Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościoła?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy są tutaj katolicy zgadzający sie 100 %z nauka Kościo
Jak masz romans z zamężną kobietą i jest to w zgodzie z Twoim własnym sumieniem, to według tego co pisze akruk, nie masz grzechu. Ja tego nie rozumiem.
|
| So kwi 06, 2019 13:59 |
|
|
|
 |
|
IrciaLilith
|
Cokolwiek zrobisz, będzie źle. Niezgodnie z sumieniem źle, łamać zakazy też źle.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| So kwi 06, 2019 14:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Grzegorz przeczytaj co napisałem przed Twoim postem. Kruk wyciągnął fragment artykułu KKK i perfidnie przeinacza naukę Kosciola
|
| So kwi 06, 2019 14:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
GżegożBżęczyszczykiewicz napisał(a): Jak masz romans z zamężną kobietą i jest to w zgodzie z Twoim własnym sumieniem, to według tego co pisze akruk, nie masz grzechu. Ja tego nie rozumiem. Nic podobnego. Według Kościoła masz grzech: polegający na niedopilnowaniu prawidłowego ukształtowania swojego sumienia. Jeśli w swoim własnym sumieniu jesteś pewien, że nie robisz nic złego, to po prostu nie wiesz o tym grzechu. Bo jesteś pewien, ze to sumienie jest prawidłowe.
|
| So kwi 06, 2019 14:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ZycieMaSens napisał(a): Kruk wyciągnął fragment artykułu KKK i perfidnie przeinacza naukę Kosciola [...] Niczego nie przeinaczam, KKK mówi wyraźnie, że zawsze należy się kierować swoim sumieniem, jeśli jego osąd jest pewny (nie budzi w nas wątpliwości). Jest to podane czarno na białym, łącznie z potępieniem postępowania wbrew sumieniu w takiej sytuacji, jako decyzji grzesznej. EDIT: Usunięto złośliwości. MH
|
| So kwi 06, 2019 14:17 |
|
|
|
 |
|
IrciaLilith
|
I zostajesz tylko z grzechem nieprawidłowego ukształtowania sumienia?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
| So kwi 06, 2019 14:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): ZycieMaSens napisał(a): Kruk wyciągnął fragment artykułu KKK i perfidnie przeinacza naukę Kosciola [...] Niczego nie przeinaczam, KKK mówi wyraźnie, że zawsze należy się kierować swoim sumieniem, jeśli jego osąd jest pewny (nie budzi w nas wątpliwości). Jest to podane czarno na białym, łącznie z potępieniem postępowania wbrew sumieniu w takiej sytuacji, jako decyzji grzesznej. Ale Ty nie mowiles o osobach, ktorych osad jest pewny, tylko odpowiadales na pytanie Grzegorza, który zdefiniował osoby następująco: "nie przeczytał, nie rozumie i nie akceptuje" Uciąłeś specjalnie końcowy fragment art 1790 KKK który mowi, ze Cytuj: Zdarza się jednak, że sumienie znajduje się w ignorancji i wydaje błędne sądy o czynach, które mają być dokonane lub już zostały dokonane. O tym już nie wspomniałeś O tym też nie : Cytuj: KKK 1801 Sumienie może pozostawać w ignorancji lub wydawać błędne sądy. Taka ignorancja i takie błędy nie zawsze są wolne od winy.
Ostatnio edytowano So kwi 06, 2019 14:33 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| So kwi 06, 2019 14:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ZycieMaSens napisał(a): akruk napisał(a): ZycieMaSens napisał(a): Kruk wyciągnął fragment artykułu KKK i perfidnie przeinacza naukę Kosciola [...] Niczego nie przeinaczam, KKK mówi wyraźnie, że zawsze należy się kierować swoim sumieniem, jeśli jego osąd jest pewny (nie budzi w nas wątpliwości). Jest to podane czarno na białym, łącznie z potępieniem postępowania wbrew sumieniu w takiej sytuacji, jako decyzji grzesznej. Ale Ty nie mowiles o osobach, ktorych osad jest pewny [...]Bowiem w Katechizmie Kościoła Katolickiego napisano wyraźnie: Cytuj: KKK 1790. Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swojego sumienia. Gdyby dobrowolnie działał przeciw takiemu sumieniu, potępiałby sam siebie. Co oznacza, że jeśli sumienie mówi danemu człowiekowi z pewnością, że dane postępowanie jest słuszne, to choćby było ono sprzeczne za jakimś pojedynczym zapisem KKK, należy postąpić zgodnie z sumieniem[...] EDIT: Usunięto słowa obraźliwe. MH
|
| So kwi 06, 2019 14:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Twoje słowa padły w odpowiedzi do postu Grzegorza, który pisał Cytuj: Wydaje mi się jednak oczywiste, że jak ktoś nie przeczytał, nie rozumie i nie akceptuje chociażby jednego kanonu KKK, to nie może z czystym sumieniem przystąpić do Komunii Świętej.
Insynuując, że osoby o których pisał Grzegorz mają sumienie, które mówi: Cytuj: człowiekowi z pewnością, że dane postępowanie jest słuszne, I urywając dalszą część artykułu Cytuj: Zdarza się jednak, że sumienie znajduje się w ignorancji i wydaje błędne sądy o czynach, które mają być dokonane lub już zostały dokonane. i wyrywając nauczanie z szerszego kontekstu. Cytuj: KKK 1791 Ignorancja często może być przypisana odpowiedzialności osobistej. Dzieje się tak, "gdy człowiek niewiele dba o poszukiwanie prawdy i dobra, a sumienie z nawyku do grzechu powoli ulega niemal zaślepieniu" (Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 16). W tych przypadkach osoba jest odpowiedzialna za zło, które popełnia.
Ostatnio edytowano So kwi 06, 2019 14:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
| So kwi 06, 2019 14:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli zawsze należy trwać w takim "rozedrganiu wewnętrznym" i strachu przed piekłem, bo nawet jak postąpimy w zgodzie z sumieniem to może być ono błędnie ukształtowane i nie jesteśmy wolni od winy...
|
| So kwi 06, 2019 14:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse napisał(a): Czyli zawsze należy trwać w takim "rozedrganiu wewnętrznym" i strachu przed piekłem, bo nawet jak postąpimy w zgodzie z sumieniem to może być ono błędnie ukształtowane i nie jesteśmy wolni od winy... Nieprawda, po to przytoczyłem wcześniej link, żeby sobie poczytać Cytuj: KKK 1784 Wychowanie sumienia jest zadaniem całego życia. Od najmłodszych lat wprowadza ono dziecko w poznawanie i praktykowanie prawa wewnętrznego, rozpoznawanego przez sumienie. Roztropne wychowanie kształtuje cnoty; chroni lub uwalnia od strachu, egoizmu i pychy, fałszywego poczucia winy i dążeń do upodobania w sobie, zrodzonego z ludzkich słabości i błędów. Wychowanie sumienia zapewnia wolność i prowadzi do pokoju serca. KKK 1793 Jeśli – przeciwnie – ignorancja jest niepokonalna lub sąd błędny bez odpowiedzialności podmiotu moralnego, to zło popełnione przez osobę nie może być jej przypisane. Mimo to pozostaje ono złem, brakiem, nieporządkiem. Konieczna jest więc praca nad poprawianiem błędów sumienia.
Ostatnio edytowano So kwi 06, 2019 14:54 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| So kwi 06, 2019 14:48 |
|
 |
|
Wybawiony
|
Napisane jest, że chrzest jest modlitwą o dobre sumienie. Jeśli więc ktoś uwierzył w Jezusa Chrystusa i dał się ochrzcić w imię Ojca, Syna i Ducha Świętego, no i trwa w tej wierze to jego sumienie nie będzie stało w opozycji do Prawdy, którą jest Chrystus i do wszelkiego nauczania, które z tej Prawdy czerpie.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
| So kwi 06, 2019 14:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To czemu wśród ochrzczonych w imię Trójcy są takie różnice np. dotyczące kwestii rozwodów, małżeństw homoseksualnych, kultu Maryji?
|
| So kwi 06, 2019 14:56 |
|
 |
|
IrciaLilith
|
Dał się ochrzcić? Noworodek ma jakiś wybór?
|
| So kwi 06, 2019 15:04 |
|
 |
|
Wybawiony
|
Istnieje coś takiego jak odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych i praktycznie dopiero od tego momentu można (ewentualnie) mówić o świadomym nawróceniu, choć nie zawsze tak się dzieje. Wszystko zatem zależy od tego, czy ktoś pragnie poznać Boga i mieć z Nim relację, czy też wypowiada jakąś regułkę bez większej refleksji i uważa, że to wystarczy.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
| So kwi 06, 2019 15:27 |
|
|
|