Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 186  Następna strona
 BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ 
Autor Wiadomość

Post Re: BÓG NIE JEST MIŁOŚCIĄ
Cytuj:
Bóg nie jest maszyna do spełniania marzeń..

Po co właściwie miałby być Bóg.Chyba po to ,aby przyglądać się ludzkiej niedoli.

Cytuj:
a to życie jest tylko chwilą.. naprawdę krótką..

Na szczęście :-D

So paź 22, 2011 10:26

Acro napisał(a):
Dodatkowo - stworzył nas takimi, że wiedział, iż będziemy te błedy popełniać? Prawda? Bo to, że mam prawo do popełniania błedu nie oznacza, że musze go popełnić. Bóg jednak stworzył nas i świat takimi, że je popełniamy.

Spójrz na to inaczej.
Każdy człowiek chce być kochany - tak zresztą zostaliśmy stworzeni.
Ale chcemy być kochani nie dlatego, że ktoś nie ma innej możliwości, jak tylko nas kochać.
Czujemy prawdziwą miłość ze strony innych wtedy, gdy jest ona efektem świadomego wyboru, a nie zaprogramowania.

I tak jest ze wszystkim.
Pierwsi ludzie byli doskonali, ale mając wybór, świadomie podjęli błędna decyzję.
ŚWIADOMIE!!!

Z nami jest trochę inaczej.
Jesteśmy potomkami ludzi, którzy stali się niedoskonali z powodu świadomego grzechu.
Wiele błędów robimy nieświadomie w wyniku wrodzonej niedoskonałości.
Wiele błędów robimy też świadomie, ale jak okazujemy skruchę, to Bóg jest gotów przebaczyć.

Żeby naprawić całą sytuację, Bóg przedsięwziął pewne kroki.
W ich wyniku dojdziemy do doskonałości takiej, jaką przed grzechem mieli pierwsi ludzie.
Wtedy będziemy - podobnie jak oni - mieli możliwość JUŻ W PEŁNI ŚWIADOMEGO wyboru.

So paź 22, 2011 10:39

Kris65 napisał(a):
Posiadam wolną wolę i mogę wybierać,odrzucam więc Boga jako zbędny dodatek do rzeczywistości :-D

Masz do tego 100-tu procentowe prawo.
Jednak w najlepszym razie twoje życie zakończy się na spokojnej starości i śmierci w wieku lat około 80.
Być może jesteś usatysfakcjonowany takim scenariuszem swojego życia i do tego masz prawo.

Jednak odrzucając Boga, nie możesz rościć sobie prawa do skorzystania z Jego pomocy w jakiejkolwiek sprawie i skorzystania z zamierzenia Bożego, które obejmuje również możliwość życia wiecznego.

Nie możesz mieć też pretensji do Boga, jak coś ci się w życiu nie ułoży.
Żyjesz sam dla siebie, a więc ponoś konsekwencje tego życia.

Prawo do wolnej woli nie zwalnia od odpowiedzialności.

So paź 22, 2011 10:53
zbanowany na stałe

tanie_wino napisał(a):
Kris65 napisał(a):
Bóg dał nam wolną wolę i możliwość wyboru między dobrem i złem ,ale nasza ziemia to pyłek we wszechświecie o ograniczonych zasobach surowcowych.

Ograniczone zasoby to mit, sam kontynent afrykański by wystarczył żeby wyżywić całą ziemię. Zanim skończy się ropa, to wynalezione zostanie inne paliwo, gdy będzie robiło się za ciasno, to ludzie zaczną przenosić się na inne planety. Ale ludzie są też ułomni, próżni, chciwi, głupi. W rękach 2% ludzkości jest 98-99% wszystkich pieniędzy, o czym to świadczy? Gdyby ludzie żyli wg Ewangelii to na świecie nie byłoby głodu i wojen.

A wojny religijne ?
Bóg jest miłością jak Mojżesz wrócił z 10 przykazaniami na których było wybite nie zbijaj od razu zabił ludzi którzy modlili się do cielca ... kazał zabijać ludzi pracujących w szabat ... wszystkie plemiona w których jest inny bóg (jest to opisane w biblii) ... A ty mi mówisz że nie było by wojen ? świetny żart :0
Bóg był taki łaskawy że za to że niby kobieta obróciła się w stronę płonącej sodomy została zamieniona w słup soli ... Bóg sprawdzał swoich ludzi haniebnymi sposobami ( 1psotac miała zabić własnego syna (ale nie zabijaj ) ale cóż anioł zatrzymał go przed dokonaniem tego czy ale trauma na dziecku pozostała do śmierci ale to się nie liczy ) Oczywiście ja nie wieże w te bajeczki w Biblii ale jak ktoś w to wierzy to nei ma prawa mówić że bóg jest miłością ;)

Gdy kapłani za siódmym razem zagrali na trąbach, Jozue zawołał do ludu: "Wznieście okrzyk wojenny, albowiem Pan daje miasto w moc waszą! 17 Miasto będzie obłożone klątwą dla Pana, ono samo i wszystko, co w nim jest. Tylko nierządnica Rachab zostanie przy życiu - ona sama i wszyscy, którzy są wraz z nią w domu, albowiem ukryła wywiadowców, których wysłaliśmy. 18 Ale wy strzeżcie się rzeczy obłożonych klątwą, aby was chęć nie ogarnęła wziąć coś z dobra obłożonego klątwą, bo wtedy uczynilibyście przeklętym sam obóz izraelski i sprowadzilibyście na niego nieszczęście. 19 Całe zaś srebro i złoto, sprzęty z brązu i z żelaza są poświęcone dla Pana i pójdą do skarbca Pańskiego". 20 Lud wzniósł okrzyk wojenny i zagrano na trąbach. Skoro tylko usłyszał lud dźwięk trąb, wzniósł gromki okrzyk wojenny i mury rozpadły się na miejscu. A lud wpadł do miasta, każdy wprost przed siebie, i tak zajęli miasto. 21 I na mocy klątwy przeznaczyli na [zabicie] ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i starców, woły, owce i osły. joz 6,16-25

"Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. (lk 14,26)

35 Tedy rzekł Pan do Mojżesza: śmiercią niech umrze człowiek ten; bez litości niechaj go ukamionuje wszystko zgromadzenie za obozem.
36 I wywiedli go wszystko zgromadzenie za obóz, i ciskali nań kamieniem, aż umarł, jako rozkazał Pan Mojżeszowi. (LB,15,35-36)

I na mocy klątwy przeznaczyli na [zabicie] ostrzem miecza wszystko, co było w mieście: mężczyzn i kobiety, młodzieńców i starców, woły, owce i osły. (joz 6,21)

Przestrzegaj tego, co Ja dzisiaj tobie rozkazuję, a Ja wypędzę przed tobą Amorytę, Kananejczyka, Chetytę, Peryzzytę, Chiwwitę i Jebusytę. 12 Strzeż się zawierania przymierza z mieszkańcami kraju, do którego idziesz, aby się nie stali sidłem pośród was. 13 Natomiast zburzcie ich ołtarze, skruszcie czczone przez nich stele i wyrąbcie aszery.
14 Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Pan ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym. 15 Nie będziesz zawierał przymierzy z mieszkańcami tego kraju, aby, gdy będą uprawiać nierząd z bogami obcymi i składać ofiary bogom swoim, nie zaprosili cię do spożywania z ich ofiary. 16 A także nie możesz brać ich córek za żony dla swych synów, aby one, uprawiając nierząd z obcymi bogami, nie przywiodły twoich synów do nierządu z bogami obcymi. 17 Nie uczynisz sobie bogów ulanych z metalu (Wj 34,11-17

I rzekł Pan do Mojżesza: "Zbierz wszystkich [winnych] przywódców ludu i powieś ich dla Pana wprost słońca, a wtedy odwróci się zapalczywość gniewu Pana od Izraela" (Lb 25,4)

Tymczasem, gdy oni rozweselali swoje serca, przewrotni mężowie tego miasta otoczyli dom, a kołacząc we drzwi rzekli do starca, gospodarza owego domu: "Wyprowadź męża, który przekroczył próg twego domu, chcemy z nim obcować". 23 Człowiek ów, gospodarz domu, wyszedłszy do nich rzekł im: "Nie, bracia moi, proszę was, nie czyńcie tego zła, albowiem człowiek ten wszedł od mego domu, nie popełniajcie tego bezeceństwa. 24 Oto jest tu córka moja, dziewica, oraz jego żona, wyprowadzę je zaraz, obcujcie z nimi i róbcie, co wam się wyda słuszne, tylko mężowi temu nie czyńcie tego bezeceństwa". 25 Mężowie ci nie chcieli go usłuchać. Człowiek ten zatem zabrawszy swoją żonę wyprowadził ją na zewnątrz. A oni z nią obcowali i dopuszczali się na niej gwałtu przez całą noc aż do świtu. Puścili ją wolno dopiero wtedy, gdy wschodziła zorza. 26 Kobieta owa, wracając o świcie, upadła u drzwi owego męża, gdzie był jej pan, i pozostała tam aż do chwili, gdy poczęło dnieć. 27 Pan jej, wstawszy rano, otworzył drzwi domu i wyszedł chcąc wyruszyć w dalszą drogę, i ujrzał kobietę, swoją żonę, leżącą u drzwi domu z rękami na progu. 28 "Wstań, a pojedziemy!" - rzekł do niej, lecz ona nic nie odpowiadała. Usadowiwszy ją przeto na ośle, zabrał się ów człowiek i wracał do swego domu. 29 Przybywszy do domu, wziął nóż, i zdjąwszy żonę swoją, rozciął ją wraz z kośćmi na dwanaście sztuk i rozesłał po wszystkich granicach izraelskich. Wysłańcom swoim dał następujące polecenie: "Czy kiedykolwiek widziano podobną rzecz, począwszy od dnia, kiedy Izraelici wyszli z Egiptu, aż do dnia dzisiejszego? Zastanówcie się, naradźcie się i wypowiedzcie!" ( Sdz 19 23-29

wywołali Lota i rzekli do niego: "Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!" 6 Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, 7 rzekł im: "Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku! 8 Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!"(Rdz,6-8)

rzekła starsza do młodszej: "Ojciec nasz wprawdzie już stary, ale nie ma w tej okolicy mężczyzny, który by przyszedł do nas na sposób wszystkim właściwy. 32 Chodź więc, upoimy ojca naszego winem i położymy się z nim, a tak będziemy miały potomstwo z ojca naszego". 33 Upoiły więc swego ojca winem tej samej nocy; wtedy starsza poszła i położyła się przy ojcu swoim, on zaś nawet nie wiedział ani kiedy się kładła, ani kiedy wstała.
34 Nazajutrz rzekła starsza do młodszej: "Oto ostatniej nocy ja spałam z ojcem; upójmy go winem także tej nocy i idź ty, i śpij z nim, abyśmy obie miały potomstwo z ojca naszego". 35 Upoiły więc i tej nocy ojca swego winem i poszła młodsza i położyła się przy nim; a on nawet nie wiedział, kiedy się kładła i kiedy wstała. 36 I tak obie córki Lota stały się brzemienne za sprawą swego ojca. (Rdz 19,7-8)

Gdyby ludzie żyli według ewangelii to wojna by trwała 24h/7d w tygodniu :) (a dokładnie wojny religijne z islamem i z Żydami )

So paź 22, 2011 15:05
sircalculator napisał(a):
Gdyby ludzie żyli według ewangelii to wojna by trwała 24h/7d w tygodniu :) (a dokładnie wojny religijne z islamem i z Żydami )

A dokładnie które fragmenty ewangelii do tej wojny nawołują?

So paź 22, 2011 15:39
zbanowany na stałe

MARIEL napisał(a):

Chociażby z tego tu jest dokładnie napisane jeśli ktoś nie wierzy w Boga lub wierzy w innego to musi zostać wycięty w pień zniszczony jego religia ma być również zniszczona ;0

Przestrzegaj tego, co Ja dzisiaj tobie rozkazuję, a Ja wypędzę przed tobą Amorytę, Kananejczyka, Chetytę, Peryzzytę, Chiwwitę i (censored). 12 Strzeż się zawierania przymierza z mieszkańcami kraju, do którego idziesz, aby się nie stali sidłem pośród was. 13 Natomiast zburzcie ich ołtarze, skruszcie czczone przez nich stele i wyrąbcie aszery.
14 Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Pan ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym. 15 Nie będziesz zawierał przymierzy z mieszkańcami tego kraju, aby, gdy będą uprawiać nierząd z bogami obcymi i składać ofiary bogom swoim, nie zaprosili cię do spożywania z ich ofiary. 16 A także nie możesz brać ich córek za żony dla swych synów, aby one, uprawiając nierząd z obcymi bogami, nie przywiodły twoich synów do nierządu z bogami obcymi. 17 Nie uczynisz sobie bogów ulanych z metalu (Wj 34,11-17

So paź 22, 2011 15:42
MARIEL napisał(a):

Chociażby z tego tu jest dokładnie napisane jeśli ktoś nie wierzy w Boga lub wierzy w innego to musi zostać wycięty w pień zniszczony jego religia ma być również zniszczona ;0

Przestrzegaj tego, co Ja dzisiaj tobie rozkazuję, a Ja wypędzę przed tobą Amorytę, Kananejczyka, Chetytę, Peryzzytę, Chiwwitę i (censored). 12 Strzeż się zawierania przymierza z mieszkańcami kraju, do którego idziesz, aby się nie stali sidłem pośród was. 13 Natomiast zburzcie ich ołtarze, skruszcie czczone przez nich stele i wyrąbcie aszery.

Hello :papa:
Napisałeś o EWANGELII, to podaj fragment ewangelii

So paź 22, 2011 15:51
zbanowany na stałe

MARIEL napisał(a):
Hello :papa:
Napisałeś o EWANGELII, to podaj fragment ewangelii

Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. (lk 14,26)

Jeśli będziesz wszystkich nienawidził to wojny muszą być ( nie wspominając o nie kanonicznych Ewangeliach które de facto pisali apostołowie również ale to kościół wybiera sobie co wierzący może czytać a co nie może)

So paź 22, 2011 15:55

nie wspominając o nie kanonicznych Ewangeliach które de facto pisali apostołowie
Które Ewangelie, kiedy napisane, przez których apostołów?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So paź 22, 2011 16:20
Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. (lk 14,26)

Czyżby Jezus sam sobie przeczył? ;) To o co Mu chodzi w Mt 19,19?
A o co "ma wąty" do faryzeuszów w Mt 15,3...

So paź 22, 2011 16:24
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
nie wspominając o nie kanonicznych Ewangeliach które de facto pisali apostołowie
Które Ewangelie, kiedy napisane, przez których apostołów?

kiedy to fajne pytanie a kiedy zostały napisane kanoniczne i dlaczego apostołowie rzucali cytatami rozmów których nie było albo kiedy nie nie byli ich uczestnikami np. na krzyżu Jezus z 2 łotrami (żadnego apostoła nie było przy nim (licząc tych co pisali ewangelie)) niby rozmawiał na krzyżu nie da się mówić bo ginie się z powodu braku tlenu i jeszcze wtedy gdy Jezus niby był sam na pustyni wtedy też są cytaty co mówił szatan i Jezus to jest zapisane

Nie wspominając o narodzinach Jezusa ( cała historyjka została zmyślona) i miała jedynie poprzeć proroctwo starego testamentu 2 ewangelistów podaje różne drzewa genealogiczne Jezusa 1 nic nie pisze o dziewictwie Marii i obaj piszą o rożnych miejscach zamieszkania ;)

Po kilkudziesięciu latach ktoś pamiętał cytaty i wszystko bez sensowne

ja ogólnie twierdze że tych kanonicznych ewangelii nie pisali wcale apostołowie kto by ich nie pisał nigdy nie widział Jezusa te Ewangelie też ukazały się tk późno że wszyscy apostołowie dawno nie żyli

przez św.Tomasza Apostoła( w ewangelii tej czytamy np jak Jezus jako dziecko nadużywał nadprzyrodzonych mocy zachowując się czasami jak złośliwa wróżka - a to zamieniał kolegów w kozły, a to ożywiał wróble ulepione z błota itp.)
Nie wspominając o Judasza Apostoła

Ewangelia Mari Magdaleny która była popularna i był nawet odłam chrześcijaństwa uznający Marię za głowę kościoła ( Kościół spalił tą Ewangelię )

Ewangelia apostoła Filipa która opisuję Marię Magdalenę zamiast Piotra jako głowę kościoła opisuje kłótnie pomiędzy Marią Magdaleną a Piotrem ( Piotr był zirytowany pozycją Marii) Filip opisuje że Jezus całował ją w usta.. W końcu jak Piotr który ukazany w ewangelii Filipa jako szowinista mógł pozwolić kobiecie zostać liderem ?

MARIEL napisał(a):
Czyżby Jezus sam sobie przeczył? ;) To o co Mu chodzi w Mt 19,19?
A o co "ma wąty" do faryzeuszów w Mt 15,3...

Nie to Łukasz przeczył Mateuszowi postać Jezusa jest u nic zupełnie inna

So paź 22, 2011 16:31

kiedy to fajne pytanie
To fajnie że fajne, ale ja je zadałem nie dlatego, że jest fajne,
tylko dlatego żeby uzyskać na nie odpowiedź.
Po kilkudziesięciu latach ktoś pamiętał cytaty i wszystko bez sensowne

ja ogólnie twierdze że tych kanonicznych ewangelii nie pisali wcale apostołowie
kto by ich nie pisał nigdy nie widział Jezusa te Ewangelie też
ukazały się tk późno że wszyscy apostołowie dawno nie żyli
Skoro uważasz, że Ewangelie kanoniczne są niewiarygodne także pod tym względem, że późno się ukazały,
to dlaczego wspominasz tu o Ewangeliach kanonicznych,
które ukazywały się jeszcze później, przez co ich apostolskie autorstwo jest jeszcze bardziej wątpliwe?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So paź 22, 2011 16:58
zbanowany na stałe

Elbrus napisał(a):
[Skoro uważasz, że Ewangelie kanoniczne są niewiarygodne także pod tym względem, że późno się ukazały,
to dlaczego wspominasz tu o Ewangeliach kanonicznych,
które ukazywały się jeszcze później, przez co ich apostolskie autorstwo jest jeszcze bardziej wątpliwe?

Nie ponieważ nie ma żadnych dowodów że zostały napisane później wytłumaczę to tak kościół pełnił najważniejsza funkcję ludzie którzy mu się nie podobali płonęli a Ewangelie które się im podobały płonęły również do tej pory odnajdują te Ewangelie ale poukrywane w różnych miejscach gdyby kościół nie palił tego co mu się nie podobało można by ustalić prawdziwy wiek niekanonicznych ewangelii ( bo są tylko jednostkowe przypadki takich ewangelii a ludzie ( wyznawcy Mari Magdaleny zostali zabici a ich Ewangelie spalone))

So paź 22, 2011 17:16
Nie to Łukasz przeczył Mateuszowi postać Jezusa jest u nic zupełnie inna

Powiedziałabym-uzupełniają się. Postać Jezusa jest ukazana w nieco odmienny sposób, bo ewangelie pisali różni ludzie. To naturalne, że nie wszyscy zapamiętujemy to samo, dla jednego TO jest istotne, a dla drugiego TAMTO :)
A co do podanego przez Ciebie cytatu (Łk 14,26) przelano już morze słów, aż się wstydzę pisać na ten temat ;-) . Wiem już, że nie bardzo Cie interesuje , w jakim języku powstawały pisma, ale to (niestety, dla Ciebie) ma duże znaczenie...O ile mi wiadomo, to ewangelia Łukasza powstała w koine. Przydałby sie jakiś językoznawca, aby to potwierdzić, ale najprawdopodobniej nasze nienawidzić niezbyt dokładnie oddaje sens użytego w grece zwrotu...bo misos oznacza raczej mniej kogoś kochać.

So paź 22, 2011 18:04

Jamsen napisał(a):
Acro napisał(a):
Dodatkowo - stworzył nas takimi, że wiedział, iż będziemy te błedy popełniać? Prawda? Bo to, że mam prawo do popełniania błedu nie oznacza, że musze go popełnić. Bóg jednak stworzył nas i świat takimi, że je popełniamy.

Spójrz na to inaczej.
Każdy człowiek chce być kochany - tak zresztą zostaliśmy stworzeni.
Ale chcemy być kochani nie dlatego, że ktoś nie ma innej możliwości, jak tylko nas kochać.
Czujemy prawdziwą miłość ze strony innych wtedy, gdy jest ona efektem świadomego wyboru, a nie zaprogramowania.

I tak jest ze wszystkim.
Pierwsi ludzie byli doskonali, ale mając wybór, świadomie podjęli błędna decyzję.
ŚWIADOMIE!!!

Z nami jest trochę inaczej.
Jesteśmy potomkami ludzi, którzy stali się niedoskonali z powodu świadomego grzechu.
Wiele błędów robimy też świadomie, ale jak okazujemy skruchę, to Bóg jest gotów przebaczyć.

W ich wyniku dojdziemy do doskonałości takiej, jaką przed grzechem mieli pierwsi ludzie.
Wtedy będziemy - podobnie jak oni - mieli możliwość JUŻ W PEŁNI ŚWIADOMEGO wyboru.

Jamsen!
Umieściłeś tu sporo kontrowersyjnych poglądów.
Cytuj:
le chcemy być kochani nie dlatego, że ktoś nie ma innej możliwości, jak tylko nas kochać.

No nie wiem. Ja jestem tak wspaniały, że kobiety nie mają innej możliwości, jak tylko mnie kochać, i to bardzo mi odpowiada! Odpowiada nam tez np miłość psa, który z zasady kocha przodownika stada. Matka też obowiązkowo kocha swoje dzieci (nie mówimy o patalogiach) - i to jakoś dzieciom nie przeszzkadza... Więc- teza naciągana. Poza tym - dziwny wniosek. Sugerujesz, że Bóg dlatego może nas nie kochać? Nie wiem dlaczego, ale zgadzam się, że faktycznie nas nie kocha!

Cytuj:

No i znowu wpadasz w niewiarę we wszechmoc Boga. Nie potrafił nas skonstruować tak, aby nie ciążyły na nas grzechy przodków? Okazałby w ten sposób i miłość i elementarną sprawiedliwość.

Cytuj:

JW. Sfuszerował, a teraz nieudolnie próbuje naprawić swoje błedy?

So paź 22, 2011 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2789 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 186  Następna strona