Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 7:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Acro napisał(a):
Czyli Bóg SAM CELOWO się ograniczył tworząc nas niedoskonałymi. Więc jesteśmy CELOWO grzesznikami. Więc cierpienia tudzież peikło czekają nas, bo taka jes wola Boga.
Bóg stworzył człowieka WOLNYM. Tak, celowo. Celowo dał nam możliwość dokonywania wyborów i popełnia błędów.

Wydaje się zatem, że pytasz, czy wszechmocny Bóg mógł nas stworzyć wolnymi i niewolnymi jednocześnie. Problem tutaj nie tkwi jednak w koncepcji Boga, tylko w tym, że samo to pytanie jest nielogiczne.

Acro napisał(a):
Cytuj:
Acro napisał(a):
>Z jakiego grzechu wynika cierpienie niemowlęcia urodzonego z wadą genetyczną?

Człowiek - ogólnie, jako istota - jest wolny i dlatego zna zło oraz może go doświadczać. I jest to wszelkie zło. Zatem także nierówność, niesprawiedliwość oraz ograniczenia wolnej woli.

Nie odpowiedziałeś na pytanie. Przynajmniej nie moje.
Myślałem, że to pytanie miało związek z moimi słowami, które zacytowałeś. Ale jeśli nie, to o co chodzi?

Acro napisał(a):
Cytuj:
Rozwiązania tej kwestii szukałbym raczej w tym, że świat, z całą swoją historią od początku do końca, istnieje. Zatem sens jest zachowany i w pewnym momencie można już przestać móc grzeszyć. Co się nagrzeszyło, to nagrzeszone.
A widzisz. Czyli można jednocześnie dać wolną wolę i uwolnić od cierpień. I gdyby Bóg faktycznie był miłosierny, zrobiłby tak od razu na Ziemi.
Jak to "jednocześnie"? Przecież napisałem, że właśnie nie dzieje się to jednocześnie.

Acro napisał(a):
Cytuj:
Zdarzyło się to, co chciał. A chciał stworzyć wolną istotę.

I biedaczysko nie potrafił jednocześnie uwolnić ją od cierpienia. A może jednak NIE CHCIAŁ? Wolisz wierzyć, że mu nie wyszło, niemocie jednemu?
j.w.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 18, 2011 15:12

Soul33 napisał(a):
Bóg stworzył człowieka WOLNYM. Tak, celowo. Celowo dał nam możliwość dokonywania wyborów i popełnia błędów

Dodatkowo - stworzył nas takimi, że wiedział, iż będziemy te błedy popełniać? Prawda? Bo to, że mam prawo do popełniania błedu nie oznacza, że musze go popełnić. Bóg jednak stworzył nas i świat takimi, że je popełniamy.

Cytuj:
Wydaje się zatem, że pytasz, czy wszechmocny Bóg mógł nas stworzyć wolnymi i niewolnymi jednocześnie. Problem tutaj nie tkwi jednak w koncepcji Boga, tylko w tym, że samo to pytanie jest nielogiczne.

Bynajmniej. Bo Bóg, poza prawem wyboru dał nam jedocześnie CHĘĆ do popełniania błedów. I kara nas za to! A to już jest chamstwo!

Cytuj:
Myślałem, że to pytanie miało związek z moimi słowami, które zacytowałeś. Ale jeśli nie, to o co chodzi?

Napisaleś ze cierpienia to implikacja grzechów. Więc ja się pytam: Z jakiego grzechu wynika cierpienie niemowlęcia urodzonego z wadą genetyczną?

Cytuj:
Jak to "jednocześnie"? Przecież napisałem, że właśnie nie dzieje się to jednocześnie.

Twierdzisz, że dusze w niebie nie są jednocześnie wolne i bezgrzeszne? To co - dusze są tam marionetkami, czy też są wolne ale niebo to Sodoma i Gomora i już w piekle jest przyjemniej?

Cytuj:
Acro napisał(a):
Cytuj:
Zdarzyło się to, co chciał. A chciał stworzyć wolną istotę.

I biedaczysko nie potrafił jednocześnie uwolnić ją od cierpienia. A może jednak NIE CHCIAŁ? Wolisz wierzyć, że mu nie wyszło, niemocie jednemu?
j.w.

co jak wyżej? Grzeszymy, bo taka jest wola Boga, czy może twierdzisz, że coś się może dziać WBREW woli wszechmocnego?

Wt paź 18, 2011 16:11
Moderator

Cytuj:
to, że mam prawo do popełniania błedu nie oznacza, że musze go popełnić. Bóg jednak stworzył nas i świat takimi, że je popełniamy.
Bóg dał nam wolność, abyśmy mogli wybierać i doświadczać. Zarówno dobra, jak i zła. Nie wiem, gdzie tu jest problem. Czy widzisz wolność bez np. możliwości skrzywdzenia kogoś? Oczywiście nie musisz wybierać zła, masz rację.

Cytuj:
Bóg, poza prawem wyboru dał nam jedocześnie CHĘĆ do popełniania błedów
A także chęć do czynienia dobra.

Cytuj:
I kara nas za to!
Chodzi Ci o piekło? Jak już pisałem dziś w innym wątku: Piekło jest stanem odrzucenia Boga. Jest wolnym wyborem. Tak jest w rozumieniu dzisiejszej teologii.

Cytuj:
Napisaleś ze cierpienia to implikacja grzechów.
Nic takiego nie pisałem ale sam też często to czytam tu i ówdzie. Chodzi oczywiście o grzech pierworodny. A ja to rozumiem jako konsekwencje wolności.

Cytuj:
Twierdzisz, że dusze w niebie nie są jednocześnie wolne i bezgrzeszne?
Może wróć do tego, co napisałem. Najpierw jest życie, a potem - jeśli tego będziemy chcieli - możemy złączyć się z Bogiem i trwać w Jego miłości, czy jakoś tak. Jak tam będę i wrócę, to Tobie pierwszemu opowiem dokładniej.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt paź 18, 2011 22:46

Posiadam wolną wolę i mogę wybierać,odrzucam więc Boga jako zbędny dodatek do rzeczywistości :-D

Wt paź 18, 2011 23:06

EDC napisał(a):
Soul33 napisał(a):
ale człowiek miał wybór i wybrał.

A jaki wybor maja dzieci ktore rodza sie chore?
A jaki wybor ma kobieta oczekujaca dziecka jezeli plod jest chory?
A moze powiesz ze to Boza milosc?

Soul33 napisal:
To jest zło, które wynika z tego, że człowiek jest wolny.[/quote]

To troche nie na temat albo chciales przez to powiedziec ze Bog zsyla zlo na niewinne dzieci za to ze czlowiek jest "wolny" i potwierdza bezsesownosc wiary w niego i jego milosc?

Śr paź 19, 2011 8:14

Ja nie rozumiem, i mam za złe Bogu to, że wystawia On chwiejne ludzkie dusze na działanie szatana i jego licznych złych duchów. One ponoć wykonują wielką robotę żeby ludzi od Boga odciągnąć, a czy bez ich działalności nie byłoby sposobności i ochoty czasem trochę pogrzeszyć? Nie byłoby wolnej woli? Toż człowiek ma instynkty, i różne cechy charakteru, niekoniecznie szlachetne. Po co nam jeszcze użerać się z tymi wszystkimi, podobno inteligentnymi zwodzicielami? Dlaczego Bóg jest dla szatana taki łaskawy?

Śr paź 19, 2011 9:50
tanie_wino napisał(a):
Ja nie rozumiem, i mam za złe Bogu to, że wystawia On chwiejne ludzkie dusze na działanie szatana i jego licznych złych duchów. One ponoć wykonują wielką robotę żeby ludzi od Boga odciągnąć, a czy bez ich działalności nie byłoby sposobności i ochoty czasem trochę pogrzeszyć? Nie byłoby wolnej woli? Toż człowiek ma instynkty, i różne cechy charakteru, niekoniecznie szlachetne. Po co nam jeszcze użerać się z tymi wszystkimi, podobno inteligentnymi zwodzicielami? Dlaczego Bóg jest dla szatana taki łaskawy?

Czyli wołałbyś być traktowany jak noworodek.

Śr paź 19, 2011 10:39

tanie_wino napisał(a):

Moim zdaniem jezeli Bog jest stworzycielem wszystkiego to i takze jest stworca szatana a zarazem zla i grzechu.A wiec jako Bog i szatan w jednej osobie manipuluje duszami ludzkimi a milosc swa okaze dopiero w dniu ostatecznym tym co jego pokusom ku grzechu sie oparli.W zyciu doczesnym nie spotkamy sie z miloscia lub pomoca Boga.

Śr paź 19, 2011 11:53
Cytuj:
W życiu doczesnym nie spotkamy się z miłościa lub pomocą Boga

Uważasz zatem, ze miliardy ludzi kłamie?.....ja osobiście nie raz doświadczyłam pomocy Boga.

Śr paź 19, 2011 11:59

Alus napisał(a):
Cytuj:

Uważasz zatem, ze miliardy ludzi kłamie?.....ja osobiście nie raz doświadczyłam pomocy Boga.

Uwazasz ze miliony ludzi zamordowanych np.w II wojnie swiatowej modlacych sie o pozostanie przy zyciu doswiadczyli pomocy bozej.

Ostatnio edytowano Śr paź 19, 2011 12:10 przez EDC, łącznie edytowano 1 raz

Śr paź 19, 2011 12:09

Alus napisał(a):
Czyli wołałbyś być traktowany jak noworodek.

Tyle różnych pokus na świecie, do tego ludzka ułomność, więc po co jeszcze super inteligentny i zawzięty oszust, którym podobno jest nasz wujaszek szatan. Chyba, że te wszystkie ludzkie słabości to wina działalności wujaszka, bo gdyby nie on to każdy byłby tak samo dobry i czysty?
Ludzie słabi, zagubieni itd. są bardziej narażeni na omotanie złego. Bóg powinien Go zamknąć w piekle i nie wypuszczać, bo przecież Mu szkodzi i nam szkodzi.

EDC napisał(a):
Moim zdaniem jezeli Bog jest stworzycielem wszystkiego to i takze jest stworca szatana a zarazem zla i grzechu.A wiec jako Bog i szatan w jednej osobie manipuluje duszami ludzkimi a milosc swa okaze dopiero w dniu ostatecznym tym co jego pokusom ku grzechu sie oparli.W zyciu doczesnym nie spotkamy sie z miloscia lub pomoca Boga.

Taka gra w ludzi, Niebo i Piekło. Może z nudów Bóg sobie taką zabawę wymyślił, kto to może wiedzieć.

Śr paź 19, 2011 12:10

myślisz z perspektywy człowieka.. to tak jakby moje rybki w akwarium rozważały swoimi kryteriami na mój temat.. wiem jedno.. Bóg jest miłością i niejednokrotnie mi pomógł.. nie rozważam nad kwestiami których nie mogę pojąć..
nawiązując jeszcze do tych milionów zabitych w 2 wojnie światowej.. Bóg nie spełnia każdej prośby, pozwala nam błądzić, szukać.. tzw wolna wola.. swoją drogą, gdyby hitler poczekał kilka lat.. lub też urodził się 50lat później.. Bóg ma zupełnie inną perspektywę..

Śr paź 19, 2011 22:06
Moderator

EDC napisał(a):
Moim zdaniem jezeli Bog jest stworzycielem wszystkiego to i takze jest stworca szatana a zarazem zla i grzechu
Szatana można postrzegać jako uosobienie zła i jego metaforyczny symbol (choć Jan Paweł II podkreślał kiedyś, że wg religii katolickiej faktycznie istnieje). Nie wiem jednak, co za różnica, czy udałoby się dokładnie określić, jak Bóg myślał podejmując pewne decyzje. Jeśli mowa o religii chrześcijańskiej, decyzje Boga są zawsze dobre i sprawiedliwe. Może nam się tylko wydawać, że je rozumiemy lub nie. Zresztą, nawet fizyki w pełni nie rozumiemy. Tym bardziej nie ma sensu zanadto wnikać, co myśli Bóg, jak też zauważył wyżej red_day.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr paź 19, 2011 22:15
EDC napisał(a):
Alus napisał(a):
Cytuj:

Uwazasz ze miliony ludzi zamordowanych np.w II wojnie swiatowej modlacych sie o pozostanie przy zyciu doswiadczyli pomocy bozej.

A gdzie masz zapewnienie o wiecznym życiu na Ziemi?....i skąd wiesz czy te miliony przeklinają Boga a nie błogosławią za wieczne szczęście zbawionych...

Tyle pokus otwiera przed nami właśnie ten zawzięty oszust....rzecz w tym, aby nie dać mu się uwieść na całość - bo upadków raczej nie unikniemy - i nie zatracić życia doczesnegi i wiecznego.

Śr paź 19, 2011 22:21

Cytuj:

Jeżeli możesz się z nami podzielić swoimi historiami, to poproszę. Zobaczymy na ile ta pomoc Boga była boską pomocą, a na ile mogła być zwykłym losowym wydarzeniem.

Celsus, "Prawdziwe słowo"

Śr paź 19, 2011 23:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 186  Następna strona