Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kim dla mnnie jest Jezus? Synem Bozym .Sam o sobie to powiedzial: Jestem Synem Bozym
Skloro dla Ciebie jest On tylko Synem Bożym....to w takim razie musiałby posiadac "braci"
"Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży* udawali się, by stanąć przed Panem,....." (Hi 1:6 )
"Synowie Boga*, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. " ( Rdz 6:2 )
"Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi." (Rz 8, 14 )
..a przecież tak nie jest, gdyż:
"A Słowo stało się ciałem*
i zamieszkało* wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen* łaski i prawdy. " ( J 1, 14 )
"Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek:
Ty jesteś moim Synem,
Jam Cię dziś zrodził?* " (Hbr 1, 5 )
Jeszcze ciekawszy jest dalszy fragment z Listu do Hebrajczyków, który wyraznie zaprzecza Twojej teorii o tym , że Jezus nie jest Bogiem:
"Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie:
Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!*
7 Do aniołów zaś powie:
Aniołów swych czyni wichrami,
sługi swe płomieniami ognia*.
8 Do Syna zaś*: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego." (Hbr 1, 6-8 )
Jakże więc wytłumaczysz te pozorne sprzeczności?
Jeszcze raz pytam: Kim dla Ciebie jest Jezus Chrystus?
bez pozdrówek
P.S.
Nie sugeruj sie takze wielkościa liter.......bo w oryginale nie maja one zadnego znaczenia
|
Wt maja 17, 2005 10:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sam tez mówil o sobie :Jestem Synem Bozym. Natomiast nigdy nie powiedzial jestem Bogiem.
...i tu sie mylisz ty i ta cała Straznica
"Tak mówi Pan, Król Izraela
i Odkupiciel jego, Pan Zastępów:
Ja jestem pierwszy i Ja ostatni*;
i nie ma poza Mną boga. " (Iz 44,6 )
"Słuchaj mnie, Jakubie,
Izraelu, którego wezwałem:
Ja sam, Ja jestem pierwszy
i Ja również ostatni. " (Iz 48,12 )
To ST i słowa odnoszące sie do Boga Ojca
...a teraz NT i te same okreslenie uzyte w stosunku do Boga Syna:
"Pierwszy i Ostatni"
"Kiedym Go ujrzał,
do stóp Jego upadłem jak martwy,
a On położył na mnie prawą rękę, mówiąc:
«Przestań się lękać!
Jam jest Pierwszy i Ostatni 18 i żyjący.
Byłem umarły, a oto jestem żyjący na wieki wieków
i mam klucze śmierci i Otchłani*. " (Ap 1, 17-18 )
"Aniołowi Kościoła w Smyrnie* napisz:
To mówi Pierwszy i Ostatni*,
który był martwy, a ożył: " (Ap 2, 8 )
"Oto nadchodzi z obłokami,
i ujrzy Go wszelkie oko i wszyscy, którzy Go przebili.
I będą Go opłakiwać wszystkie pokolenia ziemi*.
Tak: Amen.
8 Jam jest Alfa i Omega*, mówi Pan Bóg,
Który jest, Który był i Który przychodzi,
Wszechmogący. " (Ap 1, 7-8 )
Kolejne określenie:
"Ja, Pan, badam serce
i doświadczam nerki,
bym mógł każdemu oddać stosownie do jego postępowania,
według owoców jego uczynków. " (Jer 17, 10 )
..i to samo odnoszące sie do Jezusa:
"i dzieci jej porażę śmiercią.
A wszystkie Kościoły poznają,
że Ja jestem Ten, co przenika nerki i serca;
i dam każdemu z was według waszych czynów. " (Ap 2, 23 )
Gdybys miał problemy z tym do kogo to określenie się odnosi, to polecam poczytac ten fragment Apokalipsy od wersetu 18.
To fragmenty, które wyraznie wskazuja na to Kim jest Syn Boży - Jezus Chrystus........Jest Bogiem
jak zwykle bez pozdrówek 
|
Wt maja 17, 2005 11:03 |
|
 |
Agniulka
|
Belizariusz napisał(a): "Tak mówi Pan, Król Izraela i Odkupiciel jego, Pan Zastępów: Ja jestem pierwszy i Ja ostatni*; i nie ma poza Mną boga. " (Iz 44,6 )
To ST i słowa odnoszące sie do Boga Ojca ...a teraz NT i te same okreslenie uzyte w stosunku do Boga Syna: "Pierwszy i Ostatni"
"Kiedym Go ujrzał, do stóp Jego upadłem jak martwy, a On położył na mnie prawą rękę, mówiąc: «Przestań się lękać! Jam jest Pierwszy i Ostatni 18 i żyjący. Byłem umarły, a oto jestem żyjący na wieki wieków i mam klucze śmierci i Otchłani*. " (Ap 1, 17-18 )
Beli, daj spokój  Jakim cudem on ci ma na to odpowiedzieć ?
Spodziewasz się analizy porównawczej dwóch fragmentów Biblii od kogoś kto tylko cytuje "jedynie wierny organ obrońców Imienia"  Czy myślisz że taką analizę znajdzie w Strażnicy do zacytowania 
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt maja 17, 2005 12:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Beli, daj spokój Suszę zęby Jakim cudem on ci ma na to odpowiedzieć ? Suszę zęby
Jak to jak??
Niech popyta "starszych" zboru  :D:D
Ale mam do adama jeszcze jedno pytanie.......
Jak to jest z ta wasza "religia" ?
Ona jakas taka nie bardzo miłosierna.
Przeciez wyznajecie , ze zbawienia dostapi tylko 144 tysiące.........
W czasie od powstania ŚJ do dzisiaj, mieliscie przecież o wiele wiecej członków nizli te 144 tys........jaka więc przyszłośc czeka tych pozostałych.
No i czym trzeba sobie zasłuzyć by znalezc sie w tak nielicznym gronie?
Jakies podanie trzeba złożyc?........
Widzisz kolego...chrześcijanie wierza w to, ze w Raju bedziemy równi, dla Was jednak beda chyba istniec "równiejsi"
144 tys....i reszta chołoty  :P:P:P:P:P
|
Wt maja 17, 2005 12:12 |
|
 |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): Wojtek37 napisał(a): Adamie111151 powiedz czy Jezus umarł na krzyżu, czy palu?. i wszystko będzie jasne!. wedlug kogo? co to ma do tematu?
czy jesteś ŚJ czy nie, bo jak dotąd nie przyznałeś się do żadnej wiary.
Wracając do tematu wiara, pisałeś że demon wierzy w Boga. Chrzescijanin też - więc jaka jest między nimi różnica w owej "wierze"?. Możesz napisać!.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Wt maja 17, 2005 12:37 |
|
|
|
 |
dziadek
|
adam 111151 (16 maj 2005 11:31) pisze:
A kontekst mowi co Jezus mial na mysli:
Ze Jest Synem Bozym
Pan Jezus jest Synem Bożym, czyli drugą osobą Trójcy św. Tym samym jest też Bogiem. Bo jak inaczej rozumieć słowa ewangelisty św. Jana: Boga nikt nigdy nie widział, Ten JEDNORODZONY BÓG, KTÓRY JEST W ŁONIE OJCA /o Nim/ pouczył. (J 1,18). Cóż to za Bóg w łonie Ojca (Boga), który o Ojcu pouczał?
W słowach: „Boga nikt nigdy nie widział…” chodzi najwyraźniej o Boga Ojca, którego w naturalnej Jego postaci nikt nigdy nie widział, bo przecież Syna widziano.
|
Wt maja 17, 2005 13:42 |
|
 |
dziadek
|
UWAGA.
W mojej powyzszej opini wysłanej do adam111151, słoneczko zakryło ósemkę stąd zamiast być J 1,18, jest J 1,1.
|
Wt maja 17, 2005 13:51 |
|
 |
adam111151
|
Belizariusz napisał(a): Skloro dla Ciebie jest On tylko Synem Bożym....to w takim razie musiałby posiadac "braci" "Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży* udawali się, by stanąć przed Panem,....." (Hi 1:6 ) "Synowie Boga*, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. " ( Rdz 6:2 ) "Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi." (Rz 8, 14 )
no wlasnie to sa Jego ''bracia'' Cytuj: "Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził?* " (Hbr 1, 5 )
do zadnego .Zaden aniol nie przyszedl na ziemie oddac zycia za ludzi Cytuj: Jeszcze ciekawszy jest dalszy fragment z Listu do Hebrajczyków, który wyraznie zaprzecza Twojej teorii o tym , że Jezus nie jest Bogiem:
"Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie: Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!* 7 Do aniołów zaś powie: Aniołów swych czyni wichrami, sługi swe płomieniami ognia*. 8 Do Syna zaś*: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego." (Hbr 1, 6-8 )
tak ten fragment mowi o Jezusie jako o królu. To normalne ze wszyscy oddaja krolowi poklon Krol ma królestwo ,berlo tron jak widzisz. A potem odda to krolewstwo swojemu Ojcu Cytuj: Jakże więc wytłumaczysz te pozorne sprzeczności? Jeszcze raz pytam: Kim dla Ciebie jest Jezus Chrystus?
Synem Bozym
Sam o sobie tak mówil i ja mu wierze
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Wt maja 17, 2005 21:50 |
|
 |
adam111151
|
dziadek napisał(a): e:
Pan Jezus jest Synem Bożym, czyli drugą osobą Trójcy
a czemu nie trzecia? Cytuj: św. Tym samym jest też Bogiem. Bo jak inaczej rozumieć słowa ewangelisty św. Jana: Boga nikt nigdy nie widział, Ten JEDNORODZONY BÓG, KTÓRY JEST W ŁONIE OJCA /o Nim/ pouczył. (J 1,18). Cóż to za Bóg w łonie Ojca (Boga), który o Ojcu pouczał? W słowach: „Boga nikt nigdy nie widział…” chodzi najwyraźniej o Boga Ojca, którego w naturalnej Jego postaci nikt nigdy nie widział, bo przecież Syna widziano.
Jesli Boga nikt nie widzial to wlasnie znaczy ze Jezus nie mógl byc Bogiem (bo go widzieli ludzie)
|
Wt maja 17, 2005 21:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: no wlasnie to sa Jego ''bracia''
Czyli według Ciebie jest zwykłym aniołem? Cytuj: do zadnego .Zaden aniol nie przyszedl na ziemie oddac zycia za ludzi
No i mamy dylemat....bo zaden anioł nie został ZRODZONY, tylko stworzony Cytuj: A potem odda to krolewstwo swojemu Ojcu
...a gdzie to jest napisane, ze ma oddac to co Jemu sie przynalezy ?
Przynalezy bo jest ZRODZONY, a nie stworzony
No i dalej.....co z pozostałymi fragmentami? Dotyczacymi "Pierwszego i Ostaniego", "Alfy i Omegi", "przenikajacego nerki i serca" ?
Strażnica ich nie dostrzegła?
Kiepsko sie postarałes....postaraj sie mocniej
(oczywiście) bez pozdrówek 
|
Wt maja 17, 2005 22:01 |
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): [.
Wracając do tematu wiara, pisałeś że demon wierzy w Boga. Chrzescijanin też - więc jaka jest między nimi różnica w owej "wierze"?. Możesz napisać!.
Wiara to pewnosc: hebr 11:1
(1) A wiara jest pewnością tego, czego się spodziewamy, przeświadczeniem o tym, czego nie widzimy
wiec ich wiara rozni sie tylko tym co potem robia
Demony wiedza ze Bog istnieje tak jak Chrzesciajnin tez o tym wie
wiec nie tu zadnej róznicy
|
Wt maja 17, 2005 22:04 |
|
 |
adam111151
|
Belizariusz napisał(a): Czyli według Ciebie jest zwykłym aniołem?
nie nie zwyklym Jest pierwszym wsrod stworzen Bozych Cytuj: No i mamy dylemat....bo zaden anioł nie został ZRODZONY, tylko stworzony niestety to tylko tlumaczenie coz oznacza ''zrodzilem'' w tym wypadku? (12) Czy to ja począłem ten lud w łonie albo ja go zrodziłem, żeś mi powiedział: Noś go na łonie swoim, jak nosi piastunka dziecię, i zanieś go do ziemi, którą poprzysiągłem dać ich przodkom? (13) Skądże wezmę mięsa, aby dać temu całemu ludowi? A przecież przeciw mnie podnoszą skargę i wołają: Daj nam mięsa do jedzenia! (14) Nie mogę już sam dłużej udźwignąć troski o ten lud, już mi nazbyt ciąży. (15) Skoro tak ze mną postępujesz, to raczej mnie zabij, jeśli darzysz mnie życzliwością, abym nie patrzył na swoje nieszczęście. (Ks. Liczb 11:9-15, Biblia Tysiąclecia) (15) Choćbyście mieli bowiem dziesiątki tysięcy wychowawców w Chrystusie, nie macie wielu ojców; ja to właśnie przez Ewangelię zrodziłem was w Chrystusie Jezusie. (16) Proszę was przeto, bądźcie naśladowcami moimi. (17) Dlatego to posłałem do was Tymoteusza, który jest moim synem umiłowanym i wiernym w Panu, aby wam przypomniał drogi moje w Chrystusie i to, czego nauczam wszędzie, w każdym Kościele. (1 list do Koryntian 4:12-17, Biblia Tysiąclecia) (10) proszę cię za moim dzieckiem - za tym, którego zrodziłem w kajdanach, za Onezymem. (11) Niegdyś dla ciebie nieużyteczny, teraz właśnie i dla ciebie, i dla mnie stał się on bardzo użyteczny. (12) Jego ci odsyłam; ty zaś jego, to jest serce moje, przyjmij do domu! (List do Filemona 7-7, Biblia Tysiąclecia) jak widzisz slowo ''zrodzilem '' jest uzywane w roznych miejscach Biblii czyzbys myslal ze Pawel ''zrodzil '' Onezyma ? nie bo takie wyrazenie jakby powolal do nowego zycia a ze to tylko tlumaczenie to poptrz tu 7) Opowiem ten dekret: Pan rzekł do mnie: Syn mój jesteś ty, Jam ciebie dziś spłodził. (8) Żądaj odemnie, a dam ci narody dziedzictwo twoje; a osiadłość twoję, granice ziemi. (9) Potrzesz ich laską żelazną, a jako naczynie zduńskie pokruszysz ich. (10) Terazże tedy zrozumiejcie, królowie, nauczcie się sędziowie ziemi! (11) Służcie Panu w bojaźni, a rozradujcie się ze drżeniem. (12) Pocałujcie syna, by się snać nie rozgniewał, i zginęlibyście w drodze, gdyby się najmniej zapaliła popędliwość jego. Błogosławieni wszyscy, którzy w nim ufają. (Ks. Psalmów 2:1-12, Biblia Gdańska) Cytuj: A potem odda to krolewstwo swojemu Ojcu
...a gdzie to jest napisane, ze ma oddac to co Jemu sie przynalezy ?
22) Albowiem jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy zostaną ożywieni. (23) A każdy w swoim porządku: jako pierwszy Chrystus, potem ci, którzy są Chrystusowi w czasie jego przyjścia, (24) potem nastanie koniec, gdy odda władzę królewską Bogu Ojcu, gdy zniszczy wszelką zwierzchność oraz wszelką władzę i moc. (25) Bo On musi królować, dopóki nie położy wszystkich nieprzyjaciół pod stopy swoje. (26) A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć. (27) Wszystko bowiem poddał pod stopy jego. Gdy zaś mówi, że wszystko zostało poddane, rozumie się, że oprócz tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy mu wszystko zostanie poddane, wtedy też i sam Syn będzie poddany temu, który mu poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkim. (29 Cytuj: No i dalej.....co z pozostałymi fragmentami? Dotyczacymi "Pierwszego i Ostaniego", "Alfy i Omegi", "przenikajacego nerki i serca" ? Strażnica ich nie dostrzegła?
widzisz gdybys probowal zrozumiec Biblie (a nie szukal jakich tlumaczen w katechzmie) to moze bys wreszcie znalazl wyjasnienie.
i nie wyrywaj z kontekstu jak to zarzucasz innym
[ b]1) Objawienie Jezusa Chrystusa[/b], któreMu] dał Bóg,
jak widzis Bog dal Jezusowi Objawienie
Gdyby Jezus byl Bogiem wspolistotny Ojcu nie musialby nic od nikogo dostawac
aby ukazać swym sługom, co musi stać się niebawem, a On wysławszy swojego anioła oznajmił przez niego za pomocą znaków słudze swojemu Janowi. (2) Ten poświadcza, że słowem Bożym i świadectwem Jezusa Chrystusa jest wszystko, co widział. (3) Błogosławiony, który odczytuje, i którzy słuchają słów Proroctwa, a strzegą tego, co w nim napisane, bo chwila jest bliska. (4) Jan do siedmiu Kościołów, które są w Azji: Łaska wam i pokój od Tego, Który jest, i Który był i Który przychodzi, i od Siedmiu Duchów, które są przed Jego tronem, (5) i od Jezusa Chrystusa, Świadka Wiernego, Pierworodnego umarłych i Władcy królów ziemi. Temu, który nas miłuje i który przez swą krew uwolnił nas od naszych grzechów, (6) i uczynił nas królestwem - kapłanami Bogu i Ojcu swojemu,jak widzis dla Jezus Ojciec jest jednoczesnie Bogiem
Jemu chwała i moc na wieki wieków! Amen. (7) Oto nadchodzi z obłokami, i ujrzy Go wszelkie oko i wszyscy, którzy Go przebili. I będą Go opłakiwać wszystkie pokolenia ziemi. Tak: Amen. (8) Jam jest Alfa i Omega, mówi Pan Bóg, Który jest, Który był i Który przychodzi, Wszechmogący. (9) Ja, Jan, wasz brat i współuczestnik w ucisku i królestwie, i wytrwałości w Jezusie, byłem na wyspie, zwanej Patmos, z powodu słowa Bożego i świadectwa Jezusa.
( 10) Doznałem zachwycenia w dzień Pański i posłyszałem za sobą potężny głos jak gdyby trąby (11) mówiącej: Co widzisz, napisz w księdze i poślij siedmiu Kościołom: do Efezu, Smyrny, Pergamu, Tiatyry, Sardów, Filadelfii i Laodycei.
|
Wt maja 17, 2005 22:36 |
|
 |
adam111151
|
Belizariusz napisał(a): Gdybys miał problemy z tym do kogo to określenie się odnosi, to polecam poczytac ten fragment Apokalipsy od wersetu 18. To fragmenty, które wyraznie wskazuja na to Kim jest Syn Boży - Jezus Chrystus........Jest Bogiem jak zwykle bez pozdrówek 
czy ty wogole siegasz do Biblii czy tylko przepisujesz z jakichs katechizmow?
oto ten fragment
(18) Aniołowi Kościoła w Tiatyrze napisz: To mówi Syn Boży: Ten, który ma oczy jak płomień ognia, a nogi Jego podobne są do drogocennego metalu. (19) Znam twoje czyny, miłość, wiarę, posługę i twoją wytrwałość, i czyny twoje ostatnie liczniejsze od pierwszych, (20) ale mam przeciw tobie to, że pozwalasz działać niewieście Jezabel, która nazywa siebie prorokinią, a naucza i zwodzi moje sługi, by uprawiali rozpustę i spożywali ofiary składane bożkom. (21) Dałem jej czas, by się mogła nawrócić, a ona nie chce się odwrócić od swojej rozpusty. (22) Oto rzucam ją na łoże boleści, a tych, co z nią cudzołożą - w wielkie utrapienie, jeśli od czynów jej się nie odwrócą; (23) i dzieci jej porażę śmiercią. A wszystkie Kościoły poznają, że Ja jestem Ten, co przenika nerki i serca; i dam każdemu z was według waszych czynów. (24) Wam, zaś, pozostałym w Tiatyrze, mówię, wszystkim, co tej nauki nie mają, tym, co - jak mówią - nie poznali głębin szatana: nie nakładam na was nowego brzemienia, (25) to jednak, co macie, zatrzymajcie, aż przyjdę. (26) A zwycięzcy i temu, co czynów mych strzeże do końca, dam władzę nad poganami, (27) a rózgą żelazną będzie ich pasł: jak naczynie gliniane będą rozbici - (28) jak i Ja to wziąłem od mojego Ojca - i dam mu gwiazdę poranną. (29) Kto ma uszy, niechaj posłyszy, co mówi Duch do Kościołów.
(Apokalipsa (Objawienie) 2:1-29, Biblia Tysiąclecia)
SYN BOZY Jezus wzila wszystko od Ojca
Wszystko co Ojciec mial to dal Synowi
Wiec Syn moze teraz robic wszystko to samo co Ojciec
Gdyby mnie Ojciec dal wszystko tez moglbym to obic
A Bogiem bym nie byl
|
Wt maja 17, 2005 22:47 |
|
 |
adam111151
|
Belizariusz napisał(a): [ Przeciez wyznajecie , ze zbawienia dostapi tylko 144 tysiące......... W czasie od powstania ŚJ do dzisiaj, mieliscie przecież o wiele wiecej członków nizli te 144 tys........jaka więc przyszłośc czeka tych pozostałych. No i czym trzeba sobie zasłuzyć by znalezc sie w tak nielicznym gronie? Jakies podanie trzeba złożyc?........ Widzisz kolego...chrześcijanie wierza w to, ze w Raju bedziemy równi, dla Was jednak beda chyba istniec "równiejsi"  144 tys....i reszta chołoty  :P:P:P:P:P
powinni to wyciac poniewaz mowisz nieprawde
ale nie wytna bo tu jest komuna i cenzura tylko w jedna strone.
Biblia mowi ze kazdy moze zostac zabawiony
wiec albo cos klamiesz swiadomie albo jestes plotkarzem i bez sprawdzenia bzdurzysz.
a podobno nie czytasz straznicy
ale jednak to nieprawda
czytasz a innym zarzucasz ze robia to samo?
|
Wt maja 17, 2005 22:57 |
|
 |
Tess
|
Adas i ty chcesz udowodnic to, ze ty masz racje  Nawypisywales troche wersetow oderwanych od kontekstu i myslisz, ze damy sie nabrac na taki chwyt.To dobre jest dla wyznawcow doktryny straznicowej.My katolicy wiemy, ze Kosciol strzerze depozytu wiary od czasow Pana Jezusa i Apostolow.Gdyby Kosciol-jak blednie mniemasz-popadl w odstepstwo to slowa Chrystusa Pana okazalyby sie nieprawda.Wiemy jednak, ze to co Pan powiedzial jest Prawda.Zachecam cie do czytania lektury koscielnej.Odrzuc te balamutna lekture, ktora sprowadzila cie na manowce i obudz sie z tego letargu w ktory wprowadzili ciebie ci nieszczesnicy z pod znaku straznicy.
Z serdecznym pozdrowieniem
Tess 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt maja 17, 2005 23:09 |
|
|
|