PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
czytelnikBiblii napisał(a): Obie opcje są niebiblijne!! Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika! Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane... Czyli hulaj dusza, piekła nie ma Po co więc Mch12,45; Mt12, 32? Nie wspomnę już o Ojcach Kościoła, którzy mówią o modlitwie za zmarłych, bo to nie jest dla Ciebie źródło.
|
N cze 19, 2016 10:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Obie opcje są niebiblijne!! Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika! Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane... Adekwatnie "niebiblijny" jak odrzucenie testamenty Jezusa.... Ojcze spraw aby stanowili jedno....a wyznawcy Chrystusa uznali się za mądrzejszych i powodowani pychą podzielili Kosciół Chrystusa.....
|
N cze 19, 2016 11:18 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Helenka napisał(a): Czyli hulaj dusza, piekła nie ma  Uchowaj Boże, abym coś podobnego twierdził. Nie uważam tak!! Piekło będzie i żadnego "hulania" nie popieram bo cena za takie życie będzie wysoka: druga śmierć w Gehennie (piekle)! Helenka napisał(a): Po co więc Mch12,45; Mt12, 32? Nie wspomnę już o Ojcach Kościoła, którzy mówią o modlitwie za zmarłych, bo to nie jest dla Ciebie źródło. Nie przekonasz mnie tymi argumentami do wiary w czyściec. Zbyt to naciągane... Proszę: Zastanów się czy Ofiara Chrystusa nie jest na tyle wystarczająco doskonała, aby już żadne ludzkie działania nie były potrzebne do przeżywania zbawienia?! Czyściec - pisałem już - daje złudne przesłanie o potrzebie ludzkich działań, aby ostatecznie niebo osiągnąć; takie działania mają sens (w pewnym zakresie) za życia, ale nie już po śmierci. Takich rzeczy Biblia nie naucza! Pomyślcie o tym...
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N cze 19, 2016 11:27 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Alus napisał(a): Cytuj: Obie opcje są niebiblijne!! Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika! Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane... Adekwatnie "niebiblijny" jak odrzucenie testamenty Jezusa.... Ojcze spraw aby stanowili jedno....a wyznawcy Chrystusa uznali się za mądrzejszych i powodowani pychą podzielili Kosciół Chrystusa..... Podziały są bolesne, ale w zasadzie zawsze obecne: 1Kor. 11:18-19 bw (18) Słyszę bowiem najpierw, że gdy się jako zbór schodzicie, powstają między wami podziały; i po części temu wierzę. (19) Zresztą, muszą nawet być rozdwojenia między wami, aby wyszło na jaw, którzy wśród was są prawdziwymi chrześcijanami.
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
N cze 19, 2016 11:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Alus napisał(a): Cytuj: Obie opcje są niebiblijne!! Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika! Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane... Adekwatnie "niebiblijny" jak odrzucenie testamenty Jezusa.... Ojcze spraw aby stanowili jedno....a wyznawcy Chrystusa uznali się za mądrzejszych i powodowani pychą podzielili Kosciół Chrystusa..... Podziały są bolesne, ale w zasadzie zawsze obecne: 1Kor. 11:18-19 bw (18) Słyszę bowiem najpierw, że gdy się jako zbór schodzicie, powstają między wami podziały; i po części temu wierzę. (19) Zresztą, muszą nawet być rozdwojenia między wami, aby wyszło na jaw, którzy wśród was są prawdziwymi chrześcijanami. Cóż wam powiem? Czy będę was chwalił? NIE. Za to was nie pochwalę(1 Kor 11,22)
|
N cze 19, 2016 11:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Uchowaj Boże, abym coś podobnego twierdził. Nie uważam tak!! Piekło będzie i żadnego "hulania" nie popieram bo cena za takie życie będzie wysoka: druga śmierć w Gehennie (piekle)! No jak to? Skoro Chrystus złożył doskonałą ofiarę za każdego grzesznika? Czyżby za tego, który odrzuca Boga nie złożył? czytelnikBiblii napisał(a): Proszę: Zastanów się czy Ofiara Chrystusa nie jest na tyle wystarczająco doskonała, aby już żadne ludzkie działania nie były potrzebne do przeżywania zbawienia?! j.w. czytelnikBiblii napisał(a): Czyściec - pisałem już - daje złudne przesłanie o potrzebie ludzkich działań, aby ostatecznie niebo osiągnąć; takie działania mają sens (w pewnym zakresie) za życia, ale nie już po śmierci. Bzdura. Czyściec jest przedsionkiem nieba. Tam trafiają dusze ludzi już zbawionych, ale potrzebujących oczyszczenia do doskonałej miłości. Nasze modlitwy mogą pomóc w szybszym przejściu do wiecznego szczęścia, które i bez naszych modlitw będzie zrealizowane, ale na sądzie ostatecznym. czytelnikBiblii napisał(a): Takich rzeczy Biblia nie naucza! Pomyślcie o tym... Naucza. Naucza o ogniu oczyszczającym, naucza o składanych przez Judę Machabeusza ofiarach za zabitych, naucza o możliwości odpuszczenia grzechów w przyszłym życiu.
|
N cze 19, 2016 12:04 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
JedenPost napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Nic podobnego - nie ma "trzech wariantów". Jest piekło i niebo - czyściec nie jest żadnym dodatkowym wariantem. Nie jest wariantem na wieczność, jest natomiast jedną z opcji, którą Kościół najwyraźniej bierze pod uwagę, skoro modli się za dusze. To tak jakbyś powiedział że "agonia jest jedną z opcji, skoro Kościół modli się za umierających". Czyściec jest rzeczą przejściową. Cytuj: Za te w Piekle czy Niebie modlić się wszak nie ma sensu. 100% zgody. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Jaasne, bo Biblia jak wiadomo przytacza z aprobatą błedne przekonania mężów bożych, żeby czytelnikom było trudniej zgadnąć Owszem, przytacza. A czy z aprobatą - to kwestia interpretacji. Ogólnie na dziś widzę to tak: Koncepcja w pełni świadomego wybierania Nieba lub Piekła po śmierci jest sensowna, jednakże wyraźnie sprzeczna z Biblią Nie. Jest jak najbardziej zgodna zarówno z Biblią, jak i z tym, co wiemy o Bogu (że nas bezwarunkowo kocha, zupełnie niezależnie od naszych grzechów). Cytuj: a jej logiczną konsekwencja jest puste Piekło. Według jakiej logiki? Cytuj: Koncepcja Czyśca jest sensowna, lecz (poza naciąganymi fragmentami) pozbawiona oparcia w Biblii. Nie. Koncepcja Czyśćca jest sensowna, oparta zarówno na Starym, jak i na Nowym Testamencie (istnieje zarówno w Ewangeliach, jak i w Listach Apostolskich), silnie zakorzeniona w nauczaniu apostolskim (co wiemy z zapisów świadectw wczesnochrześcijańskich), a nawet w kulturze żydowskiej. Co więcej, całkiem sporo wyznań niekatolickich wierzy w proces oczyszczenia po śmierci, nie wiedząc, ze to właśnie jest to, o czym Kościół naucza pod nazwą "Czyściec". Cytuj: Koncepcja Piekła pełnego grzeszników jest bezsensowna, choć w Biblii mocno umocowana. Co oznacza "pełne" w odniesieniu do stanu człowieka? Zgadzam się z Tobą - pójście do piekła jest bezsensowne (jak każda nienawiść). Co niestety nie znaczy, że pewni ludzie tak nie wybiorą...
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N cze 19, 2016 12:35 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
czytelnikBiblii napisał(a): Marku, tylko o losie demonów napiszę bo na inne tematy nie ma co dyskutować - ani Ty mnie, ani ja Ciebie nie przekonam. Otóż Bóg stworzył doskonałych aniołów, ale gdy pewna ich część pod wodzą Lucyfera się zbuntowała, to właśnie dla tych buntowników Bóg przygotował to co zwiemy piekłem [myślałem, że to oczywiste, dlatego dziwi mnie Twoje pytanie]. Z Twojej poprzedniej wypowiedzi wynikało, jakoby Bóg ich z góry "przeznaczył" do bycia demonami (byc może to nieporozumienie). Inna rzecz, że "przygotowanie" piekła przez Boga to efekt myślenia kategoriami mitycznymi. Zbuntowane anioły po prostu zerwały więż z Bogiem - i to JEST właśnie piekłem, nie ma potrzeby czegoś "przygotowywać". Cytuj: Może jeszcze słówko o czyśćcu, który dotyczyć ma zbawionych... Skoro oni są zbawieni, to postrzegam czyściec jako coś, co niesie takie oto przesłanie: # Ofiara Golgoty, Krew Chrystusa nie oczyściła tych osób dostatecznie, i one potrzebują dodatkowych oczyszczeń poprzez cierpienia czyśćcowe; Ponieważ powyższe to Twoje wyobrażenie na temat Czyśćca, a nie nauka Kościoła, więc nie widze potrzeby dyskutowania na temt podobnej (dodam że rzeczywiście bzdurnej) wizji. Cytuj: Cytuj: # sytuację tzw. dusz czyśćcowych można poprawić poprzez odprawianie mszy świętych i poprzez ofiarowanie za nich odpustów. Obie opcje są niebiblijne!!Ofiara Jezusa jest absolutnie doskonała i całkowicie wystarczająca do zupełnego oczyszczenia pokutującego grzesznika! Nie ma potrzeby, aby ktoś sam się oczyszczał poprzez swoje cierpienia przez jakiś tam czas doznawane... Jako rzekłem - pierwszy punkt nie tylko jest niebiblijny, ale nie ma nic wspólnego z nauczaniem Kościoła. Proszę przeczytaj tekst http://analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf (albo jeszcze lepiej - to co pisze Katechizm na ten temat) żebyś nie dyskutował z nauką, o której nie masz pojęcia. Co do drugiego - zadam Ci pytanie pomocnicze: czy człowiek (żyjący na ziemi) za którego umarł Jezus, automatycznie staje się człowiekiem dobrym, bezgrzesznym, na tyle świętym by bezpośrednio obcować ze świętym Bogiem? Nie, prawda? I to jest właśnie to samo, co Czyściec. Ofiara Jezusa jest oczywiście doskonała i wystarczająca do zbawienia - jednak człowiek, by upodobnić się do Boga, by być w stanie z Nim przebywać, musi się ZMIENIĆ. Staramy się to czynić na ziemi, a jak "nie zdążymy" - czynimy to w czyśćcu. Czyściec jest dolegliwy, bo każda zmiana na lepsze człowieka - tu czy tam - jest bolesna. W tej zmianie mogą nam pomóc bliscy, modląc się za nas. I znowu nie ma znaczenia czy jesteśmy tu na ziemi czy "jesteśmy"* w Czyśćcu. *napisałem "jesteśmy" z gwiazdką, bo nie jest to określenie ścisłe. Cytuj: Po drugie nie można niczym - mszą czy odpustem - zastąpić Chrystusowej Ofiary, zatem nikt i niczym nie może pomóc tym, co mają niby być w czyśćcu! Oczywiście że nie można zastąpić. Modlitwy (znów - wszystko jedno czy za mnie, który jeszcze chodzi po Ziemi, czy za kogoś "po tamtej stronie) nie mogą mnie ZBAWIĆ. Natomiast mogą pomóc mi w zmianie na lepsze. Właściwie wszyscy krytycy Czyśćca z którymi rozmawiałem mieli kłopot z rozróżnieniem tych dwu zagadnień. Jak widzę Ty także. Cytuj: Idea czyśćca uderza w samo centrum Golgoty!! - dlatego ją odrzucam, a Biblia w tym mnie utwierdza! Obawiam się. że wykrzyniki nie zastąpią lektury Biblii. Wybaczenie owocujące zbawieniem nie oznacza, że nie potrzebna jest "kara" aby człowiek zmienił się na lepsze (a jak sam słusznie zauważyłeś przy dyskusji o piekle - kara która ma znaczenie "naprawcze" musi być tylko czasowa). Mamy zresztą przykłady biblijne. Na przykład: Autocytat: www.analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf napisał(a): - Dawid spowodował śmierć Uriasza by posiąść jego żonę. Upomniany przez Samuela żałował za grzech. Bóg oświadczył że Dawidowi grzech wybacza - ale że zostanie ukarany doczesną karą /2 Sm 12,13-14/
- Bóg odpuszcza Żydom szemranie na pustyni, ale jednocześnie karze szemrających tym, iż nie zobaczą Ziemi Obiecanej (Lb 14,20-23)
- W Księdze Wyjścia czytamy o Bogu że jest „przebaczający niegodziwość, niewierność, grzech, lecz nie pozostawiający go bez ukarania” (Wj 34,7).
- W Księdze Liczb 14,18 czytamy „Pan cierpliwy, bogaty w życzliwość, przebacza niegodziwość i grzech, lecz nie pozostawia go bez ukarania”.
- Psalmista oświadcza „Panie, Boże nasz, Ty ich wysłuchiwałeś, byłeś dla nich Bogiem przebaczającym, ale brałeś odwet za ich występki.”/Ps 99,8/
Oczywiście, prawdy te zostały wyrażone w sposób starotestamentowy - człowiek żyjący w Nowym Przymierzu, będący przyjacielem Boga zdaje sobie sprawę że kara doczesna (zarówna ta na Ziemi, jak i w Czyśćcu) jest nie tyle „odwetem” Boga co narzędziem przemiany (oczyszczenia) grzesznika z jednej strony, zaś w sensie przyczynowym jest po prostu skutkiem grzechu.[/list] czytelnikBiblii napisał(a): Helenka napisał(a): Czyli hulaj dusza, piekła nie ma  Uchowaj Boże, abym coś podobnego twierdził. Nie uważam tak!! Piekło będzie i żadnego "hulania" nie popieram bo cena za takie życie będzie wysoka: druga śmierć w Gehennie (piekle)! Helenka napisał(a): Po co więc Mch12,45; Mt12, 32? Nie wspomnę już o Ojcach Kościoła, którzy mówią o modlitwie za zmarłych, bo to nie jest dla Ciebie źródło. Nie przekonasz mnie tymi argumentami do wiary w czyściec. Zbyt to naciągane... Proszę: Zastanów się czy Ofiara Chrystusa nie jest na tyle wystarczająco doskonała, aby już żadne ludzkie działania nie były potrzebne do przeżywania zbawienia?! Przeczytaj swoją odpowiedź na pierwszą kwestię Ali i tę - naprawdę nie widzisz sprzeczności? Zbawienie jest przez Boga darmo dane - ale to ani trochę nie oznacza że zbawieni będa wszyscy (no, bo skoro "żadne ludzkie działania" nie są "potrzebne"... Cytuj: Czyściec - pisałem już - daje złudne przesłanie o potrzebie ludzkich działań, aby ostatecznie niebo osiągnąć; Jak już pisałem, CZYŚCIEC NIE WNOSI NIC DO NASZEGO ZBAWIENIA ANI POTĘPIENIA. Dyskutujesz nie z nauką Koscioła na ten temat, tylko ze swoimi wyobrażeniami o treści tej nauki.Cytuj: takie działania mają sens (w pewnym zakresie) za życia, ale nie już po śmierci. OK, wobec tego wyobraź sobie taką sytuację - jest sobie grzesznik, który zwraca się do Boga w momencie śmierci o ratunek (pomijam szczegóły, by nie rozszerzać tematu) - zgadzamy się chyba obaj, ze jeśli uczyni to szczerze, tm samym Bóg obdarzy go zbawieniem? Niemniej ten grzesznik jest jaki był - samolubny, egoistyczny, gwałtowny, może rozpustny itd. Nie zmienił się w tym jednym momencie (możemy to poznać po grzesznikach, którzy po oddaniu się Bogu NIE umierają - nawet jeśli ich życie mocno się zmienia, to do końca życia zmieniają swoje życie na lepsze). Ten człowiek będzie zbawiony Ofiarą Jezusa Chrystusa, jednak on sam (a nie Bóg!) nie jest gotów na spotkanie z Bogiem.Pozwól znów na autocytat: www.analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf napisał(a): Całkiem zwyczajnie, grzeszny człowiek nie może obcować ze Świętym Bogiem. W Starym Testamencie oddano tę Prawdę wymownymi opisami; gdy nieuprawniony Uzza dotyka Arki (w dobrej wierze, chce ją jedynie podtrzymać) natychmiast pada martwy (1 Krn 13,9-10). Na górze Synaj Bóg mówi do Mojżesza: „Nie będziesz mógł oglądać mojego oblicza, gdyż żaden człowiek nie może oglądać mojego oblicza i pozostać przy życiu. I rzekł jeszcze Pan: Oto miejsce obok Mnie, stań przy skale. Gdy przechodzić będzie moja chwała, postawię cię w rozpadlinie skały i położę rękę moją na tobie, aż przejdę.”/Wj 33,20b-22/ Paweł nawiąże do tego wydarzenia w Liście do Koryntian, pisząc: „ Lecz jeśli posługiwanie śmierci, utrwalone literami w kamieniu, dokonywało się w chwale, tak iż synowie Izraela nie mogli spoglądać na oblicze Mojżesza z powodu jasności jego oblicza, która miała przeminąć, to o ileż bardziej pełne chwały będzie posługiwanie Ducha?”/2 Kor 3,7-8/ Dlatego właśnie aby obcować ze Świętym Bogiem, musimy nie tylko przyjąć Boże przebaczenie, ale też sami stać się święci: „(…) w całym postępowaniu stańcie się wy również świętymi na wzór Świętego, który was powołał, gdyż jest napisane: Świętymi bądźcie, bo Ja jestem święty.”/1 Ptr 1,15-16/ Słowa te wydają się niemal bluźnierstwem - Piotr stawia świętość Boga obok naszej świętości! To jest to „życie w obfitości”(J 10,10), „pełnia Boża” o której czytamy: „Niech Chrystus zamieszka przez wiarę w waszych sercach; abyście w miłości wkorzenieni i ugruntowani, wraz ze wszystkimi świętymi zdołali ogarnąć duchem, czym jest Szerokość, Długość, Wysokość i Głębokość, i poznać miłość Chrystusa, przewyższającą wszelką wiedzę, abyście zostali napełnieni całą Pełnią Bożą.”/Ef 3,17-19/ (...) Dobrze czyniąc - jak Bóg - upodabniamy się do Niego, ale każdy grzech zaciera w nas „obraz i podobieństwo” Boga, czyni nas wewnętrznie gorszymi. Wybaczenie Boże chroni nas przed najgorszym - wiecznym potępieniem, ale skutki grzechu pozostają w naszej naturze. Owe skutki nie są jakąś „zemstą” Boga - lecz zwykłą konsekwencją grzechu. Jest tu pewne podobieństwo do nałogu - można porzucić alkoholizm po 10 czy 20 latach picia - jednak skutki na zdrowiu pozostają. Podobnie jest z duchowymi skutkami grzechu. Jeśli grzeszę, a następnie otrzymuję przebaczenie - moje sumienie jest czyste, ale ja jestem taki jaki byłem. Przemiana wymaga współpracy z Łaską Bożą nad wewnętrzną przemianą - a taka współpraca i taka przemiana zawsze jest bolesna. Aby się zmieniać, aby przełamywać naszą grzeszną naturę musimy nad sobą pracować - co jest związane z pewnym cierpieniem. Nie darmo Jezus mówił o „zapieraniu się samego siebie” i „braniu swojego krzyża” . Człowiek który - zgodnie z zaleceniem Pisma - pokutuje, dokonuje przemiany za życia. Jeśliby była ona całkowita, proces zwany „Czyśćcem” nie byłby potrzebny. Jeśli jednak za życia doczesnego przemiana „grzesznika” w „święte dziecko Boże” się nie zakończyła, musi się odbyć zanim człowiek będzie mógł wejść w społeczność ze Świętym Bogiem, gdyż nic nieczystego do Nieba nie wejdzie (Ap 21,27). Być może są wśród nas tacy, którzy już podczas życia doczesnego przejdą ową przemianę poprzez pracę nad sobą ale i poprzez przeciwności jakie ich spotykają. Większość z nas jednak zapewne nie zdąży stać się świętym (czyli podobnym do Boga) zanim umrze. Co więcej, Jezus nie pozostawia wątpliwości co do interpretacji słowa „święty”, w innym miejscu oznajmiając: „Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.”/Mt 5,48/ W jakim zatem znajdziemy się stanie nie będąc doskonałymi, mając jednak za sobą Ofiarę Jezusa i Jego przebaczenie? Przed Bogiem w tym stanie stanąć nie możemy, choć Piekło nam nie grozi…
Musimy przejść proces oczyszczenia (przez niektórych nazywany karą doczesną). Ten proces „stawania się świętym bo On jest święty” Kościół nazywa Czyśćcem. Nie wiemy, czy ten proces jest w czasie, poza czasem czy też momentalny (wielu sądzi - być może słusznie - że jest wręcz momentalny w chwili smierci, taki "paroksyzm wstydu" wobec faktu naszej grzeszności i absolutnej dobroci Boga). Jest jednak niezbędny, byśmy się zmienili w kogoś "doskonałego", zdolnego do obcowania ze Świętym Bogiem. Podobnie jak w przypadku piekła, czyściec to nie „wyrok zagniewanego Boga” - to my będziemy mieli potrzebę oczyszczenia się przed spotkaniem ze Świętym Świętych.Cytuj: Takich rzeczy Biblia nie naucza! Pomyślcie o tym... [/quote]"Takich" nie. Ale "takich" o jakich naucza Kościół o Czyśćcu - jak najbardziej.
|
N cze 19, 2016 12:40 |
|
 |
Robek
|
ErgoProxy napisał(a): Tej, Robek, ale od kiedy zamęt jest złem absolutnym? Zamęt to stan nasz codzienny na tej planecie, a że Eryda ma oblicza DWA i że Principia omawiają tylko to sympatyczne, to sprawa odrębna.
Szukasz trzeciej drogi, powiadasz. To góglnij sobie pojęcie: trickster. Nie wydaje mi sie żeby trickster był trzecią drogą, ja tu widze co najwyżej próbe wyśmiania czy negowania całej reszty, i co mi po czymś takim? Ja chciałbym alternatywe względem piekła i nieba, a trickster czymś takim nie jest. czytelnikBiblii napisał(a): Zastanów się czy Ofiara Chrystusa nie jest na tyle wystarczająco doskonała, aby już żadne ludzkie działania nie były potrzebne do przeżywania zbawienia?! Gdyby ofiara Jezusa była tak doskonała jak mówisz, to wtedy jakiekolwiek działania z czyjejkolwiek strony, by były bezcelowe, bo doskonała ofiara Chrystusa zapewniłaby zbawienie absolutnie każdemu, bez względu na to co w życiu robił. Marek_Piotrowski napisał(a): Z Twojej poprzedniej wypowiedzi wynikało, jakoby Bóg ich z góry "przeznaczył" do bycia demonami (byc może to nieporozumienie). A jak niby inaczej? To wszechwiedzący Bóg nie wiedział że te anioły zamienią sie w demony? Całe zło na tym świecie jest dziełem Boga, więc to twoje gadanie że wszechwiedzący Bóg czegoś nie wiedział, jest niepoważne.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N cze 19, 2016 13:29 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Z Twojej poprzedniej wypowiedzi wynikało, jakoby Bóg ich z góry "przeznaczył" do bycia demonami (byc może to nieporozumienie). Całkowite nieporozumienie. Nie pierwsze i nie ostatnie - dlatego nie możemy się dogadać... Marek_Piotrowski napisał(a): Inna rzecz, że "przygotowanie" piekła przez Boga to efekt myślenia kategoriami mitycznymi. Zbuntowane anioły po prostu zerwały więż z Bogiem - i to JEST właśnie piekłem, nie ma potrzeby czegoś "przygotowywać". A ponieważ nie możemy się dogadać... to tylko na to zwrócę uwagę i za dyskusję podziękuję. Pisząc o myśleniu kategoriami mitycznymi, "pięknie" podsumowałeś nauczanie Pana Jezusa: Mat 25:41 bt5 (41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! I co, dalej uważasz, że to mityczne myślenie o przygotowywaniu czegoś dla buntowników??!... Bywaj zdrów [szkoda mi czasu na dyskusję o nieistniejącym czymś pod nazwą czyściec] Jeszcze do Helenki i Robka słówko: Doskonałość i wystarczalność Ofiary Jezusa nie oznacza, że automatycznie każdy z niej korzysta! [Ty, Robek też musisz się nawrócić wpierw...] I jeszcze Marku do Ciebie uwaga: Tak bronisz czyśćca i konieczności oczyszczania się po śmierci, aby przed Bogiem stanąć... A łotrowi na krzyżu Chrystus nie zapowiedział pobytu w czyśćcu, czy innym miejscu oczyszczanie się...
|
N cze 19, 2016 13:36 |
|
 |
Andy72
|
Nie każdy ma tyle wiary co Łotr na krzyzu
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N cze 19, 2016 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek, trollu, z tego co widzę, to Ty byś chciał patcha do mitologii biblijnej, żeby i zjeść ciastko, i mieć ciastko. Tak się nie da.
Albo przesiądziesz się na inną mitologię, a mitologie tricksterskie zdają się dość dobrze pasować do Twoich postów, albo musisz zostać na oprogramowaniu certyfikowanym, z całkowitym zakazem samodzielnego grzebania w kodzie. Coś za coś.
|
N cze 19, 2016 13:40 |
|
 |
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Czyściec jest rzeczą przejściową. Przecież to zaznaczyłem. Niemneij, wciaż istneija trzy opcje: bezpośrednie pójście do nieba, bezposrednie pójście do Piekła, pójście do Nieba poprzedzoine Czyścem. Taki sens miałem na myśli. Marek_Piotrowski napisał(a): JedenPost napisał(a): Koncepcja w pełni świadomego wybierania Nieba lub Piekła po śmierci jest sensowna, jednakże wyraźnie sprzeczna z Biblią Jest jak najbardziej zgodna zarówno z Biblią, jak i z tym, co wiemy o Bogu (że nas bezwarunkowo kocha, zupełnie niezależnie od naszych grzechów). Jest całkowicie sprzeczna z Biblia, gdzie w każdym przypadku mówi się o sądzie, któremu człowiek jest poddawany, jedynym decydującym jest zaś Bóg. Marek_Piotrowski napisał(a): Według jakiej logiki? Normalnej. W której założeniu, że człowiek chce dobra, do którego jest powołany, towarzyszy konkluzja, że mogąc jasno dostrzec gdzie ono leży, je właśnie wybierze. Marek_Piotrowski napisał(a): Co więcej, całkiem sporo wyznań niekatolickich wierzy w proces oczyszczenia po śmierci, nie wiedząc, ze to właśnie jest to, o czym Kościół naucza pod nazwą "Czyściec". To nie jest argument za biblijnością, tylko sensownością, którą przecież podkreśliłem. Marek_Piotrowski napisał(a): Co oznacza "pełne" w odniesieniu do stanu człowieka? Przeciwieństwo zbioru pustego. Marek_Piotrowski napisał(a): Zgadzam się z Tobą - pójście do piekła jest bezsensowne (jak każda nienawiść). Co niestety nie znaczy, że pewni ludzie tak nie wybiorą... Przeciwnie, to właśnie to oznacza. Nie istnieje inny powód złych wyborów niż ignorancja bądź organiczna niemożność kierowania się rozumem. [korekta - s33]
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N cze 19, 2016 13:54 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
czytelnikBiblii napisał(a): Pisząc o myśleniu kategoriami mitycznymi, "pięknie" podsumowałeś nauczanie Pana Jezusa: Mat 25:41 bt5 (41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! I co, dalej uważasz, że to mityczne myślenie o przygotowywaniu czegoś dla buntowników??!... Przygotowany w tym zdaniu oznacza tyle, co że ich czeka. Z całą pewnością nie oznacza, iż Bóg "przygotowuje" miejsce, w które "wtrąca" potępionych. czytelnikBiblii napisał(a): Bywaj zdrów [szkoda mi czasu na dyskusję o nieistniejącym czymś pod nazwą czyściec] Szkoda. Myślałem, ze podyskutujemy biblijnie... Cytuj: Jeszcze do Helenki i Robka słówko: Doskonałość i wystarczalność Ofiary Jezusa nie oznacza, że automatycznie każdy z niej korzysta! [Ty, Robek też musisz się nawrócić wpierw...] No właśnie. Wyciągnij z tego wniosek... Cytuj: I jeszcze Marku do Ciebie uwaga: Tak bronisz czyśćca i konieczności oczyszczania się po śmierci, aby przed Bogiem stanąć... A łotrowi na krzyżu Chrystus nie zapowiedział pobytu w czyśćcu, czy innym miejscu oczyszczanie się... Jakże przewidywalne są te argumenty! Niemniej to pokazuje, że nie pofatygowałeś się, by zajrzeć do tekstu, który Ci proponowałem ( http://www.analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf ), a w którym odpowiadam dokładnie na to właśnie pytanie. Niestety, jak wielu innych z którymi rozmawiałem (nie tylko na temat Czyśćca) dyskutujesz, nie wysłuchując wcześniej o czym dyskutujesz, nie pofatygowawszy się najpierw poznać, o co w tej nauce chodzi. Czy nie o takiej postawie mówi Biblia: "Kto odpowiada, zanim wysłucha, zdradza swoją bezmyślność i naraża się na hańbę." /Prz 18:13/
|
N cze 19, 2016 14:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Jeszcze do Helenki i Robka słówko: Doskonałość i wystarczalność Ofiary Jezusa nie oznacza, że automatycznie każdy z niej korzysta! No i jaki z tego wniosek? Na jakiej podstawie twierdzisz, ze modlitwa za zmarłych nie jest potrzebna?
|
N cze 19, 2016 14:56 |
|
|
|