie zwierząt to wg mnie idiotyzm.

Czemu? Uważaj, bo obrazisz teraz bardziej pańcie i psie mamy bardziej niż katolików. Uważają, że pies jest lepszym przyjacielem człowieka niż człowiek. :)
Pewnien ateista wmawiał mi już dowód na samoświadomość i wolną wolę małpy.
Cytuj:
Przez internet nie widać - to miała być ironia! Oczywiście, że kategorie dobra i zła w świecie zwierząt nie istnieją w taki sposób jak u ludzi.

To nie była ironia, to było zapytanie o wiedzę. Czyli jednak istnieją? Nie znalazłeś odpowiedzi w necie (dobrze, że szukaleś :) ) i na jakiej podstawie sądzisz, że jakieś istnieją? Nie masz wiedzy i wiesz? Inaczej nie skleciłbyś człowieka, który wpisałby się w całości w kryterium biologiczne?
Cytuj:
Są pewne elementy: współpracy, poczucia sprawiedliwości i innych, które można podciągnąć pod dobro i zło, ale nie widzę sensu mówienia, że zwierzęta czynią źle lub dobrze.

A znasz mechanizmy biologiczne dotyczące życia społecznego zwierząt?

Śr maja 09, 2012 20:26

Liza napisał(a):
muzzy napisał(a):

Czemu? Uważaj, bo obrazisz teraz bardziej pańcie i psie mamy bardziej niż katolików. Uważają, że pies jest lepszym przyjacielem człowieka niż człowiek. :)

Cóż, bardziej Ty mniej teraz obraziłaś niż on.
I wiesz co, pies potrafi być lepszym przyjacielem niż niejeden człowiek. Ale wątpię, żebyś potrafiła to zrozumieć. To tyle od "psiej mamy" i "pańci"...( więcej lekceważenia się nie dało?)

Śr maja 09, 2012 20:32
Aditu napisał(a):
Liza napisał(a):
muzzy napisał(a):

Cóż, bardziej Ty mniej teraz obraziłaś niż on.
I wiesz co, pies potrafi być lepszym przyjacielem niż niejeden człowiek. Ale wątpię, żebyś potrafiła to zrozumieć. To tyle od "psiej mamy" i "pańci"...( więcej lekceważenia się nie dało?)

@muzzy
Kilka minut wystarczyło... masz dowód antropomorfizowania zwierząt. :-D

Śr maja 09, 2012 20:40
Forward napisał(a):
Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?.

Bo Fakty nadaje TVN.

Śr maja 09, 2012 20:51

Liza napisał(a):
Biologiczne? Nie widzę różnicy między człowiekiem a zwierzęciem. Etyczne? Jest różnica, bo u człowieka jest świadomość skutków działań (złe lub dobre skutki dla innej osoby).

Mój pies jak nabroi to doskonale o tym wie, i jak zauważy, ze ja to zauważę, to się chowa, choć go nie biję ani nic:) Jest świadomy tego co może a czego nie.
Inna sprawa zabawa a zęby, psy mają kły i przy zabawie mogą ugryźć teoretycznie, bo chcą chwycić kocyk czy coś - jakoś mój momentalnie wyczuwa, że mnie nawet lekko dotknął i od razu liże miejsce gdzie to zrobił - jakaś świadomość tego co zrobił przypadkiem o.O
Następny przykład, gdy trzymam go za zęby/czy po prostu w pysku dla zabawy, to nie zamknie choćby nie wiem co się działo, bo wie, że może mi zrobić krzywdę. Jakieś trochę sprzeczne? czy wyjaśnisz to jakimiś swoimi poglądami?

Cytuj:

Uważają, że pies jest lepszym przyjacielem człowieka niż człowiek. :)

A co według ciebie oznacza wolna wola? Robienie co się komu żywnie podoba? Na przykład robienie sobie żartów z kogoś?
na przykład taki złośnik?
http://www.youtube.com/watch?v=ayU6Ffm_PyI&feature=related
a może takie małpki małpujące:
http://www.youtube.com/watch?v=b57uCDkBqoE

nie wspominając już o piesku mojej dziewczyny, który jak chce się bawić, to wymyśla różnego rodzaju sposoby by zwrócić na siebie uwagę:)

Cytuj:

Cytuj:
Są pewne elementy: współpracy, poczucia sprawiedliwości i innych, które można podciągnąć pod dobro i zło, ale nie widzę sensu mówienia, że zwierzęta czynią źle lub dobrze.

A znasz mechanizmy biologiczne dotyczące życia społecznego zwierząt?

Zwierzęta nie czynią zła, bo nie mają potrzeby ku temu.
Co da zwierzęciu złośliwość? (nie wspominając tu o kocie co wyżera psu żarcie z miski, choć jego własna jest pełna:) )
ekhm, no dobra, to akurat nie jest takie straszne:D
Co da zwierzęciu chciwość? Pycha? Arogancja? Zwierze nie potrzebuje pieniędzy, bo ma od tego człowieka:)
Pies zawsze cię będzie kochał, nie ważne jakim jesteś, nie ważne jak wyglądasz, nie ważne czy jesteś biedny czy bogaty i nie opuści cię w biedzie jak wielu "przyjaciół". :)

Ostatnio edytowano Śr maja 09, 2012 21:01 przez Kazeshini, łącznie edytowano 1 raz

Śr maja 09, 2012 20:52

Liza napisał(a):
@muzzy
Kilka minut wystarczyło... masz dowód antropomorfizowania zwierząt. :-D

Ty chyba nie wiesz, co to jest antropomorfizowanie, to po pierwsze.
Po drugie, miło, że się zwracasz do mnie cytując mnie...Kozioł dobrze Cię kiedyś podsumował w temacie o moderacji, lubisz dowalac w białych rękawiczkach. Twoje poczucie wyższości widoczne tak często jest naprawdę irytujące. Oj Liza Liza, umiesz rozmawiać nie próbując wbijać szpili?:(

Śr maja 09, 2012 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona