Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Korwinizm wydzielony
0bcy_astronom napisał(a): Kiedy szkoła jets prywatna - Płacisz: -nauczycielowi
I kiedy płacisz za naukę 100 zł i nauczyciel dostaje 100 zł
Takie coś to się guwerner/korepetytor nazywa, ze szkołą prywatną ma mało wspólnego. W szkole prywatnej płacisz właścicielowi szkoły, czyli płacisz 100 zł, a nauczyciel dostaje jakąś część tego, zależną od tego, jak się z właścicielem umówił.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt mar 18, 2014 8:29 |
|
|
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: Cytuj: No ale ja mówię poważnie. Nie. Ty pajacujesz, a zdaje ci się, że jesteś poważny. Albo przyjmiesz to do wiadomości i zaczniesz obserwować i myśleć, a wtedy z pajacowania wyrośniesz - albo do końca życia nie będziesz rozumiał, za co ci się obrywa, a będzie ci się zdawało że niesprawiedliwie. Przedstawiłem poważny problem w lekki sposób i tyle. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrozumieć to zapytam prościej: A co jeżeli osoba która będzie odpowiadać za zakres materiałów do jakich będą zmuszane dzieci - okaże się albo nieodpowiedzialna? Poza tym fajnie by było jakbyś się wkońcu ustosunkował do tego dlaczego uważasz się za najmądrzejszego i nieomylnego? Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że nie uważasz się za najmądrzejszego i nieomylnego ale mimo to chcesz zmusić wszytskich aby robili to co ty uważasz za dobre. Dlaczego ktoś inny ma nie móc zrobić czegoś innego niż ty byś zrobił? Skąd wiesz że jego rozwiązanie na peawno będzie gorsze od twojego skoro nie wiesz co on chce zrobić? Patrz - jeżeli pozwolimy ludziom decydować to część rodziców zrobi to co ty a część co innego i: Jeżeli masz rację - to przez pewien czas pewna grupa rodziców nie wyedukuje tak dobrze dzieci jakby mogła. Jeżeli nei masz racji - wszytskie dzieci w całym kraju zawsze będą nie tak dobrze wyedukowane jakby mogły być. I co ty na to? Cytuj: Cytuj: Kiedy szkoła jets prywatna - Płacisz: -nauczycielowi
I kiedy płacisz za naukę 100 zł i nauczyciel dostaje 100 zł Takie coś to się guwerner/korepetytor nazywa, ze szkołą prywatną ma mało wspólnego. W szkole prywatnej płacisz właścicielowi szkoły, czyli płacisz 100 zł, a nauczyciel dostaje jakąś część tego, zależną od tego, jak się z właścicielem umówił. Taa... tak jakby w przypadku szkół państwowych nie trzeba było płacić za budynek. W przypadku edukacji państwowej za budynek będzie płaciło się znacznie więcej - bo jeśli chodzi o szkołę prywatną to właścicel szkoły z jednej strony chce mieć jak najmniejsze wydatki na szkołe z drugiej wystarczająco dobre by przyciągnąc klientów. W przypadku szkół panstwowych utwrzymuje się nawet te budynki które powinny już dawno temu zbankrutować. Ale nawet zakładając że koszta budynków są takie same nie zmienia to faktu, że w przypadku szkoły państwowe płaci się za masę rzeczy za którą nie płaci się w przypadku szkoły prywatnej.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt mar 18, 2014 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozpacz! Socjalizm ludziom w mozgach poprzewracal.
Popatrz w Afryce czy Azji jak dzial ten super system ksztalcenia prywatnego. Nie stac rodzicow na mudurek (o dziwo im biedniejszy kraj tym wazniejszy mundurek)? Nie ma mowy o nauce. Nie starcza dla wszystkich dzieci (a korwinisci mysla o druzynie pilkarskiej w domu, zeby mial kto rodzicow na starosc utrzymac)? To jasne, ze dziewczynkom pisanie i liczenie do stu wystarczy. Albo jeszcze mniej. Moze Afryka za daleko? To popatrz na Ameryke. Jestes biedny? Zostaniesz glupi.
Dlaczego zdobycze socjalne, ktore wlasnie niweluja roznice pochodzenia sa tak tragiczne dla korwinistow? Bo oni uwazaja, ze im na pewno pieniedzy starczy! Tzn wierza w ciemno, ze akurat oni beda po slonecznej stronie zycia: dobre wyksztalcenie (jeszcze "darmowe"), w miare mlodzi, zdrowi (oby do setki bez ciezkich chorob), praca dobrze platna, same zdrowe, i inteligentne dzieci i(najwazniejsze!) zdrowa, pracowita i zaradna zona, ktora bedzie za darmo zasuwac kolo dzieci i oczywiscie kolo meza. a na pewno jeszcze znajdzie czas na prace w ogrodku zeby budzet domowy poprawic. Ja znam takie kobiety: w wieku 40 lat zasypialy w kazdym momencie, kiedy mogly przysiasc, a w wieku 60 lat wygladaly jak osiemdziesiecioletnie staruszki. Ich mezowie wygladali jakos lepiej....
No ale korwinisci to mezczyzni, ktorzy jak zawsze wiedza lepiej, co kobiety uszczesliwi.
|
Wt mar 18, 2014 18:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obcy Astronom napisał(a): Przedstawiłem poważny problem w lekki sposób i tyle. Mnie nie chodzi o to, jak mówisz, ale co masz do powiedzenia... Obcy Astronom napisał(a): A co jeżeli osoba która będzie odpowiadać za zakres materiałów do jakich będą zmuszane dzieci - okaże się albo nieodpowiedzialna? ...a co, jeśli okaże się reptilianinem? Obcy Astronom napisał(a): Poza tym fajnie by było jakbyś się wkońcu ustosunkował do tego dlaczego uważasz się za najmądrzejszego i nieomylnego? Inspiruję się Mistrzem Korwinem. Obcy Astronom napisał(a): (różnorodność, dywersyfikacja, różnorodność, dywersyfikacja, różnorodność...) Proszę pana - ja znam hasło "negatywna selekcja" i w zasadzie mógłbym się zgodzić, że w Polsce coś takiego w okolicach Władzy występuje - ale czy uważasz pan, że rządzą nami ludzie głupsi nawet od korwinistycznych meneli, tj. że Minister Edukacji i wszyscy jej/jego urzędnicy są, jakby to powiedzieć nie obrażając ludzi upośledzonych... Właśnie to nazywam pajacowaniem.
|
Wt mar 18, 2014 18:36 |
|
 |
0bcy_astronom
|
ech Cytuj: Popatrz w Afryce czy Azji jak dzial ten super system ksztalcenia prywatnego. Taa... idąc twoim tokiem rozumowania. Popatrz jaki socjalizizm - ten twój super system działa w korei północnej - jak dzięki niemu ludzie się bogacą. Cytuj: Nie stac rodzicow na mudurek (o dziwo im biedniejszy kraj tym wazniejszy mundurek)? Nie ma mowy o nauce. Nie starcza dla wszystkich dzieci (a korwinisci mysla o druzynie pilkarskiej w domu, zeby mial kto rodzicow na starosc utrzymac)? Ale ty naprawdę nei jesteś w stanie zrozumieć tego, że na to jak wygląda dane panstwo wpływa wiele czynników? czy nei rozumiesz tego że kraj z najlepszym ustrojem czy systemem może być biedniejszy a ludzie w nim ubożsi niż w kraju fatalnie gospodarowanym ale bogatym? Naprawdę to zdanie przekracza granice twojego zrozumienia? Naprawdę uważasz, że biedak jest biedny bo je chleb zamiast kawiora? Bo bogacz je kawior i jest bogaty to biedak powinien jeść kawior to też będzie bogaty... Na to jakie są wydatki i kto sobie na jakie wydatki pozwala wpływa masa czynników. Cytuj: To jasne, ze dziewczynkom pisanie i liczenie do stu wystarczy. Albo jeszcze mniej. Chyba według ciebie. Korwiniści mówią, że kazdy powinien wybrać system najlepszy według siebie - jeżeli ty uważasz, że liczenie do stu jest zbędne to ja ciebie nie będę zmuszał do nauki liczenia do stu, ale jeśli ktoś ma inne zdanie to na litość Boską je uszanuj. Bo mówisz tak jakby korwiniści komukolwie czegokolwiek zabraniali. (o ile nie tyczy się to wolności drugiej osoby) Cytuj: Moze Afryka za daleko? To popatrz na Ameryke. Jestes biedny? Zostaniesz glupi. Mam pytanie na którę prosze cię odpowiedz. Wyobraź sobie, że w afryce od jutra wprowadzają super socjal - atki twój wymarzony - wyjdziesz tam? Cytuj: Dlaczego zdobycze socjalne... Zdobycze socjalne? Co masz na myśli? jakieś konkrety poproszę. To, że nie możesz zdecydować na co szczepić swoje dzieci uważasz za zdobycz? To, że płacimy za szkoły 2 razy więcej niżbyśmy płącili uważasz za zdobycz? To, że nie mogę kupić od mojego kolegi kanapki uważasz za zdobycz? To, że nasz prezydent z naszymi przywódcami nie mogą sami zdecydować jakie wysokie mamy mieć podatki uważasz za zdobycz? Przypomnij mi, albo wymień jakich znasz wybitnych przywódców socjalistycznych? Np wybitnym socjalistą był Adolf Hitler - naprawdę uważasz pomysły tego człowieka za zdobycze? Cytuj: ...ktore wlasnie niweluja roznice pochodzenia sa tak tragiczne dla korwinistow? Bo oni uwazaja, ze im na pewno pieniedzy starczy! Fajnie że wiesz lepiej ode mnie o czym ja myślę. Powiem ci, że w socalizmie nie podoba mi się to, że mogę wybierać tylko spośród rzeczy które wczesniej wybrało dla mnie panstwo i to, że w każdej chwili będą mogli zrobić ze mną to co będa chcieli. Jeżeli ty uważasz za postęp i dobrobyt to, że każdemu z nas bez mrugnięcia okiem skradziono po 30 tysięcy z konta na OFE to ja nie mam pytań. Jak uważasz za osiągnięcie to, że milion osób podpisało się w sprawi eswoich dzieci i tego kiedy pójdą do szkoły a państwo mogło bez słowa to olać i kazac robić im ze swoimi dziećmi coś czego nie chcieli robić to jest to uważam za neiwolnictwo a nie osiągnięcie społeczeństwa. Ja chcę po prostu aby ktoś nie decydoałza mnie co ja robię ze sobą i z owocami mojej pracy. Cytuj: Tzn wierza w ciemno, ze akurat oni beda po slonecznej stronie zycia: dobre wyksztalcenie (jeszcze "darmowe"), w miare mlodzi, zdrowi (oby do setki bez ciezkich chorob), praca dobrze platna, same zdrowe, i inteligentne dzieci i(najwazniejsze!) zdrowa, pracowita i zaradna zona, ktora bedzie za darmo zasuwac kolo dzieci i oczywiscie kolo meza. a na pewno jeszcze znajdzie czas na prace w ogrodku zeby budzet domowy poprawic. Ja już nie jestem specjalnie zdrowy - ale nie podoba mi się to, że muszę płacić na "darmową służbę zdrowia" 500 złotych co miesiąc a jak znowu mam z czymś problem to i tak muszę iśc prywatnie. A 500 zł bierze się stąd, że jeżeli ktoś podejmuje 2 prace to chorobowe płaci 2 razy. Cytuj: Ja znam takie kobiety: w wieku 40 lat zasypialy w kazdym momencie, kiedy mogly przysiasc, a w wieku 60 lat wygladaly jak osiemdziesiecioletnie staruszki. Ich mezowie wygladali jakos lepiej.... Ja znam takich ludzi, którzy zostali zamordowani za narodowość przez to że żyli w socjalistycznych niemczech. Cytuj: No ale korwinisci to mezczyzni, ktorzy jak zawsze wiedza lepiej, co kobiety uszczesliwi. na litość - może zaczne od pytań prostrzych... czy ty widzisz co ja piszę? Kto uważa, że wie lepiej od kobiety co ona chce? czy danie kobiecie wyboru - czy chce robić karierę czy zająć się domem - to jest coś złego? Czy według ciebie dobry system to ten w którym męzom kobiet zabierena jest w podatkach taką ogromna ilośc pieniędzy, że one SĄ ZMUSZONE przez sytuację ekonomiczną swojej rodziny by iśc do pracy? Lepiej żeby nie miały możliwości wyboru czy zostać w domu czy iśc do pracy tylko aby szły i kropka? To własnie dlatego, że ja uważam, że kobieta sama powinna wybrać to co woli to powinna mić wybór. Wiesz dlaczego korwin ma takie podejście do kobiet? Bo kiedyś został zaczepiony przez grupę wykończonych praca kobiet które (jak jeszcze był posłem) zapytały go: Panie pośle... kiedy nasi męzowie będą zarabiać tyle, że mu nie będziemy musieli chodzić do pracy? To uważasz, że to dobrze że ludziom zostaje tak mało że kobiety nie mają wyjcia i muszą iśc do pracy - ja uważam, że kobieta powinna mieć wybór. Poza tym tutaj w tym co mówisz jest tak ogromna sprzeczność że aż normalnie szkoda słów. Z jednej strony mówisz o zdobyczach socjalizmu, że to dobrze, że panstwo nas zmusza do wielu rzeczy, że nam zabrania wielu rzeczy, że zabiera nam ogromną ilośc pieniędzy i wydaje je za nas - i to uważasz, że jest okej, ale z oburzeniem jesteś w stanie napisać: ale korwinisci to mezczyzni, ktorzy jak zawsze wiedza lepiej, co kobiety uszczesliwi.Mając pretensje o to, że kobieta może gdzies nie mieć w czymś wyboru. To w końcu się zdecyduj - ten przymus, zakazy i nakazy i decydowanie jak ktoś ma żyć jest dobre czy złe? To dobrze że za kobiety się mówi co one mają robić jak i gdzie czy powinny miec wolny wybór? Na to pytanie chciałbym abyś mi odpowiedziała... chociaż na to jedno: czy za kobiety powinien decydować ktoś co one robią czy same powinny decydować?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Wt mar 18, 2014 19:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Obcy_astronom, czy uwazasz, ze Dania badz Niemcy sa krajami socjalistycznymi? To ja nie mam o czym z toba rozmawiac.
Spytaj wsrod znanych ci kobiet ile z nich popiera Korwina-Mikke.
I przypomnij sobie czego sie (mam nadzieje) uczyles na historii o spoleczenstwie i gospodarce w przeszlosci. Jaki to byl raj dla wszystkich.
Aha, i ja SAMA o sobie decyduje. czy w to wierzysz, czy nie.
|
Wt mar 18, 2014 19:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obcy Astronom napisał(a): To, że nie możesz zdecydować na co szczepić swoje dzieci uważasz za zdobycz? To, że płacimy za szkoły 2 razy więcej niżbyśmy płącili uważasz za zdobycz? To, że nie mogę kupić od mojego kolegi kanapki uważasz za zdobycz? To, że nasz prezydent z naszymi przywódcami nie mogą sami zdecydować jakie wysokie mamy mieć podatki uważasz za zdobycz? Się ponabredzało się. Przyjrzyjmy się. Po pierwsze, Obcy Astronom uważa, że może mieć prawo do mordu: nie zaszczepi dziecka na chorobę zakaźną bo ma takie widzimisię, a że inne dzieci się pozarażają i niektóre z nich umrą, to go już w ogóle nie obchodzi. Po drugie, powtórzę się - można dziecko uczyć w domu, do szkół nie posyłając. Po trzecie, istnieje na świecie coś takiego jak barter. Po czwarte, faktycznie, Obcy Astronom uważa, że rządzą nim debile. Przy czym on sam nie potrafi sobie poradzić z autokorektą. Pewno wyłączył, bo mierziło go, że komputer jest mądrzejszy od niego.
|
Wt mar 18, 2014 23:31 |
|
 |
zepp
|
Patrzę i się nadziwić nie mogę, taka rozwinęta dyskusja o utopii... Rozumiem, ze to takie ćwiczenie czysto intelektualne? Czytając posty Korwinowców, naprawdę im współczuję : żyjąc w Polsce cierpią taką niewolę i szykany ze wszystkich stron i we wszystkich aspektach rzeczywistości. Jako ktoś rozsądnie zauważył, póki co każdy może mieć paszport w szufladzie ( dla mnie to ostateczna gwarancja mojej wolności) , może by więc z niego skorzystać i znaleźć jakiś kraj , gdzie kwitnie niczym nieskrępowany Korwinizm? Bo musi być gdzieś taki raj, skoro to taki idealny , i jak to ktoś mądrze ujął, komplementarny i wewnętrznie niesprzeczny system? To, że ja o nim nie słyszałem, świadczy tylko źle o mnie...
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Śr mar 19, 2014 7:22 |
|
 |
tredje
|
0bcy_astronom o co mi chodzi z tymi 60%? Napisales, ze siedze w Danii i jest mi lepiej bo sa nizsze podatki. Jak zostaly obliczone? Skat taki podatek ustanowil. Twoje rewelacje (jak i JKM) sa typu - przeciez Ziemia nie moze byc okragla bo bysmy pospadali. Proponuje dowiedziec sie czegos o ekonomii.
|
Śr mar 19, 2014 8:04 |
|
 |
tredje
|
Kael w Danii w tej chwili rzadza socjalisci.
|
Śr mar 19, 2014 8:14 |
|
 |
tredje
|
0bcy_astronom jeszcze o szcepieniach. Dzieki nim wyeliminowano wiele smiertelnych chorob. Np, czarna ospa - wirus istnieje tylko w hodowlach laboratoryjnych. Zgodzisz sie, zebym swojego psa nie zaszczepila p. wsciekliznie? Na marginesie - Dania (jak i Anglia) sa wolne od wscieklizny, Szczepienia.
|
Śr mar 19, 2014 8:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tredje napisał(a): Kael w Danii w tej chwili rzadza socjalisci. Bo na tym polega demokracja. Czy nazwalabys w zwiazku z tym Danie krajem socjalistycznym? Naprawde jest to 1:1 to, co bylo w Polsce w latach, powiedzmy, 70-80?
|
Śr mar 19, 2014 8:49 |
|
 |
Hosi
|
ErgoProxy napisał(a): Po pierwsze, Obcy Astronom uważa, że może mieć prawo do mordu: nie zaszczepi dziecka na chorobę zakaźną bo ma takie widzimisię, a że inne dzieci się pozarażają i niektóre z nich umrą, to go już w ogóle nie obchodzi. Założenie jest takie: Jak nie ma przymusowych sczepień,to rodzic z automatu nie zaszczepi.Socjalista dochodzi do konkluzji:bedzie szaleć smierć W korwinizmie (wg socjalistów) rodzice chcą dla swoich dzieci jak najgorzej (czyli są idiotami).Jak państwo nie przymusi,ups nie zaopiekuje się, to rodzic wariat zamorduje swoje dziecię,a przy okazji wiele innych.Ciekawostką jest również fakt, że niezaszczepienie = morderstwo.W takim razie postulat 25 lat za niezaszczepienie dziecka powienien znależc się w socjalistycznym prawie jak najszybciej  Ale: Praktycznie kazdy wyrobiony korwinista wie, że tego typu argumentacja nie jest polemika z korwinizmem,tylko imaginacja (i to jaka!!!) socjalisty. I tak: Czy widział ktoś taki korwinistyczny kraj? Nie. Czy widział ktoś socjalistyczny kraj w którym umierają ludzie z głodu,z zimna,chorób itp? Tak. Dlaczego w takim razie socjalisci bronią socjalistycznej utopii? Demagogia czy nie? zepp napisał(a): Czytając posty Korwinowców, naprawdę im współczuję : żyjąc w Polsce cierpią taką niewolę i szykany ze wszystkich stron i we wszystkich aspektach rzeczywistości. Zamiast wspólczuc, tzn pisać takie teksty jak ten,warto zacząć merytoryczną dyskusję.To znacznie lepsza metoda niż ogólniki i frazesy.A Korwinisci mogą Ci jedynie podziekować za argumentacje bez argumentów,tzn: wzmacniać swoją pozycje merytoryczną. Cytuj: Bo musi być gdzieś taki raj, skoro to taki idealny , i jak to ktoś mądrze ujął, komplementarny i wewnętrznie niesprzeczny system? To, że ja o nim nie słyszałem, świadczy tylko źle o mnie... Jedynie co istnieje to rozwiązanie mniej inwazyjne dla społeczeństwa.Ideał to funkcjonuje jedynie w Twoim umysle,tzn;wmawiasz korwinistom taki konstrukt, po czym zaczynasz prawie polemikę nie z ich poglądami.Strategia sufitowa. Ponadto: Mozesz poszerzac swoją percepcję w oparciu o teksty Friedmana,Hayka,Sowela i innych wolnosciowców.Mozesz równiez poczytac troszkę na temat HongKongu,czyli: jak w praktyce dziala prawie korwinizm.Naprawdę działa Kael napisał(a): Bo na tym polega demokracja. Czy nazwalbys w zwiazku z tym Danie krajem socjalistycznym? Naprawde jest to 1:1 to, co bylo w Polsce w latach, powiedzmy, 70-80? Czy Twoja percepcja oscyluje jedynie na zasadzie: albo/albo:socjalizm/niesocjalizm? Podawałem kiedys informacje,na temat mozliwosc stopniowania socjalzimu w poszczególnych krajach. A o odchodzeniu od gospodarki modelowo-wolnorynkowej do socjalnej w powojennych Niemczech słyszałaś?
|
Śr mar 19, 2014 11:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A dlaczego niby Niemcy odeszli od tej wolnorynkowej gospodarki (podobno)? Przeciez jezeli byla o niebo lepsza od socjalnej, to kazdy by jej sie trzymal pazurami. Hosi napisał(a): Kael napisał(a): Bo na tym polega demokracja. Czy nazwalbys w zwiazku z tym Danie krajem socjalistycznym? Naprawde jest to 1:1 to, co bylo w Polsce w latach, powiedzmy, 70-80? Czy Twoja percepcja oscyluje jedynie na zasadzie: albo/albo:socjalizm/niesocjalizm? No przeciez nie moja. To Obcy_astronom wszelkie moje uwagi o rozwiazaniach socjalnych kwituje, ze mam na mysli socjalizm. JA to odrozniam. Korwinista - nie. A jesli chodzi o szczepienia, to np w niemczech przymusowe nie sa i wielu zmanipulowanychstraszakami z mediow o tym, ze szczepienia=uposledzenia dzieci, nie szczepi dzieci np na odre. Sa wypadki smiertelne dzieci, ktore zarazily sie jako niemowlaki odra od nieszczepionych np nastolatkow, z ktorym zetknely sie w poczekalni u pediatry. Co korwinista zrobilby w takim przypadku, gdyby to jego dziecko umarlo? Powiedzial: dopust bozy, widac i tak mialo umrzec? Nie ma kraju z nieograniczony wolnoscia jednostki. Wolnosc naszych wspolobywateli zawsze bezdie kolidowac z nasza. Pytanie, czy ktos ma reguly tej wolnosci kodyfikowac (np Dekalogiem), czy puszczamy na zywiol, jak chce Korwin, na zasadzie, ze to sie "samo ureguluje". Biorac pod uwage ped do prawa do samoobrony i posiadania broni przez kazdego (glupiego) skonczy to sie jak w Ameryce, keidy kazdy bedzie strzelal do kazdego, bo sie "poczuje zagrozony". Pol biedy (dla Korwina), kiedy to korwinista czyjes dziecko zabije. ale co zrobi korwinista, jak ktos jego dziecko zabije? Dlaczego nie mozna uczyc sie na bledach innych?
|
Śr mar 19, 2014 11:21 |
|
 |
majanovak
|
0bcy_astronom napisał(a): Z jednej strony mówisz o zdobyczach socjalizmu, że to dobrze, że panstwo nas zmusza do wielu rzeczy, że nam zabrania wielu rzeczy, że zabiera nam ogromną ilośc pieniędzy i wydaje je za nas - i to uważasz, że jest okej, ale z oburzeniem jesteś w stanie napisać: ale korwinisci to mezczyzni, ktorzy jak zawsze wiedza lepiej, co kobiety uszczesliwi. Mając pretensje o to, że kobieta może gdzies nie mieć w czymś wyboru.
To w końcu się zdecyduj - ten przymus, zakazy i nakazy i decydowanie jak ktoś ma żyć jest dobre czy złe? To dobrze że za kobiety się mówi co one mają robić jak i gdzie czy powinny miec wolny wybór?
Na to pytanie chciałbym abyś mi odpowiedziała... chociaż na to jedno:
czy za kobiety powinien decydować ktoś co one robią czy same powinny decydować? Wyobraz sobie, ze kobieta to tez czlowiek. Czy ty chcialbys by za ciebie decydowala kobieta? Zebys ty nie mial prawa wyboru? To wg ciebie godne i sprawiedliwe? Taki wlasnie los spotyka kobiety w islamie wiec kto zna islam to wie jak bardzo kobiety sa tam szczesliwe i jak sie je w islamie traktuje. Zreszta od samego ich urodzenia ich status jest statusem niewolnicy. Od malego im sie powtarza i wpaja, ze to allah stworzyl je w ten sposob, czyli jako gorsze, ktorym sie nie nalezy tyle co mezczyznom, jako glupsze, a ich rola to jest rola sluzalcza. Sprobuj tak tylko pomyslec zwyczajnie jak czlowiek czy ktos na swiecie chcialby byc ubezwlasnowolniony? Nie miec do powiedzenia w swojej wlasnej sprawie? Czyli byc niewolnikiem kogos innego? Naprawde nie wiem po co ta dyskusja, bo to jest chyba albo powinno byc dla kazdego oczywiste.
|
Śr mar 19, 2014 12:01 |
|
|
|