Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Agniulka napisał(a): ja1 napisał(a): Ale tam jest "wszyscy" a więc także on a nie "wszyscy inni" czyli musi sam przed sobą upaść
w kolo macieju aniolowie maja upasc . krol nie musi Cytuj: u ludzi to np. pierwszy z rodzenstwa Ale tam nie jest "pierworodny z" tylko "pierworodny wobec wszelkiego stworzenia". Czyli dosłownie "został zrodzony przed stworzeniem czegokolwiek"
doslownie to jest w Biblii nie wymyslaj i korzystaj tez innych przekaldow .nie tylko z katolickiego przekladu ktory dopasowuje swoje tlumaczenie d oaktualnie panujacej mody rzymian 8 (29) Bo tych, których przedtem znał, przeznaczył właśnie, aby się stali podobni do obrazu Syna jego, a On żeby był pierworodnym pośród wielu braci; (29) Albowiem, które on przejrzał, te też przenaznaczył, aby byli przypodobani obrazowi Syna jego, żeby on był pierworodnym między wieloma braćmi, (29) Bóg bowiem tych, których przed wiekami poznał, tych też wyznaczył, by byli ukształtowani na obraz Jego Syna - aby On był pierworodnym pośród wielu braci(29) Albowiem tych, których od wieków poznał, tych też przeznaczył na to, by się stali na wzór obrazu Jego Syna, aby On był pierworodnym między wielu braćmi (15) On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia,List do Kolosan 1:1-29, Biblia Warszawska) (15) On jest obrazem Boga niewidzialnego. Pierworodnym wszelkiego stworzenia,List do Kolosan 1:1-29, Biblia Poznańska) Cytuj: Ale tam nie jest "pierworodny z" tylko "pierworodny wobec wszelkiego stworzenia". jak widzisz mylisz sie Cytuj: 'pierowrodny' nie jest tym kims co ''tworzy''tylko 'tym' co jest ''tworzonym'' Pierworodny nie jest tworzony tylko rodzony brawo ale chyba nie rodzil Bog? Cytuj: przede wszytkim jak ludzie ida do nieba beda jak aniolowie Tylko pod względem rozmnażania się będą jak aniołowie - o tym mówi twój cytat. Nie będą całkiem jak aniołowie, bo aniołowie nie mają ciała, a ludzie będą mieli po zmartwychwstaniu spowrotem ciała, w przeciwnym samo pojęcie zmartwychwstania byłoby niedorzeczne.
i beda z cialami w niebie? jakies rewelacje tworzysz Cytuj: A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. A skąd w ogóle pomysł, że tu mowa o aniołach? Synowie Boży to ci którzy zachowali wierność Bogu.
Wedlug jakiego tlumaczenia?
1) A kiedy ludzie zaczęli rozmnażać się na ziemi i rodziły im się córki, (2) ujrzeli synowie boży, że córki ludzkie były piękne. Wzięli więc sobie za żony te wszystkie, które sobie upatrzyli. (3) I rzekł Pan: Nie będzie przebywał duch mój w człowieku na zawsze, gdyż jest on tylko ciałem. Będzie więc życie jego trwać sto dwadzieścia lat. (4) A w owych czasach, również i potem, gdy synowie boży obcowali z córkami ludzkimi, byli na ziemi olbrzymi, których im one rodziły. To są mocarze, którzy z dawien dawna byli sławni
to kim byli synowie bozy skoro corki ludzkie to dla nich jaks nowosc?
bo chyba nie ludzmi skoro corki ludzkie to taka gratka.
|
N kwi 17, 2005 22:28 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): w kolo macieju. aniolowie maja upasc . krol nie musi No właśnie, w koło macieju. Skoro "wszyscy" to wszyscy nie ma tam żadnego wyjątku. Skoro wszyscy aniołowie mają upaść a król nie musi, to król nie jest aniołem. Logika bracie  Cytuj: pierworodnym wszelkiego stworzenia - jak widzisz mylisz sie Sorki, ale jeżeli chcesz obalić moje tłumaczenie to musisz je obalić oryginałem, a nie pokazywać że ktoś inny przetłumaczył inaczej. Wykaż mi na podstawie oryginału że jest pierworodnym spośród stworzeń a nie pierworodnym wobec całego stworzenia czyli niestworzony. Cytuj: ale chyba nie rodzil Bog? A dlaczego nie ? Dlatego że ty tak uważasz ? Cytuj: i beda z cialami w niebie? A co to jest ciała zmartwychwstanie ? Cytuj: to kim byli synowie bozy skoro corki ludzkie to dla nich jaks nowosc? bo chyba nie ludzmi skoro corki ludzkie to taka gratka.
Podałam ci wyjaśnienie oparte przypisach wyjaśniających wątpliwe miejsca w oparciu o analizę lingwistyczną oryginału. Człowiek który jako specjalista od języków biblijnych i kultury hebrajskiej zajmuje się tym tekstem jest dla mnie stokroć wiarygodniejszy od twoich fantazji w tym temacie.
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pn kwi 18, 2005 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja1 napisał(a): bardzo jasne w sensie ze maja wspolne cele i myslenie no bo chyba nie mowisz tu ze Bog byl na ziemi i umarl? Rzecz w tym, że Bóg Jest nadal obecny - i nie umarłRzecz oczywista - w momencie gdy spojrzysz na cytat: Cytuj: Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. Wziął i jadł wobec nich. Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach.
(Ew.Łukasza 24:41-44)
|
Pn kwi 18, 2005 15:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja1 napisał(a): shocked napisał(a): Ponieważ jak widzę generalnie masz problem ze wzrokiem,
to mamy podobna wade wzroku cytuje moj problem od jakiegos czasu ignorowany .tez duzymi literami przeloz mi to na jezyk wspolczesny cale tekst ''Lud też, który był w mieście, wywiódłszy, podał pod piły, i pod brony żelazne, i pod siekiery żelazne, i wegnał je w piec cegielny. A tak uczynił wszystkim . ''
Mozesz mi powiedzieć, co to za cytaty - i skąd są zaczerpnięte ? 
|
Pn kwi 18, 2005 15:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja1 napisał(a): 28) Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie. ((Ew. Jana 14:25-30, Biblia Tysiąclecia)
Tu mnie "złapałeś"  - zapomniałbym o tym fragmencie.  Zważ jednak na słowa: Cytuj: Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich. (Ew.Jana 8:23-24) (przypomnę - określenie "Ja JESTEM" to imię Boga podane Mojżeszowi:) Cytuj: (13) (...) Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć? (14) Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: JESTEM, KTORY JESTEM. I dodał: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was. Wj,3:13-14) oraz: A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie swoją chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstałJan-17,5 Dołóż do tego fragmenty, kóre podałem w poście: viewtopic.php?p=63983#63983ddv163 napisał(a): "Moje owce słuchają mego głosu, a Ja znam je. Idą one za Mną i Ja daję im życie wieczne. Nie zginą one na wieki i nikt nie wyrwie ich z mojej ręki. Ojciec mój, który Mi je dał, jest większy od wszystkich. I nikt nie może ich wyrwać z ręki mego Ojca. Ja i Ojciec jedno jesteśmy. I znowu Żydzi porwali kamienie, aby Go ukamienować. Odpowiedział im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych czynów pochodzących od Ojca. Za który z tych czynów chcecie Mnie ukamienować? Odpowiedzieli Mu Żydzi: Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga. (Ew.Jana 10:27-33)"
Odpowiedział mu Jezus: Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. (Ew.Jana 14:6)
Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. (Ew.Jana 14:10)
Zatem - coś Ci nie wychodzi z tym tłumaczeniem, że Chrystus to anioł ... [/quote] ja1 napisał(a): (17) Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego. dla Jezusa Ojciec byl tez Bogiem tak jak dla ludzi.
Tymczasem - Cytuj: Rzekł do niej Jezus: Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich bracii powiedz im: Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego. Poszła Maria Magdalena oznajmiając uczniom: Widziałam Pana i to mi powiedział. Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam! A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie ujrzawszy Pana. (Ew.Jana 20:14-20) Rzecz jest o ukazaniu się Chrystusa uczniom ciałem - mimo zamnkiętych drzwi. Dwie natury w jednym - Boska (duch) i ludzka (poranione po męce i ziemskiej "śmierci" ciało) Proszę - nie kompromituj sie zatem, Ja1 ... ja1 napisał(a): 3) Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. glowa dla Chrystusa jest BOg tak jak wsrod ludzi glowa dla zony jest maz
Znów nie na temat cytat - tym razem wyrwany z kontekstu: (1 list do Koryntian 11:1-6) Nie o tym, co chesz zasugerować sprawa mówi. Jednak - tak na wszelki wypadek: Cytuj: Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył.
(Ew.Jana 1:17-19)
Sorry, Ja1 - nie jestem biblistą - jestem "szarym" Katolikiem.
Nie potrafię patrzec na głupoty, które wypisujesz - ale również i nie mam czasu ani ochoty dalej się nad pokazywać luk w logice Twoich wywodów.
|
Pn kwi 18, 2005 16:21 |
|
|
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): ja1 napisał(a): w kolo macieju. aniolowie maja upasc . krol nie musi No właśnie, w koło macieju. Skoro "wszyscy" to wszyscy nie ma tam żadnego wyjątku. Skoro wszyscy aniołowie mają upaść a król nie musi, to król nie jest aniołem. Logika bracie  ale logika... krol Jagiello ktory nie musial upadac na kolana a wszyscy ludzie przed nim upadali. wiec krol jest kosmita czy czlowiekiem? wszyscy aniolowie musz a upasc a krol nie musi wlasnie dlatego ze jest krolem Cytuj: pierworodnym wszelkiego stworzenia - jak widzisz mylisz sie Sorki, ale jeżeli chcesz obalić moje tłumaczenie to musisz je obalić oryginałem, a nie pokazywać że ktoś inny przetłumaczył inaczej. Wykaż mi na podstawie oryginału że jest pierworodnym spośród stworzeń a nie pierworodnym wobec całego stworzenia czyli niestworzony.
rozumiem ze ty tez najpierw tak uczynisz . pokazesz mi w oryginale ze jest tak jak ty mowisz? Cytuj: ale chyba nie rodzil Bog? A dlaczego nie ? Dlatego że ty tak uważasz ? Bog wedlug ciebie rodzi? ale moze masz jakies nowe informacje. tez z oryginalu? Bog nie jest czlowiekiem zeby rodzic . Bog stwarza Cytuj: i beda z cialami w niebie? A co to jest ciała zmartwychwstanie ?
pytam czy beda z cialami w niebie? nie odpowiadaj pyaniem na pytanie Cytuj: to kim byli synowie bozy skoro corki ludzkie to dla nich jaks nowosc? bo chyba nie ludzmi skoro corki ludzkie to taka gratka. Podałam ci wyjaśnienie oparte przypisach wyjaśniających wątpliwe miejsca w oparciu o analizę lingwistyczną oryginału. Człowiek który jako specjalista od języków biblijnych i kultury hebrajskiej zajmuje się tym tekstem jest dla mnie stokroć wiarygodniejszy od twoich fantazji w tym temacie.
wiem ale jakos zawsze mowisz ze oryginal jest wazniejszy anie jakis lingwista.
Czy to ten sam lingwista ktory napisal ze skreslil imie boze bo tak uwazal za stosowne?
|
Pn kwi 18, 2005 17:26 |
|
 |
Gość
|
ddv163 napisał(a): ja1 napisał(a): bardzo jasne w sensie ze maja wspolne cele i myslenie no bo chyba nie mowisz tu ze Bog byl na ziemi i umarl? Rzecz w tym, że Bóg Jest nadal obecny - i nie umarłRzecz oczywista - w momencie gdy spojrzysz na cytat: Cytuj: Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia? Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. Wziął i jadł wobec nich. Potem rzekł do nich: To właśnie znaczyły słowa, które mówiłem do was, gdy byłem jeszcze z wami: Musi się wypełnić wszystko, co napisane jest o Mnie w Prawie Mojżesza, u Proroków i w Psalmach. (Ew.Łukasza 24:41-44)
ale musisz mi wyjasnic po co ten cytat?
|
Pn kwi 18, 2005 17:28 |
|
 |
Gość
|
ddv163 napisał(a): Tu mnie "złapałeś"  - zapomniałbym o tym fragmencie.  ja nie rozmawiam z toba zeby cie lapac po prostu wyjasnaim to co sam wiem Cytuj: Zważ jednak na słowa: Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata. Powiedziałem wam, że pomrzecie w grzechach swoich. Tak, jeżeli nie uwierzycie, że Ja JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich. (Ew.Jana 8:23-24) (przypomnę - określenie "Ja JESTEM" to imię Boga podane Mojżeszowi:)
juz byla o tym mowa Bog do mojzesz powiedzial ze ma na imie JHWH jedni tlumacza to jak Jahwe inni Jehowa czy Jehova Cytuj: (13) (...) Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć? (14) Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: JESTEM, KTORY JESTEM. I dodał: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was. to jest tlumaczenie na polski . Cytuj: oraz: A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie swoją chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał Jan-17,5 A Jezus rzeczywiscie byl u Ojca poniewaz byl pierworodnym wszelkiego stworzenia. wiec nic wiecej nie bylo tylko Jezus i Ojciec. Cytuj: ": Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga. [/b] (Ew.Jana 10:27-33)"
i dalej ) to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: Bluźnisz, dlatego że powiedziałem: Jestem Synem BożymSam Jezus mowi co powiedzial .Ze jest Synem Bozym a faryzeusze tylko to przekrecili Cytuj: Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. (Ew.Jana 14:10) Zatem - coś Ci nie wychodzi z tym tłumaczeniem, że Chrystus to anioł ...
no ok Jezus to Archaniol Jezus mowil tez ze jest brama: 9) Ja jestem bramą. Jeżeli ktoś wejdzie przeze Mnie, będzie zbawiony - wejdzie i wyjdzie, i znajdzie 1) Ja jestem prawdziwym krzewem winnym, jak widzisz Jezus jest brama i szczepem winnym ale przeciez to tylko przenosnia a nie doslownosc wiec tak samo jest ze slowem jedni i ze ojciec trwa w nim ) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. masz zone i jestes z nia jednym cialem czy dwoma cialami ?(literalnymi) 23) Ja w nich, a Ty we mnie, aby byli doskonali w jedności, żeby świat poznał, że Cytuj: Rzecz jest o ukazaniu się Chrystusa uczniom ciałem - mimo zamnkiętych drzwi. Dwie natury w jednym - Boska (duch) i ludzka (poranione po męce i ziemskiej "śmierci" ciało) Proszę - nie kompromituj sie zatem, Ja1 ... no i.. ukazla sie w ciele ale innym niz mial przedtem .Bo przeciez g onie poznali aniolowie tez ukazywali sie w ciele i co z teg o? Cytuj: Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył. (Ew.Jana 1:17-19) Sorry, Ja1 - nie jestem biblistą - jestem "szarym" Katolikiem. Nie potrafię patrzec na głupoty, które wypisujesz - ale również i nie mam czasu ani ochoty dalej się nad pokazywać luk w logice Twoich wywodów.
tp tylko tlumaczeni i to katolickie
|
Pn kwi 18, 2005 18:14 |
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): ale logika... krol Jagiello ktory nie musial upadac na kolana a wszyscy ludzie przed nim upadali. wiec krol jest kosmita czy czlowiekiem? No właśnie rzecz w tym że NIE WSZYSCY tylko jego poddani, chyba że masz jakiś dokument historyczny o tym że wszyscy ludzie świata upadali przed Jagiełłą  Na czele z Jadwigą pewnie co ?  Cytuj: rozumiem ze ty tez najpierw tak uczynisz . pokazesz mi w oryginale ze jest tak jak ty mowisz? Jeżeli mi udowodnisz że tam nie ma słowa "wobec" to ja już nie będę musiała nic dowodzić. To ty twierdzisz że ja mam błędne tłumaczenie więc to wykaż albo odszczekaj zarzut kłamstwa. Cytuj: Bog nie jest czlowiekiem zeby rodzic Pies też nie jest człowiekiem a rodzi. Cytuj: pytam czy beda z cialami w niebie? nie odpowiadaj pyaniem na pytanie A gdzie niby ?  To nie było pytanie tylko ironia  Cytuj: wiem ale jakos zawsze mowisz ze oryginal jest wazniejszy anie jakis lingwista.
Skoro nie rozumiesz dosłownego brzmienia to musiałam ci pomóc przypisem 
|
Pn kwi 18, 2005 18:23 |
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): Bog do mojzesz powiedzial ze ma na imie JHWH jedni tlumacza to jak Jahwe inni Jehowa czy Jehova Nie tłumaczą tylko WYMAWIAJĄ. To diametralna różnica. Tłumaczą każdą z tych wersji wymowy jako "jestem" Cytuj: no ok Jezus to Archaniol No proszę... Pismo Święte wymienia kilku innych archaniołów, z imienia i z posłania. Nie ma ani słowa o archaniele Jezusie  Musisz to wykazać, że gdziekolwiek w Piśmie imię Jezus jest zestawione z nazwą "archanioł" bo na razie to sobie fantazjujesz i to równo, bardziej niż ci Żydzi którzy rzekomo źle zrozumieli Jezusa  Cytuj: przenosnia a nie doslownosc wiec tak samo jest ze slowem jedni i ze ojciec trwa w nim A czego przenośnią jest słowo "jedność"  ? Cytuj: masz zone i jestes z nia jednym cialem czy dwoma cialami ?
A czy my mówimy że Bóg Ojciec i Jezus to jedna osoba?
Zrozum najpierw o czym piszemy a nie obalaj czegoś, czego nikt nie twierdzi bo to jest zabawne
Była tu już prośba żebyś doczytał rozróżnienie pojęć "osoba" i "natura"...
|
Pn kwi 18, 2005 18:30 |
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): ]ale logika... krol Jagiello ktory nie musial upadac na kolana a wszyscy ludzie przed nim upadali. wiec krol jest kosmita czy czlowiekiem?] No właśnie rzecz w tym że NIE WSZYSCY tylko jego poddani, chyba że masz jakiś dokument historyczny o tym że wszyscy ludzie świata upadali przed Jagiełłą  Na czele z Jadwigą pewnie co ?  poogladaj kiedys filmy historyczne to zobaczysz jak mu sie w pas klaniala ale nie o to pytalem krol jest kosmita czy czlowiekiem? Cytuj: rozumiem ze ty tez najpierw tak uczynisz . pokazesz mi w oryginale ze jest tak jak ty mowisz? Jeżeli mi udowodnisz że tam nie ma słowa "wobec" to ja już nie będę musiała nic dowodzić. To ty twierdzisz że ja mam błędne tłumaczenie więc to wykaż albo odszczekaj zarzut kłamstwa.
dowod pierwszy pokazalem inne tlumaczenia dowod drugi Tlumcze BT sami przyznali sie ze zmieniaja swoje tlumaczenie jak im sie podoba. wiec mogli zmienic co chcieli takze dopisac 'wobec'' jak dopisali 'Bog' i 'Pan' dowod trzeci ος εστιν εικων του θεου του αορατου πρωτοτοκος πασης κτισεως ktore slowo oznacza'' wobec''? Cytuj: pytam czy beda z cialami w niebie? nie odpowiadaj pyaniem na pytanie A gdzie niby ?  To nie było pytanie tylko ironia 
w niebie nie moga byc ciala.
(50) A powiadam, bracia, że ciało i krew nie mogą odziedziczyć Królestwa Bożego ani to, co skażone, nie odziedziczy tego, co nieskażone. (51) Oto tajemnicę wam objawiam: Nie wszyscy zaśniemy, ale wszyscy będziemy przemienieni (52) w jednej chwili, w oka mgnieniu, na odgłos trąby ostatecznej; bo trąba zabrzmi i umarli wzbudzeni zostaną jako nie skażeni, a my zostaniemy przemienieni.
jak widzisz cialo i krew nie moga isc do nieba
|
Pn kwi 18, 2005 19:11 |
|
 |
Gość
|
Agniulka napisał(a): ja1 napisał(a): Bog do mojzesz powiedzial ze ma na imie JHWH jedni tlumacza to jak Jahwe inni Jehowa czy Jehova Nie tłumaczą tylko WYMAWIAJĄ.
tak masz racje wymawiaja Cytuj: Tłumaczą każdą z tych wersji wymowy jako "jestem"
nie tlumacza. moge w skazac setki wersetow ze nie tlumacza Cytuj: no ok Jezus to Archaniol No proszę... Pismo Święte wymienia kilku innych archaniołów,
gdzie ich wymienia? Cytuj: [ Cytuj: Była tu już prośba żebyś doczytał rozróżnienie pojęć "osoba" i "natura"...
ok to moze mi wyjasnisz :
to co to jest 'natura ' a co to jest 'osoba'
|
Pn kwi 18, 2005 19:16 |
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): krol jest kosmita czy czlowiekiem? Pytanie jest nie na temat bo nigdzie nie ma że "wszyscy ludzie kłaniają się Jagielle" Cytuj: w niebie nie moga byc ciala. A powiadam, bracia, że ciało i krew nie mogą odziedziczyć Królestwa Bożego ani to, co skażone, nie odziedziczy tego, co nieskażone. Ciała po zmartwychwstaniu nie są skażone i nie podlegają skażeniu A ponadto tu masz o zmartwychwstaniu ciał: Cytuj: przywróci do życia wasze śmiertelne ciała mocą mieszkającego w was swego Ducha Rz 8,11
Więc gdzie będą te przywrócone do życia ciała? Skoro my będziemy w niebie to gdzie będą nasze ciała? Będą sobie na ziemi żyły własnym życiem? 
|
Pn kwi 18, 2005 19:23 |
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): nie tlumacza. moge w skazac setki wersetow ze nie tlumacza
Już wyjaśniałam że słowo ma w danym języku sens nawet kiedy się go nie przetłumaczy na inny. Sensem słowa zapisaneog jako JHWH jest "istnienie"
|
Pn kwi 18, 2005 19:25 |
|
 |
Agniulka
|
ja1 napisał(a): ος εστιν εικων του θεου του αορατου πρωτοτοκος πασης κτισεως ktore slowo oznacza'' wobec''?
A które oznacza "ze" ?
To ty tu miałeś coś udowodnić
Twierdzisz że moje tłumaczenie zniekształca oryginał więc pokaż mi w oryginale, że jest wyraźnie napisane że Jezus należy do stworzeń ale jest Z NICH pierworodny, a nie że jest pierwrorodnym wobec całego stworzenia
|
Pn kwi 18, 2005 19:31 |
|
|
|