Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 21:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona
 Czy ateista ma prawo wmawiac Ci co on uwaza 
Autor Wiadomość

Cytuj:
1 Wg mnie jest niezgodne
2 Wyrzadzajace krzywde mlodym pokoleniom w zrouzmieniu co jest dobrem a co zlem
3 Brak szczescia ewidentny....( czesta zmiana partnerow ) czyli brak szczescia z jednym szukamy nastepnego...i tak do konca zycia przy czym jest ich od 10 do 300 w ciagu zycia
Oczywistym jest ze jesli jest szczescie ..nikt nie zmienia partnera
4 Ewidentnie na moja korzysc

1. Masz prawo tak uważać , ale weź pod uwagę istnienie ludzi którzy uważają inaczej [ w przeciwnym razie zostaniesz tyranem ].

2. Nie odpowiadaj za przyszłe pokolenia. One odpowiedzą same , opowiedź lepiej jaki brak szczęścia dotyka ciebie z tego powodu.

3.Może inni jako szczęscie postrzegają częste zmiany . Nie odpowadaj za kogoś.

3. Z punktu widzenia wierzeń bliskowschodnich pasterzy z przed kilku tysięcy lat być może masz racje. Z innych punktówwidzenia niekoniecznie.

Cytuj:
Aha czyli ta iedologia sprawdza sie wg Ciebie tylko wtedy kiedy kazdy ma pelna miske...czyli bardzo wybredna albo wrazliwa na zmiany otoczenia ta Twoja ideologia

Cechą wselakich ideologii jest to że mają służyć człowiekowi.
Jeśli tego nie robią pogrążając go w nędzy to znaczy że są do bani.

Cytuj:
Moze dlatego ze Bog nie chce lamac praw fizyki w tak dosadny sposob dlatego ze czlowiek wtedy mialby ograniczona wolna wole wiedzac napewno tj na 100 % ze Bog istnieje

Co za różnica czy ludzka wola jest ograniczona prawem fizyki czy boskim cudem. Skutek jest ten sam.

Co za różnica czy obchodzę ślepe prawo przyrody , czy czyjś nakaz .

Kolejnym problemem jest poznawalność otaczającego nas świata.
Jeśli może istnieć cód , to nigdy nie wiemy czy to akurat teraz.
Tym sposobem można zanegować każdą prawdę.
Np.
Idziesz do cukierni i prosisz dwa ciastka po 2 złote .
Bierzesz iastka i dajesz 3 złote sprzedawcy .
Ten buntuje się że mas mu dać 4 złote , a ty na to że w tym przypadku 2+2=3 , bo to akurat cud.

Poznanie przyrody staje się wogóle niemożliwe ponieważ dokonując dowolnego eksperymentu nigdy nie wiemy czy mamy do czynienia z działaniem prawa przyrody , czy kaprysem boga zwanym cudem.

Koncepcja boga [ wszechistoty ] i związana z nią wszechmoc jest sprzeczna z obserwacją znajdującą wyraz w zasadzie wyłącznego środka w logice.
Koncepcja boga wprowadza chaos w nasze rozumowanie czyniąc je niemożliwym. Koncepcja boga to chaos.

Pt paź 13, 2006 20:05

Cytuj:
Masz prawo tak uważać , ale weź pod uwagę istnienie ludzi którzy uważają inaczej [ w przeciwnym razie zostaniesz tyranem ].

No coz demokracja polega na rzadzach wiekszosci .Jesli wieksozsc stanowi innaczej ..to bardzo mi przykro , mniejszosc musi sie podporzadkowac innaczej kazda mniejszosc moglaby robic co chce

Cytuj:
Nie odpowiadaj za przyszłe pokolenia. One odpowiedzą same , opowiedź lepiej jaki brak szczęścia dotyka ciebie z tego powodu.

Jesli Ty nie chcesz widziec dalej niz czubek swojego nosa to Twoja sprawa, ja widze znacznie dalej niz czubek mojego nosa
Cytuj:
Może inni jako szczęscie postrzegają częste zmiany . Nie odpowadaj za kogoś.

Hmm..bardzo ciekawa teoria ale...., szczescie jest wg kazdej definicji cos co czlowiek chce osiagnac i go caly czas posiadac a nie tracic ..no chyba ze mowimy o masochiscie
Cytuj:
Cechą wselakich ideologii jest to że mają służyć człowiekowi

No coz, najbogatsze kraje swiata to takie gdzie wiekszosc to chrzescijanie
Tam gdzie panuje ateizm albo walczy sie z chrzescijanstwem nie jest zbyt rozowo

Cytuj:
Co za różnica czy ludzka wola jest ograniczona prawem fizyki czy boskim cudem. Skutek jest ten sam

Ingernacja Boga jest tylko aby pomoc czlowiekowi a nie zaszkodzic..wiec cuda sa wszystkie bez wyjatku dzialaniem pozytywnym

Cytuj:
Bierzesz iastka i dajesz 3 złote sprzedawcy .
Ten buntuje się że mas mu dać 4 złote , a ty na to że w tym przypadku 2+2=3 , bo to akurat cud.

Jakos nigdzie nie czytalem o objawieniach Boga ze 2+2=3

Cytuj:
Koncepcja boga wprowadza chaos w nasze rozumowanie czyniąc je niemożliwym. Koncepcja boga to chaos

Zgadzam sie , koncepcja Boga to haos w logice..ale pomysl jakim haosem bylo odkrycie np przez Einsteina jego teorii
Zawsze po jakims odkryciu jest haos a pozniej logika.....z tym tylko ze zgadzam sie wprowadzajac Boga do jakiegokolwiek rownania nigdy rozwiazamy tego rownania..ale czy naprawde o to chodzi ?
Ludzie nie wszystko wiedza i nie wszystko sa wstanie pojac..ale jakos w zwiazku z tym nie ma haosu w spoleczenstwie
Pozatym nieskonczonosc od dawna istnieje jako pojecie i w matematyce i w fizyce

Pt paź 13, 2006 20:29

1 Wg mnie jest niezgodne
3 Brak szczescia ewidentny....( czesta zmiana partnerow ) czyli brak szczescia z jednym szukamy nastepnego...i tak do konca zycia przy czym jest ich od 10 do 300 w ciagu zycia

1. Powiedzialem juz, ze tu mamy remis, prawda?
2. Twoja odpowiedz dotyczy dokladnie punktu powyzszzego. Wiec dalej punkt dla mnie.
3. Tak tak, bo monogamia to Jedyna Prawdziwa droga do szczescia? Nie rozmieszaj mnie, nie mow za innych.
4. Dowod na istnienie zlych sil nadnaturalnych? Brak? Na moja korzysc. A jesli masz dowody to oglaszaj te fenomenalne odkrycia, Nobla dostaniesz.

gabriel napisał(a):
Aha czyli ta iedologia sprawdza sie wg Ciebie tylko wtedy kiedy kazdy ma pelna miske...czyli bardzo wybredna albo wrazliwa na zmiany otoczenia ta Twoja ideologia

Coz, jesli do takich argumentow sie znizasz - widac ateizm sprawdza sie tylko w wypadku silnych umyslow.

gabriel napisał(a):
Ale oczywiscie oficjalnei ..zadanie domowe jest dla dziecka do odrobienia a nie dla Ciebie...kapujesz analogie ?

...

Ty mowiles o objawieniach dla SETKEK ludzi. Czy dalej nie widzisz tej sprzecznosci? Objawienie dla setek to nie jest subtelny, maly cud ktory lekko kogos popycha w strone lepszego zywota.

gabriel napisał(a):
Zastanow sie, jesli w bibli pisze ze homoseksualizm to zlo, to ja jako chrzescijanin mam twierdzic ze to dobro ?pomijajac juz moje prywatne odczucia ktore niestety nie sa na korzysc homoseksualizm rowniez

Wiec ponownie sie pytam. Zabraniamy ateizmu?

gabriel napisał(a):
No coz demokracja polega na rzadzach wiekszosci .Jesli wieksozsc stanowi innaczej ..to bardzo mi przykro , mniejszosc musi sie podporzadkowac innaczej kazda mniejszosc moglaby robic co chce

Jesli 51% glosuje, ze nalezy mnie rozstrzelac, to czy jest to demokracja?
Jesli 51% glosuje, ze biali sa wybrancami Boga i nalezy uczynic czarnych niewolnikami, czy jest to demokracja?
Jesli 51% glosuje, ze nalezy zakazac teizmu, to czy jest to demokracja?
Jesli 51% glosuje, ze pozostale 49% ma im oddac calosc ich pieniedzy, to czy jest to demokracja?

Odpowiem za Ciebie na te pytania. Nie, oczywiscie, ze nie. Po to wlasnie istnieja prawa czlowieka! Aby zapobiec takim absurdom. Aby zapobiegac NADUZYCIU demokracji na rzecz wiekszosci. A w tej chwili demokracja JEST naduzywana, zabraniajac legalnych zwiazkow pomiedzy homoseksualnymi czy tez eutanazji, na rzecz komfortu wiekszosci. To jest taki sam absurd jak powyzsze cztery przyklady.

gabriel napisał(a):
mm..bardzo ciekawa teoria ale...., szczescie jest wg kazdej definicji cos co czlowiek chce osiagnac i go caly czas posiadac a nie tracic ..no chyba ze mowimy o masochiscie

Kpisz sobie :-) Ludzie nie dzialaja w taki sposob. Nudzimy sie tym co juz posiadamy. Powiedzmy, ze kupisz luksusowego Mercedesa. Przez pierwszy tydzien, czujesz sie z tym merolem niesamowicie. Przez drugi tydzien, posiadanie go to niezle uczucie. Po trzecim tygodniu to po prostu Twoj normalny, najzwyklejszy samochod.

Ludzie w zwiazkach z innymi tez tak dzialaja tylko uczucie fascynacji trwa zazwyczaj okolo 2 lat.

gabriel napisał(a):

Nie. Najbogatsze kraje swiata to takie, gdzie najdluzej panuja prawa czlowieka.

Pt paź 13, 2006 22:47

Cytuj:
gabriel napisał:
1 Wg mnie jest niezgodne

1. Powiedzialem juz, ze tu mamy remis, prawda?
2. Twoja odpowiedz dotyczy dokladnie punktu powyzszzego. Wiec dalej punkt dla mnie.
3. Tak tak, bo monogamia to Jedyna Prawdziwa droga do szczescia? Nie rozmieszaj mnie, nie mow za innych.
4. Dowod na istnienie zlych sil nadnaturalnych? Brak? Na moja korzysc. A jesli masz dowody to oglaszaj te fenomenalne odkrycia, Nobla dostaniesz.

No niestety ..
1 punkt dla mnie
2 punkt dla mnie
3 No coz statystyki mowia same za siebie , hetero 1-5 partnerow w zyciu homo 10 - 300 partnerow w zyciu czylu punkt dla mnie
4 Tutaj nic nie jest udowodnione

Czyli 3.5:0.5 na moja korzysc

Cytuj:
Coz, jesli do takich argumentow sie znizasz - widac ateizm sprawdza sie tylko w wypadku silnych umyslow.

Nie , ateizm sie sprawdza kiedy ludzie maja pelna miche i perespektywe jeszcze zycia conajmniej 30 lat
Z uplywem starosci ateizm slabnie by w wieku 60-70 lat prawie nieliczni pozostaja ateistami

Cytuj:
Objawienie dla setek to nie jest subtelny, maly cud ktory lekko kogos popycha w strone lepszego zywota.

A dlaczego tak sadzisz ? Czy wszyscy widzac objawienie zostaja ksiezmi czy zakonnicami ? Moze tylko cos naprawiaja w swoim zyciu to wszystko

Cytuj:
Wiec ponownie sie pytam. Zabraniamy ateizmu

Oczywiscie ze zabraniamy ateizowania spolecznestwa,a jesli to robisz na szersza skale masz powazne problemy prawne

Cytuj:
Jesli 51% glosuje, ze nalezy mnie rozstrzelac, to czy jest to demokracja?
Jesli 51% glosuje, ze biali sa wybrancami Boga i nalezy uczynic czarnych niewolnikami, czy jest to demokracja?

Wymyslasz niestworzone hipotetyczne sytuacje ktore nigdy nei beda mialy miejsca z kilku powodow
1 Cale spoleczenstwo nie zglupialo
2 Zadna religia takiego pogladu nie glosi

Wiec daruj sobie takie dyrdymaly tylko rozmawiajmy o sytuacjach prawdopodobnych

Cytuj:
Kpisz sobie Ludzie nie dzialaja w taki sposob. Nudzimy sie tym co juz posiadamy. Powiedzmy, ze kupisz luksusowego Mercedesa. Przez pierwszy tydzien, czujesz sie z tym merolem niesamowicie. Przez drugi tydzien, posiadanie go to niezle uczucie. Po trzecim tygodniu to po prostu Twoj normalny, najzwyklejszy samochod.

Rozumiem ze czlowieka proownujesz do zuzytego samochodu ktory sie znudzil
No coz, przynajmneij szczerze wiem co myslisz o innym czlowieku

Ale jesli juz tak myslisz to patrzac na statystyki jest cos dziwnego ze faceci hetero nie zmieniaja swoich zon tak jak faceci homo swoich partnerow

Wniosek stad jest oczywisty ze zony sie nie nudza tak jak nudza sie partnerzy homo , lub ich psychika jest wypaczona i dlatego tak czesto rzucaja swoich partnerow jak zuzyty kapec

Cytuj:
Nie. Najbogatsze kraje swiata to takie, gdzie najdluzej panuja prawa czlowieka

Jakie prawa czlowieka , na podstawie jakiego swiatopogladu te prawa czlowieka sa tak dlugo respektowane ? ateistycznego czy chrzescijanskiego ?

So paź 14, 2006 3:47

Swoja droga tommy poruszyles bardzo ciekawy temat czestego znudzenia sie partnerow homo ze soba
Nalezaloby zapytac o przyczyne tak czestego nudzenia sie partnerow homo ?
Dlaczego partnerzy hetero tak czesto sie nei nudza soba ?
Otoz dlatego ze u homo nie ma milosci jest pozadanie , gdzie taki czlowiek wlasnie nie szanuje drugiego partnera bo go naprawde nie kocha a tylko potrafi pozadac
Gdyby go kochal to by go szanowal i nie opuszczalby go szybko..to jasne

Tak wiec jest to ciagle poszukiwanie sczescia u kolejnego partnera i ciagle kolejne zawody poniewaz jak juz napisalem nie ma tam milosci

Nalezy tez zwrocic uwage na tak istotny fakt jak to co by bylo gdyby malzenstwa hetero mialy minimum 10 partnerow w ciagu zycia a srednio kilkadziesiat
Otoz takei spolecznstow nie mogloby normalnie wychowywac dzieci a wiec nie byloby szans na pzrertrwanie spoleczenstwa na dluza mete
To jest kolejny argument aby uznac zwiazki homo za patologiczne nie mowiac ze nie sa zdolne do podtrzymania gatunku ludzkiego

So paź 14, 2006 4:12

1 punkt dla mnie
2 punkt dla mnie
3 No coz statystyki mowia same za siebie , hetero 1-5 partnerow w zyciu homo 10 - 300 partnerow w zyciu czylu punkt dla mnie
4 Tutaj nic nie jest udowodnione

1. Remis, sprawa subiektywna.
2. Kogo krzywdzisz? Tylko homoseksualistow poprzez zabronienie im stylu zycia jaki chca.
3. I co z statystyk? Moga miec pol miliona partnerow. Jaki to dowod na brak szczescia? Moze dla nich to JEST szczescie. Smiesz dyktowac innym co ma czynic ich szczesliwymi? Jesli tak to Twoja arogancja przekracza wszelkie granice. Zreszta smieszy mnie jak piszesz, ze hetero maja 1-5 partnerow w zyciu. Srednia to 10.5 partnera.
4. Aby tutaj miec punkt musisz miec dowody. Nie masz ich.

Dalej widze 4:1.

gabriel napisał(a):
Nie , ateizm sie sprawdza kiedy ludzie maja pelna miche i perespektywe jeszcze zycia conajmniej 30 lat
Z uplywem starosci ateizm slabnie by w wieku 60-70 lat prawie nieliczni pozostaja ateistami

Czyli to Ty przyznajesz, ze religia jest dla starcow bojacych sie smierci i ludzi ktorzy nie potrafia sobie poradzic psychicznie?

Sam pod soba kopiesz dolki, bo ja to tylko stwierdzilem jako lekka prowokacje gdy to ty obraziles moj swiatopoglad.

gabriel napisał(a):
A dlaczego tak sadzisz ? Czy wszyscy widzac objawienie zostaja ksiezmi czy zakonnicami ? Moze tylko cos naprawiaja w swoim zyciu to wszystko

Nie ma czlowieka ktory mialy ta "wolna wole" o ktorej mowiles po objawieniu. Musialbys byc szalonym aby negowac istnienie czegos co widziales na wlasne oczy.

Ale ciagle sie nie lapiesz. W koncu jak to jest? Bog chce dac wolna wole ludziom czy nie? Cuda sa ok, czy nie? Dlaczego przywrocenie amputowanej reki nie jest ok, a objawienie dla setek jest?

gabriel napisał(a):
Oczywiscie ze zabraniamy ateizowania spolecznestwa,a jesli to robisz na szersza skale masz powazne problemy prawne

O tak? Niby jakie? Kto mi zabroni szerzyc ateizmu?

gabriel napisał(a):
Wymyslasz niestworzone hipotetyczne sytuacje ktore nigdy nei beda mialy miejsca z kilku powodow
1 Cale spoleczenstwo nie zglupialo
2 Zadna religia takiego pogladu nie glosi
Wiec daruj sobie takie dyrdymaly tylko rozmawiajmy o sytuacjach prawdopodobnych

One swietnie ilustruja to co mam na mysli. Prawa czlowieka istnieja po to aby zaprzeczac takim absurdalnym sytuacjom 8) W koncu wedlug Ciebie wiekszosc powinna ustalac wszelkie prawa, nie?

gabriel napisał(a):

To byl przyklad, pewna analogia :roll:

gabriel napisał(a):
Ale jesli juz tak myslisz to patrzac na statystyki jest cos dziwnego ze faceci hetero nie zmieniaja swoich zon tak jak faceci homo swoich partnerow

To wynika z tradycji, malzenstwa, wygody, czesto dzieci i norm spolecznych.

gabriel napisał(a):
Jakie prawa czlowieka , na podstawie jakiego swiatopogladu te prawa czlowieka sa tak dlugo respektowane ? ateistycznego czy chrzescijanskiego ?

Na podstawie zdroworozsadkowej moralnosci. Nie przypisuj moralnosci chrzescijanstwu bo sie osmieszasz. To nie chrzescijanstwo jest jej zrodlem chyba, ze uznajesz starozytnych Grekow albo Rzymian za barbarzyncow ktorzy nie mieli o niej pojecia?

Zaczynam sie zastanawiac nad sensem tej dyskusji bo widze, ze nie jestes w stanie wyjsc poza nieco bardziej skomplikowana moralnosc Kali'ego.

So paź 14, 2006 5:03

monogamia to Jedyna Prawdziwa droga do szczescia? Nie rozmieszaj mnie, nie mow za innych.
Św. Augustyn : "Zaprawdę w czasach nam współczesnych, oraz zgodnie z romańskim zwyczajem, nie można już wziąć drugiej żony."
Znaczy się w kwestii "co wypada" jest to sprawa ustaleń społecznych, a o szczęściu nikt nie ma prawa się wypowiadać - kwestia wyboru, a wybory są jednostkowe i odpowiadamy za nie przed Bogiem a nie jakimś innym człowiekiem...

So paź 14, 2006 11:24

Cytuj:

Jestem zasmucony twoim rozumieniem dobra i funkcji pełnionej przez demokracje.
Hitler także uważał że skoro głosząc swój program doszedł do władzy , to ma prawo i nawet obowiązek swój program zrealizować. Także uważał że skoro ma przyzwolenie większości to mniejszości można mieć za nic.

Demokracja nie może istnieć bez tolerancji , jeśli bowiem pozbawimy ją tolerancji to przeradza się w zwykłą dyktature.
Jeśli by Kaczyńscy uznali że wygrywając wybory mogą robić co im się podoba i np. postanowili rozstrzelać wszystkich nie należaczych do PiS , to niebawem mielibyśmy IV RP zgodną z ich oczekiwaniami , tylko czy o to chodzi w demokracji ?

Wyższość demokracji nad innymi systemami władzy polega właśnie na tym że rządzący , chcąc utrzymać się u władzy są zmuszeni realizować swój program , ale biorąc pod uwagę wolę potencjalnych wyborców .
Chcąc wygrywać wybory muszą się liczyć z opinią innych ludzi.

W demokracji i każdym innym tolerancyjnym ustroju chodzi właśnie o to by każda mniejszość mogła robić co jej się podoba , do póki nie krzywdzi innych ludzi.
Jeśli ktoś zamierza mnie zniewolić , nie potrafiąc mnie przekonać do konieczności nałożenia na mnie danych ograniczeń to niech lepiej mnie zabije.

Cytuj:
Jesli Ty nie chcesz widziec dalej niz czubek swojego nosa to Twoja sprawa, ja widze znacznie dalej niz czubek mojego nosa

Tak się właśnie składa że widzę dalej niż czubek własnego nosa. Dostrzegam innych ludzi i ich wolę , którą powinienem uszanować dla własnego i ich dobra.
Widzę dokładnie dokąd prowadzi twoja dyktatura. Ludzkość już to przerabiała , a nawet wciąż przerabia np. w Iranie.

Cytuj:

Ja tam chętnie przeprowadził bym się z naszego Katolandu do Szwecji .
Szkoda tylko że tam kiepski klimat mają.
Japonia to też ciekawy kraj .

Zauważ ponadto że to co postrzegamy jako dobro [ różowość ] jest uzależnione od kultury w której zostaliśmy ukształtowani. Nasza kultura ma ewidentne podwaliny chrześcijańskie , więc pewne idee chrześcijańskie postrzegamy jako dobre.
Tylko że świat nie stoi w miejscu , a cały czas się rozwija i poglądy pasterzy z przed kilku tysięcy lat doczekały się mądrzejszych potomków.

Cytuj:
Ingernacja Boga jest tylko aby pomoc czlowiekowi a nie zaszkodzic..wiec cuda sa wszystkie bez wyjatku dzialaniem pozytywnym

Chcesz przez to powiedzieć że stanowisko ateistów szanujących wolę ludzi i usiłujących im pomóc jest wyrazem woli boga ?

1. Boga nikt zdrowy na umyśle nie widział ostatnio.
2. Cudów mniema
3. Bóg nie ingeruje w żaden dostrzegalny sposób w naszą rzeczywistość.
4. Działanie kościoła jest postrzegane jako działanie pozytywne jdynie przez część wyznawców.
5. To czy działanie kościoła jest pozytywne to zależy od oceny nie kościoła ale jednostek temu działaniu podlegających.

Cytuj:
Jakos nigdzie nie czytalem o objawieniach Boga ze 2+2=3

Kto wie co przyjszie do głowy naszym "pasterzom" .
Wkońcu głoszą że bóg jest jeden w trzech osobach [ czyli 1=3 ].

Cytuj:
Ludzie nie wszystko wiedza i nie wszystko sa wstanie pojac..ale jakos w zwiazku z tym nie ma haosu w spoleczenstwie

Ale zrozymienie otaczającego nas świata pozwala lepiej się organizować.
Porzycać błędne rozwiązania i przyjmować takie które dają jak największą wolność i uporządkowanie.

So paź 14, 2006 14:48

Jeśli już piszemy o Hitlerze to przypominij sobie swoje neo-nazistowskie
posty o wyższości wewnątrzgatunkowej.
Hitler zawsze stanowił mniejszość i tylko w momencie tryumfu
ekonomicznego zdołał otumanić ludzi, którzy do końca nie zdawali sobie sprawy za jaką cenę im się polepszyło.

To własnie mniejszość (elita) posiadająca wszelakie środki propagandowe, umiejętnie zakłamuje rzeczywistość, choćby prowadzeniem "dywersji" na tym forum (jak mawia Stanisław Adam).

Polska to kraj tolerancyjny i własnie dla tego, mamy w niej to co mamy.
Patologię społeczną która zaczyna się w złym pojmowaniu dobra,
albo w szemranych interesach które dyskredytują dobro do wartości
konsumpcyjnych.
Przekonać kogoś kto czerpie korzyść (choćby brakiem samoograniczeń)
do dobra "zniewalającej" polityki, jest niemożliwe.
Jeśli zrezygnujesz z korzyści (zysku) bedzie to poświęceniem a to
przecież jest nieracjonalne? ... Obracamy się w kółko - danbog.

Gdyby nie "pasterze z przed kilku tysięcy lat" nie byłoby tyranów,
nie było by nawet demokracji....wszystkich zjedli by ..ludożercy.

Tylko kompletny ignorant jest w stanie powiedzieć że cudów nie ma,
jak na razie wszystko jest cudem.
A haosu nie ma tylko dla tego że zawsze mądrzejszy....ustępuje.

Dla tego i ja przestaję "nadawać" w tym temacie.
Powodzenia.

N paź 15, 2006 0:35

Cytuj:
Kogo krzywdzisz? Tylko homoseksualistow poprzez zabronienie im stylu zycia jaki chca

Tak, poniewaz taki wzor zycia nie jest zadnym wzorem do nasladowania.Nasladujac taki wzor zycia spolecznestwo doszloby do ruiny moralnej i etycznej nie mowiac o niemozliwosci wychowania dzieci
Cytuj:
I co z statystyk? Moga miec pol miliona partnerow. Jaki to dowod na brak szczescia? Moze dla nich to JEST szczescie. Smiesz dyktowac innym co ma czynic ich szczesliwymi? Jesli tak to Twoja arogancja przekracza wszelkie granice. Zreszta smieszy

Tak jak napisalem wyzej czesta zmiana partnera to brak poszanowania tego partnera, to uprzemiotowienie tego czlowieka i zrobienie go jako maszynki do wyzycia sie seksualnego a pozniej porzucenia go i szukania nastepnego

Pytasz sie jak smiem dyktowac co maja czynic aby byli szczesliwymi ?Tak smiem poniewaz Ci ludzie ktorzy zostaja porzuceni robia to samo a w konswekwencji nie ma zadnego poszanowania czlowieka i tak napedza sie spirala ktora zatacza coraz szersze kola

Jesli tego nie pojmujesz tzn ze raczej nie ma sensu dalej o tym dyskutowac
Cytuj:
4. Aby tutaj miec punkt musisz miec dowody. Nie masz ich.

Ty rowniez nie masz dowodow ze tak nie jest wiec masz tylko 0.5 tutaj
Cytuj:
gabriel napisał:

Czyli to Ty przyznajesz, ze religia jest dla starcow bojacych sie smierci i ludzi ktorzy nie potrafia sobie poradzic psychicznie?

Ateizm jest jak z bogactwem, moze i cieszy kiedys sie jest silny i mlody kiedy sie mysli ze pozjadalo sie wszystkie rozumy i dlatego wie sie napewno ze Boga nie ma
Kiedy przychodzi starosc, kiedy przychodzi bieda i choroby zaczyna przychodzic zwatpienie we wlasna sile rozumu i ciala i wtedy pycha ludzka zaczyna topniec jak lod kiedy przychodzi chwila kiedy bedzie trzeba sie rozliczyc ze swoja przeszloscia
Cytuj:
Sam pod soba kopiesz dolki, bo ja to tylko stwierdzilem jako lekka prowokacje gdy to ty obraziles moj swiatopoglad.

Nie nie obrazilem Twojego swiatopogladu, ja tylko udowodnilem na jakich kruchych podstawach opiera sie Twoj swiatopoglad i jak sie zawala jak domek z kart kiedy przychodzi starosc i choroby..nie mowiac o innych wypadkach losowych
Cytuj:
Nie ma czlowieka ktory mialy ta "wolna wole" o ktorej mowiles po objawieniu. Musialbys byc szalonym aby negowac istnienie czegos co widziales na wlasne oczy.

Widzisz ja dzialanie Boga doswiadczylem w zyciu i to w taki sposob ze nie mam watpliwosci co do tego.Niemniej jednak nie zmieniam drastycznie swojego zycia
Tych setki ludzi swiadkow objawien np Medjugore tez nie staja sie "swietymi" ale moze Bog nauczyl lub nauczy ich poprzez takie objawienie odrozniac dobro od zla, nauczy ich co jest wartoscia w zyciu a co tylko swiecaca tandeta
Rowneiz i ja o to Boga prosze..o madrosc.....o mozliwosc odrozniania dobra od zla o zrozumeinei co jest wartoscia a co polyskujaca tandeta

Cytuj:
Ale ciagle sie nie lapiesz. W koncu jak to jest? Bog chce dac wolna wole ludziom czy nie? Cuda sa ok, czy nie? Dlaczego przywrocenie amputowanej reki nie jest ok, a objawienie dla setek jest?

Plany Boga nie odgadniesz, nie zmusisz go takze aby dzialal tak jak Ty chcesz.
Dlaczego robi takie cuda objawienia a nie odrasta amputowanej reki to tylko Bog wie
Tak wiec ta "gra" Boga z ludzmi jest wg jego regul a nie widzimisie takich ludzi jak np Ty
Cytuj:
O tak? Niby jakie? Kto mi zabroni szerzyc ateizmu?

No to przekonaj sie sam.Zrob jakis happening jakis festyn ....i zacznij namawiac ludzi aby odstapili od wiary i od Boga to zobaczysz czy nie bedziesz mial szybciutko klopotow z prawem
Cytuj:
gabriel napisał:

To byl przyklad, pewna analogia

Bardzo ciekawa masz analogie porownywac czlowieka do zabawki / sex maszynki ktora mozna sie znudzic

Cytuj:
gabriel napisał:

To wynika z tradycji, malzenstwa, wygody, czesto dzieci i norm spolecznych.

A taka sama tradycje nie moga wypracowac homo ?, przeciez caly czas zyja w tym samym spoleczesntwie , wychowywani przez rodzicow hetero..wiec mieli wpajane szacunek i milosc
To dlaczego hetero nie zmieniaja swoich partnerek tak czesto ?To normy spoleczne maja obowiazywac tylko hetero a homo juz nie ?
Cytuj:
Na podstawie zdroworozsadkowej moralnosci. Nie przypisuj moralnosci chrzescijanstwu bo sie osmieszasz. To nie chrzescijanstwo jest jej zrodlem chyba, ze uznajesz starozytnych Grekow albo Rzymian za barbarzyncow ktorzy nie mieli o niej pojecia?

Imperium rzymskie upadlo Bogu dzieki ponad 1500 lat temu, greckie jeszcze wczesniej
Prawda jest ze cywilizacja chrzescijanska czerpie bogactwo kulturowe z tychze cywilizacji wczesniej ale rozniez prawda ze nie przeszlosc buduje dobrobyt a przyszlosc
To ludzie tejze cywilizacji zrozumieli na czym polega wolnosc czlowieka i ten system przez 1500 lat udoskonalali
Prawda jest ze pierwowzor powstal w starozytnej grecji i rzymie..ale z cala odpowiedzialnoscia moge napisac ze tak jak prototym samochodu z poczatku XX wieku ma sie do dzisiejszego Ferrari czy BMW ...tak najstarsze demokracje swiata np angielska , amerykanska , francuska .....maja sie do demokracji starozytnych

Tak wiec cywilizacja chrzescijanska przejela ten pierwowzor udoskonalila go diametralnie i ma teraz korzysci
Popatrz np na cywilizacje inne np Islamska...miala taka sama mozliwosc, i nawet na poczatku prosperowala niezle..ale zawiodla ideologia ...

Ateizm niewielkim ulamkiem wyroslum glownie z cywilizacji chrzescijanskim ,przykleil sie do niej calkiem niedawno ( porownujac do dlugosci cywilizacji chrzescijanskiej) i wola , a raczej wrzeszcy na cale gardlo.... jak zaba przyklejona do samolotu...leciiimy !!!!!

N paź 15, 2006 3:18

Cytuj:
Jestem zasmucony twoim rozumieniem dobra i funkcji pełnionej przez demokracje.
Hitler także uważał że skoro głosząc swój program doszedł do władzy , to ma prawo i nawet obowiązek swój program zrealizować. Także uważał że skoro ma przyzwolenie większości to mniejszości można mieć za nic.

Demokracja nie może istnieć bez tolerancji , jeśli bowiem pozbawimy ją tolerancji to przeradza się w zwykłą dyktature

Demokracja owszem nie moze istniec bez tolerancji ale tym bardziej nie moze istniec jesli nie ma jasnej definicji co jest dobrem a co zlem

Cytuj:
Demokracja nie może istnieć bez tolerancji , jeśli bowiem pozbawimy ją tolerancji to przeradza się w zwykłą dyktature.
Jeśli by Kaczyńscy uznali że wygrywając wybory mogą robić co im się podoba i np. postanowili rozstrzelać wszystkich nie należaczych do PiS , to niebawem mielibyśmy IV RP zgodną z ich oczekiwaniami , tylko czy o to chodzi w demokracji ?

Zadziwia mnie Twoj sposob rozumawania doprawy

A co jesliby ateisci zadecydowali gdyby doszli do wladzy ze wszystkich wierzacych nalezy rozstrzelac ?

Swoja droga poziom takich dywagacji jest mniej wiecej zblizony do dywagacji o tym co by bylo gdyby krowy potrafily latac ?
Odpowiedz...wyobrazasz sobie co by bylo gdyby potrzeby fizjologiczne zalatwialy w powietrzu ?

No to jest mniej wiecej ten sam poziom dywagacji jak pisales
Cytuj:
W demokracji i każdym innym tolerancyjnym ustroju chodzi właśnie o to by każda mniejszość mogła robić co jej się podoba , do póki nie krzywdzi innych ludzi.

Rozumiem ze dawanie zlego przykladu juz nie ma znaczenia u Ciebie
Cytuj:
Tak się właśnie składa że widzę dalej niż czubek własnego nosa. Dostrzegam innych ludzi i ich wolę , którą powinienem uszanować dla własnego i ich dobra.
Widzę dokładnie dokąd prowadzi twoja dyktatura. Ludzkość już to przerabiała , a nawet wciąż przerabia np. w Iranie.

Peeewnie ze ludzkosc juz to przerabiala , nie tylko w Iranie..Rosja (NKWD ), Kambodza, Korea Pln caly czas przerabia, Chiny ( rewolucja kulturalna ) ..i to mamy tylko ostatni XX wiek

Jasne ze i chrzescijanstwo mialo wpadki...ale ostanio to bylo jakies 400 lat temu....a wiec czegos sie nauczylo..ateizm jak widac dalej sie uczy i konca nie widac

Cytuj:
Cytat:

Ja tam chętnie przeprowadził bym się z naszego Katolandu do Szwecji .
Szkoda tylko że tam kiepski klimat mają.
Japonia to też ciekawy kraj .

No coz nigdzie nie ma raju i nie wszystkie gusta da sie zaspokoic
Cytuj:
Nasza kultura ma ewidentne podwaliny chrześcijańskie , więc pewne idee chrześcijańskie postrzegamy jako dobre.
Tylko że świat nie stoi w miejscu , a cały czas się rozwija i poglądy pasterzy z przed kilku tysięcy lat doczekały się mądrzejszych potomków.

Niewatpliwie swiat nie stoi w miejscu ,tylko cos mi sie wydaje ze poglady pasterzy sprzed tysiecy lat dalej wyznaja mieszkancy najbogatszych krajow swiata
No ale zawsze masz wybor i mozesz mieszkac ...tam gdzie sie ich nie wyznaje i nie sa zadnym wzorem ..np Korea Pln

Cytuj:
Kto wie co przyjszie do głowy naszym "pasterzom" .
Wkońcu głoszą że bóg jest jeden w trzech osobach [ czyli 1=3 ].

A kto wie moze tylko Ty jedyny na calym swiecie jestes kosmita , moze kiedys nauka to odkryje ?

N paź 15, 2006 3:55
Nie mogłem się oprzeć odpowiedzi na post tego pana :-D

PunkNotDead napisał(a):
Ateisci domagaja sie pozwolenia na homoseksualizm?:D

Nie tylko ateiści. Taka postawa występuje również u części katolików (tak wiem, zraz inni katolicy naskoczą wtedy na tych pierwszych mówiąc im że nie są katolikami, ale czy ci pierwsi muszą się przejmować opiniami tych drugich na ich temat?)

PunkNotDead napisał(a):
powiem 1 moze i jestesmy rowni ( bo jestesmy )

Nie wg prawa polskiego.

PunkNotDead napisał(a):
moze i homoseksualista ma takie same prawa jak ja ( bo i ma )

nie ma

PunkNotDead napisał(a):
ale niech nie patrzy mi sie na tylek jak ide ulica
tylko tyle od niego chce

Nie schlebiaj sobie. To co napisałeś to jest typowe postrzeganie zalęknionego homofoba. Myślą sobie oni, że jak ktoś jest gejem to od razu będzie na nich leciał z wywalonym językiem. Już kiedyś słyszałem podobną opinię jednego pana w TV i jak go zobaczyłem to malo nie spadłem z krzesła jaki brzydal i wzbudzający totalną awersję. Geje tak jak wszyscy inni ludzie mają swoje gusta, jednym podobają sie blondyni, innym buneci itd. Mnie np 90% facetów jakich widze na ulicy totalnie nie pociąga, bo faceci w Polsce nie dbają o siebie (w większosci są niezgrabni, nie stosują zasad higieny osobistej, nie dbają o siebie i maja nadwagę, abo są otyli). Poza tym większość gejów raczej nie leci na heteryków a to mówie z obserwacji własnych i mojego otoczenia. Więc śpij spokojnie i nie schlebiaj sobie, a jak uważasz, żeś taki przystojny co to wszyscy na ceibie będę lecieć to się może pokaż i zobaczymy, a jak nie to sobie nie schlebiaj.

PunkNotDead napisał(a):
moze isteniec byle by nie zaklucal mojego zycia
to chyba dosc normalne =]
dla mnie kazdy moze istniec oby tylko nie psul mi zycia ~~

O tak i to działa w obie strony.

aha i stosując twoje myślenie - nie ogladaj sie za kobietami, bo nie wesz czy to np nie lesbijka, ktora sobie może nie życzyć, aby jakiś facet gapił się na jej tyłek.

I nie schlebiaj sobie :?

N paź 15, 2006 7:15
filipiarz
Cytuj:
Czy ktoś Cię zmusza do homoseksualizmu? a do aborcji? próbował Cię "uśpić" bo niezdrowo wyglądasz

Zmusza mnie abym przyjal to zjawisko jako pozytywne kiedy biblia mowi wyraznie ze jest negatywne

Nikt cie do niczego nie zmusza. Jako wlny człowiek masz prawo postrzegać homoseksualizm w sposób negatywny. Czy ktoś ci tego zabrania? Musisz wyraźnie rozgraniczyć te dwie kwestia - głoszenie poglądów i wolność każdego człowieka. To ty chcesz zmusić wszystkich do myślenia tak jak ty chcesz (zgodnie tam z twoimi bibliami i innymi pismami). W państwie demokratycznym i świeckim obowiązuje pluralizm światopoglądowy. Czytając twoje psoty nasuwa sie wniosek, że ty tego nie akceptujesz, że chciałbyś wprowadzić jedyny obowiazujacy porżadek, jedyny tok myslenia, zgodny oczywiscie z twoimi dubiektywnymi przekonaniami. Musisz się pogodzić z tym, że w demokracji jest pluralizm i że mieszkają tu ludzie o całym spektrum różnych światopoglądów, a każdy z nich powinien żyć zgodnie ze sobą i być równy wobec każdego, a przede wszystkim wobec prawa.

N paź 15, 2006 8:15
Czyli model narzucony przez ateistow :)

No to powiedz od razu, że chcesz zyć w państwie wyznaniowy, w panstwie religijnym, gdzie prawo ustala kościół katolicki i najlepiej prezydentem by był sam papież. Powiedz, że chcesz z Polski zrobić drugi Watykan.

gabriel napisał(a):
Gdy zaczniesz swoim pogladem implikowac okreslone zdarzenia wynikajace z bycia ateista..wtedy zaczniesz miec problem

Ała boję się ;)
Co mi zrobisz jak mnei złapiesz?

gabriel napisał(a):
Ale nie macie prawo obligatoryjnego narzucania obywatelom co jest definicja dobra a co jest definicja zla..jedynie poprzez glosowanie calego spoleczenstwa

Nikt nikomu nie narzuca co jest złe a co jest dobre. Dlatego między innymi w państwie demokratycznym tolerowany są różne religie, różne wyznania ateizm i różne światopoglady. W państwie demokratycznym neimożliwe jest narzucenie odgórnych definicji dobra i zła, bo to niewykonalny z przyczyn pluralizmu światopoglądowego. Piszesz, że wtedy "większosć" takie rzeczy ustala, tylko pamietaj, że wtedy to już nie ejst demokracja, tylko tyrania i dyktatura.

gabriel napisał(a):
Ano ma i to powazne sa z tym problemy

jakie?

N paź 15, 2006 8:47
Jesli bedziesz promowal ateizm , bedziesz mial taki sam problem jesli bedziesz promowal homoseksualizm
Czyli nie mysli sa zabronione a CZYN (dzialanie promujace czyn ) !

Wg jakiego prawa ateizmu i homsoeksualizmu nie wolno promować w Polsce?

N paź 15, 2006 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 36  Następna strona